Ceaiuri medicinale pentru tratarea problemelor digestive
Dimensiune font:
După mesele încărcate, chiar şi persoanele cu o stare de sănătate foarte bună pot resimţi efecte neplăcute, cum ar fi stări de moleşeală, greaţă, înţepături în stomac şi ficat. Dacă simptomele nu sunt foarte severe, pentru eliminarea acestor neplăceri pot fi folosite cu succes ceaiurile medicinale.
Pentru combaterea balonărilor sunt suficiente două-trei căni pe zi cu infuzie de chimen, anason sau rozmarin. Arsurile la stomac cauzate de hiperaciditate dispar cu ceai din frunze de zmeură, iar „înţepăturile” la ficat pot fi calmate cu infuzie de sunătoare (pojarniţă). Orice alte neplăceri resimţite la nivelul stomacului sunt eliminate cu ceai de roiniţă (melissă), iar diareea poate fi combătută cu infuzie de leuştean sau pelin (ceaiul de pelin nu este recomandat, însă, gravidelor, femeilor care alăptează şi nici bolnavilor de ulcer). Foarte eficient pentru îndepărtarea problemelor digestive cauzate de consumul în exces de alimente este un ceai din coaja ramurilor tinere de liliac.
Chiar şi cei cărora prepararea unui ceai li se pare prea complicată pot avea parte de binefacerile plantelor medicinale asupra digestiei: o singură pastilă de Epigastralgin, care conţine pulbere de plante, poate înlătura concomitent mai multe dereglări digestive. Este recomandată cât mai multă mişcare în aer liber şi înlocuirea cinei îmbelşugate cu câteva mere sau o porţie de iaurt (eventual consumat cu mămăligă). Se păstrează încă obiceiul ca persoanele cu digestie lentă să consume dimineaţa gutui rase amestecate cu miere de albine sau să bea apă rece cu puţin oţet de mere. Alte remedii populare simple pentru cei care au mâncat peste măsură constă în administrarea unei linguri cu pulbere din cărbune de tei în amestec cu lapte sau consumarea unui pahar cu vin în care s-a macerat timp de şapte-zece zile pulbere de pelin sau de angelică. I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau