Final de proces in dosarul spagii de 6,3 milioane de euro care ar fi ajuns la seful CNAS: DNA cere inchisoare pentru Lucian Duta

ciocan  codul-penal-18330160

Dimensiune font:

| 09-01-2020 08:16

 Un procuror DNA a cerut, miercuri, judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti condamnarea fostului presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, la o pedeapsa cu inchisoare pentru infractiunea de luare de mita in forma continuata, 4 acte materiale.

Pedeapsa maxima pe care o risca fostul sef al CNAS in perioada guvernarii PDL, in cazul in care este gasit vinovat, este de 12 ani de inchisoare.

Vorbim despre una dintre cele mai ample anchete privind coruptia din sistemul de sanatate. Dosarul s-a judecat relativ rapid, cazul este pe rolul Tribunalului Bucuresti din decembrie 2018.

Acuzat de procurorii anticoruptie de o spaga de 6,3 milioane de euro, Lucian Duta cere judecatorilor sa-l achite. In fata magistratilor, el s-a laudat miercuri cu activitatea sa in fruntea institutiei, a spus ca sistemul de sanatate a devenit imun la fraude in urma decizilor luate in perioada in care conducea CNAS si a acuzat ca DNA protejeaza companiile multinationale.

Pe de alta parte, avocatul lui Duta a atacat denuntatorii din acest dosar, pe afaceristii Radu Enache si Irina Socol.

Pledoaria avocatului si ultimul cuvant al fostului sef al CNAS, in care face acuzatii grave, in text.

Citeste si: Lucian Duta, fostul sef al CNAS, a fost trimis in judecata pentru luare de mita

DNA: Spaga de 6,3 milioane de euro

Potrivit DNA, Duta ar fi primit 800.000 de euro cash si 5.500.000 de euro in cont. Banii reprezentau un comision de 10% din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) Romania, si de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco Romania.

Din punctul de vedere al procurorilor DNA, probele din timpul anchetei dovedesc vinovatia lui Duta, iar in procesul care a durat aproape 1 an nu au aparut lucruri care sa schimbe acest lucru.

"Inculpatul a recunoscut in parte ca a primit niste sume de bani, de comision, pentru a incheia aceste contracte," explica procurorul de sedinta.

Intr-adevar, in timpul anchetei si al procesului, Duta a recunoscut primirea sumei de 5,5 milioane de euro, banii primiti prin cont, deci nu si cei cash, dar potrivit acestuia acestia ar fi fost dati de Enache si Socol ca sponsorizare, pentru o eventuala sustinere politica.

In plus, procurorul DNA cere instantei sa confiste presupusa mita, mentinerea sechestrului asigurator pus pe o parte din averea lui Lucian Duta. Printre acestea: suma de 2.183.820 de euro identificata intr-un cont bancar din Elvetia, un teren cu constructie S+P+4, trei apartamente si un autoturism.

Tribunalul Bucuresti urmeaza sa se pronunte in acest caz peste doua saptamani. Avocatul fostului sef al CNAS spune ca vrea sa depuna si concluzii scrise in acest caz.

Avocat: Este un om valoros

La termenul de miercuri, aparatorul lui Duta a mers doar pe varianta achitarii, chiar daca fostul sef al CNAS a admis ca a primit 5,5 milioane de euro. "Este un om valoros si nu un infractor," spune avocatul.

"Eu sustin ca dl. Duta nu a luat mita. A primit sume de bani, dar nu a luat mita. Nimeni nu a fost cercetat pentru dare de mita in acest caz. Nici Socol, nici Enache. Daca a luat bani cu titlu de dare de mita, cine a dat mita? Infractiunea de dare sau de luare de mita sunt corelative... Socol si Enache nu au fost cercetati pentru dare de mita si nu s-a dat solutie in cazul lor, pentru ca nu au facut denunt. Cei doi nu au fost acuzati. Nici HP Romania nu a fost acuzata," este o parte din pledoaria avocatului.

In plus, Irina Socol ar fi ales sa faca denunturi doar dupa ce ar fi fost "agatata" in mai multe dosare. "Irina Socol a avut 15 dosare si a facut 17 denunturi, ea a fost condamnata acum 4-5 ani de zile, cand nu luase calea denunturilor," a explodat avocatul.

Intr-o demonstratie juridica complicata, avocatul a explicat instantei ca declaratiile date de Irina Socol si Radu Enache ar fi evoluat in functie de procurorul de caz. Daca initial, in declaratiile acestora, care ar fi fost date in calitate de martori protejati, spuneau ca banii pretinsi si primiti de Duta erau pentru obtinerea unui sprijin politic in favoarea incheierii contractelor cu CNAS, ulterior sumele de bani au fost transformate in "comisioane".

Teoria avocatului este ca Lucian Duta a pretins incasarea comisionului pentru sustinerea politica, dar nu pentru ca fostul sef al CNAS sa semneze acte legate de atributiile de serviciu privind contractele dintre CNAS si HP Romania, respectiv Siveco Romania.

"Nu exista nicio proba din care sa rezulte ca dl. Duta a primit banii cu titlul de mita. Concluziile mele sunt de achitare. Nu sunt probe!," spune avocatul, la capatul pledoariei.

Cere anularea anchetei

Pe de alta parte, intr-o alta solicitare inedita, aparatorul lui Duta cere incetarea procesului penal in cazul clientului sau. Motivul: o prevedere din Legea Sanatatii stipuleaza ca in cazul sefului CNAS se aplica Legea responsabilitatii ministeriale.

Astfel ca procurorii DNA trebuiau sa faca o cerere de ridicare a imunitatii ministeriale, inainte de a incepe ancheta in acest caz.

"Stiti ce buget administreaza presedintele CNAS? 8 miliarde de euro. Un ministru nu are asa buget. Legiuitorul a stabilit din acest motiv aceasta protectie. Pentru inceperea urmaririi penale la dl. Duta trebuia sa fie facuta o cerere la presedintele Romaniei, iar procurorii nu au facut acest lucru. Nici dl. Duta nu stia, nici eu nu am stiut pana am citit Legea Sanatatii," explica avocatul.

Contrele cu DNA

Intervine procurorul DNA care precizeaza ca presedintele CNAS nu este membru al Guvernului, dar este asimilat unui membru al Guvernului, cu rang de secretar de stat.

"Legea responsabilatatii ministeriale distinge intre membrii Guvernului si persoanele asimilate acestora," precizeaza DNA, care cere respingerea exceptiei.

Anchetatorul a tinut sa arate instantei ca in cazul lui Lucian Duta sunt mai multe declaratii, nu doar ale Irinei Socol sau Radu Enache, ci si ale altor persoane, dar si documente bancare care dovedesc vinovatia.

In plus, exista un singur martor sub acoperire, si nu doi, cum spune avocatul, marturie care se coroboreaza cu alte probe.

"Aceste probe se coroboreaza cu declaratiile inculpatului care a recunoscut ca a pretins si primit 5 milioane si 500 de mii de euro," subliniaza procurorul.

Duta, ultimul cuvant

In timpul pledoariei avocat-procuror, Lucian Duta a stat in picioare in fata salii de judecata. La finalul disputei juridice, fostul sef al CNAS a aratat ca este de acord cu avocatul sau.

"Singurul lucru important pe care l-am inteles din partea dl. avocat este acela ca adevarul juridic nu este neaparat si adevarul trait de mine," afirma acesta in ultimul cuvant.

Potrivit acestuia, Irina Socol ar fi afirmat intr-una din declaratii ca Duta nu i-ar fi cerut mita si nu ar fi conditionat primirea banilor de semnarea unui act de serviciu. Astfel, el a dat de inteles ca initiativa oferirii banilor ar fi venit din partea firmelor IT.

"Eu am combatut coruptia din sistemul de sanatate, am salvat 300-400 milioane de euro anual, prin implementarea acestor programe informatice, bani care au fost folositi in interesul pacientilor," declara Duta.

Prin activitatea sa, el ar fi pus capat fraudelor din sistem, iar sistemul s-ar fi transparentizat: "Sistemul a devenit impenetrabil la fraude".

"Din punctul meu de vedere, dl. procuror nu are de unde sa stie, dar la DNA sunt dovezi. Dupa parerea mea, DNA-ul a facut orice pentru a proteja companiile multinationale. Ma refer clar la compania HP. Asta era modalitatea lor de a lucra in Romania, este declaratia dl. Georgescu (nu a oferit date suplimentare - n.red.). Ceea ce s-a si intamplat," conchide Duta.

Tribunalul Bucuresti a amanat pronuntarea in acest caz cu doua saptamani. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

"EuroBusiness LRJ" S.P.R.L., in calitate de lichidator judiciar al debitoarei "FANYON" S.R.L., conform Hotărârii nr.120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 05.08.2021, 12.08.2021, 19.08.2021, 26.08.2021, 02.09.2021, 09.09.2021, 16.09.2021, respectiv 23.09.2021, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd.Magheru, nr.31, et.1, cam.25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobile, proprietatea debitoarei: BUNURI IMOBILE, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA), Proprietate imobiliară, cu destinație industrială, situată în Mun. Brăila, Calea Galați nr.146, Lot 2, Jud. Brăila, CF nr. 77045 a Mun. Brăila, compusă din: Teren intravilan, categoria curți–construcții, în suprafață de 96,00 mp, amplasat în Mun. Brăila, Calea Galați nr.146, Lot 2, Jud. Brăila, nr. cad. 77045,CF nr. 77045 a Mun. Brăila și Construcția C1-grup social, nr. cad. 77045-C1, CF nr. 77045 a Mun. Brăila, Sc la sol=93,00 mp și Sc desf=279,00 mp, cu regim de înălțime S+P+1E; 16.869,65. Proprietate imobiliară, cu destinație industrială,s ituată în Mun. Brăila, Str. Costache Negruzzi nr.63-65, Jud. Brăila, CF nr.72141 a Mun. Brăila, compusă din: Teren intravilan, categoria curți–construcții, în suprafață de 580,00 mp, amplasat în Mun. Brăila, Str. Costache Negruzzi nr.63-65, Jud. Brăila, nr.cad.3362, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Construcția C1-spațiu producție și sediu, nr.cad.3362-C1, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Sc la sol=367,89 mp și Sc desf=735,78 mp, cu regim de înălțime P+1E,Construcția C2-centrală electrică, nr.cad.3362-C2, CF nr.72141a Mun. Brăila, Sc la sol=13,99 mp, cu regim de înălțime P și Construcția C3-atelier, nr.cad.3362-C3, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Sc la sol=36,67 mp, cu regim de înălțime P. 37.667,00. Proprietate imobiliară, teren și construcții cu destinație nerezidențială, situată în Localitatea Eforie Sud, Str. Eternității nr.1, Jud. Constanța, CF nr.102530 a localității Eforie Sud, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 950,00 mp din acte (972,00 mp măsurat), amplasat în Loc.Eforie Sud, Str. Eternității, nr.1, Jud. Constanța, CF nr. 102530 a localității Eforie Sud, nr.cad.102530, Construcția C1(construcție fără acte)-locuință, nr.cad.102530-C1, Sc=123,00 mp, Construcția C2(construcție fără acte)-magazie, nr.cad.102530-C2, Sc=8,00 mp, Construcția C3(construcție fără acte)-spații cazare, nr.cad.102530-C3,Sc=32,00 mp, Construcția C4-anexă gospodarească, nr.cad.102530-C4, Sc=43,00 mp, Construcția C5-umbrar, nr.cad.102530-C5, Sc=26,00 mp, Construcția C6-grup sanitar, nr.cad.102530-C4, Sc=10,00 mp; Construcția C7-anexă gospodarească, nr.cad.102530-C4,Sc=6,00 mp, Construcția C8-spații de cazare, nr.cad.102530-C8, Sc=90,00 mp, Construcția C9-magazie, nr.cad.102530-C9, Sc=5,00 mp, Construcția C10-spațiu comercial și locuință, nr. cad.102530-C10, Sc=57,00 mp și Construcția C11(construcție fără acte)-spații de cazare, nr.cad.102530-C11, Sc=58,00 mp. 69.831,65. Prețurile nu includ TVA, urmând a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, (alin.2),l it.F, din Codul Fiscal,în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON,deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini,urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail :vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activelor imobile este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, 0729.292.746, mail: vanzari@lrj.ro, office.is@lrj.ro, telefon:0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail:paula.stoian@fanyon.ro.
Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1445/103/2018, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Casa Scutaru” S.R.L., cu sediul în municipiul Piatra Neamţ, str. Grigore Ureche, bl. G3, et. 3, ap. 71, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Valoare -lei-, 1. Tractor articulat forestier 690 OP, 98.460,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile scoase la vânzare este cel de mai sus. Vânzarea se va face conform hotârârilor adunării creditorilor din data de 05.05.2021 şi 02.06.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 02.08.2021, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe de licitaţie publică cu strigare la un interval de 7 zile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Raed Arafat dezvăluie ce fac românii pentru a evita carantina în țară
02/08/2021 23:57

Secretarul de stat in cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, vorbeşte, luni seară, despre ”un fenomen” – persoane care prezintă la graniţă certificate false de vaccinare sau trecere ...

Certificatele sanitare COVID-19 emise de Vatican şi San Marino vor fi acceptate în Uniunea Europeană
02/08/2021 19:30

Comisia Europeană a adoptat luni o dispoziţie prin care garantează că certificatele sanitare COVID-19 emise de Vatican şi San Marino vor fi acceptate in Uniunea Europeană, transmite agenţia EFE. Prin ac ...

Coronavirus România Cinci decese cauzate de boală au fost raportate în ultimele 24 de ore. A scăzut simțitor numărul cazurilor noi
02/08/2021 13:44

Autoritătile au emis luni, 2 august, un nou raport privitor la evolutia pandemiei de COVID-19 in Romania. În urma testelor efectuate la nivel national, fată de ultima raportare, au fost inregistrate 13 ...

 Mai multă birocrație în sistemul medical
01/08/2021 22:56

* o serie de noi reglementări referitoare la modul de acordare a concediilor medicale a intrat in vigoare  de la 1 august * medicii ieseni sunt de părere că aceste măsuri nu aduc deloc beneficii pacien ...

DEZASTRU în Israel - Numărul pacienţilor cu coronavirus aflaţi în stare gravă a depăşit pragul de 200
01/08/2021 18:27

Numărul pacienţilor cu coronavirus aflaţi in stare gravă a depăşit in Israel pragul de 200, pentru prima oară din aprilie, transmite duminică dpa. Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat că in ...

Șapte medicamente pe lista pentru cei asiguraţi, aprobate de Guvern
01/08/2021 17:18

Şapte medicamente unice care vizează, in principal, afecţiuni din cadrul programelor naţionale de sănătate figurează, de astăzi, pe lista celor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţ ...

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Unde este periculos să călătorești
01/08/2021 16:30

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, joi, Hotărarea nr. 52 privind actualizarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, in zona roşie fiind introduse Grecia, Irl ...

 Noile măsuri de relaxare, adoptate de Guvern
01/08/2021 16:24

 Noile măsuri de relaxare, adoptate de Guvern, intră in vigoare de astăzi. Astfel, in localităţile cu rata de infectare mai mică de 2 la mie se pot organiza spectacole cu 75 de mii de persoane, even ...

 Autorităţile sanitare din Italia au imunizat deja 60% din populaţia cu vârsta de peste 12 ani
01/08/2021 15:56

 Autorităţile sanitare din Italia au imunizat deja 60% din populaţia cu varsta de peste 12 ani, a informat duminică Ministerul Sănătăţii, care a explicat că in această ţară au fost inoculate in ...

Noua listă roșie și noua listă galbenă au intrat în vigoare. Care sunt modificările și ce măsuri se iau pentru cei veniți din țările cu risc epidemiologic ridicat
01/08/2021 09:19

 În noaptea de sambătă spre duminică, la ora 12.00, a intrat in vigoare noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, conditiile de intrare in Romania din mai multe tări - printre care Gr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei