De ce va fi retrasă de pe piață crema Aur Derm: "Un cocktail de substanțe medicamentoase ascuns ca produs cosmetic"

00000   media-145519

Dimensiune font:

| 10-01-2019 18:18

 Crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, produsă de firma românească Laur Med Plant, va fi retrasă complet de pe piața din România, în perioada următoare, de către Inspecția Sanitară de Stat. Procedura de retragere este în curs, a declarat joi, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, Anca Crupariu. Totuși, la o zi după avertismentul Agenției Medicamentului, crema continuă să fie disponibilă în unele farmacii, în special în cele online, iar președintele Colegiului Farmaciștilor, Dumitru Lupuleasa, a declarat, pentru HotNews.ro, că nu au fost notificați până în acest moment în legătură cu retragerea ei, pentru a îi informa pe farmaciști. Crema nu este un produs nociv sau toxic propriu-zis, însă este "un cocktail de substanțe medicamentoase", cu toate că a fost etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic. Ea poate cauza reacții alergice sau reacții adverse, mai ales să este recomandată frecvent de pediatri, inclusiv pentru bebeluși.

 
  • O parte dintre farmacii continuă să vândă crema. Președintele Colegiului Farmaciștilor: "Nu am fost notificați"

Etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic, crema conține "un cocktail de substanțe medicamentoase - diclofenac, lidocaină, benzocaină, procaină, ketoconazol, hidrochinonă, rezorcină", a explicat, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, Anca Crupariu. 

 

Cel mai probabil, producătorul a ales să introducă pe piață crema ca produs naturist, nu ca medicament, din cauză că procedura de autorizare a unui medicament este mult mai strictă și durează mult mai mult (câțiva ani), în timp ce pentru un produs naturist este suficientă o simplă notificare, spune purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului: "Un produs naturist este mai ușor de autorizat. Autorizarea de punere pe piață pentru un medicament este un studiu care durează câțiva ani, pentru un produs naturist este o simplă notificare."

Anca Crupariu spune că Inspecția Sanitară de Stat deja a retras o parte din cantitate și că această instituție "se sesizase încă din vară pentru că pe etichetă sunt niște informații care nu au ce căuta la un produs cosmetic - indicații de utilizare, de ameliorare a unor simptome și așa mai departe, lucru care este complet interzis la un produs cosmetic. Imediat după aceea am primit și noi notificarea respectivă."

Totuși, o parte dintre farmacii continuă să vândă joi crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, în special cele online. Pe site-urile mai multor lanțuri de farmacii, crema este în continuare disponibilă la vânzare și poate fi comandată.

La rândul său, președintele Colegiului Farmaciștilor, Dumitru Lupuleasa, a declarat, joi, pentru HotNews.ro, că Colegiul Farmaciștilor nu a fost notificat până în acest moment în legătură cu retragerea cremei, pentru a îi informa mai departe pe farmaciști. 

Anunțul de miercuri al Agenției Naționale a Medicamentului, prin care oamenii sunt sfătuiți "să nu achiziţioneze Aur Derm Crema cu mimoză, smirnă şi propolis până la finalizarea procedurii de retragere de la comercializare, urmată de distrugerea produsului, având în vedere posibilul impact negativ asupra sănătăţii persoanelor cărora li se administrează", a fost intens comentat pe rețelele de socializare, unde numeroși utilizatori au lăudat efectele cremei, ei declarându-se mai puțin interesați de faptul că este vorba despre un produs etichetat mincinos. 

 
  • Agenția Medicamentului: Aur Derm nu este un produs nociv, dar poate cauza reacții adverse și alergice

Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului atrage atenția că produsul Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis nu este neapărat "nociv sau otrăvitor, dar este o înșelăciune și lumea trebuie să știe. Vorbim despre un medicament care s-a ascuns sub înregistrarea ca produs cosmetic.Vorbim de acțiuni ale unui medicament - unele dintre aceste substanțe au efect antiinflamator, altele anestezic, altele antifungic, antipsoriatic, antialergic."

"Nu sunt substanțe nocive, dar, pentru că acest produs, fiind considerat naturist, este recomandat de pediatri și la sugari, de aceea noi am făcut această atenționare. Până la retragere este bine să nu îţi asumi acest risc, al posibilității de a fi alergic la una dintre substanțe. Depinde de sensibilitatea fiecărui copil și a fiecărei persoane. De aceea este important ca un produs să fie înregistrat în categoria în care se încadrează. Este o înșelăciune în ceea ce privește modul de înregistrare, nu este o substanță nocivă sau interzisă, e vorba că el e un medicament și nu a fost înregistrat ca atare. Ca să eviți apariția unor reacții adverse e bine ca lumea să știe că de fapt în produs sunt substanțe medicamentoase, mai ales pentru copii", explică Anca Crupariu. 

Ea subliniază că "Ne aflăm în fața unui medicament, lucru care explică de ce pe rețelele de socializare mulți îi iau apărarea și spun 'Mie mi-a făcut bine'."

Anca Crupariu a explicat și ce presupune autorizarea unui medicament, procedură care a fost "fentată" în acest caz de producător: "Nu e vorba că sunt otrăvuri, e vorba că, fiind un medicament, ar fi trebuit înregistrat ca medicament, ar fi trebuit să treacă prin tot ce presupune legislația europeană pentru medicamente - studiul calității, eficacității, siguranței, un studiu clinic, testarea dozelor optime, demonstrarea exactă a indicațiilor terapeutice, reacții adverse posibile, contraindicații. Tot ce presupune, toate informațiile care există într-un prospect sunt rezultate dintr-un studiu clinic riguros efectuat. Asta este problema."


  • "Misiunea" firmei care produce Aur Derm: "Revoluționăm modul în care omul înțelege să folosească natura ca suport în medicina tradițională"

Firma Laur Med Plant, producătorul cremei Aur Derm, "este o companie românească specializată în fabricarea remediilor naturiste și a produselor cosmetice cu profunde rădăcini în tradiția de vindecare", potrivit prezentării de pe site-ul propriu

"Misiunea noastră: Ne-am propus să oferim răspuns la nevoile unui stil de viață sănătos. Cum ne îndeplinim misiunea: Revoluționăm modul în care omul înțelege să folosească natura ca suport în medicina tradițională pentru o viață sănătoasă, cu efect deosebit în prevenția și tratarea problemelor de sănătate", se mai arată în prezentarea de pe site-ul Laur Med Plant. 

În ceea ce privește crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, aceasta este prezentată de producător ca fiind "produsă după o rețetă originală, brevetată, crema cu mimoză, smirnă și propolis, este deosebit de eficientă în tratarea afecțiunilor dermatologice de orice tip – alergii, pete, ciuperci, acnee, dermatoze, diferite forme de psoriazis, eczeme mixte, arsuri de gradul I și II, pe care le vindecă fără urme."

"Este eficientă în tratamentele după cobaltoterapie, în tratamentul cancerului de piele în forme ușoare, în acest ultim caz fiind necesar acordul medicului", se mai arată pe site-ul Laur Med Plant. 

HotNews.ro a încercat, în cursul zilei de joi, fără succes, să îi contacteze pe reprezentanții firmei Laur Med Plant pentru un punct de vedere.

Firma Laur Med Plant a avut o singură reacție publică, pe data de 6 ianuarie, după ce autorițile austriece din domeniul sanitar au descoperit că produsul Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis conține substanțe medicamentoase. Reprezentanții Laur Med Plant au publicat, atunci, următorul mesaj pe pagina de Facebook: 

"Urmare a mesajelor afisate in mediul online ( in special pe Facebook) prin care o parte din consumatorii produselor noastre si-au exprimat ingrijorarea, raspundem azi, in prima zi lucratoare pentru compania noastra dupa incheierea vacantei aferenta sarbatorilor de iarna.
Prin acestea, ne-a fost adus si noua la cunostinta faptul ca pe site-ul BASG ( entitate subordonata autoritatilor din Austria) exista o atentionare privind produsul nostru Aur Derm Mimosa potrivit careia in componenta acestuia au fost regasite , prin testarea de catre OMCL ( laborator austriac), elemente ce nu erau mentionate in ambalajul produsului. Aceste elemente ar putea clasifica acest produs drept unul farmaceutic si nu unul cu principii active naturale.
Desi intelegem pe deplin misiunea autoritatilor mai sus enuntate, mentionam faptul ca nu ne-au fost solicitate, pana in prezent, pe cale formala, mostre ale produselor noastre pentru a fi testate de catre autoritatile austriece, si , ca atare, sunt cateva elemente ce ridica semne de intrebare. In acest sens, subliniem inca o data faptul ca suntem la dispozitia autoritatilor in a oferi produsele noastre fabricate in mod controlat, din produse naturale, sub atenta supraveghere in laborator, asigurand astfel o sursa clara pentru orice teste considerate potrivite.
Misiunea noastra este de a oferi produse cu principii active naturale care sa amelioreze/atenueze efectele afectiunilor mentionate pe ambalaj si, ca atare, nu concepem utilizarea altor componente de natura sintetica si respingem vehement acuzatiile / presupunerile. In clarificarea aspectelor defaimatoare care iata, au dus la crearea unui val de neincredere printre clientii nostri fideli, am comunicat si intarim faptul ca suntem de acord cu testarea in conditii optime a produselor si asumarea rezultatelor.
Intrucat aceste proceduri necesita timp, facem apel la bonitatea castigata in timp si la calitatea produselor pe care le folositi in mod frecvent, pana la clarificarea acestor aspecte.
Multumindu-va pentru incredere,
Cu stima,
Echipa Aur Derm"

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei