FOTO- Muscatura de capusa: preventie, simptome, boli asociate, tratament

default

Dimensiune font:

| 04-07-2015 19:10

 Fiind sezonul cald exista tentatia de a merge cu talpile goale prin iarba sau de a iesi in aer liber la munte, prin parcuri etc. Inainte de a profita de vremea frumoasa si de vacanta trebuie sa stiti sa va protejati de capusele care pandesc prin iarba si in zonele paduroase. De asemenea, ele pot fi transmise la om prin intermediul patrupedelor (caini, pisici) atunci cand le mangaiati sau iesiti la plimbare cu ele. Capusele isi ating perioada de varf in timpul primaverii si in lunile de vara.

Ce sunt capusele?

Capusele fac parte din clasa arahnidelor, inrudite cu paianjenii si sunt paraziti, hranindu-se pe seama organismului parazitat. Ele pot varia ca si dimensiuni, de la gamalia unui ac pana la dimensiunile unei radiere de la un creion. Cu cat se hranesc cu mai mult sange, cu atat devin mai mari. Culoarea variaza si ea; de la diferite nuante de maro pana la rosu-maroniu si negru.

Exista mai multe tipuri de capuse, dar in unele tari se intalneste un singur tip.

capuse1

capuse2

Capusele se pot adapta chiar si atunci cand temperaturile scad sub 0 grade celsius, in timp ce temperaturile mari pot accelera dezvoltarea acestora.

Capusele prefera zonele umede si calde ale corpului. Odata ajunsa pe corp, capusa tinde sa migreze spre zona axilara, inghinala sau la nivelul parului. Fiind situate intr-un loc propice, prin intermediul muscaturii isi introduc capul sub piele si incep sa se hraneasca pe seama organismului parazitat.

De regula, daca va confruntati cu o astfel de muscatura veti sti despre ce este vorba pentru ca veti gasi capusa atasata de piele. Daca totusi nu va dati seama, dupa cateva sau zile saptamani, timp in care capusa s-a hranit pe seama dumneavoastra aceasta se poate desprinde de una singura, dar in acest interval exista un risc mare sa transmita boli cu consecinte grave.

Cum arata o muscatura de capusa?

Muscaturile de capusa sunt de regula usor de indentificat pentru ca, asa cum am scris mai sus, acestea raman atasate de piele. Capusele nu ataca in grupuri! Totusi, unele sunt de dimensiuni mici si nu sunt atat de usor vizibile la nivelul pielii, comparativ cu cele mari.

Care sunt simptomele muscaturii de capusa?

Muscatura poate sa nu produca niciun simptom. Totusi, daca sunteti alergic, puteti sa experimentati: durere, umflatura in locul afectat, eruptie, senzatie de arsura sau chiar dificultate respiratorie.

muscatura-de-capusa

ATENTIE! Capusele sunt purtatoare ale unor boli care pot fi transmise prin muscatura si pot cauza o varietate de simptome ce debuteaza de obicei in primele saptamani de la incident.

Posibile simptome ale bolilor transmise de capuse sunt:

  • Spoturi(puncte) rosii sau prurit in jurul muscaturii
  • Rigiditate la nivelul gatului
  • Ameteala
  • Dureri de cap
  • Senzatie de slabiciune
  • Durere de muschi sau articulatii
  • Febra
  • Noduli limfatici inflamati

Adresati-va medicului imediat ce aveti astfel de simptome!

Cum se trateaza muscatura de capusa?

Cel mai important aspect este indepartarea capusei. Capusa nu trebuie smulsa, deoarece capul ramane prins in interiorul pielii si este mai dificil de scos ulterior. Exista o ustensila special conceputa pentru indepartarea capuselor ce se gaseste in spitale. Cu ajutorul acesteia medicul va scoate capusa fara sa o rupa, adica fara sa ramana parti din capusa atasate in continuare de pielea dumneavoastra.

Subliniez ca este foarte importanta prezentarea la medic intr-un timp cat mai scurt de la muscatura pentru indepartarea capusei!

