medicina  thumbopen

Dimensiune font:

Ficat sănătos. 12 alimente care îți protejează ficatul

| 18-05-2019 09:54

 Ficatul poate fi menținut sănătos consumând anumite alimente

Ficatul poate fi menținut sănătos consumând anumite alimente

Sănătatea ficatului este importantă pentru sănătatea întregului organism. O serie de alimente și băuturi sunt cunoscute pentru rolul protector asupra ficatului.

 

Ficatul este responsabil cu descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și pentru detoxifierea organismului. De asemenea, stochează substanțele nutritive și creează bilă, care este necesară pentru digerarea și absorbția nutrienților în alimente în mod corespunzător.

Despre o serie de alimente și băuturi se spune că au efectul de a proteja ficatul. Sănătatea ficatului este improtantă pentru sănătatea  întregului organism, pentru că disfuncția hepatică

 

Unele alimente însă favorizează sănătatea ficatului, iar medicalxpress.com a expus o listă cu alimentele care au acest efect:

1. Cafea. Cafeaua pare să fie bună pentru ficat, mai ales pentru că protejează împotriva problemelor cum ar fi boala hepatică grasă, de afecțiuni hpatice cronice sau cancer de ficat.  Cafeaua pare să reducă acumularea de grăsimi în ficat. De asemenea, crește antioxidanții de protecție din ficat. Compușii din cafea ajută și enzimele hepatice să elimine corpul de substanțe care cauzează cancer.

2. Fulgi de ovăz. Consumarea fulgi de ovăz este o modalitate ușoară de a adăuga fibre în dietă. Fibrele sunt un instrument important pentru digestie, iar fibrele specifice din ovăz pot fi deosebit de utile pentru ficat. Ovăzul și fulgii de ovăz sunt bogate în compuși numiți beta-glucani, care ajută la modularea sistemului imunitar și la lupta împotriva inflamației și pot fi deosebit de utile în lupta împotriva diabetului și a obezității.

3. Ceai verde. Un studiu din 2015 din Jurnalul Mondial al Gastroenterologiei arată că ceaiul verde poate contribui la reducerea conținutului total de grăsimi, la combaterea stresului oxidativ și la reducerea altor semne ale bolii hepatice nealcoolice (NAFLD). Este important să rețineți că ceaiul poate fi mai bun decât extractele, deoarece unele extracte pot dăuna ficatului, în loc să îl vindece. Studiul arată că nu există încă recomandări specifice pentru persoanele cu această afecțiune de a consuma ceai sau extracte de ceai, dar legătura cu sănătatea ficatului este promițătoare.

4. Usturoiul. Adăugarea usturoiului la regimul alimentar poate, de asemenea, să stimuleze ficatul. Un studiu din 2016 care apare în jurnalul Advanced Biomedical Research constată că consumul de usturoi reduce greutatea corporală și conținutul de grăsimi la persoanele cu NAFLD, fără modificări ale masei corporaleslabe.

5. Fructe de padure. Fructle de pădure cum ar fi afine, zmeură și afine, conțin antioxidanți numiți polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului de daune.

După cum sugerează un studiu din Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, consumarea regulată de fructe de pădure poate, de asemenea, să stimuleze sistemul imunitar.

6. Struguri. Studiul prezentat în Jurnalul Mondial al Gastroenterologiei arată că strugurii, sucul de struguri și semințele de struguri sunt bogate în antioxidanți care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamației și prevenirea leziunilor hepatice.

Consumul de struguri întregi este o modalitate simplă de a adăuga acești compuși în dietă.

7. Grapefruit. Studiul World Journal of Gastroenterology menționează, de asemenea, grapefruitul ca un aliment util. Acesta conține doi antioxidanți principali: naringin și naringenin, care pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice.

Compușii pot, de asemenea, să reducă acumularea de grăsimi în ficat și să crească enzimele care ard grăsimi.

8. Fructele de cactus. Fructul și sucul din fruct de cactus pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea ficatului. Studiul World Journal of Gastroenterology sugerează că compușii din fructe pot ajuta la protejarea organelor.

Majoritatea cercetărilor se concentrează asupra extractelor din fructe, însă studiile care se concentrează pe fructe sau sucuri sunt necesare.

9. Alimentele vegetale în general. Un studiu din 2015 care apare în jurnalul Comunicarea complementară și pe baza medicinei alternative arată că un număr mare de alimente vegetale pot fi de ajutor pentru ficat. Acestea includ: avocado, banane, orz, sfeclă de zahăr și sfeclă roșie, broccoli, orez brun, morcovi, smochine, varză, lămâie, papaya, pepene.

10. Pește gras. După cum arată un studiu din Jurnalul Mondial al Gastroenterologiei, consumul de pește gras și uleiuri de pește poate contribui la reducerea impactului unor afecțiuni.

Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3, care sunt grăsimile bune care ajută la reducerea inflamației. Aceste grăsimi pot fi deosebit de utile la ficat, deoarece acestea par să împiedice acumularea de grăsimi excesive și să mențină nivelul enzimelor în ficat.

11. Nuci. Același studiu spune că consumul de nuci poate fi un alt mod simplu de a menține ficatul sănătos. Nucile conțin, în general, acizi grași nesaturați, vitamina E și antioxidanți. Acești compuși pot ajuta la prevenirea NAFLD, precum și la reducerea inflamației și stresului oxidativ. Mancând o mână de nuci sau migdale, în fiecare zi poate ajuta la menținerea sănătății ficatului.

12. Uleiul de măsline. Consumul de prea multă grăsime este dăunător pentru ficat, dar unele grăsimi îl pot ajuta. Conform studiului World Journal of Gastroenterology, adăugarea uleiului de măsline la dieta poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea funcției hepatice. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de acizi grași nesaturați din ulei.

Alimente de evitat

În general, găsirea unui echilibru în dietă va menține ficatul sănătos. Cu toate acestea, există, de asemenea, unele alimente și grupuri de alimente pe care ficatul le procesează mai greu. Acestea includ alimente grase, alimente prăjite, alimente fast-food, gustări ambalate, chips-uri, mâncăruri cu conținut de amidon precum pâine, paste și prăjituri sau produse de panificație.

 

De asemenea, zahăru este greu de procesat. Eliminarea zahărului și alimentelor zaharoase pot ajuta la reducerea stresului asupra ficatului. Pe de altă parte, și excesul de sare ar trebui evitat, dar și alcoolul.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ALERTĂ MAXIMA - Primul caz de West Nile la Iași, înregistrat în acest sezon - O femeie este în stare gravă! Câte cazuri s-au înregistrat la nivel național
21/08/2019 12:16

O femeie de 62 de ani este internată in stare gravă la sectia de Anestezie Terapie intensivă a Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, după ce a fost diagnosticată cu West Nile, informează Mediafax. Fem ...

VIDEO „Un infern al mizeriei cu neputință de descris în cuvinte”. Imaginile de la Spitalul de Boli Psihice Borșa, publicate de deputatul USR Emanuel Ungureanu. GALERIE FOTO
21/08/2019 10:25

 Mizerie de nedescris, cate 22 de bolnavi intr-o cameră in conditii insalubre,intr-o clădire veche de 200 de ani. Asa descrie deputatul USR Emanuel Ungureanu conditiile de la Spitalul de Boli Psihice Bor ...

Iași: 410 pacienți în 240 de paturi, la un spital de psihiatrie pentru bolnavi condamnați de instanțe
21/08/2019 08:22

 La Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri, din judeţul Iaşi, sunt internati 410 pacienti in 240 de paturi. Spitalul asigură asistenta medicală pentru bolnavi considerati periculosi, care au fost co ...

NORUL RADIOACTIV DIN NORD-VESTUL RUSIEI MĂTURĂ MÂINE TOT TERITORIUL ROMÂNIEI./UPDATE
20/08/2019 01:11

UPDATE 20 August https://romania.europalibera.org/a/cat-de-real-este-scenariul-unui-nor-radioactiv-din-rusia-deasupra-romaniei-/30117712.html   După explozia din nordul Rusiei, care a implicat materi ...

Tigarile electronice, investigate dupa ce mai multi adolescenti au facut boli pulmonare grave
19/08/2019 11:00

 Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) investigheaza tigarile electronice ca posibila cauza pentru o serie de imbolnaviri pulmonare in randul adolescentilor si adultilor tineri din ...

Dieta militară: e drastică, dar cu rezultate uimitoare
18/08/2019 11:49

  Descriere foto: Dietă   Dieta militară are rezultate uimitoare. Dieta militară este una drastică. Se intinde pe parcursul a trei zile. Fiecare masă trebuie să fie luată la aceeaşi ...

Cum putem să ne păcălim cu usturoiul românesc. Semințele folosite de fermieri
18/08/2019 10:52

        00:0001:52 spatiu joc / pauză   q descărcati | Stop   f ecran complet deplasare + ← &r ...

Inamicul numărul 1 al cancerului, o PLANTĂ care crește în România
18/08/2019 10:12

          Cancerul e una din bolile care afectează un număr extrem de mare de romani, rata mortalităţii din cauza cancerului fiind, la noi in ţară, mult mai ridicat ...

Sa facem miscare la birou! Zece exercitii, in zece minute, ca sa te mentii in forma
18/08/2019 00:14

 Ziua buna de dimineata se cunoaste, Precum inaltimile albastre, prin urmare, haide sa facem miscare la birou, stretching de inviorare, tras, intins si respirat sa te simti revigorat timpul este preti ...

PERICOL cu sticlele de plastic când le reutilizezi. Descoperire îngrijorătoare a experților
17/08/2019 10:10

 Sticlele de plastic sunt un real pericol pentru sănătate. Reutilizarea unei sticle de plastic pentru a o lua la serviciu sau la sala de sport este o actiune pe care marea majoritate a oamenilor o fac f ...