Indicatiile terapeutice ale coacazului negru

default

Dimensiune font:

| 27-09-2012 10:54

Indicatiile terapeutice ale coacazului negru

 

 

Denumire stiintifica: Ribes nigrum Fam. Saxifragaceae.
Denumiri populare: agris-negru, coacaza-neagra, pomisoara-neagra, smordin, smordina-neagra, strugurei-negri, struguri-negri.


In traditia populara, coacazele negre sunt folosite la prepararea unor siropuri, lichioruri si un vin negru tonic. Frunzele de coacaz negru sunt folosite pentru ceai.


Compozitie chimica: fructe: zaharuri 9,5%, acizi organici, citric, malic, proteine 0,9%, calciu, fier, fosfor, potasiu 316 mg\100g, sodiu 2,8 mg\100g, zinc, cupru, fluor, caroten, vitaminele B1, B2, C (mai bogat ca portocalele de 3-4 ori sau chiar decat lamaia ( 150 mg\100 g), PP, B6, antocianozide, flavonoide.


Frunzele contin: taninuri, rutozid, vitamina C, saruri de potasiu, ulei volatil 0,2%.


Proprietati: frunzele au actiune diuretica, iar fructele aperitiv, digestiv, tonic, racoritor, laxativ, diuretic, astringent, depurativ, hemostatic. Elimina acidul uric in exces si purinele, hipotensor. Sinergismul dintre vitamina C si antocianozide le comunica proprietatea de a preveni accidentele vasculare si a marii acuitatea vizuala. Frunzele sunt antireumatismale renumite.

Mod de preparare:
1. Infuzie: 2 lingurite de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 4-5 cani pe zi. Extern se va putea folosi si o infuzie mai concentrata cu cantitate dubla de planta.


2. Praf din planta uscata obtinut cu rasnita de cafea. Se va lua un varf de cutit care se va tine sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa. Tot acest praf se poate pune si pe ranile care zemuiesc.


3. Tinctura: se va folosi la prepararea tincturii praf de planta. Se pune 50 g de praf impreuna cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Dupa 15 zile se filtreaza. Zilnic se va lua cate o lingurita de tinctura diluata in apa. Extern se va folosi tinctura diluata cu apa in proportii diferite in functie de sensibilitatea fiecaruia locala.


4. Unguent: se va amesteca o parte de praf de planta cu unt care a fost in prealabil fiert si i s-a inlaturat spuma si depunerile de la fund. Se va folosi in strat subtire aplicat 1-2 ori pe zi pe locurile afectate.


5. Lichior de coacaze negre: 1 kg de bobe foarte coapte, 2 g de scortisoara si 12 g de cuisoare. Lasam totul sa se macereze o luna in 3 litri de tuica impreuna cu 750 g de zahar. Recipientul il agitam in fiecare zi. Apoi zdrobim fructele si strecuram printr-o panza, storcand-o. Filtram si turnam in sticle.


6. Vin din coacaze. Lasam sa se macereze boabele 3 zile in vin rosu. Apoi strecuram printr-o sita si amestecam cu un sirop de zahar la cald.
7. Sirop de coacaze - se pun boabele uscate intr-o sticla, alternand cu straturi de zahar pudra. Astupam sticla si lasam sa se macereze mai multe luni. Clatinand sticla din cand in cand. Continutul se filtreaza si rezulta un lichior cu o aroma delicioasa. Trebuie sa socotim 5-6 sticle pline cu boabe pentru a obtine o sticla de crema. Prin distilarea fructelor se obtine un alcool de foarte buna calitate.

Se pot folosi la urmatoarele afectiuni: 
- accidente vasculare (preventiv) se consuma fructe in cure de cat mai lunga durata.  


- acrocianoza, afectiuni inflamatorii ale tubului digestiv si urinar.


- afectiuni oculare cu diminuarea vederii: se consuma fructe sub orice forma.


- angine, ateroscleroza (curata venele si arterele), boli pulmonare.


- calculi renali: elimina acidul oxalic si alcalinizeaza urina.


- colesterol in exces, crapaturi ale pielii, edeme cardio-renale, fisuri ale pielii, furuncule, guta (elimina acidul uric si purinele), hipertensiune, laringite, menopauza, osteoporoza (ajuta la formarea oaselor si la pastrarea masei osoase), infectie urinara, intepaturi de insecte, panaritiu, paraziti intestinali, prostatita, reumatism cronic, taieturi, tuse, varice.


8. Tinctura din muguri de coacaz negru


50 g de muguri zdrobiti se pun impreuna cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se tin 15 zile agitand des. Se strecoara si se va lua de 3 ori pe zi cate 10 picaturi- 1 lingurita.


 Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: conjunctivita - comprese cu infuzie bine filtrata se poate picura si in ochi de 2-3 ori pe zi, episclerita, hipertensiune arteriala, impotenta, insuficienta urinara, prurigo, psoriazis, urticarie- infuzie sau tinctura diluata si apoi se va pune si putin otet.


9. Fructele
-Fructe proaspete se consuma de 3 ori pe zi inainte de mese cate 300 g o perioada mai lunga. Pentru a le avea aceasta perioada fructele se pot pastra la congelator, fara sa-si piarda proprietatile, cu toate ca unele din vitamine se distrug.
-Suc de fructe obtinut cu storcatorul de fructe. Se vor consuma de 3 ori pe zi cate 100 ml . La fel este bine sa se tina o cura cu acest suc cat mai lunga.
-Fructe uscate- se macina cu rasnita de cafea. Se va lua o lingurita de praf si se pune la 250 ml apa. Se fierbe apoi timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot folosi 3-4 cani pe zi, perioade mai lungi de timp.
-Praf obtinut cu rasnita de cafea care se cerne apoi cu o sita fina. Se va pune un varf de cutit sub limba pentru 10 minute, dupa care se va inghiti.
-Tinctura- 50 g de praf de fructe se vor pune la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se tine apoi timp de 15 zile. Se strecoara. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi diluat cu putina apa.
-Sirop- se poate face din suc sau din decoct de coacaze mai concentrat la care se va adauga apoi zahar. Se strecoara si se fierbe apoi la consistenta unui sirop. Se va pune si putin suc de lamaie. Se poate pune apoi in sticle inchise. Se va putea folosi cate o lingurita diluata de 3-4 ori pe zi cu 250 ml apa. Se poate si din fructe obtine ca orice sirop din fructe.

Se pot folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni bucale, amigdalite, ameteala, anemie, angine, artroze, astenie, avitaminoze, bolile coloanei, boli renale, bronsite, calculoza urinara sau renala, cancer, constipatie, convalescenta, crestere (ajuta la formarea oaselor), dureri de gat, faringita, gingivite, gripe, guta (elimina acidul uric si purinele), guturai, hepatite virale, incapacitate de concentrare, infectii in general, icter, inflamatiile aparatului digestiv si urinar, intepaturi de insecte, laringite, menopauza, meteorism, migrene, nefrite cronice, nevroze, obezitate, osteoporoza, oboseala cronica, ochi fructele proaspete maresc acuitatea vizuala), paradontoza, pneumonii, raceli, raguseala, splina (activeaza secretia si activitatea ei), somnolenta, stomatita, surmenaj, TBC pulmonar, tulburari glandulare la pubertate, tuse, ulcer cronic.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei