Copilul tau consuma cereale la micul dejun? Vezi in ce conditii acestea il pot imbolnavi
Dimensiune font:
Cerealele sunt cel mai la indemana mic dejun pentru copii, insa majoritatea produselor existente pe piata sunt dezechilibrate nutritional. De exemplu, pe pungi, continutul de zahar nu depaseste de regula 12%, dar cantitatea reala de glucide din 500 g de cereale poate ajunge pana la 70%, scrie Evenimentul Zilei. Acesta e detaliul pe care toti parintii il scapa din vedere.
Mai mult, indicatia producatorilor este ca portia sa nu depaseasca 30 g pe zi. Asta inseamna doua linguri de cereale, dar in realitate copiii isi umplu bolul cu bulinele dulci si gustoase, peste care toarna putin lapte. O punga ar trebui sa tina 15 zile, dar un copil o termina in 4 zile.
Supradozarea macina metabolismul copiilor. La 12 ani, majoritatea copiilor sunt pufosi si parintii nu-si explica colaceii existenti in talie. Raspunsul medicilor este simplu si direct: cerealele. "Aceste cereale nu sunt recomandate nici macar adultilor. Pe copii ii imbolnaveste direct. Problema este ca aceste denumiri generice de pacalesc. E un adevar spus doar pe jumatate. Cerealele adevarate care ar trebui sa stea pe masa unui copil la micul dejun, ar trebui sa fie integrale, sau fulgi de ovaz presati", explica dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Producatorii promoveaza intens vitaminele pe care le contin aceste cereale, dar acestea sunt de sinteza, nu sunt naturale. Iar zaharul si glucidele cu absorbtie rapida au un efect negativ asupra organismului. Altfel spus, pozitiv al vitaminelor este aportul masiv de zahar.
"Vitaminele de sinteza nu au o activitate biologica, nu pot fi asimilate", a mai adaugat dr. Mencinicopschi.
Specialistul compara cerealele de mic dejun din cutiile colorate cu bomboanele. "Sunt la fel de nocicve ca si bomboanele sau ca ciocolata. Ele sunt un fel de bomboane. Sunt la fel cu biscuitii dulci, cu crema sau fara, sau cu produsele de cofetarie", mai spune Mencinicopschi.
Nutritionistii avertizeaza ca zaharul in exces are legatura cu boli severe, obezitate si chiar modificare scheletului. "Aportul de produse zaharoase favorizeaza ingrasarea. Ingrasandu-se, copilul are probleme de statica, i se modifica osatura, scheletul i se stramba din cauza greutatii. Coloana vertebrala da in scolioza, picioarele in x, oasele devin fragile. Apar inclusiv pericolul metabolic, hipertensiunea, probleme de colesterol, si in final diabet zaharat de tip II", explica medicul primar pediatru Monica Marazan, specialist in diabetologie pediatrica.
Doctorita spune ca doza maxima ar fi de doua linguri de cereale (30 de grame) la o cana cu lapte. "Toti parintii spun ca ei isi alimenteaza copiii sanatos, ca le dau cereale ela micul dejun. Problema este de cantitate", explica dr. Marazan.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau