Dieta cu grăsimi și proteine: slăbești și mănânci de toate!

default

Dimensiune font:

| 06-01-2016 19:50

Spre deosebire de alte diete de slăbit, dieta cu grăsimi și proteine, cunoscută și sub denumirea de ketogenică, este la polul opus: aport mare de grăsimi, mediu de proteine şi foarte scăzut de carbohidraţi, fiind folosită în special în scop medical (controlul crizelor epileptice la persoanele care nu răspund tratamentului medicamentos).Astfel, în loc să ardem glucoză şi să stocăm grăsimi, vom arde grăsimi. Pentru că asta să se întâmple, trebuie limitate glucidele din dietă la maxim 50 grame pe zi. Dieta keto înseamnă că din totalul caloriilor, 5% provin din glucide, 30% din proteine şi 65% din grăsime. Se pot pierde destul de multe kilograme.

Nu este neobişnită o pierdere de 3-4 kilograme în prima săptămână, reprezentând apă şi glicogen. Ulterior, se trece la arderea grăsimilor. Procesul este accelerat de efort intens de tip sprint sau sală de forţă.

Iată ce presupune mai exact dieta cu grăsimi și proteine!

Dieta cu grăsimi și proteine - pregătirea dietei ketogenice
Începe programul cu un set complet de analize medicale. Doar după ce te asiguri că organismul tău este sănătos poţi trece la pasul următor.

Cumpără-ţi un cantar pentru alimente cu o precizie de 1 gram. Îţi va fi foarte util în primele săptămâni, apoi îl poţi face cadou unui prieten.

Testele de urină ,,Ketodiabur” îţi vor spune în ce nivel de cetoză este corpul tău.

Dacă ai probleme cu glicemia, cumpără şi un glucometru de buzunar, este foarte util.

Foloseşte un tabel cu conţinutul alimentelor pe care să îl ai tot timpul la îndemână.

Iată o lista cu alimentele permise, pe surse de nutrienţi:
Grăsimi: alune de pădure crude, migdale crude, alte tipuri de seminţe şi nuci care îţi sunt accesibile (conţin şi cantităţi importante de proteine şi fibre), uleiuri vegetale (în, cocoş, cânepă, macadamia, germeni de grâu, avocado, nuci, seminţe de dovleac, măsline, porumb, seminţe de struguri etc.), smântână fermentată (merge excelent cu concentrat proteic în momentele grele), unt, avocado, cocoş, slănină, măduva, creier, ficat.

Proteine: carne de vită, porc, oaie, peste, brânzeturi fermentate, concentrate proteice cu absorbţie lentă şi/sau aminoacizi, ouă. Vei mai avea proteine şi în alunele de pădure, nuci, migdale. Au o valoare biologică bună, deci calculează-le şi pe ele. Într-o dietă ketogenica dificultatea nu este să mănânci puţini carbohidraţi ci puţine proteine şi suficiente grăsimi.

Fibre şi carbohidraţi: salată, legume fibroase cu conţinut mic de carbohidraţi: spanac, brocoli, varză, ceapă, usturoi, ardei kapia(conţinut mare de vitamina C), fasole verde, castraveţi, roşii (în cantităţi limitate), citrice- doar în anumite momente şi în cantităţi limitate.

Alunele de pădure, nucile şi migdalele conţin şi o cantitate însemnată de fibre. Fibrele pot figura în tabele drept carbohidraţi dar nu pot fi digerate de către organism.

Alimente interzise: orice fel de cereale şi produse derivate (fulgi, paşte, pâine), porumb, cartofi, fructe (cu câteva excepţii), lactate nefermentate (pot conţine lactoză, zahărul din lapte), miere, zahăr, băuturi carbogazoase, alcool.

Încearcă să ai acasă numai alimente permise şi să iei cu ţine când pleci la pachet următoarea masă.

Dieta cu grăsimi și proteine - numărul de mese

 Numărul de mese va trebui să fie de cel puţin 4 pe zi. Este foarte important să nu sări peste mese, cel puţin până corpul tău se va obişnui să ardă grăsimi pentru energie.

Pentru slăbire numărul total de calorii va trebui să fie cu aprox. 500 sub nivelul de menţinere. Poţi calcula nivelul de menţinere după formule (cu rezultate aproximative) sau urmărind caloriile pe care le consumi timp de o săptămâna, raportate la variaţia de greutate.

Carbohidraţii: vor trebui menţinuţi sub 30-50g pe zi. Este greu, dar nu imposibil. Fibrele mai sunt încă 20-30g pe zi.

Proteinele sunt necesare din câteva motive: menţin masă musculară, asigura o senzaţie de saţietate mai mare, ard calorii în procesul de digestie, este foarte puţin probabil să fie transformate în grăsimi, chiar dacă sunt în exces. Vei avea nevoie de 1-1.5 de proteină pentru fiecare kilogram de masă corporală ideală, calculată simplu că fiind pentru bărbaţi numărul de centimetri peste un metru. Pentru un bărbat de 180cm fiind de 80 de kilograme. Nu depăşi cantitatea de proteine alocată, incluzând aici şi proteinele din sursele vegetale (nuci, seminţe, ciuperci).

Grăsimile: la fiecare masă va trebui să mănânci proteine şi grăsimi. Cantitatea de grăsimi se calculează în funcţie de numărul total de calorii permise pe zi, din care se scad caloriile acoperite de proteine şi cele acoperite de carbohidraţi. Ideal este să mănânci o cantitate de grăsimi în grame cel puţin egală cu cea de proteine.

Singurul moment când nu mănânci grăsimi este după antrenamentul cu greutăţi (culturism), când bei doar un shake cu 30-40g de proteine şi ceva carbohidraţi. Dacă ai pofte, poţi mânca şi prăjitură ta preferată. Evident, asta va reduce arderea grăsimilor.

Dieta cu grăsimi și proteine - exemple de meniu
- carne/peste la cuptor cu sos de smântână şi brocoli
- muşchi de porc cu ciuperci la grătar
- muşchi de vită la grătar, cu sos de unt şi fasole verde
- ficăţei de pui la cuptor cu sos de smântână şi roşii, cu salată verde
- omletă cu caşcaval
- ochiuri cu spanac şi unt
- salată de crudităţi cu ulei vegetal, seminţe de în şi brânză slabă
- brânză slabă/iaurt şi alune sau migdale
- brânză fermentată cu roşii şi ulei
- ton/somon/sardine (pot fi conserve) cu ulei cu salată verde sau avocado+ lămâie
- caşcaval şi alune sau migdale
- concentrat proteic cu smântână

Se pot concepe şi mâncăruri mai elaborate însă este bine să ştim în orice moment ce conţine farfuria din faţă noastră.

După prima lună, o zi pe săptămâna poţi mânca şi carbohidraţi, cu condiţia că în ziua respectivă să nu mănânci grăsimi. Nu există o regulă strictă, unele persoane au rezultate cu două zile de ,,încărcare cu carbohidraţi”, altele o singură zi. La fel, cantitatea de carbohidraţi folosită variază în limite largi.

O altă variantă ar fi să iei şi 30-50g de dextroză, cu proteinele, după antrenament. Asta te va ajută foarte mult la refacere, fără să îţi strice echilibrul dietei în mod semnificativ. În acest caz renunţi la ziua de ,,încărcare”.

Este foarte important să renunţi complet la alimentele interzise, bogate în carbohidraţi. Poftă de dulciuri o vei învinge doar dacă nu mai oferi alimente cu acest gust corpului tău. Renunţă şi la îndulcitori.

Dieta cu grăsimi și proteine - sportul

Este nevoie de antrenamente scurte dar intense pentru a menține masa musculară și metabolismul ridicat. 3-4 antrenamente pe săptămână sunt suficiente, cu o durată de maximum 45 de minute (este recomandat să nu se depășească acest timp).

Dieta cu grăsimi și proteine - rezultate

Concret, poţi arde între 0,5 şi 1kg de grăsime pe săptămână. Nu încerca să reduci caloriile mai mult pentru că tot sistemul se va bloca. Pe măsură ce stratul de grăsime corporală scade va trebui să mănânci mai multe grăsimi din alimente, în special grăsimi săturate (grăsimi animale şi cele de cocoş/palmier).

Dacă ţii dietă corect o perioada suficient de lungă de timp vei vedea cum corpul tău se transformă în mod miraculos: în timp ce grăsimile sunt arse muşchii vor începe să crească.

Dieta cu grăsimi și proteine - avantaje

- Este una dintre cele mai eficiente diete pentru slăbire (dar poate fi folosită şi pentru creşterea în masă musculară), maximizând acele procese metabolice responsabile cu arderea grăsimilor.
- Reduce apetitul.
- Măreşte energia psihică şi fizică.
- Păstrează masă musculară - în combinaţie cu un antrenament inteligent.
- Paradoxal, este mai ieftin de ţinut decât alte tipuri de dietă.
- Este uşor de ţinut, atât timp cât eşti motivat şi respecţi regulile.
- Scade colesterolul ,,rău” şi total.
- Creşte testosteronul - cu toate avantajele cunoscute.
- Creşte nivelul hormonului de creştere (somatotropin sau HGH)

Dieta cu grăsimi și proteine - dezavantaje

- Aportul scăzut de fibre. Variantele clasice ale dietei (Atkins) mergeau la extrem scăzând aportul de legume, nuci şi seminţe la minim. Dacă alegi inteligent sursele poţi asigura necesarul de fibre fără să măreşti semnificativ aportul de carbohidraţi (frunze verzi, anumite nuci/seminţe).
- Grăsimile săturate şi denaturate/procesate. Tot în variantele învechite erau permise şi chiar recomandate alimentele cu conţinut mare de grăsimi săturate (carne de porc grasă, brânzeturi grase), de multe ori prăjite, afumate, fripte. În variantele moderne grăsimile provin în principal din surse vegetale, cu mai puţine grăsimi săturate şi fără colesterol. Raportul de grăsimi animale/vegetale şi săturate/nesaturate se stabileşte în funcţie de datele personale ale fiecărui om care ţine dietă.
- Apa. Există persoane care au avut probleme de sănătate urmând dietă keto din cauza unei greşeli banale: un consum prea mic de apă. 3-4 litri de apă pe zi te vor feri de cele mai multe pericole.
- Echilibrul acido-bazic. Corpii cetonici sunt acizi, la fel şi alimentele bogate în proteine. Totuşi, un aport suficient de legume (spanac, broccoli etc.) şi nuci, alune de pădure ţin aciditatea sub control.

INFO: Cere sfatul unui nutriționist înainte de a te apuca de dietă. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei