medicina ala

Dimensiune font:

Hernia de disc lombara

| 06-09-2019 13:11

Recidiva in hernia de disc lombara

 

 


· In perioada postoperatorie, pot sa apara dureri intermitente in coloana lombara, cu iradieri difuze in membrele inferioare Dupa o operatie pentru hernie de disc lombara, noi le recomandam pacientilor reluarea treptata a sarcinilor zilnice, cu indicatia stricta de a nu ridica greutati timp de o luna - o luna si jumatate, dar si o restrictie la eforturi mari pentru urmatoarele sase luni Cicatricile postoperatorii duro-radiculare pot cauza dureri cornice, care apar chiar daca indicatia operatorie a fost corecta, iar tactica si tehnica operatorie au fost corect executate


Dupa o operatie de hernie de disc lombara, exista posibilitatea de persistenta a simptomatologiei clinice preexistente operatiei, dar diminuate ca intensitate. Remiterea sindromului vertebral si radicular, în perioada postoperatorie, a fost influentata de o serie de factori, ce tin de adresabilitate, de gravitatea tulburarilor neurologice la momentul operatiei, de aspectul intraoperator al discului herniat si gradul de compresiune asupra radacinii, de patologia asociata, de toleranta la durere a individului si de repercusiunea asupra psihicului acestuia etc.

Din multitudinea modificarilor morfopatologice ale coloanei, care adaposteste si pastreaza maduva, radacinile nervoase rahidiene, vasele sanguine peridurale - un singur proces patologic poate fi îndepartat de neurochirurg - efectul compresiv reprezentat de hernia de disc lombara. Celelalte elemente patologice asociate (spondiloza generalizata, artroza micilor articulatii etc.) raman neinfluentate. Persistenta lor explica o simptomatologie restanta postoperatorie, sub forma sindromului vertebral lombar. 

In perioada postoperatorie, pot sa apara dureri intermitente in coloana lombara, cu iradieri difuze in membrele inferioare. Acestea sunt de scurta durata, ameliorate fata de cele din perioada de dinainte de operatie si, de obicei, se remit la repaos, fara un tratament deosebit. Dupa o operatie pentru hernie de disc lombara, noi le recomandam pacientilor reluarea treptata a sarcinilor zilnice, cu indicatia stricta de a nu ridica greutati timp de o luna - o luna si jumatate. Plus o restrictie la eforturi mari pentru urmatoarele sase luni. Insa exista cazuri cand, in urma nerespectarii acestor recomandari, fie dupa o miscare brusca, cadere sau lovire in zona operatiei, pot aparea dureri intense in regiunea coloanei lombare, grevate de flexie, extensie, lateralitate si rotatie axiala. Durerile pot cobori catre fese, partea posterioara a coapselor si a genunchilor, pana la gambe si picioare, insotite de amorteala sau slabiciune in zona prin care trece nervul.

Acestea pot deveni constante, se pot accentua la stranut, tuse, se pot agrava datorita sezutului, pozitiei bipede prelungite sau rasucirilor, se amelioreaza in timpul mersului, pozitiei intinse sau altor pozitii care relaxeaza coloana vertebrala si scad presiunea asupra discului herniat. 

Reaparitia durerilor

Adesea, reaparitia durerilor este gresit catalogata de pacient ca fiind consecinta unei recidive discale. De aceea, ar fi bine de precizat faptul ca doar durerea asemanatoare ca traiect pe picior cu cea de dinaintea operatiei poate fi suspicionata ca atare. Durerea aparuta in celalalt picior sau cu un alt traiect pe picior tine mai degraba de afectarea altui disc - mai sus sau mai jos de nivelul interventiei precedente.

Cauza cea mai frecventa a reaparitiei durerii, in aceste cazuri, este compresiunea pe radacina nervoasa la iesirea din canalul vertebral, cu un eventual fragment discal protruzionat in fisurile din capsula, pe o parte, si cicatricea postoperatorie (care se formeaza inevitabil), pe de alta parte. Cicatricile postoperatorii duro-radiculare pot cauza dureri cornice, care apar chiar daca indicatia operatorie a fost corecta, iar tactica si tehnica operatorie au fost corect executate. 

Cicatricea duro-radiculara postoperatorie

Cicatricea duro-radiculara este o reactie secundara actului chirurgical, determinand compresii asupra radacinilor nervilor. In perioada postoperatorie, poate sa se manifeste sub forma unei simptomatologii asemanatoare cu hernia de disc: dureri care apar la o perioada de la o luna pana la cativa ani de la operatie. Sau, in unele cazuri, chiar dupa interventia chirurgicala, simptomatologia mentinandu-se cu intensitati si topografie (bolnavul mentine paresteziile pe acelasi teritoriu ca si inainte de operatie). In aceste cazuri, recomand a se adresa medicului operator. Acesta va evalua simptomele de durere de spate si de picior, printr-un examen clinic riguros, completat cu explorare paraclinica.

Testele imagistice vor ajuta la confirmarea diagnosticului de hernie de disc: rezonanta magnetica nucleara (IRM) confirma diagnosticul, localizarea si severitatea herniei de disc, aducand si imagini detaliate ale tesuturilor moi ale coloanei vertebrale. Tomografia computerizata (CT) poate confirma diagnosticul si determina localizarea si severitatea herniei de disc. CT-ul dezvaluie imagini detaliate ale structurilor osoase ale coloanei vertebrale. RMN-ul este preferat de obicei, CT-ului pentru diagnosticarea herniilor de disc recidivate. Radiografiile conventionale de coloana lombara, in general, sunt necesare pentru evidentierea rezectiei osoase de la interventia neurochirurgicala precedenta. Alte analize, de genul testarilor de sange, se pot realiza pentru a exclude alte conditii medicale. 

Tratamentul balneo-fizioterapic

In functie de rezultatele examenului, neurochirurgul va decide atitudinea terapeutica ulterioara - fie repaos la pat si tratament medicamentos cu analgezice nesteroidiene, tratament balneo-fizioterapic sau reinterventie chirurgicala. Infiltratiile reprezinta tratamentul de prima intentie, dupa esuarea tratamentului conservator. Infiltratiile reprezinta injectarea unei substante anestezice locale si a unui antiinflamator steroidian la nivelul unde terapeutul presupune ca este cauza durerii. Infiltratia trebuie sa fie precisa, cu reguli de asepsie stricte, si, de aceea, se efectueaza la blocul operator, cu control radiologic.

In functie de patologie, infiltratia se poate sa se faca la nivelul articulatiilor posterioare, a punctului de iesire a radacinii nervoase din coloana vertebrala (foramen), sau în jurul radacinilor nervoase (peridurala). Aproximativ 5% din bolnavii operati din cauza cicatricelor devin pacienti cu dureri lombare cronice. Acestia necesita o dispensarizare activa, atat de medicul de familie, cat si de serviciile de recuperare balneara. In aceasta problema trebuie sa existe o colaborare mai stransa intre medicul neurochirurg si medicul recuperator, pentru realizarea unui program adaptat fiecarui pacient in parte. Bolnavii cu un teren reumatologic trebuie sa faca, cel putin o data pe an, o cura balneara, intr-o statiune cu bai calde: Felix, Herculane, Lacul Sarat, Nicolina, Baltatestii de Neamt, care au bai incalzite. 

Atitudinea pacientului fata de propunerea pentru operatie

Daca durerea este suportabila, marea majoritate a pacientilor amana operatia cat mai mult posibil, sperand ca tratamentul medicamentos sa rezolve leziunea. Dar aceasta atitudine nu reprezinta cea mai buna alegere. Asta pentru ca, in orice moment, se poate instala o paralizie, deoarece acest fragment de disc intervertebral se muta din loc in loc. In plus, in timp, aceste fragmente, care au migrat de la locul lor, fac aderente cu radacinele, cu sacul in care se gaseste maduva. Si atunci amanarea inseamna o operatie si o evolutie post-operatorie de mai lunga durata si mai dificile. Acesti bolnavi, de obicei, mai au si alte afectiuni - pulmonare, cardiace, diabet etc. Din cauza acestor boli asociate, ei trebuie investigati foarte bine inainte de interventia chirurgicala. Toate aceste boli asociate trebuie bine echilibrate inainte de operatie.

Moment operator optim

Este momentul efectuarii operatiei, cand avem cele mai bune rezultate. Tratamentul are ca obiective: indepartarea durerii, a slabiciunii musculare, a amortelii de la nivelul piciorului, cauzata de lezarea anumitor radacini nervoase, revenirea pacientului la activitatile zilnice, prevenirea recurentei afectarii coloanei si reducerea dizabilitatii date de durere. Tratamentul chirurgical al herniei de disc este dictat de severitatea simptomelor, impactul lor asupra stilului de viata si consecintele prelungirii compresiunii. 

 

 

Comentarii

stanut stefania

Nov 04, 2014

buna ziua am un diagnostic hernii discale l4-l5 - s1 cu conflicte radiculare preforaminal , am dureri mari si nu pot sta mult in sezut sau in picioare , este caz de operatie sau se mai poate trata medicamentos sau cu fizioterapii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. HYDRAMOLD S.R.L. IAŞI, cu sediul social în Mun. Iaşi, str. Calea-Chişinăului, nr.29, corp C43/4, parţial, jud. Iaşi, CUI : RO1966633; Nr. de înregistrare la O.R.C. J22/1247/1991, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 3 - AUTOUTILITARĂ MARCA RENAULT, FURGON, 2006, 2,5 TDI, 99 CP - 4.792,00 lei Activ 5 - STIVUITOR MANUAL SDJ 1000 - 640,00 lei Activ 6 - Imobilizări Necorporale. Instalaţii Tehnice. Prototipuri. Mobilier, Aparatură, Birotică - 40.968,00 lei Activ 7 - Programe şi Aplicaţii Web. Echipamente IT - 21.624,00 lei Activ 8 - Agregat de probat pompe de adâncime - 2.168,00 lei Activ 9 - Ancoră hidraulică (presiune 260 bari) - 2.400,00 lei Activ 10 - Cheie hidraulică 100 dan*m modernizată - 656,00 lei Activ 11 - Cheie hidraulică 1500 daNxm modernizată - 2.088,00 lei Activ 12 - Cheie hidraulică 350 dan”m modernizată - 2.064,00 lei Activ 13 - Echipament de tensionare/detensionare TENSRELAX - 43.152,00 lei Activ 14 - Echipament mobil pentru asamblări filetate - 44.128,00 lei Activ 15 - Echipament spate UEMA - 6.440,00 lei Activ 16 - Presă rabatabilă de 400 tf - 19.200,00 lei Activ 17 - Stand probat grup combinat acţionare (mb telecom) STH-21 - 86.624,00 lei Activ 18 - Stand probat prevenitoare - 2.872,00 lei Activ 19 - Unitate de acţionare hidraulică UAH.700 - 4.336,00 lei Activ 20 - Stand pentru montat cilindri hidraulici - 2.856,00 lei Activ 21 - Stand pentru probat pompe manuale - 4.480,00 lei Activ 22 - Traductor combinat de turaţie, cuplu şi putere - 2.544,00 lei * Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0751083082, fax: 0232/212231, email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Obiceiuri care pot preveni apariția acneei
19/09/2019 15:00

 Următoarele sfaturi te vor ajuta să combati acneea in măsura in care ea nu se află intr-un stadiu grav, caz in care cel mai bine este să mergi la un medic dermatolog.   1. Spală-ti fata de do ...

Dormi sub 7 ore pe noapte? Vezi la ce probleme grave de sănătate eşti predispus!
19/09/2019 14:39

Deşi se ştia că somnul ideal inseamnă opt ore in intervalul 22.00 – 06.00, Asociaţia Americană de Medicină a Somnului şi Societatea de Cercetare a Somnului au ajuns la un consens in privinţa cant ...

Cat de important e sexul?
18/09/2019 15:21

 Doar 52 la suta dintre germani sunt activi sexual cel putin odata pe luna, potrivit unui sondaj. Pentru multi europeni, inclusiv pentru cei foarte tineri, viata sexuala conteaza mai putin decat s-ar crede ...

De câte ore de somn are nevoie un adult?
18/09/2019 09:49

Pentru o sănătate optimă somnul este esenţial, iar asta nu o spunem noi, ci Asociaţia Americană de Medicină a Somnului şi Societatea de Cercetare a Somnului care, in urma unui studiu, au ajuns la un con ...

S-a gasit un medicament care incetineste evolutia maladiei Parkinson. Era deja pe piata, doar ca trata altceva
18/09/2019 09:30

 Un medicament folosit in tratamentul prostatei marite s-a dovedit foarte eficient si in boala Parkinson, a anuntat o echipa internationala de oameni de stiinta. Cercetatorii au descoperit ca medicament ...

De ce trebuie să mănânci coajă de lămâie în fiecare zi. Beneficii incredibile
16/09/2019 22:40

    Coaja de lămaie are beneficii incredibile asupra organismului. Pe langă faptul că ajută la detoxifiere, coaja de lămaie este un bun remediu impotriva cancerului şi a bolilor.  Iat ...

Cum îi poți depista pe oamenii care consumă droguri. Semnele consumului de substanțe narcotice
16/09/2019 14:54

  Cum ii poti depista pe oamenii care consumă substante narcotice. Semnele consumului de droguri   Drogurile fac ravagii intre tineri. Cum ii poti depista pe oamenii care c ...

Le calci în picioare, dar îţi pot salva viaţa! Aceste flori vindecă tumorile, hepatita şi ciroza
15/09/2019 13:19

Floarea de piatră (Portulaca grandiflora) sau portolac, cum este numită popular, aparţine familiei Portulacaceae. Este nativă din America de Sud, intalnită in campiile calde şi uscate din nordul Argenti ...

Cum poți trata durerile de spate cu o minge de tenis
14/09/2019 20:55

 Automasajul cu mingi de tenis pentru durerile de spate inferioare se recomandă in special si pentru durerile menstruale. Astfel, intinde-te pe spate cu picioarele indoite si tălpile pe pămant. Asează ...

Lipsa unei vitamine arhicunoscute creşte riscul de infarct
14/09/2019 16:20

Cauze infarct. Persoanele al căror nivel de vitamina D este de sub 15 nanograme pe milimetru de sange au un risc cardiovascular crescut, au stabilit autorii acestui studiu, prezentat la conferinta anuală a Am ...