De ce să mergi desculț. 10 beneficii pentru sănătate despre care nu știai

17_11zon

Dimensiune font:

| 06-06-2023 12:58

De la tratarea anxietății până la reducerea inflamațiilor, mersul desculț poate face minuni pentru sănătatea ta. Dar atenție, mersul desculț poate presupune și unele riscuri. Trebuie să iei câteva măsuri pentru a nu risca să te îmbolnăvești și să te bucuri de beneficiile mersului desculț.

Unii copii sunt crescuți cu reticență față de mersul cu picioarele goale pe pământ sau pe iarbă, pentru a nu se murdări sau de teama de a nu se contamina cu diferiți germeni. Deși îngrijorarea poate fi corectă, multiplele beneficii pentru sănătate ale mersului desculț ar putea fi utile pentru corpul și sănătatea generală.

Conform cercetărilor, mersul desculț este o practică prin care contactul corporal cu încărcătura electrică naturală a Pământului ar putea să ne stabilizeze fiziologia la cele mai profunde niveluri. Cunoscută și sub numele de „earthing” sau „grounding”, aceasta ar putea avea efecte sistematice, profunde și fundamentale asupra corpului, care ne-ar putea îmbunătăți starea de sănătate sau de spirit. Studiile sugerează, de asemenea, că acest „leac terestru” ar putea ajuta la restabilirea conexiunii electrice pierdute și atât de necesare cu planeta, arată Pinkvilla.

Beneficii pentru sănătate ale mersului pe jos

Deși știm deja că mersul pe jos aduce o mulțime de beneficii, există și riscuri. Iată tot ce trebuie să știi despre efectele benefice și riscurile mersului desculț.

Potrivit cercetărilor, faptul de a avea contact direct cu suprafața Pământului poate genera un tip de nutriție electrică. Aceasta poate avea efecte antioxidante și antiinflamatorii rapide și puternice asupra organismului. De asemenea, studiul afirmă că mersul desculț ar putea avea potențialul de a fi o strategie clinică naturală, simplă și eficientă pentru a lupta împotriva problemelor degenerative, netransmisibile și inflamatorii.

1. Poate să întărească picioarele

Mersul pe picioarele goale poate ajuta la întărirea picioarelor și le face mai puternice. Unele dovezi sugerează că mersul desculț poate întinde mușchii mici, tendoanele și ligamentele din picioarele tale. Prin urmare, acest lucru ar putea ajuta la combaterea atrofiei mușchilor picioarelor. De asemenea, mersul pe jos poate ajuta la prevenirea rănilor și a inflamațiilor la nivelul piciorului, asigurând astfel că picioarele sunt sănătoase și puternice.

2. Poate reduce stresul oxidativ din corp

Unul dintre cele mai eficiente și mai bune beneficii ale mersului desculț este că ar putea ajuta la scăderea stresului oxidativ din corp. Acest lucru se întâmplă atunci când electronii de la suprafața planetei curg în mod natural în corpul tău în timpul procesului de conectare cu pământul sau „împământare”. Acești electroni liberi ar putea avea efecte antioxidante asupra corpului și pot, de asemenea, să încetinească eficacitatea speciilor reactive de oxigen (ROS). Prin urmare, mersul cu picioarele goale poate reduce stresul oxidativ.

3. Poate favoriza o bună sănătate cardiovasculară

Mersul desculț ar putea avea un impact pozitiv asupra factorilor de risc cardiovascular din corp. Cercetările sugerează că mersul cu picioarele goale ar putea crește încărcătura de suprafață a celulelor roșii din sânge. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea vâscozității sângelui, a aglomerării și, de asemenea, a hipertensiunii. Prin urmare, „împământarea” sau contactul cu solul poate fi benefic în reducerea evenimentelor și riscurilor cardiovasculare.

4. Poate ajuta la combaterea inflamației

Conform studiilor, mersul desculț poate duce la producerea unor diferențe măsurabile în concentrațiile de citokine, celule albe din sânge și alți compuși chimici care sunt implicați în procesul de răspuns inflamator. Mai mult, atunci când pielea intră în contact direct cu suprafața Pământului, aceasta permite mișcarea electronilor liberi de la suprafața planetei în organism. Atunci când acești electroni liberi pătrund și se răspândesc în organism, ei pot construi un micro-mediu antioxidant în jurul câmpurilor de reparare a leziunilor. Acest lucru ar putea, de asemenea, să neutralizeze radicalii liberi și, în cele din urmă, să ajute la combaterea eficientă a problemelor de inflamație.

5. Poate stimula imunitatea

Unul dintre cele mai mari beneficii ale mersului desculț este că ar putea ajuta la creșterea imunității. Atunci când electronii liberi se deplasează de la suprafața Pământului în corp prin punctele de acupunctură și membranele mucoase, organismul absoarbe și donează acești electroni către zonele care au nevoie de sprijin imunitar. În plus, cercetările afirmă, de asemenea, că atunci când există o deconectare între suprafața Pământului și corp, aceasta ar putea provoca o creștere a bolilor legate de inflamații care pot slăbi sistemul imunitar. Acest lucru se poate întâmpla din cauza lipsei de suficienți electroni în organism, ceea ce ar putea slăbi mitocondriile (responsabile de producerea de energie) și ar putea duce treptat la oboseală.

6. Poate ajuta la vindecarea durerilor cronice

Potrivit cercetărilor, legarea la pământ desculț poate avea efecte pozitive asupra fiziologiei și, de asemenea, poate ajuta la ameliorarea durerii. Mersul cu picioarele goale poate modifica numărul de limfocite și neutrofile circulante în corp, ceea ce ar putea ajuta la reducerea durerii. Mai mult, împământarea sau legarea la pământ poate provoca, de asemenea, rezolvarea rapidă a inflamației cronice dureroase și poate preveni simptomele acesteia, cum ar fi umflarea, roșeața, durerea, căldura și altele.

7. Poate oferi o ameliorare a anxietății

Mersul cu picioarele goale este benefic pentru sănătatea mintală, oferind o ușurare a anxietății. Potrivit unui studiu, doar o oră de contact direct cu suprafața Pământului ar putea să îmbunătățească starea de spirit. De asemenea, atunci când radicalii liberi se deplasează de la suprafața Pământului în corpul tău și sunt absorbiți, aceștia pot ajuta la reducerea vulnerabilității la stres. Unele dovezi afirmă, de asemenea, că împământarea poate fi legată de scăderea nivelului de anxietate

8. Poate ajuta la îmbunătățirea vederii

Unul dintre beneficiile mersului cu picioarele goale este că contactul direct cu suprafața Pământului ar putea să îți îmbunătățească vederea. Cercetările afirmă că punctele reflexe (de acupunctură) de pe picior sunt conectate direct la nervii optici, ceea ce ar putea ajuta, în cele din urmă, la promovarea unei vederi bune. Mai mult, pe măsură ce continui să ai contact cu pământul, aceste puncte specifice din degetele de la picioare se pot activa și pot îndeplini funcția fiziologică de îmbunătățire a vederii.

9. Poate favoriza un somn mai bun

Atunci când electronii liberi intră în corpul în timp ce mergi desculț, acest lucru poate avea multiple beneficii fiziologice pozitive pentru corp. Acești electroni pot avea efecte antioxidante și pot normaliza ritmul zilnic al cortizolului. Conform cercetărilor, schimbările pozitive ale nivelului de cortizol pot reflecta un ritm circadian mai sănătos al axei HPA din corp, care este asociat cu un somn mai bun. Prin urmare, împământarea favorizează îmbunătățirea somnului.

10. Poate ajuta la reglarea sistemului nervos

Atunci când corpul intră în contact direct cu suprafața Pământului, fenomenul de schimb de electroni pune corpul într-o stare de vindecare. Cercetările afirmă că, atunci când electronii liberi se deplasează de la suprafața planetei în corp, poate îmbunătăți sănătatea conductivă (transmiterea electronilor în mușchi, nervi și alte țesuturi). Acest lucru poate avea implicații pozitive asupra sistemului cardiovascular, a sistemului nervos central și periferic și a sistemului musculo-scheletal. Un alt studiu afirmă, de asemenea, că legarea la pământ poate influența semnificativ activitatea electrică a creierului dumneavoastră.

Riscurile mersului desculț

Dacă ai umblat încălțat toată viața cu pantofi sau dacă abia ai început să mergeți desculț, atunci procesul poate veni cu anumite riscuri. Iată câteva dintre ele:

1. Poate provoca boala piciorului diabetic

Potrivit unor cercetări efectuate în țările în curs de dezvoltare, mersul cu picioarele goale poate fi un factor de risc major pentru apariția bolii piciorului diabetic. Studiile indică faptul că ar putea exista o legătură între împământare și ulcerele piciorului diabetic.

2. Poate aduce infecții fungice

Atunci când mergi cu picioarele goale, este important să te asiguri că stai departe de zonele care pot apărea aceste infecții. În cazul contactului direct al picioarelor tale cu astfel de zone, ciupercile ar putea provoca infecții fungice la picioare, dar și în interiorul corpului. Prin urmare, ar trebui să eviți să mergi desculț în locuri precum piscinele, vestiarele, sălile de sport sau plajele.

3. Poate duce la diferite infecții

Din nou, este esențial să iei în considerare suprafața pe care ai putea merge desculț. Studiile sugerează că larvele de hookworm (viermi imaturi), care pot fi prezente în sol, ar putea avea capacitatea de a intra în corp prin pielea picioarelor. Cercetările afirmă, de asemenea, că viermii hookworms se dezvoltă în sol; prin urmare, mersul desculț pe sol contaminat poate duce la infecția cu hookworm.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Poate fi inversată totuși îmbătrânirea? Un nou studiu arată un efect necunoscut până acum al exercițiilor fizice
14/04/2024 17:26

 Un tip de grăsime care se acumulează odată cu imbătranirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă intr-o nouă cercetare publicată vineri, relate ...

Femeie cu rudă internată la spitalul Sf. Pantelimon: „Asistenta ne spunea să-l încurajăm să-şi accepte moartea, să-şi dea duhul mai repede”
14/04/2024 00:23

O femeie, care si-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente si medici de la sectia unde era internat bărbatul. Bărb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei