Cancerul de piele, cum se formează: descoperire remarcabilă a cercetătorilor

medicina de familie

Dimensiune font:

| 03-12-2019 07:06

 Cancerul de piele

Cancerul de piele

Cancerul de piele a fost subiectul cercetătorilor care au descoperit niște puncte hipersensibile la radiațiile ultraviolete. De aici și până la a detecta care este rolul lor nu a mai fost decât un pas.

 

 

O nouă cercetare a oamenilor de știință de la Universitatea Yale raportează descoperirea „hiperhotspoturilor” în genomul uman, locații care sunt de până la 170 de ori mai sensibile la radiațiile ultraviolete (UV) din lumina soarelui, comparativ cu media genomului.

 

Expunerea la radiații UV este cauza principală a cancerului de piele. Screeningul acestor hiperhotspoturi ar putea oferi un nou mijloc de a prezice riscul de cancer al pielii.

Studiul a fost publicat în ediția din noiembrie a Proceedings of the National Academy of Sciences.

Oamenii de știință știau despre hotspoturi, dar nu despre cele ultra-sensibile, arată medicalxpress.com.

„Acestea sunt de 100 de ori mai sensibile decât alte site-uri din genom”, a spus Douglas Brash, om de știință, senior de cercetare în radiologie terapeutică și dermatologie și membru al Yale Cancer Center. El a condus cercetarea.

Cum acționează „ochii de foc”

Numite „hiperhotspoturi cu dimer ciclobutan pirimidină (CPD)”, după tipul de daune ADN cauzate de lumina ultravioletă, hiperhotspoturile pot fi considerate „ochi de foc” care atrag radiații dăunătoare. În studiu, acestea au apărut cel mai adesea în celulele formatoare de melanină de pe pielea umană cunoscute sub denumirea de melanocite - celulele pielii în care are loc cancerul de piele melanom.

„Ne-am gândit că leziunile ADN și mutațiile care provoacă cancer au fost evenimente rare și întâmplătoare. Dar acest lucru relevă că, cel puțin pentru cancerul de piele, există ținte specifice în genom care așteaptă să fie lovite de radiațiile UV”, a spus Brash.

Pentru a le găsi, cercetătorii au conceput o metodă pentru etichetarea site-urilor de CPD și au utilizat secvențializarea ADN-ului cu un randament ridicat în a le evidenția și marca din genom. De asemenea, au dezvoltat un set de metode statistice pentru cuantificarea suprareprezentării unui site individual de CPD în raport cu media genomului.

O descoperire surprinzătoare a fost că hotspoturile au fost localizate în apropierea genelor, acționând ca o cale directă pentru radiația UV de a deteriora celula.

Site-urile în care studiul Yale a identificat hiperhotspoturile sunt „aceleași secvențe de ADN care controlează reglarea ADN-ului în ARN și proteine, care este modul în care celula reglează creșterea”, a spus Brash.

La nivelurile de arsuri solare în urma expunerii la UV, hiperhotspoturile din celulele pigmentare ale pielii unei persoane ar fi afectate de radiațiile UV. O persoană ar experimenta distorsiuni specifice de creștere a celulelor de la radiațiile UV în timp real, nu aleatoriu sau imprevizibil și nu săptămâni sau ani mai târziu, așa cum se credea anterior.

Legătura cu cancerul de piele

Faptul că evoluția nu le-a eliminat poate fi un element care indică faptul că celula folosește hiperhotspoturile pentru a-și sesiza mediul, a spus el.

Existența acestor hiperhotspoturi sugerează că mutațiile generate de un cancerigen - radiații UV sau altele - nu sunt în întregime aleatorii. Mutațiile legate de reglarea genelor în tumorile melanomului au fost prezente la hiperhotspoturile CPD de 20.000 de ori mai des decât în altă parte. 

Studiul Yale sugerează noi modalități de evaluare a riscului de cancer de piele, au spus cercetătorii.

Cel mai important factor pentru evaluarea riscului este expunerea prealabilă la UV. Însă, în prezent, medicii nu au un mijloc obiectiv de a-l măsura, bazându-se de obicei pe amintirile pacienților despre arsurile solare anterioare. În cazul în care medicii ar putea lua un eșantion mic de piele și să examineze hiperhotspoturile, ei ar putea obține o imagine adevărată a daunelor ADN-ului cauzate de arsurile solare anterioare pe aceste site-uri și să înțeleagă mult mai bine istoricul expunerii pacientului și riscul de cancer de piele, a spus Brash.

Oamenii cu risc ridicat ar putea fi urmăriți îndeaproape de un dermatolog, astfel încât cancerul de piele să fie detectat mai devreme, când acestea sunt încă vindecabile.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei