default

Dimensiune font:

CARNEA ŞI PRODUSELE DIN CARNE

| 26-09-2018 19:36

 

 CARNEA ŞI PRODUSELE DIN CARNE


Fie că este albă sau roşie, fie că provine de la vită. porc, miel, pui, curcan sau vânat, carnea este principala sursă de proteine de calitatea I a organismului, furnizând toţi aminoacizii esenţiali.

Carnea conţine vitamine (vit. D, vit. Bl2) şi minerale (fier, zinc, seleniu), în schimb nu are nici un gram de fibre sau glucide.

Ce face bine:

-   participă la construcţia şi întreţinerea tuturor ţesuturilor şi organelor prin conţinutul de aminoacizi;

-   este utilă în diete datorită conţinutului ridicat de proteine (dau saţietate) şi scăzut de lipide (3-4 g/100 g carne roşie şi 1 g/100 g carne albă).

-   previne anemia prin conţinutul crescut de fier (în special carnea roşie sau pulpele de la pui şi curcan). în plus, fierul din carne se absoarbe în proporţie de 10-30 % faţă de fierul din legume a cărui absorbţie este de 2-10 %.

Carnea brună de la copane conţine de 3 ori mai mult fier decât carnea albă de la piept.

Gâscă şi raţa sunt mai bogate în fier decât puiul şi curcanul.

150 g de roast-beef aduc un aport de 20 % din necesarul zilnic de fier la femei şi 25 % din necesarul zilnic de fier la bărbaţi.

-   întreţine buna funcţionare a sistemului nervos şi creşte concentrarea datorită conţinutului de vit. B12.

-   carnea de curcan ameliorează dispoziţia deoarece conţine mult triptofan, precursor al serotoninei, care dă stare de bine şi scade apetitul.

-   ameliorează fertilitatea masculină prin conţinutul crescut de zinc, din carne zincul se absoarbe în proporţie de peste 40 % (carnea albă de pui şi curcan).

-   carnea de pui este utilă în alergiile alimentare deoarece are un gust fad, este uşor de digerat şi place la toată lumea.

-   carnea de curcan conţine antioxidanţi (vit. C, vit. E şi seleniu) care ajută la prevenirea aterosclerozei.

-   vit. D din carnea roşie ajută la fixarea calciului în oase.

-   ficatul conţine cantităţi mari de vit. A şi vit. B12, precum şi fier, zinc şi seleniu foarte uşor de absorbit. 

Ce face rău:

-   ficatul conţine glucide - atenţie la cei ce ţin regimuri proteice - e interzis!

-   în carne există doar grăsimi saturate! Grăsimile saturate din carne cresc tensiunea arterială şi riscul de ateroscleroză.

-   carnea împănată conţine multă grăsime saturată (slănină) care poate duce la obezitate, boli cardiovasculare, creşterea lipidelor din sânge, (trigliceride şi colesterol).

-   dă frecvent constipaţii, deoarece nu conţine fibre.

-   dă halenă urât mirositoare pentru că produsul final de metabolism al proteinelor este amoniacul, iar acesta se elimină şi prin respiraţie.

-   conţine purine (în special carnea de animal tânăr - miel, viţel) care se depun în articulaţii şi duc la criza de gută.

-  în ficat şi carnea de porc poate exista un parazit numit trichinela spiralis.

-   mesele bogate în proteine scad nivelul serotoninei, ceea ce înseamnă că regimul proteic dă depresie şi creşte pofta pentru carbohidraţi.

-  mezelurile şi afumăturile conţin multă sare, nerecomandată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.

Pulpa de pui are mai multă grăsime şi calorii decât pieptul.

Pielea de la pui şi curcan este formată 100 % din lipide (grăsime).

Carnea de vită e la fel de grasă ca cea de porc (3-4 g grăsime/100 g) dacă comparăm bucăţile de muşchi sau pulpă.

Asociere corectă

-   cu legumele de orice fel, pentru aportul de glucide şi fibre.

-   cu produsele bogate în vit. C, B şi caroten (salate, morcovi), deoarece cresc absorţia fierului din carne.

-   cu glucidele: dietele bogate în proteine şi lipide (carne) au nevoie de carbohidraţi (amidon) pentru a preveni hipoglicemia, dezechilibrul mineral şi creşterea colesterolului (fibrele scad colesterolul).

-   cu produse ce cresc aciditatea gastrică (suc de fructe, oţet), pentru că proteinele se digeră uşor în mediul acid. Persoanele cu ulcer, care folosesc medicamente antiacide, pot avea probleme cu digestia cărnii.

-   îndepărtaţi toate urmele albe de grăsime de pe carne înainte să o gătiţi.

-   puteţi introduce puiul cu tot cu piele la cuptor, pentru că grăsimea din piele nu intră printre fibrele din carne, dar îndepărtaţi-o înainte de a mânca.

-   nu adăugaţi ulei peste carnea slabă - chiar şi pieptul de pui are suficientă grăsime ca să nu se ardă. Folosiţi la gătit apă, vin, bere, sos de roşii, condimente şi ierburi aromate.

-   cu cât animalul este mai tânăr, cu atât carnea este mai deschisă la culoare, deci alegeţi bucăţi cât mai roz, dacă doriţi să fie fragede.

Gătitul umed (abur, sosuri) creşte digerabilitatea  proteinelor, în  timp  ce  căldura  uscată (grătar) le face mai greu de digerat.

-   puneţi carnea la fiert în apă clocotită dacă vreţi ca substanţele nutritive să rămână în ea; doar la ciorbe se foloseşte apă rece.

-   degresaţi orice mâncare după gătit ţinând-o câteva ore la frigider şi apoi adunând crusta de grăsime ce se solidifică la suprafaţă.

-   nu folosiţi prăjitul în ulei ca metodă de gătit.

-   nu cumpăraţi carne gata tocată, ci preparaţi-o singuri din pulpă foarte slabă.

Semipreparatele din carne pot deveni adevărate „bombe calorice": în procesul de fabricaţie al mezelurilor carnea este fie injectată cu amidon, pentru a-i da un gust mai bun (vezi zeama care se scurge din muşchiul file), fie este tocată şi amestecată cu slănină şi alte ingrediente (în cazul salamurilor, cârnaţilor, parizerului, etc). Valoarea calorică a produsului respectiv creşte de la aproximativ 150 cal/100 g carne proaspătă la 250-450 cal/100 g pentru mezeluri.

Atenţie deci la cantitate!

Calorii pentru 100 g carne crudă:

vită - 120 cal

miel - 160 cal

porc - 120 cal

ficat - 150 cal

pui, curcan - 100 cal

Porţia corectă şi conţinutul caloric

-   carnea de vită, porc, pui, miel şi curcan

1 porţie de dimensiunile palmei sau a unui pachet de cărţi de joc (150 g)

-   muşchi de vită = 240 cal (9 g grăsime)

-   muşchi de porc = 210 cal (6 g grăsime)

-   pulpă de miel = 230 cal (9 g grăsime)

-   piept pui/curcan = 190 cal (2 g grăsime)

-   pulpă pui/curcan = 210 cal (6 g grăsime)

-   mezeluri slabe (piept de pui afumat, şuncă slabă, pastrama, muşchi filé) 1 porţie = 3-4 felii = 100 g = 250 cal

-   mezeluri tocate (salamuri, parizer, cremwurst, jambon) 1 porţie = 2 felii = 60 g = 250 cal

carnea roşie (porc, vită, miel) 1 porţie = 1 palmă

carnea albă (pui, curcan) 1 porţie = 1 mână

 

Cât de des?

In anul 2007 nu mai poate n vorba de carenţă de proteine (de obicei consumul zilnic de carne este de 2 ori mai mare decât necesarul organismului). Totuşi, este bine să nu depăşim:

-   3 porţii de carne roşie/săptămână

-   3 porţii de mezeluri/săptămână

-   5 porţii de carne albă/săptămână

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, # 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, în calitate de lichidator judiciar al Com-Beton S.A. Iași, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit încheierii nr. 349/15.03.2017, pronunţată de Tribunalul Iași, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 31.10.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ, Descrierea comercială, Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.), Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.). Activ 13 - Teren arabil situat în extravilanul satului Pădureni, oraşul Mărăşeşti, jud. Vrancea, Sp teren: 2121 mp, neîmprejmuit, învecinat cu drum, teren proprietatea primăriei și proprietatea Melinte Maria pe două laturi, utilități, pretabil pentru activități agricole și posibil construcții rezidențiale. Amplasat în cvartal 36, parcela 186, CF nr. 750/N a loc. Mărăşeşti, jud. Vrancea (nr. C.F. nou 52359/oraş Mărăşeşti), având nr. cds. 918N. 76000 lei, 13000 lei. Activ 25 - Bunurile mobile situate în mun. Iași, B-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, compuse din: Echipament tipografie (demontat), Echipament tipografie Korad (nr. inv. 20296), Echipament procesare tipografică (nr. inv. 20322), Echipament procesare tipografică (nr. inv. 20323), Roland VP 540 (nr. inv. 20337), Aparat automat îndosariat (nr. inv. 20417), Laminator Roll Lam E 160c (nr. inv. 20338). 42700 lei, 17080lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 30.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 30.10.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro și la numerele de telefon. Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; # 0232/243864, 0755132473, 0758049904 Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L.
De ce devii roșu la față după câteva pahare de alcool
17/10/2019 20:27

Dacă te aprinzi tot la fată si devii rosu ca un rac atunci cand consumi alcool, ar trebui să-ti faci griji in această prinvită. Asta pentru că specialistii spun că ar putea fi vorba despre o boală. S ...

De ce să nu sărezi carnea înainte de-a o prăji
17/10/2019 10:01

    De ce să nu sărezi carnea inainte de-a o prăji. Sfatul primit de la mama. Pentru o friptură bună si gustoasă, trebuie să tii cont de acest sfat. Nu săra carnea inainte de a o prăji! I ...

E mai ieftin sa mananci acasa ori la restaurant?
17/10/2019 09:50

  Raspuns rapid: acasa.  Cu siguranta este mai ieftin sa mananci acasa, dar gatitul meselor in confortul bucatariei proprii are de asemenea si alte beneficii importante.    1. Economis ...

Rețeta miraculoasă pe bază de gelatină care
17/10/2019 09:00

Gelatina - Cel mai eficient leac impotriva durerilor de articulatii(Leacuri&Sfaturi Despre Sănătate)  

 

100 de angajați Antibiotice au exersat manevre de prim ajutor
16/10/2019 18:20

  Pentru al doilea an consecutiv Antibiotice a organizat, cu prilejul Zilei Mondiale a Repornirii Inimii, cursuri de prim ajutor pentru angajatii săi. Astfel, in cadrul campaniei „Fiecare dintre n ...

S-a mai descoperit un efect al ceaiului: Actioneaza direct asupra creierului
16/10/2019 08:44

 Savuram ceai de mii de ani si se crede ca primii care l-au baut pentru calitatile sale medicinale au fost membrii dinastiei Shen Nong din China. Intre timp, ceaiul a ajuns pe intreg mapamondul, gratie cal ...

Unul din patru cetăţeni comunitari suferă de boli reumatice!
14/10/2019 21:33

* in Romania, peste 600.000 de persoane suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectand intr-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii * bolile reumatice şi musculo-schel ...

Alarmant. Săptămânal ingerăm 5 grame de plastic
13/10/2019 11:09

 Într-o singură săptămană, un om consumă echivalentul in plastic al unui card de credit, iar asta nu o spunem noi, ci studiile recente. Nutriţionistul Gianluca Mech ne spune ce să facem pentr ...

Cele mai periculoase obiceiuri care te îmbătrânesc prematur
12/10/2019 19:58

Este foarte bine să ai propriul tău ritual atat la inceputul zilei cat si pe parcursul ei. Însă tu stii cat de periculoase sunt unele dintre ele mai ales pentru pielea si sănătatea ta? Primul aspect ...

ÎNTREBAREA ZILEI: Ai visat urât? Coșmarurile ascund afecțiuni grave
12/10/2019 18:58

  De foarte multe ori ni se intamplă să avem vise neplăcute, care ne nelinistesc. Fie că este vorba de vise in care apărem noi sau cei dragi, visele urate ne generează, de fiecare dat ...