Flora intestinală ne influenţează starea de sănătate mintală

1 tulburari Dr Bianca Oroian

Dimensiune font:

| 22-07-2022 15:30


Medicii de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi spun că starea noastră de bine este influenţată de alimentele pe care le mâncăm. Altfel spus, medicii de la Socola au constatat că problemele de sănătate mentală și modificările compoziției florei intestinale au arătat că aceasta din urmă poate reprezenta un factor cheie pentru dezvoltarea unei susceptibilități față de diferite tulburări psihice precum depresia, anxietatea, tulburarea bipolară, schizofrenia sau tulburarea de spectru autist.
Toate aceste disfuncţii apar pentru că tractul gastrointestinal este populat de o gamă largă de zece tipuri de bacterii, virusuri, fungi ce ajung la nivelul colonului. „Această populație este numită microbiotă intestinală și s-a demonstrat că influențează creierul, atât funcția sa, prin producerea de neurotransmițători (dopamină, serotonină, acetilcolină, melatonină), cât și prin toxinele bacteriene. De asemenea, microbiota intestinală joacă un rol important în dezvoltarea sistemului imunitar, protejează organismul împotriva agenților infecțioși, ajută la reducerea numărului de agenți patogeni și contribuie la sinteza de vitamine B1, B6, B12, K”, a spus dr. Bianca Oroian, medic psihiatru la Insitutul de Psihiatrie Socola.
Compoziția microbiotei nu numai că este unică pentru fiecare persoană în parte, dar se poate modifica și fluctua în funcție de fiecare etapă a vieții. „Pe parcursul primilor doi ani de viață, microbiota nou-născuților se află într-o continuă schimbare, devenind din ce în ce mai diversă, astfel încât la 3 ani populația de microorganisme a unui copil este foarte asemănătoare cu cea a unui adult. Desigur, factori precum consumul de antiobiotice, mai ales în copilărie, sau o dietă inadecvată pot produce mari schimbări în ceea ce privește integritatea și stabilitatea acestei colonii microbiene. Când ne referim la un adult, factori precum genetica personală, zona geografică de origine, dieta, stilul de viață, dar și nivelul de stres perceput pe tot parcursul vieții pot influența sănătatea microbiotei. Prin această variabilitate a sa putem înțelege de ce oamenii reacționează diferit la același tip de mâncare, de ce unii răspund mai bine la unele medicamente decât alții sau chiar de ce unii indivizi au o calitate mai bună a somnului. Atunci când microbiota suferă dezechilibre apare disbioza. Această perturbare duce la o apărare deficitară împotriva speciilor patogene, slăbind sistemul imunitar și făcându-ne vulnerabili în fața diverselor pericole”, spunde dr. Bianca Oroian.
Mai mult, efectele unei microbiote alterate nu sunt limitate la nivel gastrointestinal, ci pot afecta inclusiv sănătatea pielii, a părului, a aparatului cardiovascular, a sistemului nervos, jucând uneori un rol chiar în apariția diabetului, a patologiilor oncologice sau inflamatorii. „Semne și simptome ale disbiozei intestinale pot fi tulburări de tranzit, meteorism abdominal, crampe abdominale, deficiențe nutriționale, acnee, psoriazis, eczeme ale pielii, astm, oboseală cronică, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie, anxietate, depresie, cefalee”, spune dr. Bianca Oroian.
Consumul de antibiotice într-un mod necontrolat, alarmant

De remarcat este faptul că în ultima perioadă au apărut din ce în ce mai multe semnale de alarmă care vizează consumul de antibiotice într-un mod necontrolat. De aceea este important ca administrarea lor să se facă doar la recomandarea medicului, respectând indicațiile acestuia referitoare la modul de administrare, precum și la durata tratamentului.
Scurtarea sau prelungirea perioadei de administrare a medicamentelor poate cauza dezechilibre ale microbiotei, dar și un răspuns inadecvat la tratament.
Utilizarea excesivă a antibioticelor va duce la o rezistență microbiană, astfel încât respectivii germeni vor deveni din ce în ce mai greu de tratat, limitând opțiunile terapeutice. „Mai mult decât atât, s-au efectuat multiple studii care au arătat o corelație directă între tratamentele dese sau de lungă durată ce utilizează antibiotice și riscul de a dezvolta o tulburare din spectrul anxietății. De asemenea, în ceea ce privește tulburarea depresivă, s-a observat o legătură dublă între microbiotă și această patologie, în sensul că se pot influența reciproc”, spune dr. dr. Bianca Oroian.
Există însă şi veşti bune. Prin ajustarea și îmbunătățirea stilului de viață, a dietei, a ritmului circadian, microbiota intestinală se poate „bucura” de o prevalență crescută de bacterii benefice, influențând astfel, într-un sens pozitiv, și patologia psihiatrică de bază. „Flora intestinală (microbiota) modulează proteine și neurotrofine implicate în dezvoltarea cerebrală și în neuroplasticitate (capacitatea creierului de a se adapta, de a forma noi conexiuni între neuroni). Cercetările arată că astfel de modificări stau la baza patofiziologică a schizofreniei. Schimbări ale compoziției microbiotei se află de asemenea în legătură cu procesele cognitive, cu memoria, atenția și concentrarea”,spune dr. Bianca Oroian.
Tulburările psihice trebuie abordate cât mai complex
Chiar și stresul, un termen cu care suntem deja familiarizați în viața de zi cu zi, unde totul se desfășoară într-un ritm accelerat, unde cerințele cresc din ce în ce mai mult, fie că vorbim de locul de muncă sau de îndatoriri multiple în viața de familie, devine la un moment dat un factor direct care schimbă compoziția microbiotei intestinale. „Stresul cronic, în cazul căruia organismul nu reușește să decupleze siguranța și rămâne cantonat într-o stare continuă de tensiune, crește susceptibilitatea de a dezvolta o tulburare mentală. Este, așadar, important să ne fixăm atenția spre aspectele stilului nostru de viață pe care le putem modifica, precum reducerea zahărului, consumului de băuturi alcoolice și evitarea aditivilor alimentari. De asemenea, se recomandă o igienă orală bună, care să nu permită bacteriilor să se dezvolte în exces la acel nivel”, spune dr. Bianca Oroian.
De aceea pre- și probioticele sunt foarte importante pentru alimentație. „Probioticele sunt organisme vii, cu rol în digerarea corectă a alimentelor, asimilarea completă a nutrienților și întărirea sistemului imunitar, iar prebioticele au rolul de a hrăni probioticele, de a susține dezvoltarea coloniilor și avansarea lor prin tractul digestiv. Prebiotice găsim în surse naturale precum cereale integrale (ovăz, grâu), banane, ceapă, usturoi, sparanghel, praz, miere, iar probiotice în alimente precum iaurt, lapte bătut, brânzeturi, chefir, sana, varză sau murături”, spune dr. Bianca Oroian.
În concluzie, atunci când ne confruntăm cu o tulburare psihică, indiferent de gradul de gravitate perceput, ar trebui să avem o abordare cât mai complexă a intervenției terapeutice și să acordăm importanță tuturor aspectelor, pentru că factori aparent minori precum sănătatea tractului gastrointestinal sau nivelul zilnic de stres pot produce diferențe majore în prognosticul și evoluția unei anumite patologii.
Laura RADU

***
În primele șase luni ale anului 2020, la Institutul de Psihiatrie Socola au fost diagnosticate 2.275 de persoane cu depresie, în primele șase luni din 2021 – 2.366 de persoane, pentru ca în primele șase luni din 2022 numărul acestora să fie de 2.490. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei