Numeroase studii arata ca substantele din cafea au efecte cancerigene si anticancerigene, insa cercetatorii sunt siguri ca 1000 dintre aceste substante, inclusiv antioxidantii, sunt benefice si pot sa ne protejeze de cancer. Astfel, in urma cercetarilor, expertii au constatat ca persoanele care obisnuiesc sa consume cafea isi reduc cu pana la 39% riscul de a dezvolta cancer oral, potrivit publicatiei britanice DailyMail.
Cancerul oral apare la nivelul buzelor (în general al buzei inferioare), în interiorul gurii, pe partea posterioară a faringelui, la nivelul amigdalelor sau al glandelor salivare. Este mai frecvent la bărbaţi decât la femei şi mai probabil după vârsta de 40 de ani. Simptomele care pot anunta o suspiciune sunt: rani sangerande si durere inexplicabila la nivelul buzelor, gingiilor sau in interiorul gurii; senzatia de amorteala a gurii; o excrescenta a mucoasei bucale; pete albe sau rosii pe gingii, limba sau mucoasa; dificultate in inghitirea alimentelor.
O metoda de prevenire a cancerului oral este cafeaua, potrivit cercetatorilor americani care sustin ca patru cesti de cafea in fiecare zi ne protejeaza de aceasta boala. În lipsa detectării precoce, cancerul oral necesită intervenţii chirurgicale, radioterapie şi/sau chimioterapie. Poate fi fatal, cu o rată de supravieţuire generală la 5 ani de aproximativ 50%.
Semnele timpurii ale cancerului oral nu sunt tocmai uşor de depistat, de aceea sunt atât de importante vizitele la dentist şi la medicul de familie pentru controlul de rutină. Medicul dentist poate depista semnele timpurii ale cancerului oral.
Adauga comentariul tau