2medici

Dimensiune font:

Criza din sănătate se accentuează - Zeci de spitale caută cu disperare medici!

| 18-01-2019 00:00

* printre zecile de spitale din ţară care caută cu disperare medici se află şi cinci unităţi sanitare din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est * la nivel naţional, numai în luna ianuarie au fost scoase la concurs peste 100 de posturi de medic, multe dintre acestea fiind republicate, întrucât la concursurile anterioare nu au fost ocupate * la toate acestea se adaugă alte sute de posturi care urmează a fi scoase la concurs în perioada următoare

Deşi la nivel guvernamental se bate multă monedă pe faptul că exodul medicilor români a încetat, tot mai multe instituţii medicale din ţară organizează concurs pentru ocuparea unor posturi, însă... lipsesc cu desăvârşire candidaţii!

Creşterea salariilor în sistemul public de sănătate n-a reuşit, se pare, să atragă medicii tineri, care continuă să plece în străinătate. Cei care rămân, fie merg către oraşele mari, fie se dovedesc insuficient pregătiţi după rezidenţiat şi nici nu sunt ajutaţi să progreseze suficient pentru a putea ocupa anumite posturi, în spitale. La toate acestea se adaugă lipsa infrastructurii economice şi sociale, în special în provincie, lucrul acesta contribuind, se pare, decisiv, la ora alegerii unei viitoare destinaţii pentru noii medici.

Situaţia este dramatică şi în privinţa medicinei de familie. Tot mai mulţi doctori ies din sistem fie prin pensionare, fie pentru că sunt nevoiţi să profeseze în condiţii greu de acceptat, iar în locul lor nu vrea nimeni să meargă. Nici măcar Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) n-a reuşit să găsească o soluţie... Recent, dr. Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte al SNMF, sublinia faptul că anul 2018 a fost unul „la limita supravieţuirii” pentru mulţi medici de familie şi că autorităle n-au înţeles care este locul pe care trebuie sa îl ocupe asistenţa medicală primară în sistemul de sănătate. „Din păcate, deciziile faţă de medicina primară sunt în detrimentul pacientului şi atractivităţii specialităţii de medicina familiei, pentru că indiferent câte posturi s-ar scoate la concursul de rezidenţiat şi de numărul medicilor ce se vor forma în România, aceştia nu vor accepta să lucreze aici şi vor pleca, pentru că medicina de familie, care este o specialitate frumoasă, vocaţională, nu este atractivă în acest moment, în România”, a spus dr. Rodica Tănăsescu.

Potrivit SNMF, medicina de familie din Romania a funcţionat în 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare faţă de cel din 2017, în condiţiile în care în spitalele publice medicii au beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) cu până la 100% mai mari. Colegiul Medicilor din România a transmis, la rândul său, că susţine solicitările SNMF, considerând că „Medicina de familie este segmentul în care Statul a investit şi continuă să investească cel mai puţin, în ciuda existenţei unei strategii naţionale care o consideră pilon de bază al sistemului sanitar”. Totuşi, nici spitalele nu o duc mai bine când vine vorba despre specialişti.

Cinci unităţi sanitare din Moldova caută medici

Potrivit listei publicate de Ministerul Sănătăţii, numai în luna ianuarie au fost scoase la concurs peste 100 de posturi de medic, multe dintre acestea fiind republicate, întrucât la concursurile anterioare nu au fost ocupate. Dacă mai adăugăm tot cam atâtea scoase la concurs în decembrie 2018, dar şi pe cele care urmează a fi scoase la concurs în perioada următoare, vedem că persistă criza de medici din spitale. Astfel, printre zecile de spitale din ţară care caută cu disperare medici se află şi cinci unităţi sanitare din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui: un post de medic specialist Medicină de laborator pentru Laboratorul de Analize medicale cu punct de lucru în Ambulatoriul integrat; un post de medic primar pneumolog pentru Secţia Pneumologie; un post de medic specialist psihiatru la Secţia Psihiatrie; un post de medic specialist Cardiologie la Secţia Cardiologie; unul de medic specialist Psihiatrie pediatrică pentru Centrul de Sănătate Mintală copii; un post de medic specialist Sănătate publică şi management la Serviciul de Management al calităţii serviciilor medicale; un post de specialist Medicină de urgenţă la UPU-SMURD; un post de specialist Medicină sportivă pentru Cabinetul de Medicină sportivă; un post de medic specialist Neonatologie la Secţia Neonatologie; două posturi de specialist Radiologie-imagistică medicală pentru Laboratorul de Radiologie şi imagistică medicală – cu punct de lucru în pavilionul în care funcţionează Secţia Pneumologie şi un Compartiment CT; un post de medic specialist Chirurgie generală la Secţia Chirurgie generală; un post de medic specialist Pediatrie la Secţia Pediatrie şi un post de medic specialist Obstetrică-ginecologie la Cabinetul de Planificare familială.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău: un post de medic specialist Stomatologie generală la Cabinetul de Medicină dentară de urgenţă UPU-SMURD.
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava: câte un post de medic specialist Chirurgie vasculară pentru Compartimentul Chirurgie vasculară, respectiv, Cabinetul din Ambulatoriul integrat Chirurgie vasculară.

Spitalul Orăşenesc Hârlău: un post de medic specialist confirmat în specialitatea Pneumologie la Dispensarul TBC; un post de medic specialist Psihiatrie în cadrul Ambulatoriului de specialitate integrat al spitalului; un post de medic specialist Boli infecţioase – temporar vacant pe o perioadă de 2 ani; un post de medic specialist Chirurgie generală – temporar vacant pe o perioadă de 2 ani şi un post de medic specialist ATI – temporar vacant pe o perioadă de 3 ani.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi: un post de medic specialist Sănătate publică şi management la Compartimentul Evaluare a factorilor de risc din mediul de viaţă şi de muncă – Colectiv Medicina muncii şi igiena colectivităţilor de copii/tineret.

Spitalul Municipal „Sf. Dr. Cosma şi Damian” Rădăuţi: un post de medic specialist Chirurgie generală la Secţia Chirurgie generală; un post de medic specialist Urologie la Cabinetul de Urologie – Ambulatoriul integrat.

Daniel BACIU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.

 

Le calci în picioare, dar îţi pot salva viaţa! Aceste flori vindecă tumorile, hepatita şi ciroza
15/09/2019 13:19

Floarea de piatră (Portulaca grandiflora) sau portolac, cum este numită popular, aparţine familiei Portulacaceae. Este nativă din America de Sud, intalnită in campiile calde şi uscate din nordul Argenti ...

Cum poți trata durerile de spate cu o minge de tenis
14/09/2019 20:55

 Automasajul cu mingi de tenis pentru durerile de spate inferioare se recomandă in special si pentru durerile menstruale. Astfel, intinde-te pe spate cu picioarele indoite si tălpile pe pămant. Asează ...

Lipsa unei vitamine arhicunoscute creşte riscul de infarct
14/09/2019 16:20

Cauze infarct. Persoanele al căror nivel de vitamina D este de sub 15 nanograme pe milimetru de sange au un risc cardiovascular crescut, au stabilit autorii acestui studiu, prezentat la conferinta anuală a Am ...

De ce să pui o plantă verde la intrarea în casă. Îți va schimba viața total!
14/09/2019 00:29

Un simplu gest iti poate schimba viata in bine. Asadar, incearcă să pui o plantă verde la intrarea in casă si vezi ce efecte va avea asupra ta. Specialistii in feng shui spun că pentru a avea mereu ener ...

Pericolul nestiut din merele pe care le dam copiilor nostri. Seful ANPC: Evitati fructele care arata perfect!
13/09/2019 19:32

 Horia Constantinescu - numit presedinte al Protectiei Consumatorului acum o luna - ii sfatuieste pe romani sa evite fructele care arata perfect, din cauza ca acestea pot fi tratate cu pesticide periculoas ...

Criză de medicamente în România! Se sistează exporturile de citostatice
13/09/2019 15:10

 S-a ajuns la această situatie pentru că unele firme retrag medicamentele de pe piata romanească, unde acestea sunt mai ieftine, si preferă să le vandă in alte tări, pentru un pret mai bun. Ministru ...

Zeci de pacienţi fără discernământ, COBAI într-un studiu de testare a unor medicamente
13/09/2019 14:21

 Managerul Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, Nicuşor Bigiu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a dispus o comisie de analiză după ce a primit informaţii că la Secţia de Psihiat ...

FT: Cercetătorii mizează pe microbi pentru a revoluţiona industria alimentară şi agricultura
13/09/2019 12:02

 Calysta, o companie care a colectat 30 de milioane de dolari, anul acesta, de la investitori precum BP şi Cargill, produce hrană pentru peşti din microbi care se proliferează in mod natural, folosind ...

Trei motive pentru care ar trebui să mănânci usturoi zilnic
12/09/2019 10:16

Usturoiul are beneficii excelente pentru organism. Dacă il consumăm zilnic putem scăpa de multe probleme de sănătate. Nu va mai fi nevoie să luaţi niciodată pastile. Usturoiul imbunătăteste circu ...

Rețeta miraculoasă pe bază de gelatină care
11/09/2019 17:22

Gelatina - Cel mai eficient leac impotriva durerilor de articulatii(Leacuri&Sfaturi Despre Sănătate)