Durere ovare: șapte cauze care pot produce disconfort

ovare_dureri_ovare

Dimensiune font:

| 16-01-2020 12:38

Durerile în zona ovarelor pot avea o serie de cauze, însă în cele mai multe cazuri e recomandată prezența la medic. Iată șapte dinte cele mai frecvente cauze ale durerii de ovare.

Multe femei se confruntă în mod regulat cu dureri sau dosconfort în zona ovarelor. Ovarele sunt două glande mici situate de o parte și de alta a pelvisului inferior. Acestea joacă un rol vital în reproducere, în ciclul menstrual și în dezvoltarea caracteristicilor sexuale la femei.

În fiecare lună, un folicul se va maturiza într-un ou, care este eliberat din ovar într-un proces cunoscut sub numele de ovulație. Acest lucru apare regulat de la pubertate până la menopauză.

Iată șapte dintre cele mai frecvente cauze ale durerii ovariene, potrivit medicalnewstoday.com:

1. Ovulația

Durerea la ovulație este cunoscută și sub denumirea de Mittelschmerz, care provine din cuvintele germane pentru „durere” și „mijloc”.

Ovulația este procesul unui ovul eliberat din ovar și are loc în sau în jurul zilei 14 a ciclului menstrual mediu.

Unele femei nu simt nimic în timpul ovulației, dar alte femei simt disconfort sever timp de câteva minute sau ore în care ovulează.

Durerea poate apărea pe una sau ambele părți ale corpului și este uneori însoțită de greață, sângerare sau secreție vaginală crescută.

Nu există nici un tratament necesar pentru aceste dureri, deși unele femei iau anticonceptionalele pentru a preveni ovulația și disconfortul care vine cu ea.

2. Boala inflamatorie pelvină (PID)

Boala inflamatorie pelvină (PID) este o infecție care s-a răspândit la uter, ovare sau trompe uterine. De cele mai multe ori, bacteriile care provoacă PID sunt transmise sexual, cum ar fi gonoreea sau clamidia.

De asemenea, este posibil să faceți PID dintr-o infecție după naștere, avort sau o altă procedură invazivă.

PID necesită antibiotice pentru a trata infecția de bază. PID ușor poate fi tratat cu o singură injecție, în timp ce PID mai severă poate necesita o ședere în spital pentru antibiotice intravenoase.

3. Torsiunea

Ovarul este conectat la peretele abdominal printr-un ligament subțire, prin care trec și vasele de sânge și nervii care furnizează ovarul. Este posibil ca ligamentul să se răsucească, sau chiar să fie înnodat.

Torsiunea este mai frecventă dacă există un chist pe ovar, deoarece chistul face ovarul mai greu sau mai mare decât de obicei.

Torsiunea ovariană provoacă dureri ovariene severe și este o urgență medicală. Fără un tratament rapid, ovarul se poate atrofia din cauza pierderii aportului de sânge.

4. Endometrioza

Endometrioza este creșterea anormală a țesutului menstrual în afara uterului. Acest țesut poate crește oriunde în abdomen sau pelvis, inclusiv pe ovar, și se comportă la fel ca în timpul unui ciclu menstrual.

La începutul ciclului, țesutul crește ca răspuns la hormonii din organism.

Odată ce menstruația începe, țesutul începe, de asemenea, să se scurgă și se varsă, la fel ca mucoasa uterului. Aceasta poate provoca sângerare internă, țesut cicatricial și dureri abdominale sau pelvine severe.

Tratamentul pentru endometrioză poate fi medical sau chirurgical, în funcție de cât de sever este. Nu există remediu pentru endometrioză, dar femeile pot gestiona cu medicamente pentru durere, medicamente hormonale și chirurgie.

5. Chistul ovarian

Un chist ovarian este un sac plin de lichide care crește pe ovarul unei femei. Chisturile ovariene sunt foarte frecvente și, în cele mai multe cazuri, nu provoacă niciun simptom.

Cu toate acestea, un chist mare sau rupt poate provoca o varietate de simptome, inclusiv: durere, balonare, modificări ale perioadelor menstruale, urinare mai frecventă, senzație de plin, disconfort general.

Majoritatea chisturilor sunt benigne (necanceroase), dar în cazuri extrem de rare pot fi canceroase.

Dacă un chist ovarian este mic, tratamentul recomandat poate fi să urmăriți și să așteptați pentru a vedea dacă dispărea.

Unii medici vor prescrie o pilulă anticoncepțională pentru a ajuta chistul să se micșoreze. Dacă chistul este foarte mare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea chistului.

6. Sindromul rămășiței ovariene

Sindromul rămășiței ovariene apare numai la femeile care și-au îndepărtat chirurgical ovarele și trompele uterine.

Dacă oricare dintre țesutul ovarian rămâne în pelvis, acesta poate continua să răspundă și să producă hormoni.

Acest lucru poate provoca durere care poate fi constantă sau intermitentă. Femeile cu sindrom de rămășiță ovariană pot suferi, de asemenea, durere în timpul sexului, atunci când urinează sau au o mișcare intestinală.

O femeie cu sindrom de rămășiță ovariană poate avea nevoie de medicamente sau tratament cu radiații pentru a distruge orice țesut ovarian rămas. Acest lucru va reduce hormonii produși de țesutul rămas.

7. Durere

Este posibil ca o afecțiune medicală dintr-un alt organ să poată provoca dureri care simt că provin din ovare. Acestea pot include apendicita, sarcina ectopică, pietre la rinichi, constipație sau sarcină precoce.

Este deosebit de important să solicitați asistență medicală imediată dacă durerea este brusc foarte severă sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi: greaţă, vărsături, febră, sângerare vaginală.

Durerea foarte severă trebuie evaluată rapid, ceea ce poate însemna să mergi la secția de urgență.

Durerea ovariană poate avea sau nu o cauză gravă. Chiar dacă durerea nu este severă, este important să menționăm disconfortul pentru medic, pentru a putea fi evaluat.

Poate exista o modalitate simplă de calmare a durerii sau poate fi mai gravă și necesită tratament. În ambele cazuri, este mai bine să fii verificat pentru a fi sigur. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Ce este moringa și care sunt beneficiile sale pentru sănătate
29/03/2024 10:02

Ce este moringa si care sunt beneficiile sale pentru sănătate Moringa oleifera este o plantă originară din nordul Indiei, care poate creste si in alte locuri tropicale si subtropicale, cum ar fi Asia si Af ...

Toate spitalele publice vor fi modernizate
29/03/2024 08:30

Executivul va demara un program de investitii in spitale publice in valoare de 13,25 miliarde lei (2,7 miliarde euro, la cursul de schimb actual) pană in 2031. Prin acest program vor fi finantate lucrări de i ...

Alergiile, provocatorii invizibili ai vieții cotidiene
28/03/2024 13:54

Într-o lume in care progresul si inovatia sunt la ordinea zilei, sănătatea umană se confruntă paradoxal cu provocări crescande. Una dintre cele mai răspandite si complexe probleme de sănătate din ...

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea
28/03/2024 13:45

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea. Spitalul Clinic Judetean de Urgentă „Sf Apostol Andrei” din Galati vorbeşte cu mortii. Chiar dacă un bărbat era mort de zile intr ...

Cât este valabilă adeverința care înlocuiește cardul național de sănătate
28/03/2024 00:17

Adeverinta care substitutie cardul de sănătate va fi valabilă pană la emiterea unui nou card, conform unui ordin al presedintelui CNAS. Un ordin al presedintelui CNAS stabileste că valabilitatea adeverint ...

 Prosopagnosia, oamenii care nu-și recunosc nici imaginea din oglindă
27/03/2024 13:45

Prosopagnosia, cunoscută si sub numele de „cecitate facială”, este o tulburare neurologică rară, care impiedică capacitatea de a recunoaste fetele. Acesta nu este doar un simplu moment de uitar ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:30

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:05

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Renumitul doctor William Makis aruncă bomba: Cancerul prințesei Kate ar putea fi cauzat de vaccinurile ARNm COVID-19 pe care le-a făcut în 2021
26/03/2024 16:31

William Makis este un binecunoscut specialist in domeniul oncologiei, cu peste 100 de lucrări publicate pe această temă. De curand, specialistul a venit cu o teorie care a pus pe jar lumea medicală. In urm ...

Cele cinci temeri legate de sex ale generației Z, conform terapeuților
26/03/2024 11:52

Conform unor cercetări, generatia Z - adică cei născuti intre 1997 si 2012 – este mai putin activă din punct de vedere sexual fată de alte generatii. Dependenta de tehnologie, stresul si problemele de s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei