medicina  thumbopen

Dimensiune font:

Ficat sănătos. 12 alimente care îți protejează ficatul

| 18-05-2019 09:54

 Ficatul poate fi menținut sănătos consumând anumite alimente

Ficatul poate fi menținut sănătos consumând anumite alimente

Sănătatea ficatului este importantă pentru sănătatea întregului organism. O serie de alimente și băuturi sunt cunoscute pentru rolul protector asupra ficatului.

 

Ficatul este responsabil cu descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și pentru detoxifierea organismului. De asemenea, stochează substanțele nutritive și creează bilă, care este necesară pentru digerarea și absorbția nutrienților în alimente în mod corespunzător.

Despre o serie de alimente și băuturi se spune că au efectul de a proteja ficatul. Sănătatea ficatului este improtantă pentru sănătatea  întregului organism, pentru că disfuncția hepatică

 

Unele alimente însă favorizează sănătatea ficatului, iar medicalxpress.com a expus o listă cu alimentele care au acest efect:

1. Cafea. Cafeaua pare să fie bună pentru ficat, mai ales pentru că protejează împotriva problemelor cum ar fi boala hepatică grasă, de afecțiuni hpatice cronice sau cancer de ficat.  Cafeaua pare să reducă acumularea de grăsimi în ficat. De asemenea, crește antioxidanții de protecție din ficat. Compușii din cafea ajută și enzimele hepatice să elimine corpul de substanțe care cauzează cancer.

2. Fulgi de ovăz. Consumarea fulgi de ovăz este o modalitate ușoară de a adăuga fibre în dietă. Fibrele sunt un instrument important pentru digestie, iar fibrele specifice din ovăz pot fi deosebit de utile pentru ficat. Ovăzul și fulgii de ovăz sunt bogate în compuși numiți beta-glucani, care ajută la modularea sistemului imunitar și la lupta împotriva inflamației și pot fi deosebit de utile în lupta împotriva diabetului și a obezității.

3. Ceai verde. Un studiu din 2015 din Jurnalul Mondial al Gastroenterologiei arată că ceaiul verde poate contribui la reducerea conținutului total de grăsimi, la combaterea stresului oxidativ și la reducerea altor semne ale bolii hepatice nealcoolice (NAFLD). Este important să rețineți că ceaiul poate fi mai bun decât extractele, deoarece unele extracte pot dăuna ficatului, în loc să îl vindece. Studiul arată că nu există încă recomandări specifice pentru persoanele cu această afecțiune de a consuma ceai sau extracte de ceai, dar legătura cu sănătatea ficatului este promițătoare.

4. Usturoiul. Adăugarea usturoiului la regimul alimentar poate, de asemenea, să stimuleze ficatul. Un studiu din 2016 care apare în jurnalul Advanced Biomedical Research constată că consumul de usturoi reduce greutatea corporală și conținutul de grăsimi la persoanele cu NAFLD, fără modificări ale masei corporaleslabe.

5. Fructe de padure. Fructle de pădure cum ar fi afine, zmeură și afine, conțin antioxidanți numiți polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului de daune.

După cum sugerează un studiu din Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, consumarea regulată de fructe de pădure poate, de asemenea, să stimuleze sistemul imunitar.

6. Struguri. Studiul prezentat în Jurnalul Mondial al Gastroenterologiei arată că strugurii, sucul de struguri și semințele de struguri sunt bogate în antioxidanți care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamației și prevenirea leziunilor hepatice.

Consumul de struguri întregi este o modalitate simplă de a adăuga acești compuși în dietă.

7. Grapefruit. Studiul World Journal of Gastroenterology menționează, de asemenea, grapefruitul ca un aliment util. Acesta conține doi antioxidanți principali: naringin și naringenin, care pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice.

Compușii pot, de asemenea, să reducă acumularea de grăsimi în ficat și să crească enzimele care ard grăsimi.

8. Fructele de cactus. Fructul și sucul din fruct de cactus pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea ficatului. Studiul World Journal of Gastroenterology sugerează că compușii din fructe pot ajuta la protejarea organelor.

Majoritatea cercetărilor se concentrează asupra extractelor din fructe, însă studiile care se concentrează pe fructe sau sucuri sunt necesare.

9. Alimentele vegetale în general. Un studiu din 2015 care apare în jurnalul Comunicarea complementară și pe baza medicinei alternative arată că un număr mare de alimente vegetale pot fi de ajutor pentru ficat. Acestea includ: avocado, banane, orz, sfeclă de zahăr și sfeclă roșie, broccoli, orez brun, morcovi, smochine, varză, lămâie, papaya, pepene.

10. Pește gras. După cum arată un studiu din Jurnalul Mondial al Gastroenterologiei, consumul de pește gras și uleiuri de pește poate contribui la reducerea impactului unor afecțiuni.

Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3, care sunt grăsimile bune care ajută la reducerea inflamației. Aceste grăsimi pot fi deosebit de utile la ficat, deoarece acestea par să împiedice acumularea de grăsimi excesive și să mențină nivelul enzimelor în ficat.

11. Nuci. Același studiu spune că consumul de nuci poate fi un alt mod simplu de a menține ficatul sănătos. Nucile conțin, în general, acizi grași nesaturați, vitamina E și antioxidanți. Acești compuși pot ajuta la prevenirea NAFLD, precum și la reducerea inflamației și stresului oxidativ. Mancând o mână de nuci sau migdale, în fiecare zi poate ajuta la menținerea sănătății ficatului.

12. Uleiul de măsline. Consumul de prea multă grăsime este dăunător pentru ficat, dar unele grăsimi îl pot ajuta. Conform studiului World Journal of Gastroenterology, adăugarea uleiului de măsline la dieta poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea funcției hepatice. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de acizi grași nesaturați din ulei.

Alimente de evitat

În general, găsirea unui echilibru în dietă va menține ficatul sănătos. Cu toate acestea, există, de asemenea, unele alimente și grupuri de alimente pe care ficatul le procesează mai greu. Acestea includ alimente grase, alimente prăjite, alimente fast-food, gustări ambalate, chips-uri, mâncăruri cu conținut de amidon precum pâine, paste și prăjituri sau produse de panificație.

 

De asemenea, zahăru este greu de procesat. Eliminarea zahărului și alimentelor zaharoase pot ajuta la reducerea stresului asupra ficatului. Pe de altă parte, și excesul de sare ar trebui evitat, dar și alcoolul.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
INTERACTIV Tabloul infecțiilor cu COVID-19 din toate județe României: Cum arată media cazurilor noi în ultimele săptămâni și câte cazuri active mai sunt în țară
03/06/2020 09:05

 Numărul de cazuri active de infectati cu coronavirus in Romania a scăzut si se apropie de jumătate fată de cum arăta situatia inainte de ridicarea stării de urgentă, la inceputul lunii mai. Număru ...

Marar – tratamente naturiste marar
01/06/2020 14:13

Marar – tratamente naturiste marar   Denumire stiintifica marar: Anethum graveolens Fam. Umbelifere Denumire populara marar: crop, chimen, marar, marariu, mărar de grădină, mărar tare, mă ...

Mararul, un adevarat doctor din gradina ta
30/05/2020 07:45

Mararul, un adevarat doctor din gradina ta       Planta anuala, cu flori de culoare galbena, care creste pe orice fel de teren bogat in umiditate. In scop fitoterapeutic se exploat ...

De ce este oul atât de sănătos și cum îl consumăm pentru a aduce beneficii organismului
27/05/2020 11:19

Dacă v-ati intrebat de ce specialistii recomandă mai mereu să consumăm ouă, răspunsul este pentru că au nenumărate beneficii pentru organism. Medicul Daniel Stan explică de ce sunt sănătoase ouă ...

Cinci simptome rare de coronavirus: De la ”degetul Covid” la furnicături
27/05/2020 06:30

 Organizatia Mondială a Sănătătii a pus pe o listă cele mai intalnite simptome ale Covid-19: fiind febră, oboseală si tuse seacă. De asemenea, sunt trecute secretiile nazale, durerile in gat, nasul ...

Cei care suferă de alergii sau astm alergic sunt mai puțin expuși la infecția cu coronavirus
26/05/2020 13:48

 Desi in mod normal sunt afectati de boli respiratorii, cei care suferă de alergii sau astm alergic sunt mai putin expusi la infectia cu SARV-COV2, anuntă Societatea Mondială de Alergologie. Medicii au ...

S-a descoperit in ce fel anticonceptionalele afecteaza starea de spirit. Iata de ce apar schimbarile bruste de dispozitie
26/05/2020 08:40

 Femei din toata lumea folosesc anticonceptionalele, chiar stiind ca acestea au o serie de efecte adverse, printre care si schimbarile de dispozitie. Pentru unele, aceste efecte sunt atat de puternice, inc ...

AFINELE medicament si ce trateaza. Efecte impresionante
26/05/2020 08:00

 Desi este vremea vacantelor, a soarelui arzator si a bucuriei ultimei luni de vara, natura se pregateste de... iarna. Cele mai puternice fructe si legume terapeutice apar acum, ca un ajutor oferit tuturo ...

Durerile de spate - de ce apar, cat de grave sunt, cum le tratam
24/05/2020 22:48

 Intense sau usoare, persistente sau pasagere, uneori violente si insuportabile, durerile de spate reprezinta unul dintre principalele motive de prezentare la medic. Ele interfereaza cu performanta la serv ...

 Vaccinul anti-COVID-19 va întârzia cel puţin un an!
24/05/2020 19:46

* testele pe maimute ale unui nou vaccin impotriva noului coronavirus par să fi oferit protectie, intr-o anumită măsură, impotriva bolii, dar nu este sigur că efectul se va regăsi si la oameni * in prezen ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!