Medicul poate prescrie in functie de tipul de capusa antibiotice daca este necesar, in scop profilactic, pentru a preveni aparitia simptomelor ulterioare.

indepartare-capusa

ATENTIE! Nu incercati sa indepartati singuri capusa pentru ca exista riscul ca aceasta sa se rupa (de regula se detaseaza corpul de cap; capul ramane atasat in piele) sau chiar sa patrunda si mai adanc. Nu folositi vaselina, fosfor, caldura sau alte metode experimentale ineficiente pentru a o indeparta!

Boli transmise de capusa

BABESIOZA – este o boala cauzata de un parazit ce infecteaza si distruge eritrocitele (celulele rosii ale sangelui). Se transmite prin intermediul capusei care se infecteaza la randul lor cu parazitul ce produce boala.

Ca si simptome, cel mai des se intalnesc cele tipice unei raceli (febra, dureri musculare, senzatie de oboseala continua). Nu exista vaccin impotriva acestei boli, dar se trateaza cu antibiotice.

BOALA LYME – se mai numeste si borelioza Lyme este cauzata de o bacterie si este si ea transmisa prin muscatura de capusa. Capusele de infecteaza hranindu-se cu insecte ce au sangele infectat de bacterie. Boala Lyme se intalneste cel mai des in Europa, in America de Nord si Asia.

Simptomele tipice includ febra, dureri de cap, oboseala si o eruptie caracteristica la nivelul pielii. Acasta eruptie apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate, pornind de la nivelul muscaturii. Eruptia apare in decurs de 3-30 de zile de la muscatura. O particularitate a eruptiei este aceea ca se raspandeste in decurs de cateva zile.

boala-lyme

Nu exista vaccin nici pentru aceasta boala, dar se poate trata ca si babesioza cu ajutorul antibioticelor, tratamentul fiind administrat pe parcursul a catorva saptamani.

Netratata, aceasta se raspandeste la nivelul inimii si a sistemului nervos central. Cea mai buna metoda de prevenire a bolii Lyme este aceea de a indeparta cat mai repede cu putinta capusa!

ENCEFALITA TRANSMISA DE CAPUSA – este o infectie virala, transmisa prin capusa. Boala se manifesta la nivelul sistemului nervos central si se intalneste in multe zone din Europa, dar si din Asia.

Boala are doua faze.

  1. Se asociaza cu simptome precum febra, dureri de cap, ameteli, dureri ale articulatiilor.
  2. Apar simptome neurologice ce implica meningita (inflamarea foitelor ce invelesc si protejeaza creierul si maduva spinarii) sau encefalita (inflamatia creierului).

De exemplu, in Romania aceasta boala in perioada 2008-2010 se intalnea cu precadere in judetele Maramures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Oradea, Salaj, mai ales la fetite cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani.

FEBRA HEMORAGICA DE CRIMEEA-CONGO – este tot o boala virala, transmisa prin intermediul capusei. Se intalneste cu precadere in Europa de Est si in Sud-Vestul Europei.

Se caracterizeaza prin temperatura ridicata, ameteala, sensibilitate anormala la lumina, durere abdominala si stare de greata. Boala a fost indentificata in Bulgaria, Armenia, Albania, Kazakhstan, Rusia, Serbia, Ucraina. In 2008 a fost identificata si in Grecia.

FEBRA CE RECIDIVEAZA – este transmisa prin intermediul capuselor de dimensiuni mici. Riscul de aparitie este crescut mai ales in peninsula Iberica.

Ca si simptome, boala se caracterizeaza prin episoade de febra recurente, adesea insotite de dureri de cap, dureri musculare si articulare.

Metode de protectie impotriva muscaturilor de capusa

  • Folositi spray-uri protectoare, ce se aplica pe piele, impotriva insectelorce. Se gasesc cu usurinta in farmacii.
  • Cand iesiti la picnic sau mergeti la munte, incercati sa va acoperiti pe cat posibil. Incercati sa bagati pantalonii in sosete pentru a impiedica patrunderea capuselor pe sub haine. Purtati incaltaminte adecvata!
  • Evitati sa mergeti prin iarba inalta sau tufisuri.

NU UITATI! 
Prezentarea la medic trebuie sa se faca in cel mai scurt timp posibil de la muscatura si nu incercati sa indepartati singuri capusa. Prezentarea la medic in timp util, va poate scuti de diverse complicatii precum bolile pe care le transmit aceste vietati.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei