Calvarul tinerei ţintuite la pat de „Boala cu o mie de feţe”

1alina2
1alina1

Dimensiune font:

| 24-04-2019 12:15

De 12 ani, Alina Popa, o tânără ieşeancă de 28 de ani, se luptă cu o boală foarte grea * este vorba despre borrelioză sau boala Lyme, transmisă de căpuşe, afecţiune care practic în timp a ţintuit-o la pat * în România, borrelioza, în faza ei cronică, nu există în nomenclatura bolilor, prin urmare cei suferinzi, chiar dacă ajung să fie imobilizaţi la pat, cu afectarea severă a sistemului neurologic, imunologic sau cardiac, nu au niciun sprijin din partea Casei Naţionale de Sănătate

Povestea Alinei Popa, o tânără de 28 de ani, a început când avea 15 ani, pe vremea când era elevă la „Colegiul „Mihai Eminescu” din Iaşi. Într-una din zile i s-a făcut rău, au apărut stări de ameţeală foarte puternice, dureri crunte de cap. Starea i s-a agravat, fiind urmată de stări inexplicabile de oboseală, palpitaţii şi chiar parestezii. A ajuns de urgenţă la spital, iar rezultatele controlului nu au evidenţiat nimic grav. Din acel moment, viaţa i s-a schimbat total. Starea de sănătate era tot mai gravă, motiv pentru care a renunţat la cursuri o perioadă. Trupul ei firav nu a mai putut să se adapteze la factorii de mediu (căldură, frig) şi avea deseori stări de leşin. Nu putea respira, avea probleme de coordonare, stări gripale, dureri ciudate şi crunte în tot corpul. „Durerile erau atât de mari încât nu mă puteam mişca şi aproape nici nu puteam vorbi. Am mers la mulţi medici -- unii au dat din umeri, alţii au pus diagnostice neconfirmate ulterior. Unii îmi spuneau că totul e bine, că aşa arătau analizele, în ciuda faptului că nu mă puteam ţine pe picioare. De când m-am îmbolnăvit, trei sferturi din timp l-am petrecut stând în pat. Am ajuns să trăiesc ca într-o bulă de sticlă”, a spus Alina Popa.

Borrelioza, un diagnostic crunt

La un moment dat, boala părea că s-a stabilizat, a intrat într-un fel de remisie. Simptomele nu au dispărut, însă erau mult mai blânde până într-o zi când Alinei i-a paralizat mâna stângă. „Am ajuns la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Medicii şi-au dat tot interesul, se uitau cu mare mirare la mine şi nu ştiau ce să facă. La un moment dat, un medic a spus că ar putea fi Lyme şi a recomandat o serie de analize la Spitalul de Boli Infecţioase, unde după o serie de analize plătite de mine, pentru că boala nu există în nomenclator, s-a conformat diagnosticul de borrelioză”, a completat Alina. Din acel moment durerile nu au fost mai blânde, însă măcar a existat speranţa unui ajutor oferit în spitale din ţări unde boala Lyme are protocoale de tratament, adică în Germania, Austria sau Serbia, spre exemplu.

Alina şi-a continuat studiile şi a început aibă o viaţă mai bună – să meargă la concursuri, s-şi facă prieteni, să se bucure de tot ceea ce este frumos în jur. În acea perioadă şi-a cunoscut şi soţul, pe Tudor, care acum îi este nu doar partener de viaţă şi tatăl pruncului născut anul trecut, ci şi îngrijitor. „După ce am născut băieţelul, anul trecut, starea mea de sănătate s-a agravat în sensul că am început să fac şocuri anafilactice de la orice tratament cu antibiotic (recomandat în boala Lyme, fie faza acută sau cronică – n.r.). În timp, am dezvoltat alergii la orice, situaţie care ne-a obligat să ne mutăm din Iaşi. Nu degeaba borrelioza mai este supra-numită şi boala cu o mie de feţe”, a continuat Alina povestea. Tânara familie locuieşte acum în casa parohială din comuna Isaia, unde a primit găzduire din partea preotului Paul Iosif Guralivu, care este şi părintele lor spiritual.

Cu adrelina pe noptieră

Ţintuită la pat, Alina are pe noptieră în permanenţă fiola cu adrenalină şi concentratorul de oxigen. „Soţul meu este pregătit mereu să îmi administreze adrenalina, cu care ies din starea de şoc anafilactic până la sosirea ambulanţei. Am şi concentrator de oxigen, care mă ajută să respir”, am mai aflat de la Alina pentru care nu doar starea de sănătate este un chin, ci şi tratamentul medical pe care îl plăteşte pentru că nu beneficiază de sprijin prin CAS, borrelioza nefiind în codul afecţiunilor. Tinerii trăiesc din indemnizaţia lui Tudor, pe care o primeşte pentru creşterea bebeluşului, şi care este de 1.250 lei/lună. Spre comparaţie, numai închirierea aparaturii cu care Alina reuşeşte să respire costă mai mult, fără a mai socoti celelalte cheltuieli. Până acum, tânăra familie a primit sprijinul celor din jur şi totul ar fi mai uşor dacă Alina Popa ar putea beneficia şi de un certificat medical în baza căruia să primească poate şi ajutor din partea statului, dar şi tratament. În România există doar doi medici care oferă sprijin bolnavilor de borrelioză, iar rezultatele sunt bune dacă afecţiunea este diagnosticată la timp. Este vorba despre dr. Ion Cristian Bogdan, de la Târgu Mure, şi dr Tatiana Roşcan, din Bucureşti. „Ei au avut rezultate, mai ales în faza acută, însă pentru cei cronici, aşa cum sunt eu, este nevoie de mai mult şi de aceea am căutat sprijin în străinătate”, am mai aflat de la Alina. Tânăra ar putea primi tratament la o clinică din Germania sau ar putea face un transplant de celule stem la o clinică din Serbia dacă ar dispune şi de sumele necesare, 19.000 şi, respectiv, 18.500 de euro. În sprijinul ei a început o campanie online, în urma căreia s-au strâns în jur de 2.800 de euro. „Cu ajutorul lui Dumnezeu poate vom reuşi”, a completat ieşeanca, iar gânguritul pruncului ei i-a întărit speranţa.

Discuţii la UE

Borrelioza este un subiect important şi pentru Parlamentul European, unde s-a discutat serios despre necesitatea luării unor măsuri cu privire la alocarea de fonduri pentru cercetarea maladiei, instruirea medicilor, înfiinţarea unor protocoale universale de tratament, implementarea unor noi metode de diagnosticare mult mai precise. „Cu alte cuvinte sperăm că, la un moment dat. aceşti bolnavi vor exista pentru CN ASS”, a adăugat Tudor Popa, soţul Alinei.

Boala Lyme sau borrelioza Lyme este o afecţiune cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, care se transmite la om prin înţepătura unei căpuşe, care este la rândul său contaminată de bacterie. Borrelioza este cea mai comună boală zoonotică din Europa, estimându-se între 650.000 şi 850.000 de cazuri, cu o incidenţă mai mare în Europa Centrală. Infecţia apare în sezonul de primăvară-vară (din aprilie până în octombrie), iar în unele ţări borrelioza este recunoscută ca boală profesională pentru fermieri, lucrători din sectorul forestier şi unii cercetători pe teren. Deocamdată nu există un consens european cu privire la tratarea, diagnosticarea şi depistarea bolii Lyme, iar practicile naţionale variază. Înţepătura unei căpuşe infectate şi simptomele bolii Lyme pot trece neobservate sau, în unele cazuri, este posibil chiar ca boala să fie asimptomatică, putând duce uneori la complicaţii grave şi la leziuni permanente la fel ca în cazul unei boli cronice, mai ales atunci când pacientul nu este diagnosticat cu promptitudine. În prezent, nu există niciun vaccin disponibil pentru boala Lyme. La sfârşitul anului trecut, UE a alocat 16 milioane de euro pentru cercetările privind detectarea din timp şi tratarea în viitor a borreliozei.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei