Proaspat cumparat din piata sau cules din gradina, leusteanul nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie. Dincolo de gustul unic pe care il confera ciorbelor, leusteanul poate fi utilizat si ca planta de leac.
Ca planta-medicament, se poate consuma ca atare sau sub forma de suc, infuzie ori vin. Persoanelor care sufera de afectiuni digestive li se recomanda leusteanul. Balonarea se trateaza cu infuzie sau frunze verzi, puse proaspat tocate in ciorbe, direct in farfurie sau salata. De asemenea, s-a constatat ca infuzia de leustean topeste grasimile si elimina toxinele.
Leusteanul este antidepresiv, detoxifiant si afrodiziac. Ceaiul de leustean - peste o lingura de planta uscata se toarna o cana de apa clocotita si se lasa 10 - 15 minute la infuzat - trateaza tusea convulsiva, edemele cadiace si renale, indigestiile.
Vinul de leustean este cunoscut de multa vreme si e folosit impotriva retentiei de apa, a indigestiilor si anorexiei. Se prepara dintr-o 100 grame de leustean proaspat si maruntit, puse la macerat, pentru doua saptamani, in 750 ml de vin alb, natural. Recipientul se tine la temperatura camerei. Dupa acest interval, lichidul se filtreaza si se pastreaza la frigider, in sticle mici, inchise la culoare. La nevoie se ia cate un paharel pe zi, inaintea mesei principale.
Cataplasme cu leustean cules de dimineata, bine spalat si zdrobit cu sucitorul sunt un leac potrivit pentru vindecarea ranilor, a ulceratiilor sau furunculelor.
Adauga comentariul tau