Înșelăciunea legală prin care mai mulți bătrâni au ajuns să fie executați silit. Cum acționează escrocii

politia  83000400

Dimensiune font:

| 25-06-2021 08:37

Singuri și vulnerabili, mai mulți bătrâni din Capitală s-au trezit executați silit peste noapte, în urma unei scheme care aduce a înșelăciune, deși este acoperită legal.

Convinși cu o poveste impresionantă, și o masă caldă, vârstnicii au semnat împrumuturi, pentru alţii, la casele de ajutor reciproc.

Acum regretă amarnic și plătesc aproape jumătate din pensie, în timp ce presupușii escroci au dispărut cu banii.

La sesizarea Inspectorului Pro, Poliția Capitalei a început o anchetă.

Unul dintre cei care susțin acum că au căzut în capcană are 78 de ani. Trăieşte în singurătate şi durere, din 2019, de când i-a murit soţia. Este de altfel şi anul în care apare ca girant în mai multe contracte de împrumut, la două case de ajutor reciproc pentru pensionari, din Bucureşti. Cum titularii nu şi-au plătit obligaţiile, omul a fost executat silit: în acest moment, 40 la sută din pensie îi este reținută.
 

Nora bărbatului trăieşte în Italia. A venit în ţară, pentru o vacanţă, și spune că a descoperit nu mai puțin de patru dosare de executare silită pe numele socrului sau. I s-a părut dubios și a luat legătura cu alți bătrâni care au jucat rol de girant sau titular în aceleași contracte de împrumut.

Aceștia i-au povestit că doi indivizi, care nu apar nicăieri în respectivele acte, i-ar fi convins pe toţi să ia banii de la CAR.

Nora bătrânului: “Aceste persoane puneau împreună mai mulţi bătrâni, nu se cunoşteau între ei, erau bătrâni din sud, din nordul Bucureştiului, unde îi găseau pe aceştia şi chemaţi împreună la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor şi fiecare se punea garant la fiecare, două persoane pentru a trei. Iar a patra persoană lua banii.”

Conform mărturiilor, schema este următoarea: convins de povestea care le-a fost servită, unul dintre acești vârstnici acceptă să se împrumute. Unul sau doi pensionari îl girează. Banii – până la 7 mii de lei - ajung apoi la cei doi indivizi care nu figurează în documente. Evident, în perioada următoare, de rate nu se ocupă nimeni. Dobânda curge, sumele se adună, iar de achitat, legal, responsabilitatea le revine tot bătrânilor, care ajung să fie executați silit.

Bătrânii ne-au povestit că au fost racolaţi din zona pieţii Chirigiu. Individul care i-ar fi păcălit le-a câştigat mai întâi încrederea, le-a spus chiar că seamănă cu tatăl lui decedat, le-a luat de mâncare şi le-a dat mici sume de bani.

Radu Parciu, victimă: ”Ăştia au profitat de ocazie că sunt singur. M-au dus la împinge tava. Ba mă mai trezeam câteodată cu 10 lei că îmi baga în buzunar. Mi-a zis aşa ‘uite, am unul care vrea şi el să îl ajutăm şi să fii girant la el, îl ajutăm şi el e de acord să plătească el’, am zis ‘bine, dacă el e de acord aşa, îl ajutăm’.”

Un alt vârstnic, care a suferit două atacuri cerebrale în ultimii ani, povestește cum a fost racolat.

Așadar, sunt bătrâni vulnerabili care au oarecum cu aceeași poveste. Oamenii susțin la unison că nu știu ce au semnat. Nici cei care au luat banii pe numele lor, nici cei care au girat.

Povestesc că au crezut că ajută și că trebuie să achite ceva doar dacă titularul împrumutului, unul dintre ei, moare.

În realitate, executarea li se aplică imediat pentru că, așa cum cum spuneam, nimeni nu a achitat ratele. Fapt confirmat de altfel şi de conducerea uneia dintre casele de ajutor reciproc, unde bătrânii s-au dus să ceară explicaţii.

Este acelaşi CAR, unde, în 2020, un individ a reuşit să împrumute 12 mii de lei, cu acte false şi giranţi fictivi.

Echipa Inspectorul Pro a mers și la o altă casă de ajutor reciproc, unde vârstnicii confuzi au făcut împrumuturi.

Unul dintre bătrâni s-a adresat Poliției Capitalei. Oamenii legii au început deja o anchetă şi vor să îi identifice pe cei pe care pensionarii îi acuză că i-au indus în eroare. O asemenea faptă, dovedită, poate fi încadrată de la fals şi uz de fals până la înşelăciune, iar vinovaţii pot merge la închisoare ani buni.

Pățiții au vrut să facă totul public pentru că și alți bătrâni vulnerabili să fie atenți ce semnează. Şi să ceară ajutor atunci când nu înţeleg un contract.
 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 3093/89/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Total Media Radio - TV” S.R.L. Vaslui, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Unirii nr. 14, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV/BUN, Valoare -Lei- 1., Echipament tehnologic, aparate de măsură şi control, mijloc de transport, mobilier, aparatură birotica 174.679. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scose la vânzare este cel de mai sus şi reprezintă 100% din valoarea de inventar, iar vânzarea se va efectua conform hotărârilor Adunării creditorilor din data de 23.07.2021, respectiv la cel mai bun preţ oferit. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 12.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv până la data de 09.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefon: 0335/566.035, 0744/291.653, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Acces transfrontalier la asistență medicală prin platforma de Telemedicină - o punte între generații
28/07/2021 14:42

 Acces transfrontalier la asistentă medicală prin platforma de Telemedicină - o punte intre generatii

Ceaiul de trandafiri, un detoxifiant important
28/07/2021 14:33

  Ceaiurile cu trandafiri pot fi găsite fie sub formă de boboci de trandafiri, petale de trandafiri, fie in combinatie cu bucăti de fructe variate, ceea ce sporeste numărul de compusi bene ...

O boală nemiloasă amenință SUA. Nu are leac
28/07/2021 14:22

Statele Unite ale Americii, ţara cea mai afectată ce pandemia de COVID-19, fiind pe primul loc atat la numărul de infectări, cat şi la decese, se confruntă acum cu o altă infecţie mortală. Este vorb ...

Coronavirus România. Scădere a numărului de cazuri noi. Un singur deces în ultimele 24 de ore
28/07/2021 14:10

Autoritatile au raportat miercuri, 28 iulie, 159 de cazuri noi si un deces in randul pacientilor COVID in ultimele 24 de ore. La ATI numărul pacientilor a urcat pană la 47. În spitalele din tară sunt i ...

Terapii complementare -Aloe vera, ajutor în bolile de piele
28/07/2021 12:50

Plantă suculentă deosebit de apreciată in medicină si cosmetică, aloe vera este una dintre cele mai puternice plante medicinale. Are 75 de substante active benefice, iar gelul sau sucul de aloe vera au p ...

Numărul de cazuri COVID a urcat cu 83,7% în doar două zile!
28/07/2021 08:46

    * in ultimele 24 de ore incă 175 de persoane au fost testate pozitiv cu COVID-19, cel mai mare număr de cazuri noi din 8 iunie * rata de acoperire vaccinală la nivel naţional, in prezent, es ...

  România a vândut 1.170.000 de doze de vaccin
28/07/2021 08:32

  Secretarul de stat in Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte CNCAV, a declarat că, pană in prezent, Romania a vandut 1.170.000 de doze de vaccin, a donat mai multe doze şi are mai mul ...

Coaliția introduce loteria vaccinării!
28/07/2021 08:28

  Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi că a propus, in şedinţa coaliţiei de guvernare, un set de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID, cum ar fi de recompen ...

Propunerile Ioanei Mihăilă: Recompense pentru cei care se vaccinează și interzicerea accesului în spații publice neesențiale a celor nevaccinați, în weekend
27/07/2021 21:16

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi, 27 iulie, că a propus, in şedinţa coaliţiei de guvernare, un set de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-COVID, cum ar fi de recom ...

CORONAVIRUS ROMÂNIA Creștere importantă a numărului de persoane infectate. Trei pacienți au murit în ultimele 24 de ore
27/07/2021 14:47

Autoritătile au raportat marti, 27 iulie, că in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 175 de cazuri noi de COVID-19 si 3 decese. A fost raportat 1 deces anterior intervalului de referintă, inregistrat in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei