· Caria dentara este cea mai frecventa afectiune a dintilor, fiind un proces ireversibil, care evolueaza permanent si care, netratata la timp, poate duce la pierderea dintilor de pe arcada dentara • Evident ca zaharul si produsele zaharoase nu reprezinta singurul factor de risc, pentru imbolnavirea prin carie dentara, intregul mod de alimentatie si de viata al omului modern favorizand dezvoltarea proceselor carioase in randul intregii populatii
Alimentatia are un rol esential in asigurarea sanatatii dintilor. Caria dentara este cea mai frecventa afectiune a dintilor, fiind un proces ireversibil, care evolueaza permanent si care, netratata la timp, poate duce la pierderea dintilor de pe arcada dentara. Statisticile OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii - n.r.) arata ca, in prezent, in lume, circa 70% din populatie este afectata de caria dentara, netinand seama de varsta, sex si profesie, si ca o buna parte dintre complicatiile cardiace, digestive si renale se datoreaza acesteia.
Morbiditatea prin carie dentara s-a mentinut scazuta timp indelungat, pana in secolul trecut, cand, datorita consumului alimentar de dulciuri, s-a raspandit rapid, prin dezvoltarea productiei industriale de zahar in Europa si, mai apoi, in America de Nord. Evident ca zaharul si produsele zaharoase nu reprezinta singurul factor de risc, pentru imbolnavirea prin carie dentara, intregul mod de alimentatie si de viata al omului modern favorizand dezvoltarea proceselor carioase in randul intregii populatii. Alimentatia este un factor determinant in producerea cariei dentare, implicatiile sale fiind dominate de rolul cariogen al carbohidratilor.
Efectul nociv al hidrocarbonatelor depinde atat de contactul acestora cu dintele, cat si de durata cat acestea raman in contact cu suprafetele dentare. Astfel ca alimentele cu consistenta moale sunt mult mai cariogene, decat cele cu consistenta mai tare, ca si cele sub forma de pulberi fine, fata de cele lichide. Vascozitatea si adezivitatea unor produse zaharoase (caramele jeleuri, rahat) favorizeaza aparitia cariei dentare, prin stationarea lor mai indelungata in cavitatea bucala, in special in zonele mai greu accesibile.
Prin asocierea grasimilor cu produsele zaharoase, se reduce timpul de contact cu dintele si, deci, nocivitatea. Amidonul crud din plante coboara foarte putin pH-ul din cavitatea orala, in timp ce amidonul preparat termic poate fi la fel de periculos ca zaharul. Astfel ca painea si combinatia amidon si zahar, gen fursecuri, prajituri, dar si cereale indulcite au un efect cariogen mult mai puternic decat al zaharului. Consumul de lapte, produse lactate, branzeturi e benefic pentru dinti, prin faptul ca ajuta la indepartarea zaharurilor din cavitatea orala si stimuleaza secretia salivara, protejand, astfel, suprafetele dentare impotriva aciditatii.
Fructele si legumele favorizeaza autocuratirea. Este de preferat ca acestea sa fie consumate intre mesele principale, inlocuind, astfel, gustarile cu un mare potential cariogen. Se recomanda evitarea alimentelor care contin mult zahar, indeosebi cele lipicioase, evitarea alimentelor foarte fierbinti, in special alternanta lor cu bauturi foarte reci, precum si evitarea consumului regulat de sucuri carbogazoase (acidulate) si indulcite, dar si a sucurilor de fructe care exercita un efect acid asupra smaltului dentar.
Echilibrul alimentar presupune aportul optim si calitativ al substantelor nutritive si biologic active, proteinele, glucidele, lipidele, vitaminele, substantele minerale.
Persoanele care consuma frecvent carbohidrati au un risc crescut de a face carii si, deci, este necesar sa isi modifice dieta si sa manifeste o deosebita atentie pentru cavitatea orala.
Adauga comentariul tau