medicina  Durerile-de-spate

Dimensiune font:

Durerile de spate - de ce apar, cat de grave sunt, cum le tratam

| 24-05-2020 22:48

 Intense sau usoare, persistente sau pasagere, uneori violente si insuportabile, durerile de spate reprezinta unul dintre principalele motive de prezentare la medic. Ele interfereaza cu performanta la servciu si calitatea vietii.

Durerile de spate pot fi acute (apar brusc si cedeaza in urma aplicarii unui tratament) sau cronice (dureaza mai mult de trei luni si produc alte probleme de sanatate). De asemenea, ele pot fi mecanice sau inflamatorii.

Cel mai frecvent intalnite dureri de spate sunt cele situate in zona inferioara a spatelui - lombalgie. Acestea sunt urmate de durerile in zona cefei (cervicalgie) si de cele localizate la mijlocul spatelui (dorsalgie).

Postura incorecta, diferite traumatisme, sarcina, stresul, lipsa activitatii fizice sau afectiuni degenerative sau inflamatorii pot fi sursa durerilor de spate.

1 adult din 5 sufera de dureri de spate

Durerile de spate pot afecta orice persoana pe parcursul vetii, copii, adulti sau varstnici. La nivel mondial, circa 80% dintre oameni se vor confrunta cu o astfel e problema. Organizatia Mondiala a Sanatatii a asezat acest tip de dureri in 
top 10 afectiuni dizabilitante.

Durerile din zona inferioara a spatelui reprezinta cauza primara a limitarii activitatii si a absentei de la locul de munca, mai ales in tarile industrializate. Pe langa suferinta fizica, acest lucru duce la efecte economice negative individualale, familiale, la nivel de comunitate si societate.

Liga Romana contra Reumatismului estimeaza ca 1 din 5 adulti sufera de dureri de spate care dureaza cel putin trei luni. De cele mai multe ori, este vorba de dureri mecanice, insa aproximativ 3% dintre adulti sufera de 
dureri de spate de tip inflamator.

Cum se manifesta durerile de spate

In functie de cauza care a determinat aparitia durerii de spate si de gradul de afectare a muschilor, oaselor si ligamentelor, exista mai multe simptome asociate durerilor de spate:

● Durere locala sau extinsa ce poate fi intepatoare sau surda
● Mobilitate redusa. Uneori, mersul sau statul pe scaun pot fi efectuate cu dificultate.
● Tonus slabit al spatelui
● Amorteala la nivelul picioarelor

Prezenta urmatoarelor simptome impune prezentarea de urgenta la medicul specialist:

● Durerea de spate nu cedeaza sau se agraveaza indiferent de tratamentul aplicat
● Durerea de spate iradiaza la nivelul picioarelor
● Amorteala cuprinde zona feselor, organelor genitale, coapsei sau picioarelor
● Incontinenta urinara sau pentru fecale
● Scadere in greutate

Cauzele durerilor de spate

Durerea de spate este un simptom complex, uneori dificil de explicat desi este frecvent intalnit.

Exista o multitudine de factori si de comportamente ce pot declansa durerile de spate: postura incorecta, greutatea, stresul, depresia, sedentarismul, traumatismele etc.

Cele mai comune afectiuni asociate durerilor de spate sunt reprezentate de:

● Intinderi musculare si de ligamente. Ridicarea repetata a greutatilor sau efectuarea unor miscari bruste pot intinde muschii spatelui si ligamentele coloanei vertebrale. Pentru persoanele cu o conditie fizica precara, intinderile constante determina spasme musculare dureroase.

● Pozitii vicioase. Statul in picioare perioade lungi de timp, conducerea unui autovehicul, pozitia incorecta la birou, munca fizica intensa, folosirea unei saltele nepotrivite sunt factori declansatori ai durerilor de spate.

● Discuri vertebrale herniate, alunecate sau rupte. Discurile actioneaza ca o perna intre vertebrele coloanei. Ruptura sau alunecarea discurilor preseaza nervii spinali, provocand durere. Insa nu toate herniile de disc sunt dureroase. De multe ori, acestea sunt descoperite in urma unor radiografii de coloana vertebrala.

● Artrita. Aceasta uzura progresiva a cartilajului vertebral provoaca redoare si dureri care devin cronice. Cele mai afectate sunt persoanele de 40-50 de ani. In unele cazuri, aceasta boala inflamatorie duce la intepenirea spatelui si reducerea capacitatii de miscare.

● Probleme de natura psihica. Depresia poate cauza dureri inexplicabile, inclusiv la nivelul spatelui. Acest aspect a reprezentat subiectul a numeroase studii care au pus in evidenta legatura dintre durerile de spate si anxietate sau depresie. Un articol publicat de 
www.spine-health.com a analizat aceste cercetari, aratand ca in numeroase cazuri problemele psihice s-au instalat inaintea durerilor de spate. Se intampla insa ca depresia sa fie determinata de durerile de spate cronice, acest lucru ducand la o alterare majora a calitatii vietii.

● Modificari scheletale. Curbarea anormala a coloanei vertebrale, precum scolioza, provoaca in anumite stadii ale bolii dureri de spate.

● Durerea de spate poate fi simptomul unor boli precum: osteoporoza, cancer, infectii.

● Exista o serie de factori mai putin cunoscuti ce pot determina aparitia durerilor de spate. Site-ul 
www.monmaldedos.fr evoca patru cauze ale acestor dureri: factorul ereditar, tabagismul, alimentatia si purtarea pantofilor de proasta calitate sau nepotriviti.

Diagnosticarea afectiunilor asociate durerilor de spate

In diagnosticarea bolilor legate de durerile de spate, medicul va evalua capacitatea pacientului de a sta in picioare, de a merge, de a sta asezat si de a se ridica in picioare.

In functie de celelalte manifestari (amorteala picioarelor, de exemplu), specialistul va analiza modul in care pacientul reactioneaza la efectuarea unor miscari specifice. Aceste miscari arata daca exista si o afectare la nivel neurologic.

Daca exista suspiciunea unei anumite afectiuni, medicul ar putea recomanda efectuarea unor testari:

● Radiografii pentru a observa aliniamentul coloanei vertebrale, semnele unei artrite sau fracturi. Acestea insa nu vor oferi informatii despre problemele maduvei coloanei vertebrale, muschilor, nervilor sau discurilor vertebrale.

● RMN sau CT. Astfel de scanari genereaza imagini in care se pot identifica hernii de disc sau afectiuni legate de oase, muschi, tendoane, nervi, ligamente sau vase de sange.

● Testele de sange determina existenta infectiilor sau a altor boli care ar putea provoca durerile de spate

● Scanarea osoasa. In destul de rare cazuri, medicul ar putea cere o astfel de analiza pentru a cauta o tumora a oaselor.

● Electromiografia masoara functia nervilor si a muschilor. Acest test confirma daca exista o compresie asupra unui nerv ca urmare a unei hernii de disc sau a stenozei spinale.

Tratmentul durerilor de spate

In cele mai multe cazuri, durerile de spate acute dispar in scurt timp dupa aplicarea unor tratamente ce contin analgezice sau substante cu efect relaxant. Pentru alti pacienti insa, durerile persista pentru o perioada lunga de timp.

Totusi, chiar daca durerile de spate reduc mobilitatea fizica, repaosul nu este recomandat. Continuarea activitatilor va usura durerea, mai ales atunci cand este vorba de o intindere musculara.

In functie de diagnosticul pus de medicul specialist, de stadiul bolii si de capacitatea pacientului de a urma un anumit tratament, Liga Romana contra Reumatismului recomanda urmatoarele 
terapii pentru vindecarea sau ameliorarea durerilor de spate:

● Kinetoterapia. Exercitiile fizice specializate imbunatatesc postura, tonifiaza musculatura spatelui, reduc inflamatia, asigurand ameliorarea durerilor sau chiar vindecarea focarului dureros. Dublarea kinetoterapiei prin practicarea inotului, mersului pe jos, pilates sau yoga va preveni aparitia unor afectiuni la nivelul spatelui.

● Fizioterapia cuprinde masaj, proceduri de hidroterapie, electroterapie sau laseroterapie. Aceste terapii au rolul de a reduce inflamatia si de a reface tesuturile afectate.

● Acupunctura amelioreaza durerile de spate prin stimularea endorfinelor (hormonii responsabili de gestionarea durerii) si redirectionarea impulsurilor de durere in afara creierului.

● Medicamente antiinflamatoare, analgezice si de relaxare a musculaturii (pilule, geluri, creme, injectabile). In situatia in care durerea de spate este acompaniata de o afectiune de ordin psihic, antidepresivele sunt indicate. Medicamentele recomandate in tratamentele standard pot fi inlocuite de terapiile biologice, substante care actioneaza asupra sistemului imunitar, actionand asupra inflamatiilor.

● Tratament chirurgical. Atunci cand alte terapii nu functioneaza, in problemele legate de deformarea coloanei sau in cazul afectarii discurilor intervertebrale, este recomandata interventia chirurgicala.

Persoanele cu dureri de spate frecvente trebuie sa se autoeduce si sa adopte un stil de viata adecvat. Schimbarea cuprinde constientizarea pacientului asupra posturii corecte, respectarea unui program de exercitii fizice elaborat de un kinetoterapeut, evitarea stresului, sedentarismului, insusirea unei diete sanatoase.

Puncte difuzare "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi:


Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
1.Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Primaria Comunei Sipote, cu sediul in comuna Sipote, cod postal: 707485, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, telefon: 0232/238.333, fax: 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal: 4045291, 2. Informatii generale privind obiectul vanzării, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 3 apartamente impreuna cu cotele indivize teren si cotele parte teren intravilan, proprietate privata a Comunei Sipote, identificate astfel: - Apartamentul numarul 2, in suprafata de 64,99 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U1, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 549 mp. – gradina, nr, cadastral 60535, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; - Apartamentul numarul 3, in suprafata de 64,84 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U3, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 543 mp. – gradina, nr, cadastral 60536, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; - Apartamentul numarul 4, in suprafata de 64,99 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U2, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 622 mp. – gradina, nr, cadastral 60537, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; conform HCL 85/10.07.2020 si temeiului legal: O.U.G. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu sau se poate consulta pe site-ul: www.primariasipote.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu din cadrul Primariei Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Daca se ridica de la sediul institutiei: 50 lei / exemplar, ce se achita in numerar la casieria concedentului sau cu ordin de plata in contul nr. RO95 TREZ 24A7 0500 0200 130X Trezoreria Municipiului Iasi. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 29.07.2020, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 04.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.08.2020, ora 12.00, Primaria Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, Cladire Camin Cultural – sala . 6. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: JUDECATORIA HARLAU, cu sediul in Str. Gheorghe Doja, nr, 1, Ors. Hirlau, Jud. Iasi, telefon 0232 722 344, fax 0232 722 622, e-mail jud-hirlau-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2020.
Au turat motoarele! Record de testări la nivel național și doar 641 cazuri noi COVID-19
15/07/2020 13:08

 Pană la această dată, la nivel national, au fost prelucrate 886.918 de teste, iar de la ultima informare GCS au fost făcute 18,440 de teste.

Teste coronavirus FALSE, depistate la intrarea în Grecia
14/07/2020 18:58

 La vama Kulata - Promachonas ar fi fost depistate mai multe teste coronavirus falsificate, după ce Grecia a condiţionat intrarea turiştilor prin vama terestră de un astfel de test negativ, efectuat cu ...

Bărbat de 31 de ani, MORT după ce un stâlp de electricitate s-a PRĂBUȘIT peste mașină
14/07/2020 13:12

 Marti, 14 iulie, un bărbat de 31 de ani si-a pierdut viata in localitatea Cristur, pe şoseaua dintre Deva şi Hunedoara, după ce remorca unei autoutilitare a lovit un stalp de electricitate. La scurt ...

Rază de speranță! Două vaccinuri pentru COVID-19, evaluate rapid de către Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA
14/07/2020 11:18

Acţiunile listate in Statele Unite ale companiei germane BioNTech au crescut cu 12%, iar cele ale grupului american Pfizer cu circa 5,4%, in urma informaţiei. Companiile participă la o cursă globală, ală ...

VIDEO Nelu Tătaru AVERTIZEAZĂ: 'În acest moment suntem pe ascendentul celei de-a doua cocoaşe'
13/07/2020 23:45

 Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că in acest moment ”suntem pe ascendentul celei de-a doua cocoaşe”, in privinţa cazurilor de COVID-19, iar acest lucru se datorează neresp ...

Raed Arafat le-a prezentat senatorilor informații CUTREMURĂTOARE: 'Trei pacienţi uşor asimptomatici în Bucureşti au refuzat internarea, starea lor s-a agravat'
13/07/2020 18:17

 Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că definiţia clară a bolnavilor asimptomatici este o problemă, arătand că i-au fost aduse la cunoştinţă tr ...

În plină pandemie, Arhiepiscopia Târgoviștei a trimis la mare copiii dintr-un centru social
13/07/2020 18:12

 Desi este incă stare de alertă, iar Romania se află si ea in plină pandemie de coronavirus, Arhiepiscopia Targovistei a trimis la mare mai multi copii de la un centru social.       ...

O asistentă medicală din Sibiu, reinfectată cu COVID, a murit
13/07/2020 18:04

 Un cadru medical de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă din Sibiu, reinfectat cu coronavirus, a ajuns intr-o stare gravă pe sectia de ATI a spitalului, iar ulterior a decedat.      ...

Holera, boala care s-a oprit inexplicabil
13/07/2020 15:48

Pornită din India de langă Calcutta, prima pandemie de holeră din istorie a „măturat' zone intinse ale Asiei, Africii si Orientului Mijlociu in perioada 1817 – 1824, ucigand aproape un milion de ...

FOCAR de coronavirus la IPJ Cluj: 14 polițiștii infectați. Toți șefii sunt sănătoși
13/07/2020 14:19

 E focar de CORONAVIRUS la IPJ Cluj, acolo unde mai multi politisti au fost diagnosticati pozitivi. Un număr de 14 politisti de la IPJ Cluj au fost confirmati cu noul coronavirus. A inceput o anchet ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!