Litiul ar putea opri evoluția bolii Alzheimer

stadializare-alzheimer-cercetare

Dimensiune font:

| 31-01-2020 18:04

Cercetătorii de la Universitatea McGill au găsit dovezi care arată că litiul ar putea opri evoluția Alzheimer. Iată cum se întâmplă asta:

Teoria că litiul ar putea opri evoluția bolii Alzheimer este o controversă în cercurile științifice. O mare parte din aceasta rezultă din faptul că, deoarece informațiile culese până în prezent au fost obținute folosind o multitudine de abordări diferențiale, condiții, formulări, sincronizare și doze ale tratamentului, rezultatele sunt greu de comparat și compilat. În plus, continuarea tratamentelor cu o doză mare de litiu aduce o serie de efecte adverse grave, ceea ce face ca această abordare să fie imposibilă pentru tratamente pe termen lung, în special la vârstnici.

Cu toate acestea, într-un nou studiu, o echipă de cercetători de la Universitatea McGill condusă de Dr. Claudio Cuello de la Departamentul de Farmacologie și Terapeutică, a arătat că, atunci când este administrat într-o formulă care facilitează transferul în creier, litiul în doze de până la de 400 de ori mai mici decât cele prescrise până în prezent pentru tulburările de dispoziție, este capabil atât să oprească semnele de patologie Alzheimer avansate, cum ar fi depunerile de plăci amiloide, cât și să recupereze abilitățile cognitive pierdute. Rezultatele sunt publicate în cea mai recentă ediție a Jurnalului de Alzheimer (Journal of Alzheimer's Disease).

Studiu bazat pe cercetările anterioare
„Recrutarea făcută Edward Wilson, un student absolvent, cu o pregătire solidă în psihologie, a făcut toată diferența", explică dr. Cuello, autorul principal al studiului, reflectând asupra originilor acestei lucrări. Împreună cu Wilson, el a investigat pentru prima dată formula convențională de litiu și, tot împreună, au aplicat-o inițial la șoareci, într-o doză similară cu cea utilizată în practica clinică pentru tulburările de dispoziție. Rezultatele studiilor inițiale cu formulă și doză convenționale de litiu au fost însă dezamăgitoare, deoarece cobaii au manifestat rapid o serie de efecte adverse.

Când au văzut asta, cei doi cercetători au abandonat idee, dar au reluat-o atunci când au identificat o formulă de litiu încapsulată care s-a constatat că avea unele efecte benefice la cobai cu boală Huntington.

Noua formulă de litiu a fost apoi aplicată pe un model transgenic de șoarece care exprimă proteinele mutante umane cauzatoare de Alzheimer, un model animal pe care l-au creat și l-au caracterizat. Acest șoarece dezvoltă caracteristici ale bolii umane Alzheimer, inclusiv o acumulare progresivă de plăci amiloide în creier și deficiențe cognitive concomitente.

„Microdozele de în la concentrații de sute de ori mai mici decât cele aplicate în clinică pentru tulburări de dispoziție au fost administrate în stadii de patologie amiloidă timpurie la șoareci transgenici asemănători Alzheimer. Aceste rezultate remarcabil de pozitive au fost publicate în 2017 în jurnalul de Psihiatrie translațională și ne-au stimulat să continuăm să lucrăm cu această abordare la o patologie mai avansată", notează dr. Cuello, citat într-un comunicat al Universității McGill.

Încurajați de aceste rezultate anterioare, cercetătorii și-au propus să aplice aceeași formulă de litiu în etapele ulterioare ale bolii la cobaiul transgenic care modelează aspecte neuropatologice ale bolii Alzheimer. Acest studiu a arătat că rezultatele benefice în diminuarea patologiei și îmbunătățirea cogniției pot fi obținute și în stadii mai avansate ale Alzheimer, asemănătoare cu stadiile preclinice târzii ale bolii, când plăcile amiloide sunt deja prezente în creier și când cogniția începe să scadă.

„Din punct de vedere practic, descoperirile noastre arată că microdozele de litiu în formulă precum cea pe care am folosit-o, care facilitează trecerea la creier prin bariera creier-sânge, reducând în același timp nivelurile de litiu în sânge și care nu aduc acele efecte adverse, ar trebui să-și găsească aplicații terapeutice imediate", consideră dr. Cuello. „Deși este puțin probabil ca orice medicament să repare deteriorarea ireversibilă a creierului din stadiile clinice ale Alzheimerului, este foarte probabil ca un tratament cu microdoze de litiu încapsulat să aibă efecte benefice tangibile în stadii preclinice precoce ale bolii."

Pe ce direcții se merge
Dr. Cuello vede două căi de a folosi mai departe aceste descoperiri recente. Prima implică investigarea terapiilor combinate folosind această formulă de litiu în combinație cu alți alte medicamente cu potențial.

De asemenea, el crede că există o oportunitate excelentă de a lansa studii clinice inițiale ale acestei formule cu populații cu patologie Alzheimer preclinică detectabilă sau cu populații predispuse genetic la Alzheimer, cum ar fi persoanele adulte cu sindrom Down. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei