Fasole – tratamente naturiste fasole
Dimensiune font:
Fasole – tratamente naturiste fasole
Denumire științifică Fasole: Phaseolus vulgaris
Denumire populară Fasole: bacălău
Denumire stiintifica Fasole:
Phaseolus vulgaris
Denumire populara Fasole:
bacălău, baghi, broancă, colţoasă, fojolă, fansolă, fasole agăţătoare, fasoi ţucăr gălbuie, fasolă, fasole mititică, fasole albă, fasole albăstruie, fasulă, făsule, fisule, fisuliu, fusei, puştoaică, păsui, păsulă, postaie, teacă, târtătică, ţucără, etc.
Proprietati terapeutice Fasole
Fructe
Intern:
- diuretic
- puternic depurativ – ajută la eliminarea unor substanțe toxice din organism
- adjuvant în tratamentul diabetului
- antiseptic renal
- antiinflamator
- emolient, remineralizant.
- antidiabetic datorită amino-acizilor şi argininei în special.
- fasolea calmează mâncărimile de piele, tonic cardiac, înlătură apa în exces din organism. Repară sistemul nervos, tonifică ficatul şi pancreasul.
- au proprietatea de a distruge microorganismele de pe piele, elimină sau limitează procesul inflamator, relaxează ţesuturile şi diminuează starea inflamatorie.
Afectiuni tratate cu Fasole:
boli tratate cu fasole: edeme renale, acnee (coșuri pe față, piept și spate), diabet zaharat, cistite, reumatism
Tratamente naturiste Fasole:
- păstăile verzi sunt folositoare în acnee.
- păstăile uscate şi seminţele în afecţiuni oculare şi intern.
- seminţele în tratamentul extern se folosesc la arsuri, eczeme, pecingine, erizipel cu rezultate foarte bune.
- mugurii de fasole sunt foarte indicaţi ca tinctură pentru efectele deosebite asupra inimii.
- adjuvant în tratamentul diabetului.
- tecile de fasole intră în compoziţia ceaiurilor dietetice şi antireumatismal.
- fasole păstăi mărunţite se fierb o linguriţă în 250 ml de apă timp de 15 minute după care se strecoară şi se poate consuma 2-3 căni pe zi.
- o mână sau 2 de păstăi proaspete la litru de apă, fierte 2 minute şi lăsate să se macereze toată noaptea. Sau o mână de păstăi uscate lăsate să se înmoaie 6 ore înainte de a face decoctul.
- făina de fasole boabe se poate aplica pe diferite răni sau se ia intern pentru afecţiunile la care se indică o suplimentare de fitohormoni. În acest caz se ia un vârf de cuţit din acest praf care se va pune sub limbă pentru 10 minute după care se va înghiţii cu puţină apă.
- suc de fasole verde se va lua în combinaţie cu alte sucuri în afecţiunile indicate.
- ceai din teci. 4 linguri de teci mărunţite se pun într-un litru de apă şi se lasă peste noapte la macerat. Dimineaţa se fierb până lichidul scade la jumătate. Această porţie se împarte în 2-3 porţii şi se bea în cursul zilei.
Mod de preparare Fasole: ceai de fasole, decoct de fasole
Decoct de fasole – 3 linguri de teci mărunțite la 750 de ml de apă rece; se fierb 20 de minute; se bea în 3 reprize în decursul unei zile – în diabet ceaiul se bea neîndulcit
Fasolea in traditia populara
Boabele se folosesc ca leac contra bubelor dulci şi pecinginei. Se luau boabe de fasole albă şi tot atâtea seminţe de cânepă, se ardeau la foc, se pisau bine, se amestecau cu frunze de mentă uscate şi sfărâmate, se puneau şi plămădeau cu smântână, apoi se ungeau bubele cu ea, de mai multe ori.
Pe arsuri se puneau boabe de fasole pestriţă, pisate cu boabe de porumb, iar pe cele de la degerături, boabe de fasole albă fierte şi frecate. Se mai făcea legături pentru dureri de cap şi scurgeri de sânge.
Boabele de fasole albă, fierte cu 2-3 rânduri de pătrunjel şi o mână de făină de secară, până se făcea aluat, se puneau pe pântece, pentru calmarea durerilor după naştere. Se mai făcea ceai din tulpini florifere când avea bolnavul friguri, în dureri de rinichi.
Din decoctul păstăilor se făcea un ceai pentru rinichi. Se mai făcea din boabe pisate pilule care se luau pentru retenţie urinară. Turta făcută din boabe de fasole pisate şi făină de grâu, o puneau femeile pe sâni, pentru aducerea laptelui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau