Hericium denumita popular Coama leului nu este numai o ciuperca medicinala, ci si o ciuperca comestibila apreciata datorita aromei fine, asemanatoare preparatelor de homari sau creveti.
Medicina traditionala chineza considera Hericium un ajutor pretios in redobandirea sanatatii, grav afectate de stres si stilul de viata modern, esential daunator.
Ciuperca Hericium creste spontan pe aproape tot globul, pe diversi copaci (stejari, artari, paltini, fagi, nuci), dar este foarte greu de observat. Cultivarea ei a inceput in anii 50 ai secolului trecut in China, mai apoi in Japonia, treptat culturile raspandindu-se si pe alte continente.
Aceasta ciuperca are un continut bogat in potasiu, zinc, fier, germaniu, fosfor dar si putin sodiu.
Contine aminoacizi esentiali, riboflavina, niacina, biotina, vitamina D, diverse polizaharide si polipeptide.
Compusii bioactivi identificati pana acum au structuri specifice de beta glucani cu efect imunostimulator. Au fost descoperite intre altele fitosterine care au capacitatea de a reduce colesterolul rau si se numara printre compusii vegetali care atenueaza efectul cancerigen.
Compusul Erinacin H poate stimula cresterea si regenerarea celulelor nervoase, ceea ce a determinat cercetarile recente privind efectele sale asupra sistemului nervos. Erinacin H este constituit din molecule organice relativ mici, care pot trece bariera hemato-encefalica. Aceasta traversare este esentiala in scopul regenerarii mielinei care este teaca ce inveleste fibra nervoasa.
Mai multi compusi identificati au proprietati antibacteriene atestate si pot atenua infectia cu Helicobacter Pylori.
Anumite polizaharide solubile continute in aceasta ciuperca au evidente proprietati anticancerigene si antimetastazice. In plus, extractele de Hericium contin o antimutagena denumita Wirkung5 care actioneaza semnificativ in prevenirea cancerului.
Efecte terapeutice verificate
Medicina traditionala chineza utilizeaza Hericium pentru probleme ale stomacului si tumori ale organelor digestive.
Profesorul Dr. Schnitzler de la Universitatea Tehnica din Munchen studiaza de mai multi ani efectele terapeutice ale acestei ciuperci, lucrarile sale considerate de referinta contribuind la cresterea popularitatii Hericium in Europa.
S-au efectuat cateva studii clinice importante privind efectele terapeutice ale acestei ciuperci.
Un studiu din 1985 a demonstrat efectul pozitiv in tratarea gastritei. Un alt studiu a vizat cresterea capacitatii cognitive la persoanele a caror memorie a fost afectata sau care sufera de tulburari de concentrare. Rezultatele acestui studiu au depasit asteptarile. Datorita prezentei compusului Erinacin H in ciuperca Hericium se intrevad posibilitati de tratament in boli grave cum sunt: scleroza multipla, distrofie musculara, polineuropatie, Alzheimer, dementa.
Un studiu clinic mai recent a aratat efectul benefic al acestei ciuperci in cazul persoanelor diagnosticate cu hepatom (cancer hepatic).
Ciuperca Hericium si-a dovedit eficienta in infectii si probleme ale tubului digestiv, dereglari ale florei intestinale, arsuri stomacale, reflux gastro-esofagian, infectii ale duodenului, boala Crohn, hemoroizi, diminuarea efectelor secundare ale chimioterapiei, tulburari neurovegetative( insomnii, neliniste, stari de panica, depresie, cancer(stomac, duoden, intestin, esofag, piele).
S-au observat efecte pozitive in cazul disfunctiei metabolismului grasimilor, ceea ce face utila utilizarea ciupercii in cazul persoanelor supraponderale. Hericium are efecte certe antimicrobiene in infectii cu stafilococi si Candida.
Ceea ce este important de mentionat este faptul ca in urma tratamentelor cu concentrate de Hericium nu s-au semnalat efecte secundare negative. Ciuperca este disponibila sub forma de capsule, pulbere sau tablete.
Adauga comentariul tau