COMUNICAT DE PRESĂ Aproximativ 13% din populația Iașiului și a Moldovei se confruntă cu Boala Cronică de Rinichi

KV_BCR_Legaturi primejdioase (2) (1)

Dimensiune font:

| 01-12-2021 11:49

COMUNICAT DE PRESĂ 

Aproximativ 13% din populația Iașiului și a Moldovei se confruntă cu Boala Cronică de Rinichi

„Dacă la nivelul României estimăm un procent de 10-13% pacienți afectați de Boală Cronică de Rinichi, raportul se păstrează și la populația Moldovei, respectiv a Iașiului, unde vom găsi același 13%. Este adevărat că în România există un așa-zis gradient Est-Vest, sau zone bogate - zone sărace. Este cunoscut faptul că BCR - atât în România cât și în Germania, Anglia sau SUA - reprezintă un marker clar pentru sărăcie și pentru lipsă de servicii medicale corespunzătoare. Și lucrul acesta se vede pentru că, din păcate, zona de Nord-Est a țării este vitregită de servicii de sănătate comparativ cu restul țării și nivelul social este mai redus în această zonă”, a declarat Prof. Dr. Adrian Covic, medic primar nefrolog, fost președinte al Societății Române de Nefrologie.

Boala Cronică de Rinichi (BCR) este o afecțiune progresivă, caracterizată prin scăderea funcției renale, fiind deseori asociată și cu un risc crescut de boală cardiovasculară sau cu accidentul vascular cerebral.

BCR afectează la nivel european 47 de milioane de oameni, în timp ce la nivel global cifrele se ridică la 840 de milioane de oameni. 

Medicii din Iași prezenți la masa rotundă ,,Legături primejdioase – Boala Cronică de Rinichi nu vine singură” au arătat că, deși numărul de persoane afectate este atât de mare, rata de diagnosticare a acestei afecțiuni este în continuare foarte mică, astfel că aproximativ 90% dintre cei care suferă de această boală nu știu că au acest diagnostic.

Dr. Răzvan Miftode, medic primar medicină de familie, vice-președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat: ,,Gradul de depistare a bolii cronice de rinichi este cu atât mai scăzut cu cât boala este într-un stadiu mai incipient. Un studiu american arată că în stadiile 1 și 2 gradul de nediagnosticare a bolii este de 96,6%.” 

Stadiile incipiente ale BCR se succed fără ca pacientul să observe simptome, dar investigațiile uzuale (RACU – raportul albumină/ creatinină urinară și RFGe – rata estimată de filtrare glomerulară) efectuate pacienților la risc de a dezvolta boală cronică de rinichi ar putea diagnostica timpuriu boala și ar putea preveni evoluția BCR către stadiile mai grave. 

,,Boala Cronică de Rinichi de obicei nu apare singură, apare în cadrul unui context căruia noi îi spunem cardio-reno-metabolic. Se asociază foarte frecvent cu diabetul zaharat și cu bolile cardiovasculare. Din păcate, foarte mulți pacienți cu BCR nu sunt diagnosticați. Partea gravă este că mulți sunt în stadiile avansate de boală cronică și nu au această boală diagnosticată”, arată Prof. Dr. Bogdan Mihai, medic primar diabetolog, vice-președinte al Societății Române de Diabet, Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Spitalul ”Sf. Spiridon”. 

De exemplu, în stadiul 3 de BCR, cu o rată de filtrare glomerulară de sub 60 ml/minut, peste 85% dintre persoane nu știu că au boală renală. Aceste persoane au un risc foarte mare de a dezvolta evenimente cardiovasculare: infarct miocardic, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral. 

„Progresia bolii renale este influențată de multipli factori – obezitate, dislipidemie, fumat. Poate cei mai importanți factori care duc la o progresie rapidă a bolii renale sunt diabetul zaharat, hipertensiunea și boala cardiovasculară. Ca urmare, la acești pacienți trebuie căutată boala renală, deci trebuie să facem screening. Pacienții cu diabet zaharat au un risc foarte mare de a face BCR și mai mult de jumătate din pacienții cu diabet au sau vor face în cursul evoluției Boală Cronică de Rinichi. Toate persoanele cu diabet zaharat trebuie, măcar o dată pe an, să facă un screening, să verifice măcar creatinina și raportul albumină-creatinină din urină. Doar depistarea precoce a BCR ar putea să încetinească evoluția ei”, explică Prof. Dr. Bogdan Mihai. 

Conf. Dr. Cristian Stătescu, medic primar cardiolog, șeful Clinicii de Cardiologie medicală, Institutul de Boli CV ”Prof. George IM Georgescu”, a punctat legătura dintre BCR și riscul cardiovascular: ,,Acolo unde există un diagnostic clar de hipertensiune arterială, boala cronica de rinichi în stadiul 3 sau 4 predomină. Boala există însă și la pacienți cu TA normală. Cu atât mai mult în această situație, hipertensiunea arterială este una dintre bolile care trebuie diagnosticate precoce și tratate.

Există o conexiune clară cardio-renală, pentru că evenimentele cardio-vasculare, hipertensiunea arterială și insuficiența arterială cresc incidența bolii cronice de rinichi. Pe de altă parte, boala cronică de rinichi crește la rândul ei riscul de evenimente cardiovasculare. Uneori, hipertensiunea poate de fapt să fie o consecință a afectării renale, situație numită de noi hipertensiune arterială secundară”. 

„În cazul BCR, mesajul meu este următorul: pacienții cu boli cardiovasculare cronice, cu hipertensiune arterială, cu diabet zaharat și pacienții care au alte afecțiuni în sfera renală trebuie să fie atenți la modul cum sunt urmăriți de către medicul de familie, să colaboreze cu acesta și să respecte întrutotul indicațiile medicului de familie. Medicul de familie îl va dirija către medicul specialist nefrolog ori de câte ori va considera că evoluția parametrilor renali este nefavorabilă, îl va dirija către investigații de laborator. Tot medicul de familie îl va sfătui în adoptarea unui stil de viață sănătos. Colaborarea între medicul de familie și pacient este esențială pentru depistarea precoce a acestei boli și pentru întârzierea evoluției în timp și a agravării acesteia. Eu sper că, și prin implicarea pacientului în monitorizarea stării personale de sănătate, putem ameliora anumiți indicatori de sănătate la nivel individual și colectiv. Există un proiect de testare gratuită a funcției renale, care se desfășoară în această perioadă și la care pot participa medicii de familie, nefrologii, diabetologii și cardiologii”, a mai spus Dr. Răzvan Miftode, medic primar medicină de familie, vice-președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei. 

„Boala Cronică de Rinichi este cea mai importantă problemă de afectare cronică în momentul de față în lume și probabil și în România, vorbim de un predictor de mortalitate extraordinar, vorbim însă de analize extrem de simple care pot fi făcute pentru depistarea bolii și vorbim despre o afecțiune care pune ștampila pe prezenta altor comorbidități - cardiovasculare, metabolice - care trebuie rezolvate într-o echipă multiplă, complexă, ce conține medic de familie, nefrolog, cardiolog”, conchide Prof. Dr. Adrian Covic.

Evenimentul “Legături primejdioase – Boala Cronică de Rinichi nu vine singură” reprezintă o serie de patru întâlniri online, în care specialiști nefrologi, diabetologi, cardiologi și de medicină de familie intră în dialog cu presa, pentru o corectă informare asupra BCR. Prima întâlnire a avut lor marți 23 noiembrie, având ca invitați medici specialiști din București. Urmează întâlniri cu aceeași temă – Boala Cronică de Rinichi, cu specialiști din Iasi, Cluj, Timișoara.

Mesele Rotunde Zoom sunt organizate de EvolutionMedia și susținute de AstraZeneca. 

Pentru detalii, vă rugăm să contactați:

Andreea Olah, Account Manager Evolution Media

andreeaolah.evolutionmedia@gmail.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Poate fi inversată totuși îmbătrânirea? Un nou studiu arată un efect necunoscut până acum al exercițiilor fizice
14/04/2024 17:26

 Un tip de grăsime care se acumulează odată cu imbătranirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă intr-o nouă cercetare publicată vineri, relate ...

Femeie cu rudă internată la spitalul Sf. Pantelimon: „Asistenta ne spunea să-l încurajăm să-şi accepte moartea, să-şi dea duhul mai repede”
14/04/2024 00:23

O femeie, care si-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente si medici de la sectia unde era internat bărbatul. Bărb ...

Șefa Colegiului Medicilor Bucureşti cere să se facă lumină în cazul morților de la Sf. Pantelimon: 'Familiile pacienţilor trebuie şi vor afla adevărul'
14/04/2024 00:18

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, afirmă, sambătă, că situaţia deceselor suspecte de la Spitalul Sfantul Pantelimon trebuie lămurită cat mai curand, iar rudele pacienţil ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei