Cum poti preveni durerile de spate la scolari

default

Dimensiune font:

| 12-10-2012 09:58

Scolarii sunt nevoiti sa stea mult timp asezati pe scaun si adeseori adopta o pozitie incorecta, care dauneaza coloanei lor vertebrale. De aceea tot mai multi dintre ei se plang de dureri de spate.

 

Specialistii in medicina scolara si in special ortopezii sunt de parere ca cele mai frecvente cauze ale aparitiei durerilor de spate la copii sunt lipsa de miscare, accidentarile usoare din timpul activitatilor sportive, modul defectuos in care isi cara ghiozdanul, pozitia incorecta la birou sau in fata televizorului.

 

Pentru copiii de varsta scolara, pozitia in banca, cea din mers si durerile de spate generate de acestea devin de multe ori adevarate probleme. Ei petrec mult timp stand pe scaun: la orele de clasa stau in banca 4 - 6 ore (sau chiar mai mult), iar acasa petrec alte cateva ore la birou, pentru a-si face temele. In plus, trebuie sa care zilnic ghiozdanul care, stim bine, nu este deloc usor. Este important nu doar sa il inveti pe copil sa adopte o postura corecta atunci cand sta pe scaun, dar si sa alegi mobilierul cat mai propice din punct de vedere ergonomic pentru el.  Iata cum poti preveni durerile de spate la scolari:

 

1. Pozitia si "atitudinea scoliotica"
Din punct de vedere medical, "atitudinea scoliotica" este o inclinare laterala a toracelui in plan frontal fara sa presupuna deformarea asimetrica a trunchiului sau a zonelor paravertebrale.

 

Multi parinti sunt convinsi ca aceasta "aplecare", datorata pozitiei defectuoase a copilului (la scoala, in banca, la birou sau pe scaun), mareste riscul aparitiei scoliozei, mai ales daca cel mic adopta o postura gresita pentru timp indelungat. In realitate, insa, postura incorecta conduce doar la aceasta curbura anormala a toracelui, denumita medical "atitudine scoliotica" si care nu este sinonima cu adevarata scolioza.

Scolioza are cel mai adesea o origine ereditara. Aceasta afectiune se traduce prin rotatia si inclinarea uneia sau a mai multor vertebre, antrenand concavitate (curbare spre interior) sau convexitate ("bombare") paravertebrala, cu asimetria toracelui sau abdomenului si adesea cu devierea coloanei vertebrale. Atitudinea scoliotica, insa, se remediaza fara dificultate, daca sunt aplicate masurile de combatere a posturii gresite.

 

2. Prevenirea prin miscare
Pentru a preveni aparitia durerilor de spate, dar si a altor probleme ale coloanei vertebrale, este bine ca micutul sa faca multa miscare sau sa practice un sport de placere, in timpul liber.

 

Medicii spun ca lipsa activitatii fizice este una dintre cauzele care pot genera, inca din primii ani de scoala, dureri de spate, dar si deficiente fizice: deformari de coloana (scolioza, cifoza), picior plat, sechele de rahitism toracic. Din pacate, adeseori aceste deficiente sunt prea tarziu depistate si nu intotdeauna pot fi corectate in totalitate.

 

Activitatea fizica accelereaza metabolismul, stimuleaza oxigenarea intregului organism si antreneaza muschii si oasele, de aceea se considera ca miscarea, efectuata de 2 - 3 ori pe saptamana, ajuta la crestere si dezvoltare (asigura un raport optim intre statura si greutate).

 

In plus, ea favorizeaza constructia osoasa armonioasa, permite o buna dezvoltare a inimii, plamanilor si muschilor si previne obezitatea. Conditia este sa nu se exagereze, deci volumul si intensitatea activitatii sa fie adaptate posibilitatilor copilului: mersul pe bicicleta sau cu rolele (avand grija sa dotezi copilul cu echipamentul de protectie necesar), inot, plimbare, joaca in aer liber...

 

3. Alege ghiozdanul cu mare atentie
Ghiozdanul in sine este tot atat de important ca si modul in care acesta este purtat. Iata la ce trebuie sa fii atenta:

 

- Ai grija la dimensiuni! Acestea trebuie sa fie proportionale cu talia copilului. Curelele de prindere trebuie sa poata fi ajustate. 
- Nu geanta de umar! Este necesar sa cumperi un ghiozdan pe care micul tau scolar sa-l poarte pe spate, astfel ca greutatea pe care o cara sa fie repartizata intr-un mod echilibrat. 
- Curelele trebuie sa fie ceva mai late decat la o geanta obisnuita si dublate cu un material moale.

 

4. Importanta scaunului
Cel mai bine ar fi ca scaunul sa aiba partea de sezut usor inclinata inspre inainte, caci in acest fel coloana vertebrala isi conserva forma de "S", iar greutatea va fi repartizata uniform pe toate vertebrele.

 

Se stie ca problemele ce apar la nivelul discurilor intervertebrale, de exemplu, sunt cauzate de repartitia inegala a greutatii asupra coloanei vertebrale. Apoi, e bine sa tii seama de faptul ca postura fireasca a coloanei vertebrale, cea in forma de "S", nu poate fi mentinuta in scaun, decat daca ambele picioare ale celui mic se sprijina pe podea.

 

De aceea, inaltimea scaunului trebuie reglata astfel incat sa-i permita copilului sa atinga cu toata suprafata talpilor podeaua si nu doar cu varful piciorului. Daca micutul atinge solul doar cu varfurile picioarelor, circulatia sanguina din membrele inferioare va fi impiedicata. Consecinta: plamanii si organele din cavitatea abdominala vor fi comprimate, iar respiratia si circulatia vor fi ingreunate.

 

5. Biroul copilului
Ideal ar fi ca suprafata de lucru a biroului (ca si reglajul scaunului de birou, de altfel) sa fie inclinata spre inainte. Explicatia acestei recomandari este simpla: daca suprafata biroului este dreapta, copilul va avea tendinta sa se aplece deasupra lui pentru a vedea mai bine si pentru a putea scrie si citi.

 

Drept urmare, spatele se va inclina prea tare la nivelul zonei lombare, astfel ca forma de "S" a coloanei nu va fi pastrata. Un alt criteriu ce trebuie avut in vedere atunci cand alegi un birou pentru cel mic este materialul din care este realizat. Birourile cu suprafete lucioase prezinta avantajul ca pot fi usor curatate, dar se zgarie foarte usor. In schimb, birourile cu suprafete mate sunt mai putin pretentioase, dar nu la fel de usor de curatat.

 

Sfaturi pentru parinti
1. Cand isi face temele, invata-l ca la fiecare jumatate de ora sa ia cate o pauza scurta, de 5 - 10 minute, pentru a se dezmorti. In acest timp poate face cateva miscari de gimnastica si de intindere.

 

2. Este primul lui an de scoala? Va trebuie sa il supraveghezi mai atent pentru o perioada in privinta "supraincarcarii" ghiozdanului. Verifica zilnic daca sunt necesare pentru a doua zi toate obiectele puse de el in geanta de scoala. 

 

3.  In ghiozdan, cartile si culegerile cele mai grele vor fi asezate cat mai aproape de spate, de corp, catre centrul de greutate. 

 

4.  Daca este posibil, alege un scaun si un birou a caror inaltime sa poata fi ajustata, in timp, potrivit taliei copilului. 


5. Activitatea fizica este benefica pentru spate, iar practicarea ei regulata este esentiala pentru o coloana vertebrala sanatoasa si o postura adecvata. Iesi cu copilul in parc sa faca miscare, sa se joace cu mingea, sa alerge, sa mearga pe bicicleta.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei