Hepatita face ravagii la Iași

1hepatita1

Dimensiune font:

| 23-12-2021 08:59

* hepatita, o maladie tăcută, care nu are simptome, acaparează tot mai mulţi oameni din zonele sărace și nu numai * în ultimii ani, tot mai mulți ieșeni au aflat din întamplare că suferă de hepatită B sau C, o boală care te macină prin interior * deși există tratament pentru această afecțiune, din păcate, mulți nu știu că au dezvoltat boala care poate duce la ciroză sau cancer hepatic

Virusurile hepatice, în special B și C, au afectat în ultimii ani tot mai mulți oameni în județul Iași. Potrivit medicilor, numărul celor care fac tratament a crescut constant, însă problema care persistă de multă vreme este aceea că cele mai multe persoane nici nu știu că au boala. Pentru că nu doare şi nici alte simptome care să îngijoreze nu are, decât o oboseală pe care mulți o pun pe seama serviciului, mare parte din oameni cred că sunt sănătoși, aşa că nu fac analize. O situație pe ultimii zece ani relevă că la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași de la an la an a crescut numărul celor care au început tratamentul atât pentru hepatită B, cât și pentru hepatită C. Cazurile sunt însă mult mai multe decât o arată datele deoarece o bună parte din pacienți au boala în stadiu incipient și nu sunt incluși la tratament, o altă parte sunt în evidențele Spitalului „Sfântul Spiridon”, iar câteva mii probabil nici măcar nu știu că au virusul hepatic. Mai mult, conform analizei, pacienții pe care medicul nu i-a considerat pentru tratament antiviral din cauza neîndeplinirii anumitor criterii din protocol, pacienții care nu sunt asigurați sau pe care medicii îi au în această perioadă în așteptare în vederea noului program interferon free, nu apar în evidență”.

Mulți vindecați, câțiva ghinioniști

Concret, conform analizei, în anul 2021, la Spitalul de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” Iași, în doar cinci luni, de la 1 februarie până la 30 iunie, în programul cu interferon free pentru hepatită C au intrat 251 de pacienți, dintre care 179 de femei și 72 de bărbați. Mai mult, pe lângă aceștia s-a inițiat tratamentul și pentru alți 250 de pacienți cu hepatită B, în acest caz 134 fiind bărbați și 117 femei.  La cei cu hepatită C, în afara celor vindecați au fost 4 întreruperi de tratament, din care un deces, un  pacient necopliant la tratament și doi pacienți care nu au mai ajuns la timp din cauza lockdown-ului. Pe lângă aceștia au mai fost 7 eșecuri, cu viremie detectabilă la 12 săptămâni după tratament, 1 deces după finalizarea tratamentului, cu AVC și un pacient care nu s-a prezentat conform programării la viremie. Printre cazurile din evidența medicilor, în anul 2021, s-a numărat și un minor, de 12 ani, care a fost tratat.

Evoluția numărului de cazuri la hepatita B

La hepatita B nu au fost probleme și discontinuități în tratament în acest an, spre deosebire de hepatita C, iar numărul de cazuri s-a modificat puțin de la an la an. Spre exemplu, în anul 2012 erau 193 de pacienți în tratament, iar anul acesta cifra a fost 250. Ca și pondere, mai afectați de virusul B sunt bărbații, pe când la virusul hepatic C, cele mai multe cazuri sunt în rândul femeilor.

Medicii spun însă că cea mai mare provocare rămâne însă, nu tratamentul, ci identificarea celor bolnavi. „Trebuie identificate persoanele cu risc de transmitere a infecției, prin screening și măsuri adecvate reducerii riscului. Totodată, este recomandată vaccinarea persoanelor din grupurile cu risc de dobândire a infecției virale B. De asemenea, vaccinarea universală a nou-născuților reprezintă măsura cu cel mai mare impact asupra eliminării infecției cu virusul B și consecințelor pe termen lung ale acesteia, ciroza și cancerul hepatic”, spune dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași.

De asemenea, acesta mai spus, că în cazul celor confirmați deja cu boala, cel mai important lucru este ca pacienții să facă constant analize și să-și verifice starea de sănătate. Este foarte important pentru pacienții cu patologie hepatică virală cronică, ca aceștia să se prezinte regulat la medicul curant în vederea  stabilirii și verificării stării de sănătate prin control clinic și paraclinic, astfel încât orice modificare care ar putea debuta în starea de sănătate a pacientului să fie identificată precoce și corectată, prevenind astfel modificări ireverdibile”, a mai declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași.

La nivel național, statisticile arată că țara noastră este în topul țărilor europene când vine vorba de numărul de infecții cu virusul hepatic, fie că este vorba de varianta B sau C.

Chiar dacă tratamentele accesibile, sigure și eficiente pot preveni bolile hepatice și cancerul hepatic în rândul persoanelor care trăiesc cu hepatită B și le pot vindeca pe cele care trăiesc cu hepatită C, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că doar 10% din persoanele cu hepatită B și 21% din persoanele cu hepatită C din întreaga lume știau că au fost infectate în anul 2019. Dintre acestea, 22% și respectiv 62% au primit tratament. Totodată, 42 % din copii, la nivel global, au acces la naştere la doza de vaccin împotriva hepatitei B.

Oana POPA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:32

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
ALARMANT! 40 de români mor în fiecare zi de infarct miocardic acut
03/07/2022 15:08

Dr Tudor Ciuhodaru, medic specializat in urgente, a atras atentia asupra unui fapt incredibil – Romania este tara FĂRĂ parcuri, fără terenuri de fotbal si unde NU ai voie să calci iarba. „Nu ...

Cardiacii sunt în pericol. O serie de medicamente pentru afecțiunile lor au dispărut din farmacii
03/07/2022 13:07

În plin val de caniculă, unele medicamente vitale pentru pacientii cu boli de inimă au dispărut de pe rafturile farmaciilor. Asta in conditiile in care, potrivit studiilor, la fiecare 30 de minute, un ...

Semnele care prevestesc apariția unui atac cerebral
03/07/2022 10:15

Semnele unui atac cerebral pot apărea chiar si cu o lună inainte de producerea evenimentului. Specialistii transmit faptul că, inainte de aparitia unui atac cerebral major, de multe ori există un accide ...

Chaga, ciuperca anti-cancer
02/07/2022 17:48

Chaga (Inonotus obliquus) este un tip de ciupercă intalnită ca si parazit pe scoarta mesteacănului ce creste in clima rece, adică in Europa de Nord, Siberia, Rusia, Coreea, Canada de Nord si Alaska. Arata c ...

Detoxifierea ficatului cu sare amară
02/07/2022 16:30

Detoxifierea cu sare amară este una dintre cele mai sănătoase, mai scurte si mai ieftine diete, astfel că in doar două zile te vei simti diferit, iar corpul tău va arăta mai suplu. Mare grijă, totusi, l ...

Cum să te protejezi de caniculă. Semnalele corpului care trebuie să te îngrijoreze
02/07/2022 10:36

 Temperaturile din Romania depăsesc deja 30 de grade Celsius de o lungă bucată de timp, iar meteorologii anuntă că luna iulie va fi caniculară. Căldura este periculoasă, la fel si expunerea la ...

Ceaiul de trandafiri, un detoxifiant important
02/07/2022 10:33

  Ceaiurile cu trandafiri pot fi găsite fie sub formă de boboci de trandafiri, petale de trandafiri, fie in combinatie cu bucăti de fructe variate, ceea ce sporeste numărul de compusi bene ...

Transplantul cu fecale ar putea vindeca boli grave. Oamenii de știință cred că ar putea opri îmbătrânirea
01/07/2022 23:36

Oamenii de stiintă doresc să creeze o bancă de fecale. Ei cred că bacteriile sănătoase găsite in scaun oferă un potential mai mare decat sangele din cordonul ombilical. Cercetătorii sugerează că in ...

Veninul de șarpe ar putea opri sângerările
01/07/2022 15:25

Veninul de sarpe ar putea avea proprietăti salvatoare pentru persoanele care suferă de boli ale sangelui. Vipera brună estică este al doilea cel mai mortal sarpe terestru si poate ucide un om in mai putin ...

Cazurile de Covid sunt în creștere în toată lumea
01/07/2022 14:35

Numărul noilor infectări cu coronavirus a crescut cu 18% săptămana trecută, 4,1 milioane fiind raportate global, conform Organizatiei Mondiale a Sănătătii (OMS), citată de Associated Press. Agentia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei