1alina2
1alina1

Dimensiune font:

Calvarul tinerei ţintuite la pat de „Boala cu o mie de feţe”

| 24-04-2019 12:15

De 12 ani, Alina Popa, o tânără ieşeancă de 28 de ani, se luptă cu o boală foarte grea * este vorba despre borrelioză sau boala Lyme, transmisă de căpuşe, afecţiune care practic în timp a ţintuit-o la pat * în România, borrelioza, în faza ei cronică, nu există în nomenclatura bolilor, prin urmare cei suferinzi, chiar dacă ajung să fie imobilizaţi la pat, cu afectarea severă a sistemului neurologic, imunologic sau cardiac, nu au niciun sprijin din partea Casei Naţionale de Sănătate

Povestea Alinei Popa, o tânără de 28 de ani, a început când avea 15 ani, pe vremea când era elevă la „Colegiul „Mihai Eminescu” din Iaşi. Într-una din zile i s-a făcut rău, au apărut stări de ameţeală foarte puternice, dureri crunte de cap. Starea i s-a agravat, fiind urmată de stări inexplicabile de oboseală, palpitaţii şi chiar parestezii. A ajuns de urgenţă la spital, iar rezultatele controlului nu au evidenţiat nimic grav. Din acel moment, viaţa i s-a schimbat total. Starea de sănătate era tot mai gravă, motiv pentru care a renunţat la cursuri o perioadă. Trupul ei firav nu a mai putut să se adapteze la factorii de mediu (căldură, frig) şi avea deseori stări de leşin. Nu putea respira, avea probleme de coordonare, stări gripale, dureri ciudate şi crunte în tot corpul. „Durerile erau atât de mari încât nu mă puteam mişca şi aproape nici nu puteam vorbi. Am mers la mulţi medici -- unii au dat din umeri, alţii au pus diagnostice neconfirmate ulterior. Unii îmi spuneau că totul e bine, că aşa arătau analizele, în ciuda faptului că nu mă puteam ţine pe picioare. De când m-am îmbolnăvit, trei sferturi din timp l-am petrecut stând în pat. Am ajuns să trăiesc ca într-o bulă de sticlă”, a spus Alina Popa.

Borrelioza, un diagnostic crunt

La un moment dat, boala părea că s-a stabilizat, a intrat într-un fel de remisie. Simptomele nu au dispărut, însă erau mult mai blânde până într-o zi când Alinei i-a paralizat mâna stângă. „Am ajuns la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Medicii şi-au dat tot interesul, se uitau cu mare mirare la mine şi nu ştiau ce să facă. La un moment dat, un medic a spus că ar putea fi Lyme şi a recomandat o serie de analize la Spitalul de Boli Infecţioase, unde după o serie de analize plătite de mine, pentru că boala nu există în nomenclator, s-a conformat diagnosticul de borrelioză”, a completat Alina. Din acel moment durerile nu au fost mai blânde, însă măcar a existat speranţa unui ajutor oferit în spitale din ţări unde boala Lyme are protocoale de tratament, adică în Germania, Austria sau Serbia, spre exemplu.

Alina şi-a continuat studiile şi a început aibă o viaţă mai bună – să meargă la concursuri, s-şi facă prieteni, să se bucure de tot ceea ce este frumos în jur. În acea perioadă şi-a cunoscut şi soţul, pe Tudor, care acum îi este nu doar partener de viaţă şi tatăl pruncului născut anul trecut, ci şi îngrijitor. „După ce am născut băieţelul, anul trecut, starea mea de sănătate s-a agravat în sensul că am început să fac şocuri anafilactice de la orice tratament cu antibiotic (recomandat în boala Lyme, fie faza acută sau cronică – n.r.). În timp, am dezvoltat alergii la orice, situaţie care ne-a obligat să ne mutăm din Iaşi. Nu degeaba borrelioza mai este supra-numită şi boala cu o mie de feţe”, a continuat Alina povestea. Tânara familie locuieşte acum în casa parohială din comuna Isaia, unde a primit găzduire din partea preotului Paul Iosif Guralivu, care este şi părintele lor spiritual.

Cu adrelina pe noptieră

Ţintuită la pat, Alina are pe noptieră în permanenţă fiola cu adrenalină şi concentratorul de oxigen. „Soţul meu este pregătit mereu să îmi administreze adrenalina, cu care ies din starea de şoc anafilactic până la sosirea ambulanţei. Am şi concentrator de oxigen, care mă ajută să respir”, am mai aflat de la Alina pentru care nu doar starea de sănătate este un chin, ci şi tratamentul medical pe care îl plăteşte pentru că nu beneficiază de sprijin prin CAS, borrelioza nefiind în codul afecţiunilor. Tinerii trăiesc din indemnizaţia lui Tudor, pe care o primeşte pentru creşterea bebeluşului, şi care este de 1.250 lei/lună. Spre comparaţie, numai închirierea aparaturii cu care Alina reuşeşte să respire costă mai mult, fără a mai socoti celelalte cheltuieli. Până acum, tânăra familie a primit sprijinul celor din jur şi totul ar fi mai uşor dacă Alina Popa ar putea beneficia şi de un certificat medical în baza căruia să primească poate şi ajutor din partea statului, dar şi tratament. În România există doar doi medici care oferă sprijin bolnavilor de borrelioză, iar rezultatele sunt bune dacă afecţiunea este diagnosticată la timp. Este vorba despre dr. Ion Cristian Bogdan, de la Târgu Mure, şi dr Tatiana Roşcan, din Bucureşti. „Ei au avut rezultate, mai ales în faza acută, însă pentru cei cronici, aşa cum sunt eu, este nevoie de mai mult şi de aceea am căutat sprijin în străinătate”, am mai aflat de la Alina. Tânăra ar putea primi tratament la o clinică din Germania sau ar putea face un transplant de celule stem la o clinică din Serbia dacă ar dispune şi de sumele necesare, 19.000 şi, respectiv, 18.500 de euro. În sprijinul ei a început o campanie online, în urma căreia s-au strâns în jur de 2.800 de euro. „Cu ajutorul lui Dumnezeu poate vom reuşi”, a completat ieşeanca, iar gânguritul pruncului ei i-a întărit speranţa.

Discuţii la UE

Borrelioza este un subiect important şi pentru Parlamentul European, unde s-a discutat serios despre necesitatea luării unor măsuri cu privire la alocarea de fonduri pentru cercetarea maladiei, instruirea medicilor, înfiinţarea unor protocoale universale de tratament, implementarea unor noi metode de diagnosticare mult mai precise. „Cu alte cuvinte sperăm că, la un moment dat. aceşti bolnavi vor exista pentru CN ASS”, a adăugat Tudor Popa, soţul Alinei.

Boala Lyme sau borrelioza Lyme este o afecţiune cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, care se transmite la om prin înţepătura unei căpuşe, care este la rândul său contaminată de bacterie. Borrelioza este cea mai comună boală zoonotică din Europa, estimându-se între 650.000 şi 850.000 de cazuri, cu o incidenţă mai mare în Europa Centrală. Infecţia apare în sezonul de primăvară-vară (din aprilie până în octombrie), iar în unele ţări borrelioza este recunoscută ca boală profesională pentru fermieri, lucrători din sectorul forestier şi unii cercetători pe teren. Deocamdată nu există un consens european cu privire la tratarea, diagnosticarea şi depistarea bolii Lyme, iar practicile naţionale variază. Înţepătura unei căpuşe infectate şi simptomele bolii Lyme pot trece neobservate sau, în unele cazuri, este posibil chiar ca boala să fie asimptomatică, putând duce uneori la complicaţii grave şi la leziuni permanente la fel ca în cazul unei boli cronice, mai ales atunci când pacientul nu este diagnosticat cu promptitudine. În prezent, nu există niciun vaccin disponibil pentru boala Lyme. La sfârşitul anului trecut, UE a alocat 16 milioane de euro pentru cercetările privind detectarea din timp şi tratarea în viitor a borreliozei.

Maura ANGHEL

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

Publicaţie de vânzare a SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846 RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. Omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 7.700 lei; Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 4.760 lei; Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 27.790 lei; Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 8.540 lei. Bunurile mobile se vând în bloc sau individual. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 27 mai, 03 iunie, 10 iunie, 17 iunie, 24 iunie 2019, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din Caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare SC Alexandra Lux SRL LD EXPERT GRUP IPURL Huşi, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Alexandra Lux SRL, cu sediul ȋn mun. Bacău, str. Nordului, nr. 61-59, jud. Bacău, CUI 33438580, J4/689/2014, dosar nr. 3534/110/2017 pe rolul Tribunalului Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare: Autoturism Opel Zafira, an fabricaţie 2009, cilindree 1686 cmc, sursa de energie motorină, număr de înmatriculare BC-03-HBB, la preţul de pornire de 14.400 lei (fără TVA). Licitaţiile vor avea loc în datele de 24 şi 31 mai, 07 iunie 2019, orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din preţul de pornire al licitaţiei; c. dovada achitării taxei de participare in suma de 500 lei; d.dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64 BRDE 380SV 48114953800 deschis la BRD-GSG SA pe numele debitoarei SC Alexandra Lux SRL. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar la numărul de telefon 0746153363. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
COMUNA ION NECULCE, cu sediul în strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, CUI 4541050, telefon/fax 0232/710880, 0232/710780, email: achizitii@primaria-ionneculce.ro, anunţă: Organizarea unei licitaţii deschise la sediul Comunei Ion Neculce din strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, în data de 15.03.2019. Obiectul licitaţiei îl constituie ÎNCHIRIEREA PĂŞUNII aflată în domeniul privat al comunei Ion Neculce în suprafaţă de 323,3466 ha. Închirierea se poate face pe tarla şi parcele, conform anexei. Durata minimă a închirierii este de 7 (şapte) ani. Documentaţia de atribuire, în vederea participării la licitaţie (aprobate prin H.C.L. nr. 19/28.02.2019), poate fi solicitată de la autoritatea contractantă Comuna Ion Neculce, prin înaintarea unei solicitări în acest sens, achitând suma de 50 lei de la caseria Primăriei Ion Neculce. Documentaţia de atribuire se pune la dispoziţie celor interesaţi pe suport hârtie/ suport magnetic, după achitarea taxei de 50 lei, de către compartimentul de achiziţii. Clarificări cu privire la documentaţia de atribuire vor fi solicitate cel mai târziu până la data de 05.04.2019. Persoanele interesate vor depune la sediul Comunei Ion Neculce actele doveditoare privind calităţile cerute ofertanţilor, în conformitate cu criteriile de eligibilitate prevăzute în documentaţia de atribuire. Garanţia de participare este de 150 lei şi se achită la casieria Primăriei Ion Neculce. Ofertele se vor primi într-un exemplar original, introdus într-un plic închis şi sigilat, până la data de 09.04.2019, ora 09.00 inclusiv, la sediul Comunei Ion Neculce. Plicurile conţinând ofertele se vor deschide la data de 09.04.2019, ora 10.00, la sediul Comunei Ion Neculce. Instanţa competentă în soluţionarea litigiilor apărute Tribunalul Iaşi, adresa Palatul de Justiţie din Iaşi: România, Iaşi, judeţul Iaşi, strada Elena Doamna, nr. 1A, cod poştal 700398, telefon 0232/260600, 0232/248000, 0332/403666. Informaţii suplimentare vor fi solicitate la sediul Comunei Ion Neculce sau la nr. de telefon 0232/710880. Prezentul anunţ cu privire la licitaţia publică pentru închirierea păşunii va fi transmis spre publicare la data de 01.04.2019. Primar, Valeanu Gheorghe
CLINICA MEDICALA
22/05/2019 08:29

 Centrul de Recuperare Medicala dr. Emilia Popovici este localizat in Iasi, in fosta baza de tratament NICOLINA, beneficiind de un avantaj deosebit in comparatie cu alte centre de profil din zona si a ...

Îngraşă sau nu cireşele? Iată ce spun nutriţioniştii
21/05/2019 22:16

 "Puţini sunt cei cărora nu le plac cireşele. Şi mai puţini sunt cei care mănancă cireşe cu moderaţie, adică un pumn, doi. Cei mai mulţi dintre noi aşteaptă cireşele ca pe o sărbătoare ...

Ceaiul miraculos care ajută în cazul bolilor mintale
21/05/2019 21:50

 Tratamentul cu macerat la rece de sanziene s-a dovedit eficient in bolile sistemului nervos, precum epilepsia, boala Parkinson, Alzheimer-ul, şi in tulburările cauzate de menopauză. Pentru prepararea ...

Ai halena alcoolica? Gargara cu nucsoara iti taie mirosul
20/05/2019 09:00

Ai halena alcoolica? Gargara cu nucsoara iti taie mirosul       Arbore foarte inalt (poate atinge spre 20 metri intaltime), intalnit in tara noastra doar cultivat. Scoarta are culoare v ...

SUSANU CLINIC IASI - Chirurgie Plastica si Reconstructiva -   Mărire de sâni cu proteze mamare
19/05/2019 12:03

 Simboluri al feminităţii incă din cele mai vechi timpuri, forma şi aspectul general al sanilor au reprezentat dintotdeauna una dintre cele mai pregnante preocupări asupra imaginii proprii a fiecărei ...

VIDEO  Povestea Antibiotice Iași, una dintre puținele industrii din perioada comunistă care a scăpat de privatizare și a reușit să aducă România pe locul I în lume (I)
15/05/2019 08:18

 Înfiintată in 1955, Antibiotice Iasi este una dintre putinele industrii din perioada comunistă care a supravietuit după 1989. Fabrica a scăpat ca prin minune de o privatizare dezastruoasă, s-a ...

5 Plante medicinale care combat raceala
08/05/2019 13:11

  5 Plante medicinale care combat raceala     |           Aerul rece si umed scade imunitatea cailor respiratorii si ne predispune la raceli. T ...

Posibil motiv de alarma: Ce-au descoperit oamenii de stiinta legat de crema de protectie solara
08/05/2019 10:16

 Crema cu ecran solar este ceva fara de care multi nici nu ies din casa, iar de pe plaja este nelipsita, oamenii fiind din ce in ce mai constienti de pericolul reprezentat de cancerul de piele. Insa atu ...

VIDEO-Creierul uman
07/05/2019 10:20