Hipermetropia: cauze, diagnostic și tratament

default

Dimensiune font:

| 09-11-2018 10:55

Hipermetropia: Aceasta afectiune reprezinta un viciu de refractie ce presupune probleme cu vederea la apropiere, dar daca este observata la timp poate fi corectata cu succes, prevenind chiar agravarea sa

 

 Hipermetropia: Viciul de refractie
Hipermetropia: Constituie o problema a ochilor, fiind un motiv frecvent pentru reducerea capacitatii vizuale (acuitate vizuala). Refractia se refera de fapt la schimbarea directiei de propagare a luminii, mai exact ochiul nu poate focaliza lumina pe retina in mod corespunzator. Acest lucru se intampla de obicei in urma anormalitatilor in ce priveste forma globului ocular sau a varstei care interfereaza cu modul de functionare al componentelor ochiului.

Hipermetropia: Ce este?
Hipermetropia (mai este denumita si hiperopia) este un viciu de refractie ce apare cand capacitatea de refractie a corneei si a cristalinului este prea slabita pentru lungimea ochiului, conducand la inabilitatea de a vedea/a se concentra clar pe obiectele aflate la apropiere, ochii obosind usor. Poate fi cauzata de o imperfectiune in ochi (globul ocular este prea scurt si cristalinul nu se poate bomba suficient), cauzand dificultate in focalizarea pe obiectele din apropiere, iar in cazuri grave pe niciun fel de obiecte, scrie qbebe.ro.

In functie de aspectul clinic exista urmatoarea clasificare: hipermetropie simpla, patologica si functionala.

Hipermetropia: Simptome
Hipermetropia: Persoanele cu hipermetropie pot experimenta vedere incetosata, astenopatie, disfunctie acomodativa, ambliopie disfunctionala binoculara (probleme cu vederea la ambii ochi, deoarece creierul tinde sa ignore semnalele de la ochiul afectat). si strabism (privire incrucisata -alta afectiune ce determina vedere incetosata la apropiere, insa persoanele cu strabism care au vedere buna la distanta intampina probleme la apropiere din cauza unei reduceri in amplitudinea acomodativa cauzata de modificarile natural survenite odata cu varsta). Mai poate fi prezent la persoanele varstnice si prezbitismul deoarece cristalinul ochiului se rigidizeaza odata cu varsta. De asemenea, in hipermetropie se pot asocia ambliopia (ochi lenes), dar si retinita pigmentara.

Cei care nu intampina probleme in vederea la distanta (sau au probleme minore) pot vedea la distanta, insa la apropiere resimt o oboseala a ochilor (astenopatie) in urma solicitarii oculare, de obicei insotita de o durere de cap si un disconfort vizual (mai ales dupa activitati cum este cititul). Persoanele cu hipermetropie severa nu pot vedea obiectele clar la apropiere, dar intampina dificultati si in perceptia profunzimii (vedere tridimensionala).

Hipermetropia: Cauze
Cauzele sunt in general genetice (ereditare) si implica un ochi care este fie prea scurt (mic), fie o cornee prea plata, fie cristalinul nu poate deveni suficient de rotund incat imaginile sa fie focalizate intr-un punct dincolo de retina-putere de convergenta redusa a cristalinului din cauza actiunii slabe a muschilor ciliari (in mod normal lumina nu poate fi focalizata dincolo de retina).

Dupa cum am mentionat mai sus, modificarile din cristalin (acomodarea) menite sa aduca lumina intr-un punct pe retina nu au loc in mod corespunzator si apare vederea incetosata. Poate aparea la orice varsta, insa este mai usor observabila in jurul varstei de 40 ani.

Hipermetropia: In situatii rare are la baza alte afectiuni cum sunt: diabet, sindromul ochiului mic (microftalmie), cancer ocular sau probleme cu vasele de sange din retina, dar si distofie corneana sau cataracta.

Retineti ca multi bebelusi si copii mici tind sa fie usor hipermetrofici, insa aceasta problema dispare de obicei pana la varsta de 3 ani (copiii dispun de cristalin extrem de flexibil si pot remedia usor problema).

Hipermetropia: Diagnostic
O persoana ce sufera de hipermetropie intampina dificultati in citirea tabelul Jaeger pentru ochi insa il poate citi pe cel Snellen (pentru distanta). Medicul oftalmolog poate include in examenul ofalmologic masurarea presiunii oculare (tonometrie), test de refractie (pentru a determina reteta corecta pentru ochelari), examinarea retinei, examinare cu ajutorul lampii cu fanta ale structurilor frontale ale ochilor, test de vedere a culorilor (pentru a identifica orbirea), teste ale muschilor care misca ochii, acuitate vizuala atat la distanta, cat si la apropiere.

In cazurile grave de hipermetropie de la nastere, creierul intampina dificultati in contopirea imaginilor vazute de fiecare ochi in parte (sunt intotdeauna incetosate) si acesti copii nu au vazut niciodata obiecte de aproape, putand suferi si de ambliopie sau strabism. Prin urmare, daca creierul nu invata niciodata sa vada obiectele in detaliu exista un risc mare ca unul din ochi sa devina dominant, asadar creierul va bloca impulsurile ochiului nondominant cauzand ambliopie sau strabism. Copilul cu hipermetropie va sta in mod frecvent aproape de hipermetropietelevizor deoarece nu pot distinge liniile precise, aparand si privirea piezisa din cauza vederii incetosate (ochii functioneaza independent si nu pot forma o imagine unica); astfel copiii cu hipermetropie de la nastere prezinta perceptie vizuala scazuta.

Hipermetropia: Deoarece parintii nu realizeaza intotdeauna prezenta acestei probleme, trebuie sa stiti ca acesti copii intampina probleme in prinderea unei mingi si au o abilitate scazuta de a vedea obiecte tridimensionale; rezultatele scolare pot fi reduse. Cand cei mici incep sa identifice imaginile, observa ca nu pot vedea obiecte mici sau imagini. In multe cazuri, hipermetropia usoara spre moderata poate fi confundata cu ADHD sau alte probleme de invatare sau de personalitate (pot fi observate miscari involuntare ale capului si ale corpului in incercarea de a-si mentine concentrarea).

Hipermetropia: Tratament
Multi profesionisti ai vederii, inclusiv oftalmologi, optometristi, ortoptisti si opticieni sunt implicati in tratamentul si monitorizarea hipermetropiei. La finalizarea examinarii oculare, medicul poate prescrie o reteta de ochelari corectori; in cazurile minore afectiunea este lasata necorectata. Pacientii cu hipermetropie severa pot necesita lentile de tip convex la ochelari sau lentile de contact (au o valoare dioptrica pozitiva ce determina lumina sa se focalizeze mai aproape/mai spre interior decat face in mod normal). Cea mai convenabila modalitate de corectie consta in ochelari de vedere, dar o varianta mai estetica este reprezentata evident de lentile de contact care pot fi de tip moale sau rigid, cu purtare zilnica, extinsa, lunara, medicul putand indica cele potrivite pentru ochii vostri (impun insa costuri usor mai mari in comparatie cu ochelarii si mai multe atentie si igiena, fiind potrivite mai degraba pentru adolsecenti si adulti si nu pentru copii). realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei