Denumire stiintifica: Allium ampeloprasum L.
Denumire populara: Ceapa de vara, usturoi de Albania
Ceapa de vara este o planta perena cu bulb ovoidal sau globulos, de 20-40 mm in diametru, insotit de bulbi de innoire si bulbili galbui sau brunii, sesili sau scurt pedicelati; tunicile externe sunt pergamentoase, uneori filamentoase, albicioase sau argintii lucioase. Frunzele in numar de 6-9, sunt plane, glaucescente, pe dos pronuntat carenate.
Tulpina inalta pana la 100 cm, in sectiune rotunda, cu miros de usturoi, poate prezenta de la baza pana in zona mediana tecile frunzelor. Inflorescenta multiflora, globuloasa, acoperita initial de o spata membranoasa, albicioasa, lung apiculata la varf. Florile au perigonul campanulat, roz sau purpuriu, rar albicios. Filamentele staminale si stilul exerte, depasesc foliolele perigonale in lungime. Fruct de tip capsula cu seminte trimuchiate, negre, + zbarcite, acute la extremitati.
Compozitie chimica
Planta contine: glucide (fructoza, glucoza, zaharoza, galactoza, maltoza, celuloza, hemiceluloze), lipide (0,3 - 4,7 %), proteine (2,3 - 21,7 %), saponine β-sitostrol si substante minerale.
Caracteristica acestei specii consta in prezenta compusilor cu sulf: aliina, allil monosulfid, allil sulfid, diallil sulfid, dimetil sulfid, etil sulfid, metil aliina, metil sulfid, propil disulfid si propiloaliina, Aminoacizii din aceasta planta sunt reprezentati de: alanina, arginina, acid aspartic, acid glutamic, histi dina, izoleucina, leucia, lizina, metionina, prolina, fenilalanina, treonina, triptofan, tirozina si valina.
Acizii organici sunt reprezentati de: acidul cafeic, acidul clorogenic, acidul ferulic, acid oxalic, acid sinapic, iar acizii grasi de: acid linoleic, acid linolenic, acid lignoceric, acid palmitic, acid stearic.
De asemenea, contine vitamine precum acid ascorbic, niacina, acid nicotinic, acid folic, riboflavina, tiamina.
Actiune terapeutica
Extractele au efect desinfectant, antihelmintic, antibacterial, antiinflamator, anticolesterolic, antiseptic, antispasmotic, carminativ, diuretic, expectorant, febrifug, hipoglicemic, antidiabetic, hipotensiv, stomahic, tonic si vasodilatator.
Se utilizeaza pentru tratarea leziunilor, absceselor, anghinei, arteriosclerozei si bolilor cardiace. Alaturi de efectele medicinale pe care le are ceapa, se poate mentiona si utlizarea larga a acesteia pentru aromatizarea mancarurilor.
Adauga comentariul tau