De ce apar autismul si alte afectiuni de natura neurologica? Cauze surprinzatoare

default

Dimensiune font:

| 01-10-2012 11:01

De ce apar autismul si alte afectiuni de natura neurologica? Cauze surprinzatoare

 

 

 

Atunci cand vine vorba de autism, de tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (THDA, ADHD) si de dizabilitatile de invatare, factorii genetici sunt doar o parte dintre cauze.

 

Mai ales in ceea ce priveste autismul, cercetatorii dovedesc ca factorii de mediu - de la chimicalele folosite in agricultura si in ingrijirea casei pana la ingredientele din sampon - ar putea afecta permanent dezvoltarea creierului copiilor.

 

Unii dintre expertii mondiali de top in aceasta afectiune au publicat o lista cu chimicale si metale grele foarte suspecte, despre care cred ca pot fi cauze ale autismului si ale altor afectiuni legate de dezvoltarea neurologica.

 

Potrivit Rodale, iata care sunt aceste substante si metale grele.

 

1. Plumbul

 

Despre acest metal greu s-a demonstrat ca provoaca deteriorari ale creierului la bebelusi, cauzand in acest fel mai multe probleme de sanatate. De asemenea, plumbul este legat si de depresie la adultii tineri. Plumbul se gaseste cel mai adesea in vopseaua de tip vechi, dar pot aparea contaminari cu acesta si de la conductele de apa vechi.

 

Cum sa-l eviti:

 

Nu participa la indepartarea unor vopsele vechi daca incerci sa ramai gravida, daca deja esti insarcinata, daca alaptezi sau daca in casa sunt copii mici. In cazul in care vrei sa afli daca apa pe care o bei contine plumb poti incerca sa faci niste teste pentru apa potabila.

 

De asemenea, o alimentatie saraca in grasimi si bogata in calciu si fier (lactate cu continut redus de grasime, spre exemplu, si legume cu frunze verzi) te poate ajuta sa atenuezi efectele unei expuneri la plumb.

 

2. Mercurul

 

Mercurul generat de centralele electrice alimentate cu carbune poate ajunge in rauri si oceane, acest metal greu fiind toxic pentru creierul fetusilor. Mercurul se acumuleaza in specii de peste gras, consumarea acestora fiind principala sursa de expunere la mercur.

 

De asemenea, acesta a fost detectat si in siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza.

 

Cum sa-l eviti:

 

De preferat este sa optezi pentru pesti care sunt siguri pentru consum, cum ar fi pastravul curcubeu de crescatorie, stridii de crescatorie, somon de Alaska salbatic, sardine de Pacific tot salbatice.

 

3. Bifenilul policlorurat (PCB)

 

Aceasta este o substanta care se gaseste peste tot in mediul inconjurator, inclusiv in corpurile noastre, iar doze mici din bifenil policlorurat pot afecta functionarea celulelor nervoase.

 

Cum sa-l eviti:

 

Aceasta substanta se acumuleaza in grasimea animala, astfel ca expunerea la ea poate fi atenuata daca indepartezi pielea de la peste si partile grase de la alte carnuri.

 

4. Pesticidele organoclorurate

 

Cea mai cunoscuta substanta din aceasta categorie, DDT-ul, a fost interzisa, dar altele din clasa ei sunt inca folosite, iar intre ele si aparitia defectelor congenitale si a autismului a fost descoperita o legatura accentuata.

 

Cum sa le eviti:

 

Cea mai mare expunere a copiilor la aceste pesticide vine de la consumul de rosii si pepeni, astfel ca e de preferat sa cauti ca aceste fructe sa fie organice.

 

5. Substantele eliminate de tevile de esapament ale automobilelor

 

Studii recente leaga poluarea aerului cu gaze de esapament de la automobile de probleme de memorie, deteriorari ale creierului si un risc crescut de autism.

 

Un studiu a aratat ca bebelusii nascuti de femei care locuiesc la circa 300 de metri de artere rutiere importante au un risc de doua ori mai mare de a fi diagnosticati cu autism mai tarziu.

 

Cum sa le eviti:

 

Aceste substante se gasesc indeosebi in zonele cu trafic rutier intens, iar pentru a reduce expunerea la ele poti evita pe cat posibil sa te deplasezi atunci cand traficul este foarte aglomerat. In cazul in care locuiesti in apropierea unei artere principale, poti lua in considerare achizitionarea unui purificator de aer.

 

6. Hidrocarburile aromatice policiclice

 

Substantele carcinogene care se formeaza atunci cand carnea este arsa sunt incluse intr-o categorie de circa 10.000 de chimicale generate de arderea uleiului, a gunoiului, a carbunelui sau a lemnului. Compusii pot afecta ADN-ul si impiedica dezvoltarea normala atat intrauterina, cat si extrauterina.

 

Hidrocarburile aromatice policiclice sunt abundente in carnea arsa, dar si in sampoanele anti-matreata, in fumul de tigara si in unele substante care indeparteaza moliile.

 

Cum sa le eviti:

 

Alege produse naturale care indeparteaza moliile, cum ar fi lemnul de santal sau levantica, renunta la fumat, evita pe cat posibil sa inhalezi fum de tigara si nu arde carnea atunci cand o prepari la gratar sau o prajesti.

 

7. Pesticidele organofosfatice

 

Aceste pesticide pot ajunge in sub forma de reziduuri in mere, varza kale, struguri, piersici, ardei grasi si alte legume si fructe.

 

Cum sa le eviti:

 

Consuma pe cat posibil fructe si legume cultivate la tara, fara pesticide. Studiile au dovedit ca pesticidele acumulate in organism sunt eliminate daca se trece pe o alimentatie care contine fructe si legume organice.

 

8. Chimicalele care tulbura sistemul hormonal

 

Expunerea prenatala chiar si la doze mici din astfel de substante poate afecta ireversibil sanatatea copilului. Bisfenolul-A si ftalatii sunt principalii suspecti legati de probleme de socializare la copii, de dizabilitati de invatare si de un IQ redus. Aceste chimicale sunt folosite in sute de produse cu care avem contact zilnic, printre acestea numarandu-se si sapunuri, sampoane, produse de curata, odorizante.

 

Cum sa le eviti:

 

Ocoleste alimentele conservate, care ar putea contine urme de bisfenol-A, lumanarile parfumate, odorizantele si produsele cosmetice care au mentionat pe lista de ingrediente si "parfum".

 

9. Chimicalele antiaderente

 

Din ce in ce mai multe studii sugereaza ca substantele antiaderente pot genera probleme de sanatate cum ar fi ADHD la copii si cresterea colesterolului si probleme de fertilitate la adulti. Aceste substante se gasesc in principal in vasele de gatit antiaderente, in hainele impermeabile.

 

Cum sa le eviti:

 

Poarta haine impermeabile doar cand este absolut necesar, iar cand vezi o zgarietura pe vasele de gatit antiaderente inlocuieste-le cu unele din fonta sau inox netratat.

 

10. Substantele ignifuge brominate

 

Create cu scopul de a atenua flacarile in cazul izbucnirii unui incendiu, despre aceste substante s-a dovedit nu doar ca grabesc moartea prin fumul scos de ele, daca este inhalat, ci si ca, pe termen lung, copiii nascuti de mame cu niveluri ridicate din acestea in corp au un IQ mai scazut.

 

Substantele ignifuge brominate se gasesc in aparatele electronice, in unele tipuri de mobila, in anumite bauturi carbogazoase si pentru sportivi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei