COMUNICAT DE PRESĂ Aproximativ 13% din populația Iașiului și a Moldovei se confruntă cu Boala Cronică de Rinichi

KV_BCR_Legaturi primejdioase (2) (1)

Dimensiune font:

| 01-12-2021 11:49

COMUNICAT DE PRESĂ 

Aproximativ 13% din populația Iașiului și a Moldovei se confruntă cu Boala Cronică de Rinichi

„Dacă la nivelul României estimăm un procent de 10-13% pacienți afectați de Boală Cronică de Rinichi, raportul se păstrează și la populația Moldovei, respectiv a Iașiului, unde vom găsi același 13%. Este adevărat că în România există un așa-zis gradient Est-Vest, sau zone bogate - zone sărace. Este cunoscut faptul că BCR - atât în România cât și în Germania, Anglia sau SUA - reprezintă un marker clar pentru sărăcie și pentru lipsă de servicii medicale corespunzătoare. Și lucrul acesta se vede pentru că, din păcate, zona de Nord-Est a țării este vitregită de servicii de sănătate comparativ cu restul țării și nivelul social este mai redus în această zonă”, a declarat Prof. Dr. Adrian Covic, medic primar nefrolog, fost președinte al Societății Române de Nefrologie.

Boala Cronică de Rinichi (BCR) este o afecțiune progresivă, caracterizată prin scăderea funcției renale, fiind deseori asociată și cu un risc crescut de boală cardiovasculară sau cu accidentul vascular cerebral.

BCR afectează la nivel european 47 de milioane de oameni, în timp ce la nivel global cifrele se ridică la 840 de milioane de oameni. 

Medicii din Iași prezenți la masa rotundă ,,Legături primejdioase – Boala Cronică de Rinichi nu vine singură” au arătat că, deși numărul de persoane afectate este atât de mare, rata de diagnosticare a acestei afecțiuni este în continuare foarte mică, astfel că aproximativ 90% dintre cei care suferă de această boală nu știu că au acest diagnostic.

Dr. Răzvan Miftode, medic primar medicină de familie, vice-președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat: ,,Gradul de depistare a bolii cronice de rinichi este cu atât mai scăzut cu cât boala este într-un stadiu mai incipient. Un studiu american arată că în stadiile 1 și 2 gradul de nediagnosticare a bolii este de 96,6%.” 

Stadiile incipiente ale BCR se succed fără ca pacientul să observe simptome, dar investigațiile uzuale (RACU – raportul albumină/ creatinină urinară și RFGe – rata estimată de filtrare glomerulară) efectuate pacienților la risc de a dezvolta boală cronică de rinichi ar putea diagnostica timpuriu boala și ar putea preveni evoluția BCR către stadiile mai grave. 

,,Boala Cronică de Rinichi de obicei nu apare singură, apare în cadrul unui context căruia noi îi spunem cardio-reno-metabolic. Se asociază foarte frecvent cu diabetul zaharat și cu bolile cardiovasculare. Din păcate, foarte mulți pacienți cu BCR nu sunt diagnosticați. Partea gravă este că mulți sunt în stadiile avansate de boală cronică și nu au această boală diagnosticată”, arată Prof. Dr. Bogdan Mihai, medic primar diabetolog, vice-președinte al Societății Române de Diabet, Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Spitalul ”Sf. Spiridon”. 

De exemplu, în stadiul 3 de BCR, cu o rată de filtrare glomerulară de sub 60 ml/minut, peste 85% dintre persoane nu știu că au boală renală. Aceste persoane au un risc foarte mare de a dezvolta evenimente cardiovasculare: infarct miocardic, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral. 

„Progresia bolii renale este influențată de multipli factori – obezitate, dislipidemie, fumat. Poate cei mai importanți factori care duc la o progresie rapidă a bolii renale sunt diabetul zaharat, hipertensiunea și boala cardiovasculară. Ca urmare, la acești pacienți trebuie căutată boala renală, deci trebuie să facem screening. Pacienții cu diabet zaharat au un risc foarte mare de a face BCR și mai mult de jumătate din pacienții cu diabet au sau vor face în cursul evoluției Boală Cronică de Rinichi. Toate persoanele cu diabet zaharat trebuie, măcar o dată pe an, să facă un screening, să verifice măcar creatinina și raportul albumină-creatinină din urină. Doar depistarea precoce a BCR ar putea să încetinească evoluția ei”, explică Prof. Dr. Bogdan Mihai. 

Conf. Dr. Cristian Stătescu, medic primar cardiolog, șeful Clinicii de Cardiologie medicală, Institutul de Boli CV ”Prof. George IM Georgescu”, a punctat legătura dintre BCR și riscul cardiovascular: ,,Acolo unde există un diagnostic clar de hipertensiune arterială, boala cronica de rinichi în stadiul 3 sau 4 predomină. Boala există însă și la pacienți cu TA normală. Cu atât mai mult în această situație, hipertensiunea arterială este una dintre bolile care trebuie diagnosticate precoce și tratate.

Există o conexiune clară cardio-renală, pentru că evenimentele cardio-vasculare, hipertensiunea arterială și insuficiența arterială cresc incidența bolii cronice de rinichi. Pe de altă parte, boala cronică de rinichi crește la rândul ei riscul de evenimente cardiovasculare. Uneori, hipertensiunea poate de fapt să fie o consecință a afectării renale, situație numită de noi hipertensiune arterială secundară”. 

„În cazul BCR, mesajul meu este următorul: pacienții cu boli cardiovasculare cronice, cu hipertensiune arterială, cu diabet zaharat și pacienții care au alte afecțiuni în sfera renală trebuie să fie atenți la modul cum sunt urmăriți de către medicul de familie, să colaboreze cu acesta și să respecte întrutotul indicațiile medicului de familie. Medicul de familie îl va dirija către medicul specialist nefrolog ori de câte ori va considera că evoluția parametrilor renali este nefavorabilă, îl va dirija către investigații de laborator. Tot medicul de familie îl va sfătui în adoptarea unui stil de viață sănătos. Colaborarea între medicul de familie și pacient este esențială pentru depistarea precoce a acestei boli și pentru întârzierea evoluției în timp și a agravării acesteia. Eu sper că, și prin implicarea pacientului în monitorizarea stării personale de sănătate, putem ameliora anumiți indicatori de sănătate la nivel individual și colectiv. Există un proiect de testare gratuită a funcției renale, care se desfășoară în această perioadă și la care pot participa medicii de familie, nefrologii, diabetologii și cardiologii”, a mai spus Dr. Răzvan Miftode, medic primar medicină de familie, vice-președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei. 

„Boala Cronică de Rinichi este cea mai importantă problemă de afectare cronică în momentul de față în lume și probabil și în România, vorbim de un predictor de mortalitate extraordinar, vorbim însă de analize extrem de simple care pot fi făcute pentru depistarea bolii și vorbim despre o afecțiune care pune ștampila pe prezenta altor comorbidități - cardiovasculare, metabolice - care trebuie rezolvate într-o echipă multiplă, complexă, ce conține medic de familie, nefrolog, cardiolog”, conchide Prof. Dr. Adrian Covic.

Evenimentul “Legături primejdioase – Boala Cronică de Rinichi nu vine singură” reprezintă o serie de patru întâlniri online, în care specialiști nefrologi, diabetologi, cardiologi și de medicină de familie intră în dialog cu presa, pentru o corectă informare asupra BCR. Prima întâlnire a avut lor marți 23 noiembrie, având ca invitați medici specialiști din București. Urmează întâlniri cu aceeași temă – Boala Cronică de Rinichi, cu specialiști din Iasi, Cluj, Timișoara.

Mesele Rotunde Zoom sunt organizate de EvolutionMedia și susținute de AstraZeneca. 

Pentru detalii, vă rugăm să contactați:

Andreea Olah, Account Manager Evolution Media

andreeaolah.evolutionmedia@gmail.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Lichidatorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 227/F/21 decembrie 2021, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 1663/89/2021, privind debitoarea S.C. PRODIVA S.R.L. Huşi, având C.U.I. 35582319, sediul social în mun. Huşi, str. Dobrina, nr. 17, Corp C2, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/80/2016, notifică deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă şi intrarea ȋn faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 03.02.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 14.02.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 11.03.2022. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 18.02.2022, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
O nouă alertă medicală. OMS: 'Următoarea variantă va fi mai contagioasă decât Omicron, întrebarea este dacă va fi mai mortală'
26/01/2022 18:05

Următoarea variantă de COVID-19 care va ajunge in atenţia lumii va fi mai contagioasă decat Omicron, dar adevărata intrebare la care oamenii de ştiinţă trebuie să răspundă este dacă va fi sau nu mai ...

Unitățile Covid şi suport-Covid din Iași sunt din nou pline / Se redeschide Spitalul Leţcani pentru forme medii de boală
26/01/2022 14:58

Sectiile destinate celor cu forme medii de Covid sunt din nou pline in judetul Iasi, iar in cateva zile se va redeschide Spitalul Letcani, destinat persoanelor infectate cu SARS CoV-2  Fată de valul 4 Co ...

Coronavirus în România, date complete Creștere explozivă a cazurilor de infectare / Din cei 692 de pacienți internați la ATI, 585 sunt nevaccinați.
26/01/2022 13:09

 În ultimele 24 de ore au fost inregistrate 34.255 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 14.570 mai mult decat in ziua anterioară, au anuntat mierc ...

Coronavirus - Record absolut în România: Peste 34.000 de cazuri noi, un număr aproape dublu față de acum o zi / Creștere și la numărul de decese
26/01/2022 11:22

 Numărul de cazuri noi de coronavirus s-au dublat fată de acum o zi, marcand de departe cel mai mare număr de cazuri noi de la inceputul pandemiei si pană acum in Romania. În acelasi timp si dece ...

Franța a înregistrat un nou record național: Peste o jumătate de milion de cazuri Covid-19 în 24 de ore
26/01/2022 09:42

Franţa a stabilit un nou record naţional de infectări in timpul pandemiei de coronavirus marţi, cand peste o jumătate de milion de cazuri de COVID-19 au fost confirmate intr-o singură zi, informează DPA ...

Ce este autofagia și cum ne ajută să fim mereu sănătoși
26/01/2022 07:45

Autofagia mai este cunoscuta si sub denumirea de "auto-devorare" - ceea ce fac celulele noastre in mod constant, inlaturarea daunelor si a reziduurilor. În 2016, biologul japonez Yoshinori Ohs ...

Fiul medicului Octavian Jurma s-a îmbolnavit de COVID
25/01/2022 16:00

Medicul Octavian Jurma anunţă, marţi, că fiul său cel mare, elev in clasa a XI-a, s-a infectat cu coronavirus şi critică deciziile autorităţilor acuzandu-le că nu au luat nicio măsură pentru proteja ...

Ce nevoi are creierul pentru o bună funcționare. Sfaturi de la prof. univ. dr. Vlad Ciurea
25/01/2022 15:30

„Creierul iubeste iesirea din rutină si are nevoie de oxigen, de liniste, de relaxare”, a precizat  cunoscutul medic Vlad Ciurea pe contul său de Facebook. „Americanii au inventat prin ...

 Pandemia îşi trăieşte ultimele clipe în Europa
24/01/2022 21:45

Varianta Omicron a dus pandemia de COVID-19 intr-o nouă fază si ar putea să-i pună capăt in Europa, a declarat directorul OMS Europa. „Este plauzibil ca regiunea să se indrepte spre un fel de s ...

LISTA cabinetelor medicilor de familie din România unde pot fi făcute teste rapide COVID / Te poți testa și la alt medic decât cel pe lista căruia ești înscris
24/01/2022 09:30

 ​Ministerul Sănătătii a publicat, duminică seară, lista cabinetelor de medicină de familie unde pot fi făcute teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19. Medicii de familie pot testa atat pe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei