caine  Hap-dog1-650x448

Dimensiune font:

Boli pe care le poți lua de la animalele de companie

| 14-11-2019 07:32

 Animalele de companie va pot da anumite boli dacă nu aveți grijă de ele

Animalele de companie va pot da anumite boli dacă nu aveți grijă de ele

Este posibil să nu iei gripa de la Bobiță, dar poți să te molipsești de unele boli foarte urâte. Iată ce afecțiuni pot animalele de companie să îți dea și care sunt opțiunile de tratament.

 

 

Nu e cazul să vă panicați sau să vă faceți griji pentru toate bolile de care le suferă animalul dvs. de companie. Dacă păstrați corespunzător igiena, respectați indicațiile veterinarului privind vaccinurile și alte tratamente preventive sau mijloace de protecție pentru animale, dar și pe cele ale medicului dumneavoastră pentru propria protecție, nu veți avea probleme. De la animalele de companie sunt multe boli pe care nu le puteți lua. Dar iată care sunt cele care vă pot fi transmise:

Ciuma

Mușcăturile de purici infectați provoacă ciuma bubonică și septicemică. Dar dacă animalul dvs. de companie are deja ciumă pneumonică, puteți s-o luați din picăturile de salivă pe care le răspândește atunci când strănută. Fiecare tip de boală provoacă febră și frisoane sau dureri de cap, printre alte simptome. Pot fi fatale dacă nu sunt tratate cu antibiotice. Pentru a preveni acest lucru, țineți animalele de companie departe de rozătoare și fără purici, iar medicii veterinari vă pot recomanda ce să faceți.

Viermi

Ouăle de Ancylostoma duodenale, un vierme nematod parazit care trăiește în intestinul subțire al gazdelor, este excretat prin fecalele unui animal de companie infectat (adesea un cățeluș sau pisoi). Supraviețuiesc în murdărie și se transformă în larve. Acestea intră în corpul omenesc prin piele - dacă mergi prin mizerie desculț, de exemplu. Acest tip de vierme (Hookworm, în engleză) nu este de obicei periculos. Ar trebui să treacă de la sine, dar picioarele sau tălpile pot prezenta mâncărime și linii roșii pentru câteva săptămâni. Spuneți medicului dumneavoastră dacă observați aceste simptome sau dacă aveți dureri de stomac sau diaree.

Turbarea (rabia)

Animalele infectate transmit acest virus prin saliva lor atunci când vă mușcă. Ar putea fi un raton, o vulpe, un lup sau un animal de companie căruia nu i-au fost făcute vaccinurile contra rabiei. Puteți să vă simțiți rău și febril la început. Ulterior, s-ar putea să fiți nervos, confuz și incapabil să dormiți. Spălați orice mușcătură cu apă și săpun pentru a vă proteja împotriva virusului. Consultați medicul cât mai curând posibil atnci când sunteți mușcat de un animal. Rabia poate ucide în câteva zile dacă nu primiți medicamentele potrivite.

Toxoplasmoza

Pisicile care au acest parazit îl răspândesc prin fecale. Așa că curățați des locul unde își fac nevoile și spălați-vă mâinile bine după aceea. Dacă sunteți sănătos, vă puteți infecta și să nu faceți boala. Dar poate provoca probleme gravidelor sau celor care au un sistem imunitar slab. Simptomele includ durerile musculare, febra și ochii roșii, încețoșați. În mare parte din cazuri, starea de sănătate a oamenilor se îmbunătățește fără tratament, dar în cazuri grave, medicul vă poate recomanda medicamente.

Boala zgârieturii de pisică (CSD)

Pisica vă poate da această infecție bacteriană cu o zgârietură, o mușcătură sau dacă vă linge o rană deschisă. Zona poate fi roșie și umflată, cu plăgi pline de puroi. S-ar putea să aveți febră și dureri de cap. De obicei dispare de la sine, dar ați putea avea nevoie de antibiotice. Pentru a evita zgârieturile, tăiați unghiile pisicii și nu vă jucați dur cu ea. Tratamentele contra puricilor pot preveni infectarea pisicii cu bacteriile care provoacă CSD. Spălați orice mușcături sau zgârietură imediat cu apă și săpun.

Tenia

Este rar ca oamenii să ia o tenie de la animale, dar se poate întâmpla. În mod obișnuit, animalul înghite o purece infectat și apoi voi înghițiți un purece care v-a mușcat animalul de companie. Se întâmplă mai ales copiilor. Puteți observa bucăți de tenie, fiecare bucată cu dimensiunea unui bob de orez, în fecalele animalului dvs. de companie. Curelele contra puricilor și pastilele speciale pentru așa ceva vă pot proteja animalele. Deși unii viermi sunt înfricoșători ca lungime - aproape 3 metri - nu sunt de obicei periculoși. De asemenea, sunt ușor de tratat, spun experții de la MedicineNet.com

Pecingine

Câinii, pisicile, porcii, caii și alte animale pot transmite această ciupercă dacă sunt infectați și îi atingeți. Animalele adulte pot să nu prezinte simptome, dar pisicile și cățelușii au adesea părul uscat și petele chele. Oamenii au erupții roșii, cu mâncărime, în formă de inel, pe stratul superior al pielii. Păstrați-vă pe dvs., animalul dvs. de companie și zona de locuit curată pentru a evita infecția. Cremele, spray-urile și pastilele antifungice vă pot scăpa de el, deși uneori poate să reapară.

Salmonella

Animalele care poartă această bacterie (șopârlele, șerpii, păsările, hamsterii, caprele, câinii și pisicile) pot părea normale și sănătoase. Însă v-ați putea îmbolnăvi dacă nu vă spălați pe mâini după ce le manevrați mâncarea sau ceva din zona lor de locuit, cum ar fi așternutul, recipientele cu apă, gardurile, etc. Puteți avea febră, diaree, greață, vărsături și dureri de stomac. De obicei, va dispărea de la sine în câteva zile, dar unii oameni ar putea necesita internare în spital.

Psitacoza

Este o boală infecțioasă cauzată de Chlamydia psittaci, o bacterie care contaminează cel mai adesea păsările. Acestea transmit infecția la animale de companie, cum ar fi cocoșii și papagalii, sau păsările din fermă, cum ar fi puii și curcanii, care pot avea bacteriile în urină și fecale, dar și în salivă. Aceasta se usucă și formează particule mici de praf care vă pot infecta dacă le respirați. Puteți lua bacteria, de asemenea, dacă o pasăre vă mușcă (curcanii și cocoșii fac asta, uneori). Este posibil să aveți febră, frisoane, dureri de cap și o tuse uscată, care duce uneori la o infecție pulmonară gravă. Medicul dumneavoastră vă va prescrie antibiotice pentru a ucide bacteriile.

Boala Lyme

Pisicile și câinii nu vă pot da direct boala Lyme, dar pot transporta căpușe infectate cu bacteriile care provoacă boala. Curelele sau medicamentele pot ține căpușele la distanță de animalele de companie. Nu este întotdeauna ușor de observat dacă aveți boala. O erupție rotundă în formă rotundă este simptomul sigur, dar nu toată lumea o prezintă. De asemenea, s-ar putea să aveți dureri de cap, dureri articulare și amețeli. Dacă tratați boala Lyme din timp, antibioticele potrivite ar trebui să conducă la o recuperare completă. Atenție, căpușele puteți să luați și din iarba care crește în zonele umede.

Febră reperată de munte stâncoasă (RMSF)

Câinii cărora le place să alerge în perie pot aduce acasă o căpușă infectată și vă pot trece. Este posibil să observați simptome asemănătoare gripei: dureri musculare, frisoane și febră. De multe ori începe o erupție cutanată la încheieturile și gleznele și se întinde de acolo. Dacă vedeți acest lucru, adresați-vă medicului dvs. în câteva zile și primiți câteva antibiotice. Dacă nu îl tratați, RMSF vă poate inflama plămânii, inima și creierul și poate duce la insuficiență renală și moarte.

Campylobacter

Câinii sau pisicile infectate răspândesc această bacterie gram negativă prin fecale. Simptomele, dacă le aveți, includ diaree cu sânge, greață, dureri de stomac și febră. Este posibil ca medicul să vă administreze antibiotice dacă aveți un sistem imunitar slab sau dacă infecția se răspândește în fluxul sanguin.

Giardia

Acest parazit călătorește în fecale. Este rar, dar animalul dvs. de companie vă poate da și așa ceva. Este posibil să aveți diaree, greață, vărsături sau niciun simptom. De obicei, dispare de la sine, dar unele cazuri pot necesita medicamente. Pentru a vă menține animalele de companie fără paraziți, țineți-le cu vaccinurile făcute la zi, protejați-le de purici și căpușe, spălați-le des și aveți grijă cum și unde aruncați fecalele lor.

Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA)

 

Oamenii se molipsesc de obicei această bacterie rezistentă la antibiotice, dar animalele de companie se pot infecta sau pot deveni purtători și ele. Un animal de companie poate răspândi MRSA printr-o infecție a pielii sau o plăgă. Așa că păstrați lucrurile curate în timp ce vă tratați animalul de companie și țineți-l departe de oricine a avut recent o intervenție chirurgicală sau are un sistem imunitar slab. Dacă luați bacteria, veți observa că faceți imediat infecții ale pielii precum coșuri sau vezicule dureroase, pline de puroi. Cazurile grave pot duce la pneumonie și infecții în sânge sau ale articulațiilor. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu medicul veterinar dacă dumneavoastră sau animalul dvs. de companie prezintă simptome. Tratamentele medicamentoase sunt necesare.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Experții dau totul peste cap: Distanța de 2 metri nu este suficientă pentru a preveni infecția cu noul coronavirus
28/05/2020 14:30

Autorităţile de sănătate publică le-au cerut oamenilor să stea la doi metri unul de altul pentru a incetini răspandirea coronavirusului prin aşa-numitele picături respiratorii, dar trei experţi averti ...

De ce este oul atât de sănătos și cum îl consumăm pentru a aduce beneficii organismului
27/05/2020 11:19

Dacă v-ati intrebat de ce specialistii recomandă mai mereu să consumăm ouă, răspunsul este pentru că au nenumărate beneficii pentru organism. Medicul Daniel Stan explică de ce sunt sănătoase ouă ...

Cinci simptome rare de coronavirus: De la ”degetul Covid” la furnicături
27/05/2020 06:30

 Organizatia Mondială a Sănătătii a pus pe o listă cele mai intalnite simptome ale Covid-19: fiind febră, oboseală si tuse seacă. De asemenea, sunt trecute secretiile nazale, durerile in gat, nasul ...

Cei care suferă de alergii sau astm alergic sunt mai puțin expuși la infecția cu coronavirus
26/05/2020 13:48

 Desi in mod normal sunt afectati de boli respiratorii, cei care suferă de alergii sau astm alergic sunt mai putin expusi la infectia cu SARV-COV2, anuntă Societatea Mondială de Alergologie. Medicii au ...

S-a descoperit in ce fel anticonceptionalele afecteaza starea de spirit. Iata de ce apar schimbarile bruste de dispozitie
26/05/2020 08:40

 Femei din toata lumea folosesc anticonceptionalele, chiar stiind ca acestea au o serie de efecte adverse, printre care si schimbarile de dispozitie. Pentru unele, aceste efecte sunt atat de puternice, inc ...

AFINELE medicament si ce trateaza. Efecte impresionante
26/05/2020 08:00

 Desi este vremea vacantelor, a soarelui arzator si a bucuriei ultimei luni de vara, natura se pregateste de... iarna. Cele mai puternice fructe si legume terapeutice apar acum, ca un ajutor oferit tuturo ...

Durerile de spate - de ce apar, cat de grave sunt, cum le tratam
24/05/2020 22:48

 Intense sau usoare, persistente sau pasagere, uneori violente si insuportabile, durerile de spate reprezinta unul dintre principalele motive de prezentare la medic. Ele interfereaza cu performanta la serv ...

 Vaccinul anti-COVID-19 va întârzia cel puţin un an!
24/05/2020 19:46

* testele pe maimute ale unui nou vaccin impotriva noului coronavirus par să fi oferit protectie, intr-o anumită măsură, impotriva bolii, dar nu este sigur că efectul se va regăsi si la oameni * in prezen ...

Studiul care RĂSTOARNĂ cazul COVID. În câte zile DISPRARE riscul de infectare
24/05/2020 19:01

Un nou studiu ar putea da peste cap modul in care sunt tratate persoanele infectate cu COVID-19. Iată ce au decoperit specialistii si in cat timp dispare riscul de infectare. Un studiu făcut in Singapore ...

Termometrizarea si termoscanarea încalcă drepturile pacientului
17/05/2020 22:27

* Legea nr. 46/2003 relevă faptul că termometrizarea şi termoscanarea reprezintă acte cu caracter medical care nu pot fi aduse la indeplinire decat de personal specializat medical şi numai cu consimtămant ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!