Cum te poti îmbolnăvi din cauza stresului

Stres-696x476

Dimensiune font:

| 06-05-2022 10:10

 

 Reactia individuala la stres depinde de tipul de personalitate si de tipul de temperament al fiecarui individ.  Un procent de 95 la suta din bolile cu care se prezinta pacientii la cabinetul medicului de familie sunt cauzate sau agravate de stres. Actiunea nociva a stresului este prezenta la nivelul tuturor organelor si sistemelor corpului uman.

Anxietatea determina nivelul de stres si este una dintre cele mai periculoase manifestari psihice ale stresului. Manifestarile neuro-vegetative ale organismului stresat se datoreaza faptului ca stresul determina dezechilibre hormonale. Un procent de 95 la suta din bolile cu care se prezinta pacientii la cabinetul medicului de familie sunt cauzate sau agravate de stres. Bolile sunt determinate fie de actiunea unui stres acut sau de actiunea unui stres prelungit. In cazul bolilor deja instalate, stresul le agraveaza. Actiunea nociva a stresului este prezenta la nivelul tuturor organelor si sistemelor corpului uman. 

Afectiunile cardio-vasculare

Sub actiunea stresului se secreta hormoni in exces care determina mobilizarea grasimilor si colesterolului din sange pentru a furniza energie muschilor. Acestea se depun sub forma de placi (ateroame) la nivelul peretilor vasculari, grabind instalarea aterosclerozei. Sub actiunea unui stres intens, de scurta durata sau a unuia pe perioada indelungata se produc descarcari masive de hormoni ai stresului care, determina vasoconstrictie si duc la cresterea valorilor tensiunii arteriale. Instalarea hipertensiunii arteriale favorizeaza aparitia afectiunilor coronariene (cardiopatie ischemica), mai ales la persoane unde se asociaza si alti factori favorizanti, cum ar fi colesterol crescut, obezitate, sedentarism, fumat, diabet zaharat si alimentatie necorespunzatoare. Stresul de lunga durata agraveaza hipertensiunea arteriala, coronaropatiile si ateroscleroza, ducand mult mai frecvent la aparitia infarctului miocardic acut si a accidentelor vasculare cerebrale. Accidentele vasculare cerebrale sunt de natura hipertensiva in cazul unui stres acut sau de natura aterosclerotica sub actiunea stresului indelungat. Persoanele supuse unui stres prelungit capata de obicei si deprinderi daunatoare sanatatii, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul si un deficit de odihna. Afectiuni respiratorii. Pot aparea tulburari respiratorii, cum ar fi asmul bronsic, alergiile respiratorii, rinite, bronsite, etc. Afectiuni musculare. Datorita permanantei incordari instalate sub influenta stresului apar dureri musculare (mai ales de spate), crampe musculare si carcei. 

Afectiuni digestive

Sub actiunea stresului apar tulburari la toate nivelurile aparatului digestiv, incepand cu uscaciunea gurii, nodul in gat determinat de spasme esofagiene si chiar dificultati de inghitire. Stomacul trimite catre creier semnale ca nu are nevoie de alimente, iar pe de alta parte creste secretia unor enzime si acizi care irita stomacul si determina aparitia gastritelor hiperacide, mergand pana la gastrite hemoragice. De asemenea, putem spune ca stresul ne face "gaura in stomac", prin aparitia ulcerului gastric si a ulcerului duodenal. Daca aceste afectiuni exista deja, stresul le agraveaza. Stresul mai actioneaza si la nivelul veziculei biliare si a canalelor bilio-pancreatice, determinand colici biliare (unde exista deja colecistite cronice, calculoase sau necalculoase) si dischinezii biliare. Acestea se manifesta prin dureri in hipocondru drept sau chiar in bara, in zona abdomenului superior, cu iradiere in spate, varsaturi bilioase (verzui), gust amar in gura, dureri de cap, ameteli si stare de oboseala. Stresul actioneaza si la nivelul motilitatii gastrice, exagerand-o si determinand dureri de stomac cu iradiere intre omoplati, arsuri si senzatie de greata. La nivelul ficatului agraveaza bolile deja existente, scazand efectele benefice ale tratamentului medicamentos si a regimului alimentar, daca actioneaza pe termen indelungat. Acelasi efect de agravare se regaseste si in cazul pancreatitelor cronice. Stresul actioneaza si la nivelul intestinului, ducand la tulburari de motilitate ale acestuia. Determina tulburari de tranzit (constipatie sau diaree), dureri colicative sau surde, ajungandu-se la o afectiune extrem de suparatoare, care poate dura luni sau chiar ani, continuu sau cu perioade de liniste, afectiune denumita "colon iritabil", sau mai bine zis sindrom de intestin iritabil, deoarece intereseaza atat intestinul gros, cat si cel subtire. Aceasta afectiune necesita investigatii amanuntite pentru a se elimina existenta unei afectiuni organice foarte grave, adica a cancerului de colon. Colonul iritabil apare in urma actiunii stresului pe termen indelungat. In afara simptomatologiei digestive, apar si tulburarile nervoase ca anxietatea, iritabilitatea, cefaleea, ducand la un cerc vicios care o intretine. Se recomanda, pe langa tratamentul durerii si a tulburarilor de tranzit, obligatoriu si un tratament cu sedative sau tranchilizante usoare pentru calmarea sistemului nervos, deoarece aceasta afectiune nu va ceda niciodata, atata vreme cat pacientul prezinta un nivel ridicat de stres.

Afectiunile genito-urinare

La acest nivel, stresul poate duce la aparitia unor afectiuni inflamatorii (inflamatia este determinata de scaderea rezistentei organismului sub actiunea stresului) cum ar fi vaginite, accentuarea durerilor menstruale prin cresterea inflamatiei pelvine si inflamatia vezicii urinare care duce la urinari dureroase, frecvente si scazute cantitativ. De asemenea, stresul poate duce la cresterea sau scaderea cantitatii de urina eliminata zilnic. Stresul prelungit duce la impotenta, frigiditate, scaderea libido-ului si accentuarea tulburarilor din cadrul sindromului premenstrual.

Afectiuni endocrine

Cea mai grava este hipertiroidia, manifestata prin tahicardie, palpitatii, hipertensiune arteriala, transpiratii excesive (in special la nivelul palmelor), scadere rapida in greutate (desi pacientul mananca mult), nervozitate si insomnii. O alta afectiune cauzata de stres este obezitatea. Aceasta se instaleaza fie prin consum de alimente in exces "compensator" in cadrul stresului ce actioneaza pe termen indelungat, dar si datorita cresterii nivelului de cortizol (hormonul de stres), care blocheaza procesele metabolice de ardere a caloriilor, ducand la cresterea in greutate chiar si in cazul unei alimentatii normale sau mai reduse ca numar de calorii. Instalarea obezitatii este favorizata si de somnul insuficient din cadrul stresului pe termen indelungat. 

Afectiunile metabolice

Sunt determinate de stresul care actioneaza pe perioada indelungata. Aceste afectiuni sunt hipercolesterolemia si diabetul zaharat. Totusi, diabetul zaharat poate sa apara si in urma actiunii unui stres de o intensitate maxima pe perioada scurta. In general, diabetul zaharat se instaleaza in urma unui stres ce actioneaza pe o perioada indelungata. Se poate declansa in cazul unui diabet zaharat latent (existent deja in stare chimica ori fara manifestari clinice) sau poate sa apara pe un organism sanatos.

Afectiuni nervoase

Pe scurt, multitudinea de simptome la nivelul sistemului nervos ce apar sub actiunea stresului duc la instalarea nevrozelor si depresiilor. Stresul este incriminat si ca factor implicat in aparitia maladiei Alzheimer, datorita actiunii de scadere a neurohormonilor responsabili de memorie. Aceasta afectiune debuteaza cu goluri de memorie de scurta durata, care devin din ce in ce mai dese, ajungandu-se ca pacientul sa nu-si recunoasca nici macar membrii familiei, devenind dezorientat in timp si spatiu (nu mai stie unde este, de ce s-a dus acolo si nu mai are notiunea timpului). Aceasta afectiune este foarte grava si complexa, iar frecventa ei a crescut in ultimii ani. Stresul grabeste aparitia acestei afectiuni.

Afectiuni senzoriale

La nivelul ochilor apar urmatoarele tulburari: oboseala oculara, scaderea acuitatii vizuale, ceata pe ochi si pete luminoase in campul vizual. La nivelul urechilor poate sa apara senzatia de ureche infundata, impresia ca nu auzi bine si tiuituri. De asemenea, pot sa apara tulburari ale mirosului si gustului. Afectiuni dermatologice. Acestea sunt caderea parului, acnee, urticarie, eczema si prurit in orice zona a corpului. Scaderea imunitatii. Este determinata de stresul ce actioneaza pe termen indelungat si duce la o frecventa crescuta a infectiilor, inflamatiilor si ceea ce este de o gravitate extrema, duce la aparitia diferitelor forme de cancer. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Poate fi inversată totuși îmbătrânirea? Un nou studiu arată un efect necunoscut până acum al exercițiilor fizice
14/04/2024 17:26

 Un tip de grăsime care se acumulează odată cu imbătranirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă intr-o nouă cercetare publicată vineri, relate ...

Femeie cu rudă internată la spitalul Sf. Pantelimon: „Asistenta ne spunea să-l încurajăm să-şi accepte moartea, să-şi dea duhul mai repede”
14/04/2024 00:23

O femeie, care si-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente si medici de la sectia unde era internat bărbatul. Bărb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei