Două măști suprapuse oferă protecție mai bună la Covid decât una singură? Ce spun experții

virus masca-protectie

Dimensiune font:

| 13-01-2021 23:59

Antrenorii de fotbal o fac. Președinții-aleși o fac și ei. Până și senatorii care înțeleg știința o fac. (Avertizare: articolul e din The New York Times ). Cum coronavirusul continuă să se extindă la scară globală, unii dintre cei mai proeminenți oameni au început să dubleze masca – idee despre care cercetătorii spun că este tot mai susținută de date.

Dublarea măștii nu este necesară pentru toată lumea. Dar pentru oamenii cu protecții faciale subțiri sau fragile, „combinând straturi multiple vei obține o eficiență semnificativ mai ridicată” în blocarea virusurilor să iasă sau să intre pe căile respiratorii, spune Lindsy Marr, expertă în transmiterea virusurilor la Virginia Tech și autoare a unui comentariu recent care argumentează științific purtarea măștii.

Desigur, există un compromis: de la un punct, „riscăm ca respirația să devină prea dificilă”, spune ea. Dar este mult până ca purtatul măștii să ajungă la această extremă.

În vreme ce mai multe vaccinuri au eliminat obstacole regulatoare, administrarea lor este dificilă și lentă - și nu există încă dovezi definitive că injecțiile vor avea un impact substanțial în cât de repede și de la cine se va mai răspândi virusul.

Tot timpul, cercetătorii au susținut purtatul măștii. „Americanii nu vor trebui să poarte mască mereu”, spune dr. Monica Gandhi, medic de boli infecțioase la University of California in San Francisco și autoare a unui nou comentariu. Dar în prezent trebuie să continue, asigurând protecție și pentru purtătorii de mască, și pentru cei din jurul lor.

Argumentele pentru mască vin din mai multe domenii ale științei, inclusiv epidemiologie și fizică. O multitudine de studii observaționale au arătat că purtatul extins al măștii reduce impresionant infectările și decesele, în locuri mici ca saloanele de coafură și la nivelul întregii țări. Un studiu privind politicile statelor de impunere a măștii a constatat că numărul cazurilor cunoscute a scăzut în strânsă legătură cu regulile privind purtatul măștilor. Un altul, efectuat printre lucrătorii din sănătate din Boston, a notat o scădere drastică a numărului de teste pozitive după ce măștile au devenit universale. Iar un studiu de la Beijing a măsurat o reducere cu 79% a transmiterii virusului de la persoane infectate către apropiații lor, datorată măștilor.

Ideea nu este de a face masca impermeabilă la aer, spun dr. Marr. Ci ca fibrele care o compun să creeze un circuit cu obstacole neregulat prin care să circule aerul - și încărcătura infecțioasă: „Aerul trebuie să parcurgă o cale întortocheată. Lucrurile mari pe care le transportă nu vor putea trece prin atâtea schimbări de direcție”.

Experimentele care au testat cât pot obtura măștile circuitul particulelor în ambele sensuri au arătat că și materiale simple, ca acoperitorile textile sau măștile chirurgicale pot fi eficace în proporție de cel puțin 50%.

Mai multe studii au reafirmat că măștile par a-i proteja mai bine pe cei din jurul purtătorilor decât pe purtătorii înșiși. Dr. Marr spune că „este din cauză că se face blocarea sursei”. Dar, după o nouă cercetare, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor a notat că există mari beneficii și pentru purtătorii de măști.

Cele mai bune măști rămân N95 (N.Red.: este standardul american; cel echivalent chinezesc este KN95: cel european este FFP2), proiectate cu eficiență ultraînaltă de filtrare. Suprapunerea a două măști mai puțin specializate poate oferi o protecție comparabilă. Dr. Marr recomandă purtarea unei măști textile care să acopere bine fața peste una chirurgicală, care este făcută din materiale filtrante superioare, dar este mai puțin etanșă. O alternativă este o mască textilă cu un buzunar care poate fi umplut cu material filtrant, ca acela din sacii pentru aspirator.

Dar purtatul a mai mult de două măști sau suprapunerea de măști care filtrează foarte bine vor anula repede din beneficii și vor face respiratul mult mai dificil.

Alte soluții pot fi legarea măștii în spatele capului, în locul legăturilor peste urechi, care permit măștilor să atârne și să lase spații. Benzile peste nas, care fac partea superioară a măștii să se așeze mai strâns, oferă și ele o protecție sporită.

Nicio mască nu este perfectă și purtatul uneia nu scutește de alte măsuri de sănătate publică precum distanțarea fizică și igiena bună. „Trebuie să spunem deschis că cel mai bun răspuns este cel care implică intervenții multiple”, spune Jennifer Nuzzo, expertă în sănătate publică la John Hopkins University.

O largă trecere în revistă a dovezilor în favoarea măștilor, publicată luna aceasta în revista PNAS, a concluzionat că ele sunt o unealtă-cheie pentru reducerea transmiterii comunitare și este „cea mai eficace atunci când gradul de conformare este ridicat. Mesajul trebuie să arate mai multă empatie, comunicare publică și recunoașterea explicită că oamenilor nu le place să poarte măști”, conform lui Nuzzo. Fără mai multă răbdare și compasiune, simpla dublare a restricțiilor pentru a mări o conformare redusă va da efecte contrare: „Nicio politică nu va funcționa dacă nimeni nu va adera la ea”.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Ce este moringa și care sunt beneficiile sale pentru sănătate
29/03/2024 10:02

Ce este moringa si care sunt beneficiile sale pentru sănătate Moringa oleifera este o plantă originară din nordul Indiei, care poate creste si in alte locuri tropicale si subtropicale, cum ar fi Asia si Af ...

Toate spitalele publice vor fi modernizate
29/03/2024 08:30

Executivul va demara un program de investitii in spitale publice in valoare de 13,25 miliarde lei (2,7 miliarde euro, la cursul de schimb actual) pană in 2031. Prin acest program vor fi finantate lucrări de i ...

Alergiile, provocatorii invizibili ai vieții cotidiene
28/03/2024 13:54

Într-o lume in care progresul si inovatia sunt la ordinea zilei, sănătatea umană se confruntă paradoxal cu provocări crescande. Una dintre cele mai răspandite si complexe probleme de sănătate din ...

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea
28/03/2024 13:45

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea. Spitalul Clinic Judetean de Urgentă „Sf Apostol Andrei” din Galati vorbeşte cu mortii. Chiar dacă un bărbat era mort de zile intr ...

Cât este valabilă adeverința care înlocuiește cardul național de sănătate
28/03/2024 00:17

Adeverinta care substitutie cardul de sănătate va fi valabilă pană la emiterea unui nou card, conform unui ordin al presedintelui CNAS. Un ordin al presedintelui CNAS stabileste că valabilitatea adeverint ...

 Prosopagnosia, oamenii care nu-și recunosc nici imaginea din oglindă
27/03/2024 13:45

Prosopagnosia, cunoscută si sub numele de „cecitate facială”, este o tulburare neurologică rară, care impiedică capacitatea de a recunoaste fetele. Acesta nu este doar un simplu moment de uitar ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:30

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:05

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Renumitul doctor William Makis aruncă bomba: Cancerul prințesei Kate ar putea fi cauzat de vaccinurile ARNm COVID-19 pe care le-a făcut în 2021
26/03/2024 16:31

William Makis este un binecunoscut specialist in domeniul oncologiei, cu peste 100 de lucrări publicate pe această temă. De curand, specialistul a venit cu o teorie care a pus pe jar lumea medicală. In urm ...

Cele cinci temeri legate de sex ale generației Z, conform terapeuților
26/03/2024 11:52

Conform unor cercetări, generatia Z - adică cei născuti intre 1997 si 2012 – este mai putin activă din punct de vedere sexual fată de alte generatii. Dependenta de tehnologie, stresul si problemele de s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei