Dieta dupa 30 de ani
Dimensiune font:
Pe masura ce organismul imbatraneste, regulile de dieta se schimba sau devin mai stricte. Iata c ear trebui sa contina dieta dupa 30 de ani:
1. Mai multe alimente care contin vitamina B12
Vitamina B 12 este necesara pentru sanatatea celulelor din sange, precum si pentru imbunatatirea memoriei, iar sursele cele mai bune din care o puteti lua sunt carnea si ouale.
In cazul persoanelor care nu sunt vegetariene, vitamina B 12 ajunge usor in dieta, dar pentru ca organismul sa o utilizeze trebuie sa se separe de proteine. Acest fenomen se produce mai greu o data cu varsta, din cauza ca acizii din stomac se imputineaza. Incepand cu varsta de 50 de ani, consumati cereale fortifiate cu vitamina B12 si suplimente care sunt usor de absorbit de catre organism.
2. Reduceti sarea
Presiunea sangelui tinde sa creasca o data cu varsta. Pentru a combate aceasta problema si pentru a scadea riscul de atac vascular si atac de cord, ar trebui sa consumati mai putina sare si mai mult potasiu. Mai mult, numeroase medicamente pentru hipertensiune au efect diuretic, si scad atat nivelul de sare din sange, cat si pe cel de potasiu. „Organismul are nevoie de ambele substante, dar mai mult de potasiu decat de sodiu", afirma Helen Rasmussen, dietetician la Human Nutrition Research Center on Aging din cadrul Tufts University, Boston. Consumati asadar banane, broccoli si cartofi in coaja.
3. Mai putina mancare, mai mult sport
O alta masura pe care e bine sa o luati dupa varsta de 30 de ani este diminuarea caloriilor. „Pe masura ce imbatranim, rata metabolismului scade, iar numarul caloriilor inghitite trebuie sa se micsoreze si el", spune Rasmussen. Pe masura ce oamenii imbatranesc, tind sa faca mai putina miscare, iar caloriile in exces inseamna mai multe kilograme. La randul lor, acestea favorizeaza bolile de inima, diabetul, osteoporoza si osteoartrita.
4. Alegeti piper sau curry
Tot o data cu varsta, simtul gustului isi pierde din intensitate si s-ar putea sa vreti sa compensati acest lucru punand mai multa sare in mancare. Alegeti condimente care nu contin sare, precum piperul sau curry si imbogatiti-va meniul cu alimente pe care nu le-ati mai incercat pana acum.
5. Limitati consumul de cafea si alcool
Si senzatia de sete poate fi diminuata pe masura ce imbatraniti, lucru cu atat mai periculos daca luati si medicamente care favorizeaza deshidratarea, precum antihistaminele sau cele pentru presiunea sangelui. Incercati sa beti cel putin doi litri de lichide pe zi si sa limitati consumul de cofeina si alcool, pentru ca sunt diuretice.
6. Consumati mai multe fructe si legume
Pentru a va proteja vederea, care scade o data cu varsta, mancati cat de des puteti spanac, broccoli, struguri si portocale. Consumul de fructe bogate in fibre, precum prunele uscate sau nucile, imbunatateste tractul digestiv si scade riscul de inflamatii gastrointestinale. In plus, acestea pot scadea nivelul colesterolului. Uleiul de soia si de canola ar trebui sa intre, de asemenea, in dieta voastra deoarece sunt surse bune de vitamina E si K.
Nu stati la masa cu persoane enervante
Starea de spirit negativa blocheaza digestia, indiferent de calitatea alimente-lor din farfurie. „Evitati sa va asezati la masa cu persoane triste, care nu ne sunt simpatice sau care comenteaza aspecte negative la adresa celorlalti. De asemenea, nu este dorita prezenta la masa a persoanelor nervoase, agitate, anxioase, iar noi insine trebuie sa ne alungam gandurile anxioase", va sfatuieste Gheorghe Mencinicopschi in cartea „Revolutie in bucatarie". Dupa masa, faceti mici plimbari.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau