Denumire stiintifica: Rumex acetosa L.
Denumire populara: Macris
Compozitia chimica
Oganele aeriene ale acestei plante contin: glucide, lipide (0,3 - 5,0 %), poteine (0,6 - 26,0 %), tanin, vitamine (acid ascorbic, niacina, riboflavina, tiamina), acizi organici (acid oxalic, acid tartaric), pigmenti carotenoizi (beta-caoten) si flavonoizi (rutina, hiperina, hiperozid, quercetina, vitexina) si deivati antrachinonici (phiscion, emodin, crisofanol).
Continutul funzelor in substante minerale variaza intre 1,0 si 11,0 %.
Radacinile contin tanin, derivasi ai antrachinonei (acid crizofanic) si glicozizi ai acestuia (crizofanin)
Actiune terapeutica
Frunzele proaspete sau uscate au actiune antiseptica, astringenta, diuetica si laxativa.
Utilizare
Se foloseste pentru tratarea febrei si a inflamatiilor iar sucul proaspat are efect diuretic. Datorita continutului mare de beta-caroten, reprezinta o sursa importanta de vitamina A.
Sucul de frunze, proaspat este folosit in tratamentul formelor de cancer gastric, ceaiul din frunze, pentru a inlatura arsurile stomacale. Frunzele macrisului contin fier, vitamine, si foarte mult acid oxalic, ceea ce ii confera un gust acru, astringent.
Radacina de macris are un gust dulce-acrisor si se foloseste in cure de detoxifiere si in tratamentul unor afectiuni ale ficatului. Preparatul se obtine prin macinarea radacinii si se consuma ca atare sau sub forma de decoct. Poate fi folosit si in tratamentul unor boli de piele si chiar al tumorilor maligne sau benigne. Trebuie precizat ca o cura dureaza in medie cateva luni.
Pulberea este forma de administrare cea mai eficienta si cu actiunea cea mai rapida. Se obtine prin sfaramarea radacinilor de macris, urmata de macinarea lor cu rasnita electrica. Se obtine astfel o pulbere din care se administreaza de regula cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi.
Decoct : doua lingurite de radacina de macris maruntita se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa se fierbe cu inca o jumatate de cana de apa 1-2 minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extracte.
Toxicitate
Consumata in cantitati mari provoaca hipocalcemie, leziuni renale si moarte.
Adauga comentariul tau