Holera, boala care s-a oprit inexplicabil

virusuri-rezistente-la-antibiotice

Dimensiune font:

| 13-07-2020 15:48

Pornită din India de lângă Calcutta, prima pandemie de holeră din istorie a „măturat' zone întinse ale Asiei, Africii și Orientului Mijlociu în perioada 1817 – 1824, ucigând aproape un milion de oameni și atrăgând atenția întregii lumi.

Șapte epidemii în 200 de ani

Prima pandemie de holeră (1817 – 1824), cunoscută şi sub numele de „holera asiatică' a pornit din suburbiile oraşului Calcutta de pe subcontinentul indian şi a ajuns până în Europa, pe coasta Mediteranei, trecând și ucigând tot ce întâlnea în cale din Asia de Sud Est și Orient, până în Africa de Est. Faptul că printre victimele epidemiei au fost și foarte mulți soldați din trupele Imperiului Britanic cantonate în India, dar și apariția de cazuri de holeră asiatică în inima Franței, a stârnit un val de teamă în Europa și a impus măsuri aspre de carantină a navelor care ancorau în porturile de la Mediterana, dar și a celor ce transportau mărfuri și călători dincolo de Canalul Mânecii.
De două secole încoace, adică din 1817 până în prezent, lumea a fost confruntată cu alte șapte epidemii de holeră și, oricât de greu ar părea de crezut, sunt colțuri de lume unde boala mai izbucnește și în zilele noastre. Cel mai sever dintre cele șapte episoade epidemice a fost cel din 1921 din Irak, unde 20.000 de oameni au fost uciși într-o perioadă de doar trei săptămâni. De altfel, cifrele statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății indică între trei și cinci milioane de cazuri de holeră înregistrate anual în întreaga lume, cu un raport de 120.000 de victime.

 Festivalul religios care a declanșat totul

Holera fusese o boală endemică, chiar comună, în unele regiuni din India, cu precădere în zonele inferioare ale fluviului sfânt Gange și părea să rămână cantonată acolo, însă comercianții și pelerinii care călătorea pe Gange au răspândit boala până la marginile Indiei și de acolo mai departe, ajungând la un nivel extrem de ridicat de periculozitate până la finalul anului 1817. O teorie susținută de mulți istorici afirmă că extindera extremă a pandemiei de holeră a fost favorizată de mișcările trupelor și personalului auxiliar al armatei britanice, pe teritoriul subcontinetului indian dar și în alte țări asiatice. Șuvoaiele de pelerini hinduşi erau cele care transportau holera de-a lungul și de-a latul Indiei, însă trupele britanice au transportat-o și dincolo de lanțul Himalaian, către Nepal şi Afganistan, unde se deplasau. Apoi navele comerciale (nu doar cele sub pavilion britanic deși ele erau preponderent prezente în apele lumii, în perioada aceea) au transportat oameni ce erau purtători ai bolii până la ţărmul Oceanului Indian, din Africa până în Indonezia şi către nord până în China şi Japonia, extinzând automat pandemia. Primul focar ar fi izbucnit, cu o virulență teribilă, la începutul anului 1817, în oraşul Jessore, în timpul unui festival tradiţional ce avea loc aici, de unde pelerinii care au contractat boala, au răspândit-o în restul Indiei. Până în septembrie boala ajunsese la Calcutta în Golful Bengal şi se răspândea rapid în restul subcontinentului. În 1818 boala a ajuns în Bombay, pe coasta de vest, iar în 1820, în martie, a fost identificată în Siam, în mai era deja în Bangkok şi Manila, iar în primăvara anului 1821 a ajuns în Java, Oman şi în China. În 1822, pandemia a cuprins şi zone din Japonia, a ajuns în Golful Persic, în Bagdad, în Siria şi în Caucaz iar un an mai târziu, holera a fost semnalată în Zanzibar şi Mauritius.


Transilvania sub asediul holerei

Și zona românească a fost afectată de cumplitul vibrion holeric- în special în partea Transilvaniei, la Arad și Oradea- după izbucnirea bolii la Pesta și Viena. După ce autoritățile sanitare și comunităţile au încercat o vreme să i se opună, holera s-a instalat în memoria colectivă, datorită percepţiei bolii ca degradantă, înjositoare și a devenit sinonimă cu frica, dovadă fiind și expresia „a da holera în cineva', care semnifica: „a intra spaima în cineva, a se speria foarte tare'. Temută din cauza rapidităţii cu care lovea, holera îngrozea şi din pricina simptomelor umilitoare : diareea şi vomismentele explozive, deshidratarea totală, aspectul albăstrui al pielii, răcirea trupului, spaima extremă de moartea care urma curând.
Ziarele din Austria și Ungaria ca și cele din Transilvania încercau însă, să diminueze teama populației și făceau o așa zisă distincție între holera „asiatică şi cea indigenă' căreia îi spuneau „cholerina' și afirmau că este o formă uşoară, nepericuloasă, obişnuită în timpul sezonului cald. Deși mureau destui oameni din cauza ei. Autoritățile austro-ungare recomandau ca măsuri igienico-dietetice: cumpătarea, ozonarea, consumul de cafea şi de ciocolată, ca şi de vin roşu vechi, precum și o minimă igienă personală și a locuinţei. În privinţa măsurilor de izolare, autorităţile ordonau dezinfecţia strictă a locuinţelor şi a spaţiilor publice aglomerate- urbane cu precădere- a hainelor şi a lenjeriei bolnavilor, carantinarea localităţilor cu mortalitate mare, interzicerea întrunirilor, închiderea şcolilor şi interzicerea încartiruirilor militare. Se foloseau medicamente antiholerice simptomatice, care nu aveau mare efect și se apela cel mai frecvent la prescripţiile medicinii populare. Ca antidot împotriva holerei se recomanda usturoiul, cimbrişorul şi murul, și se foloseau de asemenea, rostopasca, totul augmentat cu alcool, mai ales ţuică şi rachiu. Confruntată cu acest nou flagel la scurt timp după eradicarea ciumei, Europa şi-a perfecţionat treptat mijloacele de ripostă, atât în comunităţile afectate prin dezvoltarea igenei private şi a salubrităţii aşezărilor, cât şi la nivelul eforturilor ştiinţei medicale.

 
Gerurile unei ierni grele au salvat populația

Coborând mai jos în adâncul istoriei, nu este prea clar când anume holera a afectat pentru prima dată oamenii. Există texte ale lui Hipocrate dar și texte indiene datate cu 500 de ani înainte de Hristos care menționează cazuri de boli izbitor de asemănătoare holerei.
De-a lungul secolelor au existat apoi mai multe mențiuni ale exploratorilor portughezi, olandezi, francezi sau britanici despre atacuri ale holerei pe toată coasta de vest a Indiei.
O mărturie concretă despre o epidemie de holeră de mai mică amploare, însă extrem de violentă, izbucnită în zona Asiei de Sud, a Bangladeshului şi Indiei, în Delta Gangelui, în 1543, avem de la istoricul portughez Gaspar Correa în „Legendara India'. Indienii numeau boala „moryxy' fiindcă ucidea în doar opt ore de la apariţia simptomelor. Istoricul adaugă faptul că numărul deceselor era atât de mare încât a fost nevoie să fie îngropați morții, lucru complet neobișnuit în religia hinduistă unde predomină arderea pe ruguri funerare.

În 1824 însă, prima pandemie de holeră s-a oprit brusc și inexplicabil

Transmiterea bolii a încetat complet, ca și cum bacteria ucigașă ar fi dispărut, eliminată de o putere neomenească. Lumea medicală nu a găsit încă o explicație a stopării de la sine a cumplitei epidemii de holeră, dar unii cercetători cred că s-ar fi putut datora iernii extrem de reci din 1823-1824, care ar fi ucis bacteriile din sistemele de aprovizionare cu apă ale localităților.

Vindecare prin hidratare

Medical, holera este o boală infecțioasă intestinală acută, foarte contagioasă, cauzată de o bacterie: vibrionul holeric (Vibrio cholerae, varietatea El Tor) și este răspândită de obicei prin apă contaminată, iar alimentele contaminate cu apa respectivă sunt principala sursă de infecție holerică. Holera se manifestă prin diaree apoasă, pierdere extremă de lichide și electroliți și deshidratare severă iar dacă este lăsată netratată, poate fi fatală în câteva ore, chiar și la persoanele cu un sistem imunitar puternic.

    Efectele mortale sunt date de o toxină numită CTX, pe care bacteria o produce în intestin. CTX se leagă de pereții intestinali și interferează cu fluxul de sodiu și clorură, iar organismul secretă cantități enorme de apă, ducând la diaree și la o pierdere rapidă de fluide și săruri. Din fericire, holera este ușor de tratat. Moartea rezultă din deshidratarea severă, care poate fi prevenită printr-o soluție de rehidratare simplă și ieftină. Canalizarea modernă și tratarea apei au eliminat practic holera în țările industrializate, însă boala este încă prezentă în Africa, Asia de Sud și Haiti. În plus, riscul unei epidemii reapare când sărăcia, războiul sau dezastrele naturale obligă oamenii să locuiască în condiții aglomerate, fără o igienă adecvată. 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:04

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
FOTO/VIDEO - Ce sunt ciupercile psihedelice și în ce țară sunt admise în tratamentul bolilor incurabile
24/06/2022 19:16

   Patru bolnavi in fază terminală din Canada au obţinut dreptul să folosească psilocidina, o substanţă extrasă din ciupercile cu efect psihedelic, pentru a trata şi ameliora anxietatea şi ...

Cum SCAPI de SUGHIȚ. ȘAPTE metode CIUDATE, dar RAPIDE și EFICIENTE
24/06/2022 18:50

De-a lungul timpului, oamenii s-au intrebat de ce sughităm. De ce apare si cum il prevenim. Sughitul apare din cauza unei perturbări la nivelul căilor nervoase care leagă creierul de diafragm. Asa se ex ...

Untura de urs fortifică organismul și vindecă multe afecțiuni
24/06/2022 17:37

  Untura de urs este un produs de culoare albă, cu o usoară tentă gălbuie. Se prezintă sub formă lichidă la temperatura de 27-30 grade Celsius si ca o compozitie solid ...

Socul, planta-minune în tratamentul COVID
24/06/2022 17:30

Cererea pentru soc in Ungaria a crescut exploziv in acest an, iar cumpărători din SUA şi China au achiziţionat cantităţi mari, atraşi de presupusele efecte benefice ale plantei in stimularea sistemului i ...

Planta ce vindecă inima, cu multe beneficii pentru organism: previne bolile hepatice şi reduce colesterolul ridicat
24/06/2022 17:16

Păducelul este o plantă „minune” care este recomandată de medici datorită beneficiilor sale extraordinare asupra organismului nostru, dar in special pentru efectele sale pozitive asupra inimii. ...

 Varza combate depresia
24/06/2022 17:11

Varza este bogată in fitonutrienti, antioxidanti, vitamine si minerale. Printre substantele active se numără: vitamina C, vitamina A, vitamina K, glutamină, acid folic, acid lactic, betacaroten, vitaminele ...

 Salvia albă alungă energiile negative și aduce starea de bine
24/06/2022 16:25

  Fumigatiile cu plante se folosesc de mii de ani pntru purificarea spatiului si pentru vindecarea personală. Prin arderea lor, anumite plante erau considerate a avea proprietatea de a alunga energiile n ...

Holera a ajuns la granițele României!
24/06/2022 16:01

Ministerul Sănătăţii afirmă că supraveghează in mod curent bolile diareice acute in sezonul estival, iar judeţele din zonele de frontieră cu Republica Moldova şi Ucraina au fost atenţionate pentru ...

Socată. De ce e bine să bei sucul copilăriei?
24/06/2022 15:46

Socata este băutura copilărie cu cele mai multe beneficii. Spunem acest lucru fără rezerve. Despre beneficiile socatei vom discuta in cele ce urmează.   În primul rand, ne-ar plăcea să stii ...

Ordinul privind modalitatea de distribuire a comprimatelor de iodură de potasiu, publicat în Monitorul Oficial
24/06/2022 14:45

Ordinul privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populaţie a fost publicat in Monitorul Oficial. ‘În termen de 7 zile de la intrarea in vigoar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei