Calendarul complet de vaccinare a copiilor. Ce trebuie să știe părinții

vaccinuri-copii

Dimensiune font:

| 20-08-2021 11:30


​​Într-un an în care campania de vaccinare împotriva COVID-19 ține capul de afiș, nu trebuie să uităm nici de vaccinurile recomandate pentru imunizarea copiilor - unele dintre ele administrate încă din maternitate, în primele ore sau zile de viață. Marea noutate a anului 2021, în ceea ce privește Schema națională de vaccinare, ar putea fi extinderea vaccinării împotriva virusului HPV și la fetele din categoria de vârstă 15-18 ani. Potrivit surselor HotNews.ro, vaccinarea gratuită a fetelor între 15 și 18 ani cu vaccinul HPV ar urma să înceapă în această toamnă, după rectificarea bugetară, în timp ce băieții mai au, deocamdată, de așteptat.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunța în luna mai, într-un interviu acordat HotNews.ro, că pregătește extinderea campaniei gratuite, care se adresează în acest moment doar fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani, atât pentru tinerele cu vârsta între 15 și 18 ani, într-o primă etapă, cât și pentru băieții cu vârsta între 11 și 18 ani, într-o etapă ulterioară. Ministrul Sănătății preciza atunci că decizia finală urma să fie luată de comisiile de specialitate din minister.

Potrivit surselor HotNews.ro, consensul la care s-a ajuns în acest moment la nivelul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică este ca, într-o primă fază, campania, care se adresează în prezent fetelor din categoria de vârstă 11-14 ani, să fie extinsă și la fetele cu vârsta între 15-18 ani, urmând ca pe viitor să fie luată în calcul și extinderea la băieți, într-o etapă ulterioară.

Vaccinarea copiilor în 2021 - info pe scurt:

Vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a preveni îmbolnăvirea copilului de diferite boli infecțioase sau transmisibile.
Copiilor mici li se administrează vaccinuri care stimulează organismul să producă anticorpi - aceștia reprezintă sistemul natural de apărare al organismului, care luptă împotriva bolilor infecțioase.
Vaccinarea ajută organismul să lupte cu infecția, în cazul în care copilul intră în contact cu boala.
Milioane de oameni mor în fiecare an în lume din cauza bolilor infecțioase. Copiii mici sunt cei mai vulnerabili la infecții, motiv pentru care trebuie protejați cât mai devreme posibil. Pentru ca protecția să fie completă, sunt necesare mai multe vaccinuri.
Schema națională de vaccinare (Calendarul Național de Vaccinare) cuprinde vaccinurile administrate copilului încă din primele 24 de ore de viață și până la vârsta de 14 ani.
Vaccinurile cuprinse în Schema națională de vaccinare (Calendarul Național de Vaccinare) protejează împotriva unor boli precum hepatita B, tuberculoză, difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boala pneumococică, cancer de col uterin, rujeolă, oreion sau rubeolă.
Vaccinurile cuprinse în Schema națională de vaccinare (Calendarul Național de Vaccinare) sunt recomandate de Ministerul Sănătății și oferite gratuit, cel puțin teoretic, de statul român. Teoretic, pentru că există și momente când unele dintre ele sunt de negăsit în maternități sau la medicii de familie, iar părinții trebuie să facă rost de ele pe cont propriu.
Schema națională de vaccinare a copiilor în 2021 este, cu mici excepții, similară cu cea din anii precedenți, 2020 și 2019.
Marea noutate a anului 2021, în ceea ce privește Schema națională de vaccinare, ar putea fi extinderea vaccinării împotriva virusului HPV și la fetele din categoria de vârstă 15-18 ani.
Ministerul Sănătății a căutat în ultimele luni soluții pentru finanțarea extinderii campaniei de vaccinare anti-HPV la fetele cu vârsta de peste 14 ani și la băieți, potrivit surselor HotNews.ro. Extinderea, într-o primă etapă la fetele de 15-18 ani, este așteptată după rectificarea bugetară.
Marea noutate a anului 2020 față de anii precedenți a fost introducerea vaccinării gratuite împotriva HPV la fetele între 11 și 14 ani, reluată după mai bine de 10 ani. Campania de vaccinare gratuită se adresează fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat vaccinarea la medicii de familie, inclusiv celor care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat anterior vaccinul.
28.689 de adolescente din România, țara europeană cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, s-au vaccinat împotriva virusului HPV, care provoacă boala, în anul 2020, în primul an în care campania de vaccinare s-a reluat după mai bine de un deceniu de pauză și după un eșec total al primei campanii, din anul 2008, arată datele obținute de HotNews.ro.

Cum arată Calendarul Național de Vaccinare (Schema națională de vaccinare) elaborat de Ministerul Sănătății, după care se face vaccinarea copiilor:

I. Vaccinuri care se fac în primul an de viață - în maternitate și la medicul de familie:

1.Vaccinuri care se fac în maternitate:
Vaccinul hepatitic B (Hep B) - se administrează nou-născuților, în primele 24 de ore de viață - o doză. Vaccinul oferă protecție împotriva hepatitei B.
Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) - se administrează nou-născuților, în primele 2-7 zile de viață - o doză. Vaccinul oferă protecție împotriva tuberculozei.

2.Vaccinuri care se fac la medicul de familie:
Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - prima doză - se administrează bebelușilor la vârsta de două luni. Vaccinul oferă protecție împotriva difteriei (D), tetanosului (T), tusei convulsive (P), poliomielitei (VPI -Vaccin Poliomielitic Inactivat), Haemophilus influenzae tip b (Hib) și hepatitei B (HepB).
Vaccinul pneumococic - prima doză - se administrează bebelușilor la vârsta de două luni. Vaccinul oferă protecție împotriva bolii pneumococice.
Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - a doua doză - se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni. Oferă protecție împotriva difteriei (D), tetanosului (T), tusei convulsive (P), poliomielitei (VPI -Vaccin Poliomielitic Inactivat), Haemophilus influenzae tip b (Hib) și hepatitei B (HepB).
Vaccinul pneumococic - a doua doză - se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni. Oferă protecție împotriva bolii pneumococice.
Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - a treia doză - se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni. Oferă protecție împotriva difteriei (D), tetanosului (T), tusei convulsive (P), poliomielitei (VPI -Vaccin Poliomielitic Inactivat), Haemophilus influenzae tip b (Hib) și hepatitei B (HepB).
Vaccinul pneumococic - a treia doză - se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni. Oferă protecție împotriva bolii pneumococice.
Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - prima doză - se administrează bebelușilor la vârsta de 12 luni. Vaccinul oferă protecție împotriva rujeolei (R), oreionului (O) și rubeolei (R).

II. Vaccinuri care se fac după primul an de viață, la medicul de familie:

Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - a doua doză - se administrează copiilor între 5 ani și 7 ani. Vaccinul oferă protecție împotriva rujeolei (R), oreionului (O) și rubeolei (R).
Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI - se administrează copiilor la vârsta de 6 ani. Vaccinul oferă protecție împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive și poliomielitei.
Vaccinul HPV - se administrează fetelor între 11 și 14 ani, la cerere. Din toamnă, ar urma să fie administrat gratuit și fetelor între 15-18 ani. Protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian sau anal.
Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulți - se administrează la 14 ani. Oferă protecție împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive.

 

Vaccinurile opționale - nu sunt asigurate gratuit, dar sunt recomandate de Ministerul Sănătății

În afara vaccinurilor incluse în Calendarul Național de Vaccinare (Schema națională de vaccinare), care sunt recomandate de Ministerul Sănătății și sunt asigurate gratuit, de cele mai multe ori, în maternități și în cabinetele medicilor de familie, există și o a doua categorie de vaccinuri - vaccinurile opționale.

Vaccinurile opționale nu sunt asigurate gratuit în maternități și în cabinetele medicilor de familie, precum cele incluse în Calendarul Național de Vaccinare, dar sunt și ele recomandate de Ministerul Sănătății.

Practic, cine dorește își poate cumpăra aceste vaccinuri și poate merge cu ele la medic pentru a fi administrate.

Lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății:

Vaccinul Rotaviral - este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze începând cu primele 6 săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.
Vaccinul Varicelic - este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de "bubatul mare" sau "vărsat de vânt". Se fac două doze de vaccin, la distanță de 6 săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de 9 luni.
Vaccinul Meningococic - previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.
Vaccinul Hepatitic A - se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6 - 12 luni. Protejează împotriva Hepatitei A (boala mâinilor murdare).
Vaccinul HPV - recomandat și pentru tinerele cu vârsta mai mare de 14 ani dar și pentru băieți. Vaccinul protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian sau anal.

Vaccinarea copiilor cu boli cronice

O categorie specială o reprezintă copiii diagnosticați cu o boală cronică, ce pot fi mai vulnerabili și pot avea nevoie de protecție suplimentară, comparativ cu un copil sănătos.

Pentru copiii cu boli cronice se aplică, în general, Calendarul Național de Vaccinare, dar este analizată, împreună cu medicul, situația la momentul fiecărei vaccinări, pentru a nu exista contraindicații.

Suplimentar față de vaccinurile cuprinse în Schema națională, se poate aprecia oportunitatea completării schemei de vaccinare cu vaccinuri opționale: gripal, rotaviral, meningococic, varicelic, hepatitic A, HPV, în cazul în care circumstanțele epidemiologice și clinice impun această decizie. (Sursa: Ghid de informare privind vaccinarea pacienților cu boli cronice - copii și adulți, autori: dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, și dr. Alice Nicoleta Azoicăi). 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Poate fi inversată totuși îmbătrânirea? Un nou studiu arată un efect necunoscut până acum al exercițiilor fizice
14/04/2024 17:26

 Un tip de grăsime care se acumulează odată cu imbătranirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă intr-o nouă cercetare publicată vineri, relate ...

Femeie cu rudă internată la spitalul Sf. Pantelimon: „Asistenta ne spunea să-l încurajăm să-şi accepte moartea, să-şi dea duhul mai repede”
14/04/2024 00:23

O femeie, care si-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente si medici de la sectia unde era internat bărbatul. Bărb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei