Înţepăturile de insecte: de la simple iritaţii locale la şoc anafilactic

default

Dimensiune font:

| 10-10-2012 12:07

 

Înţepăturile de insecte: de la simple iritaţii locale la şoc anafilactic

 
 

Caldura si umezeala din aceasta perioada favorizeaza inmultirea insectelor, ceea ce creste riscul expunerii la intepaturi, avertizeaza doctor Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinica, asistent universitar UMF Carol Davila.

De obicei, intepaturile de insecte nu sunt urmate decat de dezvoltarea unor iritatii locale de mici dimensiuni, usor dureroase (albina, viespe, paianjen, furnici) sau pruriginoase (tantar, purici, musculite), care trec spontan in cateva zile. Exista insa si pacienti la care o intepatura de insecta, in special intepatura de albina sau viespe, poate declansa reactii alergice severe.

Atentie la albine si viespi!

Cele mai periculoase sunt intepaturile de albine sau viespi. Alergia se poate manifesta printr-o reactie locala extinsa, o zona umflata (edem) mai mare la locul de intepatura, inrosire (eritem), mancarime (prurit), ce persista cateva zile. Potrivit medicului Camelia Berghea, in situatiile mai severe poate aparea senzatie de respiratie dificila, o eruptie cutanata generalizata, la distanta de locul intepaturii, ameteala, scaderea brutala a tensiunii arteriale, pierderea constientei. Toate acestea se incadreaza in tabloul de soc anafilactic, ce poate fi amenintator de viata, daca nu se aplica masuri urgente de tratament.

Primul ajutor

Tratamentul reactiilor alergice variaza in functie de severitatea reactiei. In primul rand trebuie indepartat cu grija acul insectei, daca a ramas la locul intepaturii, ceea ce se intampla mai ales in cazul intepaturii de viespe. Pentru simptomele locale este de obicei suficienta administrarea unui antihistaminic pe cale orala si utilizarea unui preparat corticosteroid local. O compresa rece poate ameliora senzatia de durere si edemul local.

In cazul persoanelor cu istoric de reactii alergice severe de tip soc anafilactic, medicii specialisti le recomanda trusa de urgenta cu adrenalina preconditionata intr-o seringa sterila, cu doza unica (diferita pentru adulti si copii), ce poate fi injectata automat intramuscular in caz de urgenta de catre pacient sau de catre insotitorii acestuia, explica doctor Camelia Berghea. Adrenalina lupta impotriva scaderii tensiunii arteriale si ajuta la deblocarea cailor respiratorii. Injectia se administreaza imediat ce apar primele semne de reactie severa. Dupa aplicarea primelor masuri de ajutor, chiar si dupa administrarea dozei de adrenalina, pacientul trebuie sa fie monitorizat si tratat corespunzator intr-un serviciu medical de urgenta. Tratamentul unei reactii alergice severe poate impune folosirea unor doze mari de corticosteroizi cu administrare injectabila, antihistaminice, solutii perfuzabile pentru mentinerea tensiunii arteriale etc.

“O masura utila pentru pacientul alergic este folosirea unei bratari de identificare care sa ofere detalii despre alergia de care sufera si un numar de telefon de contact de unde se pot obtine mai multe informatii in cazul in care pacientul face soc anafilactic', precizeaza medicul.

Pentru orice persoana (chiar daca nu e alergica) care a fost intepata simultan de mai multe insecte (in special albine, viespi) este necesara asistenta medicala de urgenta. Aceeasi masura se impune si daca intepatura s-a produs la nivelul fetei, gatului sau la nivelul cavitatii bucale si edemul poate afecta respiratia.

In cazul intepaturilor infectate poate sa fie nevoie si de tratament antibiotic. Dupa cum arata doctor Camelia Bergea, semne sugestive de infectie sunt: accentuarea edemului, agravarea durerii, cresterea caldurii locale si coloratia rosie intensa a pielii, senzatia de pulsatie la nivelul zonei umflate etc.

Alergia nu apare la prima intepatura

O reactie alergica la veninuri de insecte poate aparea la orice varsta. “Dar la prima intepatura nu apare un raspuns alergic, ci este nevoie de timp pentru ca sistemul imun al celui intepat sa reactioneze prin producerea de anticorpi specifici implicati in alergii. Incepand cu cea de-a doua intepatura poate apare o reactie alergica, atat la copii cat si la adulti', explica medicul.

Reactiile la veninul insectelor pot sa fie mai severe daca s-a inoculat o cantitate mai mare de venin sau daca intepatura s-a produs la nivelul fetei. De asemenea, prezinta riscuri mai mari pacientii cu boli care predispun la complicatii sau la reactii adverse la administrarea medicamentelor de urgenta. De exemplu, va fi un raspuns mai slab la tratament in cazul in care pacientul se afla sub terapie cu betablocante sau creste glicemia la diabetici dupa administrarea medicatiei de urgenta. Totodata exista riscul de tulburari de ritm cardiac in cazul administrarii eronate a adrenalinei. De aceea, orice pacient cu reactii anafilactice in antecedente primeste de la specialist trusa de urgenta cu medicamentele necesare, este instruit asupra utilizarii corecte a acestora si este informat asupra efectelor adverse potentiale. Doctor Camelia Berghea reaminteste ca, pentru depasirea cu succes a unei reactii alergice severe, este esentiala aplicarea rapida a primelor masuri de tratament si prezentarea in cel mai scurt timp la o unitate medicala de urgenta pentru urmarirea evolutiei pacientului si instituirea tratamentelor complexe necesare, ce pot varia de la caz la caz.

Cum ne ferim de insecte

Pentru a reduce riscul intepaturilor de insecte, medicul recomanda cateva masuri de precautie:

* Evitati stupii sau cuiburile naturale de albine, viespi!

* Purtati haine in culori deschise si care sa acopere cat mai mult din suprafata corpului!

* Nu folositi parfumuri tari!

* Pe terase sau la picnic pastrati alimentele si sucurile acoperite!

* Pastrati-va calmul si nu faceti miscari bruste in cazul in care in apropierea dumneavoastra se afla o albina sau o viespe!

* Asigurati-va ca aveti intotdeauna la indemana trusa de urgenta recomandata de medicii specialisti si ca medicamentele nu sunt expirate!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei