LIVE Romania are 372 de decese de COVID-19. Medicii continua sa critice acordul dintre MAI si BOR

virus  5152700000

Dimensiune font:

| 15-04-2020 15:33

LIVE TEXT cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume:

 

 Datele statistice pentru toate statele lumii sunt inregistrate zilnic AICI

 

 

 Romania a intrat in Miercurea Mare cu 7.216 de cazuri de imbolnavire, dintre care 372 s-au dovedit pana acum mortale, iar numarul pacientilor care ajung la sectiile de terapie intensiva a crescut la 245.

 

 


Saptamana luminata aduce la noi si scandaluri ce au in centru biserica, dupa ce ministrul de Interne Marcel Vela, cel care este de facto comandantul operatiunii anti-covid pe timpul starii de urgenta, a anuntat un protocol cu Patriarhia prin ce acorda derogari ca oamenii sa poata merge sa ia Pastele si sa li se aduca si lumina Invierii de la biserici.

Decizia a starnit reactii dure, inclusiv presedintele Klaus Iohannis cerandu-i public sa rupa acest acord, pentru ca, altfel, "dupa sarbatori vom avea inmormantari".

La nivel global coronavirusul a infectat deja peste 2 milioane de oameni, iar numarul deceselor a trecut de 130.000. In aceste conditii, Donald Trump a decis sa taie finantarea pe care americanii o trimit la OMS - vreo 500 de milioane de dolari. In SUA s-a inregistrat un nou record de decese: 2.228 de morti in 24 de ore.

22:28 - Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune ca masurile administrative anuntate in urma acordului incheiat intre Ministerul Afacerilor Interne si Patriarhie, rspectiv faptul ca angajatii MAI vor ajuta la impartirea Sfintelor Pasti si a Luminii sfinte, i se par greu de gestionat si imprevizibile. El a precizat ca riscurile pentru sanatatea publica sunt evidente, potrivit News.ro.

22:10 - Managerul Spitalului Judetean Targoviste a fost amendat cu 20.000 de lei, dupa ce, marti, zeci de angajati ai unitatii medicale au iesit in strada sa se inchine la moastele Sfantului Nifon.

Arhiepiscopia Targovistei a organizat, marti, in municipiu o procesiune cu moastele Sfantului Nifon, "pentru incetarea pandemiei" de coronavirus. Procesiunea a trecut prin fata spitalelor si bisericilor. Credinciosii au fost indemnati sa urmareasca de la balcon, ceea ce s-a si intamplat. In fata Spitalului Judetean Targoviste, insa, pe strada au iesit mai multi angajati, cei mai multi echipati cu masti, halate si papuci de interior, iar imaginile au aparut pe retele de socializare. Inclusiv managerul spitalului era alaturi de angajatii care s-au inchinat la trecerea moastelor, potrivit Agerpres.

21:58 - Pandemia de coronavirus a cauzat moartea a 131.319 de persoane in lume, dintre care doua treimi in Europa, potrivit unui bilant al AFP. Statele Unite a inregistrat cel mai mare numar de morti (26.950), inaintea Italiei - 21.645, a Spaniei - 18.579 si a Frantei - 17.167.

De asemenea, sunt 2.029.917 de cazuri, dintre care 88.716 in Europa (1032.227 cazuri), continentul cel mai afectat.

21:38 - Alte 10 persoane au murit din cauza coronaviruslui in Romania, bilantul negru ajunge astfel la 372 de decese.

21:18 - Seful Pentagonului Mark Esper a acuzat miercuri China de lipsa de transparenta referitor la noul tip de coronavirus, la mai mult de patru luni de la primele informatii provenite din Wuhan, la sfarsitul lui decembrie.

"Este clar ca ar fi putut fi mai transparenti mai devreme si sa ofere mai multe date. Chiar si astazi credem ca ascund informatii", a spus el.

21:09 - Franta a inregistrat 10.643 de decese din cauza coronavirusului de la inceputul epidemiei. De asemenea, in total, 106.206 de cazuri sunt confirmate in Franta, cu 2.633 mai mult in 24 de ore.

20:55 - Mitropolitul Teofan al Moldovei si Bucovinei a solicitat, miercuri, autoritatilor sa permita credinciosilor sa mearga de Pasti pana in fata bisericii, pentru a lua paine sfintita, sau pana la cimitir, pentru a aprinde o lumanare.

20:40 - Se inmultesc apelurile medicilor, care le cer guvernantilor sa nu lase oamenii pe strada in noaptea de Inviere. Medicul Cristina Hrustovici, de la Suceava, ii acuza pe cei care au facut acordul cu BOR de un calcul politic si ca au cedat insistentelor bisericii, fara sa tina cont de argumentele stiintifice, potrivit Mediafax. Pana acum, ministrul de Interne Marcel Vela nu a anuntat daca va renunta la acord, asa cum a cerut Klaus Iohannis.

"Saptamana viitoare, cand va avea loc o explozie a cazurilor de imbolnavire si, inevitabil, a deceselor, si bolnavii nu vor avea unde sa stea si nici cine sa-i ingrijeasca nu va mai avea, sa nu plangeti si sa nu va plangeti. Va spune asta un om care, in noaptea de Inviere va fi in spital, cu o candela aprinsa si, daca pacientii mi-o vor permite, cu o carte de rugaciuni in mana", spune medicul.



20:19 - Guvernul federal si landurile germane au convent miercuri prelungirea masurilor de distantare sociala pana la data de 3 mai.

20:07 - In intreaga lume, oameni de stiinta lucreaza neobosit pentru a stabili care este animalul responsabil de transmiterea la oameni a coronavirusului nou cunoscut sub numele de SARS-CoV-2.

Astfel, un studiu nou, realizat de Xuhua Xia, profesor de biologie la Universitatea din Ottawa, bazat pe o analiza computerizata a genomului diferitelor tipuri de coronavirusuri, pune transmiterea virusului SARS-CoV-2 pe seama cainilor fara stapan, ipoteza care nu a fost dovedita de fapte concrete.

19:51 - Un barbat suspect de COVID-19 s-a spanzurat in Spitalul Judetean de Urgenta din Botosani. Potrivit unor surse, citate de Mediafax, barbatul era depresiv dupa ce ar fi ramas fara loc de munca.

19:35 - O companie din Italia a dezvoltat un vaccin impotriva noului coronavirus, care a provocat peste 21.000 de morti in aceasta tara, si il va testa pe oameni la sfarsitul lunii aprilie, astfel incat, in caz de succes, "sa poata fi distribuit la nivel mondial in 2021", relateaza EFE miercuri, citat de Agerpres.

19:20 - In ultimele 24 de ore in Italia au murit 578 de oameni, numarul total al deceselor fiind de 21.645.

19:03 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat, miercuri, in sedinta de guvern, ca Romania are o capacitate de testare pe aparate de 6.000 de teste pe zi, in 57 de puncte de testare.

18:50 - O femeie de 106 ani, considerata cel mai varstnic pacient care a invins noul coronavirus in Marea Britanie, a fost externata miercuri. Connie Titchen, o strabunica din Birmingham, a invins virusul in mai putin de trei saptamani si a fost declarata vindecata de medicii de la City Hospital.

18:29 - Premierul francez Edouard Philippe a declarat miercuri ca angajatii din sistemul de sanatate in regiunile cele mai afectate de COVID-19 vor primi cate o prima de 1.500 de euro, precum si o plata mai ridicata decat de obicei pentru orele suplimentare.

18:18 - Autoritatile din judetul Satu Mare vor incepe o testare comunitara pentru depistarea COVID-19, dupa un model al unui institut din Germania.

18:09 - 31 de cadre medicale din judetul Giurgiu sunt infectate cu noul coronavirus, cu sase mai multe ca in urma cu 24 de ore, se arata intr-un comunicat de presa emis miercuri de Institutia Prefectului Judetului Giurgiu.

17:56 - Spania a inregistrat miercuri 523 de decese din cauza COVID-19 in 24 de ore, iar in total 18.579 de oameni au murit. Numarul noilor contaminari in 24 de ore a crescut la peste 5.000, dupa sase zile consecutive de scadere, iar bilantul total al cazurlor confirmate a crescut la peste 177.000.

17:39 - Marea Britanie a inregistrat miercuri inca 761 de decese provocate de noul coronavirus, numarul total al persoanelor ucise ajungand la 12.868. In acelasi timp, numarul persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 a crescut la 98.476, cu 4.605 cazuri confirmate in ultimele 24 de ore.

17:27 - Numarul contractelor individuale de munca suspendate de la intrarea in vigoare a starii de urgenta (16 martie) a scazut, miercuri, la 970.005, potrivit informatiilor inregistrate de Inspectia Muncii si publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS). Cu doua zile inainte, la ultima informare transmisa de MMPS, numarul contractelor de munca suspendate era de 1.046.527.

17:22 - Locuitorii Phenianului s-au adunat miercuri - mai putin ordonat decat de obicei - la statuia monumentala a lui Kim il Sung, cu ocazia marcarii a 108 ani de la nasterea fondatorului regimului stalinist nord-coreean, in timp ce aceasta tara izolata lupta pentru a se protejade noul coronavirus, relateaza AFP.

17:16 - Christian Tour a anuntat miercuri ca a decis sa trimita 75% dintre angajati in somaj tehnic, iar proprietarii companiei afirma ca cea mai potrivita solutie pentru industria turismului din Romania ar fi posibilitatea ca angajatii sa lucreze cu program redus, la distanta, iar statul sa ofere suport angajatorului in acoperirea costurilor salariale.

17:07 - Angajatii Serviciului Judetean Anticoruptie Bacau au fost trimisi in izolare acasa, dupa ce unul dintre angajati a fost internat in spital, fiind confirmat cu noul coronavirus.

"Sunt contacti directi ai unui coleg care a fost confirmat si se afla internat in acest moment", a declarat, pentru Mediafax, Sarmizia Fetcu, purtatorul de cuvant al Directiei Generale Anticoruptie, care a precizat ca institutia va fi in continuare operationala.

16:58 - Un ordin al ministrului Sanatatii care vine cu precizari legate de instituirea masurii de carantina institutionalizata sau la domiciliu pentru persoanele afectate de COVID-19 a fost publicat miercuri in Monitorul Oficial.

16:53 - Ministrul Finantelor Florin Citu a declarat miercuri ca economia va avea in 2020 o contractie de - 1,9% din PIB, iar deficitul este estimat de 6,7% din PIB. Ministrul a precizat, referindu-se la rectificarea bugetara care va fi discutata miercuri in sedinta de Guvern ca ministerele Muncii si Sanatatii vor primi bani in plus.

16:46 - Sase paciente, proaspete mame, care au fost infectate cu coronavirus si care se aflau internate la Maternitatea Bega din Timisoara, spital - suport Covid-19, au fost externate, miercuri, in aplauzele medicilor. Ele vor ramane in izolare la domiciliu pentru urmatoarele doua saptamani, in timp ce bebelusii lor, sanatosi, sunt in continuare internati la maternitate.

16:40 - Sapte tone de echipamente de protectie medicala, constand in 100.000 de masti de protectie, sunt aduse miercuri in tara din Turcia cu o aeronava C-27J Spartan a Fortelor Aeriene Romane.

16:31 - Sala Polivalenta Cluj-Napoca va fi transformata in centru de spitalizare pentru bolnavii de COVID-19, cu o capacitate de 350 de locuri, unde pacientii vor fi primiti, triati, cazati si tratati. "Se cumpara echipamente si suntem cu arma la picior", a spus primarul orasului, Emil Boc.

16:23 - FMI avertizeaza ca deciziile politice adoptate pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus ar putea declansa un nou val de proteste, daca masurile adoptate de guverne vor fi considerate insuficiente sau ca favorizand persoanele instarite.

16:16 - OMS recomanda tarilor care relaxeaza restrictiile ce au fost impuse pentru a combate raspandirea noului coronavirus ar trebui sa astepte cel putin doua saptamani pentru a evalua impactul unor astfel de schimbari inainte de a adopta o noua relaxare a acestor masuri de izolare si carantina.

16:09 - Un preot din parohia Dragosloveni, comuna Dumbraveni, isi indeamna enoriasii sa stea acasa in noapte de Paste si le promite acestora ca va duce lumina Invierii in casele lor, precum si la toate mormintele din cimitir.

16:07 - Restrictiile impuse in statele UE pentru stoparea raspandirii noului coronavirus sunt necesare, dar ele vin cu un pret economic enorm si nu pot dura la infinit, insa inaintea ridicarii lor este nevoie sa fie indeplinite criteriile epidemiologice, sa se asigure o capacitate suficienta a sistemului sanitar pentru a trata bolnavii si o testare extinsa a populatiei, potrivit foii de parcurs prezentate miercuri de Comisia Europeana pentru ridicarea treptata a masurilor de izolare, in care printre recomandari se mentioneaza inlocuirea starii de urgenta cu interventii precis directionate care sa asigure transparenta si responsabilitatea democratica.

16:00 - Un numar de 100.000 de doze de hidroxiclorochina vor fi donate de Sandoz, dozele urmand a fi distribuite spitalelor pentru tratarea a peste 4.000 de pacienti spitalizati si diagnosticati cu COVID-19, conform protocolului national standard de tratament aprobat de autoritatile din Romania.

15:53 - Numarul deceselor provocate in Olanda de epidemia de COVID-19 a depasit miercuri 3.000, dupa ce in ultimele 24 de ore au fost raportate inca 189 de victime, totalul ajungand astfel la 3.134, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Sanatate Publica (RIVM), transmit Reuters si Xinhua.

Conform celei mai recente raportari zilnice a Institutului, au fost inregistrate 734 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, ceea ce ridica bilantul total la 28.153 de persoane contaminate.

15:50 - Patru cadre operative de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Galati sunt infectate cu COVID-19, iar alte 31 au fost plasate in izolare la domiciliu, a anuntat, miercuri, Directia de Sanatate Publica (DSP) Galati.

15:44 - Politia Romana arata cum poate fi refolosita o declaratie, modificand data, daca traseul este acelasi.



15:42 - Salvati Copiii lanseaza o linie telefonica gratuita ( 0800.070.009) pentru parintii ai caror copii intampina dificultati emotionale si comportamentale in perioada de izolare sociala.

15:39 - Aproximativ 40 de comercianti din pietele agroalimentare din Targu Mures, care nu detin certificate de producatori agricoli, au protestat miercuri, aratand ca vor ramane cu marfa nevanduta din cauza restrictiilor impuse de Ordonanta Militara numarul 8 si ca s-au plans inclusiv Institutiei Prefectului Mures, care nu le-a dat o solutie.

15:37 - Pacientii diagnosticati cu boala COVID-19 pot expulza sau elimina prin excretii coronavirusul infectios cu doua sau trei zile inainte de aparitia primelor simptome, potrivit unui studiu publicat miercuri de revista stiintifica Nature Medicine, relateaza EFE.

15:36 - Numarul contaminarilor cu noul coronavirus a crescut miercuri in Rusia cu peste 3.300, un alt record zilnic pe plan national, ajungand la un total de 24.500 de cazuri, dupa doua saptamani de crestere exponentiala, potrivit dpa.

Astfel, numarul de cazuri de COVID-19 a crescut cu aproximativ 800%, fata de cel de la inceputul lunii. Autoritatile federale au raportat ca la 1 aprilie erau inregistrate aproximativ 2.700 de cazuri.

15:32 - Ministrul Fondurilor Europene Marcel Bolos precizeaza ca bonusul de 2.500 de lei brut/luna acordat personalului medical va trebui platit de fiecare spital in parte si abia apoi banii vor fi decontati din fonduri europene.

15:26 - Creste numarul deceselor la caminul de batrani din Galati, unde este focar de COVID-19, dupa ce o alta femeie in varsta a murit in ultimele 24 de ore, ducand bilantul la 10 persoane decedate. Alti 97 de oameni, pacienti si angajati, sunt infectati.

15:21 - Comisiile de specialitate din Parlament propun plenului incuviintarea decretului de prelungire a starii de urgenta emis de presedintele Klaus Iohannis, cerand insa ca Guvernul sa prezinte periodic un raport privind masurile pentru combaterea epidemiei de Covid 19 si motivele care le-au determinat, in termen de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta sa prezinte un rapport complet in legatura cu actiunile intreprinse si cu consecintele acestora, iar in termen de 60 de zile Ciurtea de Conturi sa faca un control privind modul in care au fost gestionate resursele publice. Votul in plen este programat joi, online.

15:12 - Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Constanta a gasit, in urma unui control la firma care prepara mancarea pentru persoanele carantinate intr-un hotel din Mamaia, mai multe nereguli, printre care alimente expirate, produse tinute in conditii improprii, alimente carora le-a fost schimbata starea termica, mobilier cu rugina si mucegai in blocul alimentar, ustensile si vase neprofesionale si deteriorate.

15:04 - Cinci persoane din Centrul de Ingrijire si Asistenta de la Branisca, administrat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara, au fost infectate cu coronavirus si au fost transferate la spital, iar 9 ingrijitori s-au autoizolat voluntar in acest centru care a si intrat in carantina.

14:53 - Iranul anunta 94 de morti in 24 de ore, ceea ce duce bilantul total la 4.777 in cea mai afectata tara din Orientul Mijlociu. Republica islamica a inregistrat de la inceputul epidemiei in tara 76.389 de contaminari cu noul coronavirus, a precizat Kianush Jahanpur.

14:48 - Patriarhia are o noua reactie dupa ce presedintele Klaus Iohannis i-a cerut lui Marcel Vela sa anuleze "asa-zisul acord" cu Biserica, prin care erau stabilite numeroase derogari.

"Acordul Patriarhiei Romane cu MAI a fost fost unul interinstitutional, oficial si public. Este firesc, in calitate de crestini si cetateni care respectam riguros legea, sa cerem in contextul celei mai mari Sarbatori crestine cateva lucruri esentiale care nu intra in conflict cu nimic din reglementarile in vigoare.

Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respecta. Asta face BOR riguros de la inceputul pandemiei si ii ajuta concret pe cei afectati. Pana in acest moment, cu aproape 10 milioane de lei. Asta va face Biserica si mai departe", arata Banescu, purtatorul de cuvant al BOR.

14:37 - Numarul cadrelor medicale din judetul Botosani infectate cu COVID-19 a ajuns la 77, se arata intr-o informare de presa transmisa, miercuri, de Centrul Judetean de Comunicare coordonat de Institutia Prefectului.

14:23 - Primarul comunei Acas, Tibor Balog, este cercetat penal dupa ce ar fi participat o adunare de 30 de persoane, in localitate, procurorii precizand, miercuri, intr-un comunicat de presa, ca acesta "avea obligatia de a impune respectarea restrictiilor de adunare".

14:08 - Noi reactii impotriva ministrului Vela. Liderul TSD, deputatul Bogdan Cojocaru, sustine ca afirmatia privind intentia unor primari PSD de a incita oamenii sa mearga de Inviere la biserica este inaceptabila, acuzandu-l pe Vela de ignoranta si lipsa de respect fata de credinciosi.

"Ministrul de Interne 'Marcel - hai Valea' militianu in geaca de piele, care reuseste performanta unica in lume de a trimite pompierii sa duca foc, la propriu, a declarat astazi ca are informatii ca primari PSD pregateau actiuni in genul 10 august in noaptea Sfintelor Pasti, pentru a starni credinciosii sa asalteze bisericile! Pe langa incompetenta, Vela e si incredibil de ignorant si dovedeste lipsa de respect fata de oameni si de credinta lor! Cum sa-si imagineze cineva ca o biserica poate fi luata cu asalt de Sfintele Pasti?

Ce sa fi facut credinciosii la indemnul primarilor PSD? Sa se bata cu politia si armata? Ce crede domnul ministru ca-i credinciosul roman - un terorist? Da, oamenii au nevoie de credinta si se vor comporta decent! Dar sa faci asemenea afirmatii de parca primarii PSD ar fi sefi de bande criminale organizate formate din credinciosi ortodocsi in ziua Sfintelor Pasti este inacceptabil!", afirma Cojocaru.

13:54 - Restrictiile cu privire la deplasare care au intrat in vigoare luna trecuta in Germania in vederea unei opriri a raspandirii noului coronavirus urmeaza sa fie prelungite pana cel putin la 3 mai, dezvaluie in editia de miercuri cotidianul economic Handelsblatt, care citeaza agentia germana de presa DPA, relateaza Reuters.

13:50 - Celula de criza insarcinata cu gestionarea epidemiei noului coronavirus a anuntat miercuri 3.388 de noi contaminari - cel mai grav bilant cotidian in Rusia de la inceputul epidemiei - care creste numarul total al cazurilor la 24.490, relateaza Reuters. Celula a anuntat de asemenea alte 28 de decese. Bilantul total al mortilor a crescut la 198 de morti.

13:46 - Lady Gaga a facut un apel la liderii lumii sa doneze fonduri pentru cercetarile privind coronavirusul. Pe 18 aprilie, Lady Gaga organizeaza un concert televizat caritabil pentru cei care lupta cu pandemia de COVID-19.

13:39 - O noua strategie de testare pentru coronavirus este folosita la Oradea, managerul Spitalului Judetean, George Carp, declarand ca noua metoda, folosita si in Israel, permite determinarea potentialului infectios al unui grup si a fost folosita in cazul celor aflati in carantina.

"Am apelat la o metoda de testare in grup pentru comunitati. Am apelat la aceasta metoda care se foloseste si in alte boli (malaria), prin care testarea de grupuri de 32-64 de indivizi ne permite sa determinam potentialul infectios al grupului. L-am aplicat in carantina si am reusit sa izolam acele grupuri care sunt cu potential infectios. Si Germania foloseste aceasta metoda. De asemenea, Israelul este un exemplu elocvent pentru treaba asta. Asa incercam sa putem sa stapanim raspandirea virusului", a declarat George Carp, managerul Spitalului Judetean Oradea, conform ServusCluj.ro.

Oradea a transformat spitalul Municipal, de 450 de paturi in spital Covid. Totodata, potrivit managerului George Carp, toate grupurile de risc sunt testate periodic pentru a se putea identifica din timp potentialii pacienti care raspandesc virusul.

 
 
 
 
-0:00
 
 
 
 
Advertisement


13:34 - Finlanda ridica miercuri baraje rutiere care izoleaza regiunea capitalei Helsinki, a anuntat premierul Sanna Marin, relateaza Reuters.

Deplasarile din regiunea Uusimaa - focarul epidemiei noului coronavirus in Finlanda - si restul tarii erau interzise de la 28 martie, in vederea evitarii unei raspandiri a virusului in alte regiuni.

13:30 - Germania a inregistrat miercuri 2.486 de noi contaminari cu noul coronavirus, iar bilantul imbolnavirilor a crescut la 127.584, a anuntat institutul de boli infectioase Robert Koch, relateaza Reuters. De asemenea, numarul mortilor a crescut cu 285 la 3.254 de la inceputul epidemiei.

Autoritatile atrasesera atentia ca panta descendenta nu inseamna neaparat ca Germania a depasit varful, scaderea cazurilor fiind corelata cu scaderea testarii din perioada Pastelui.

13:27 - China a anuntat miercuri o scadere a bilantului contaminarilor cu noul coronavirus, insa ramane ingrijorata de numarul tot mai mare al contaminarilor in regiunea de la frontiera cu Rusia, relateaza Reuters.

13:24 - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a inchis temporar Piata Gorjului si Piata Titan 2 - Minis, pana la remedierea unor deficiente constatate, si a aplicat amenzi de 30.000 de lei pentru neregulile gasite. La Piata Veteranilor din sectorul 6 al Capitalei a fost data o amenda de 10.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor ordonantei militare numarul 3.

13:21 - Odata cu perioada de autoizolare a consumatorilor, actiunile platformei online de filme Netflix si actiunile gigantului american de comert Amazon au atins cele mai inalte cote pe bursa americana si au depasit indexul general Nasdaq. Marti, actiunile Netflix au crescut cu 4,2%, in timp ce titlurile Amazon au inregistrat un avans de 5%.

13:13 - USR cere ca ministrul de Interne, Marcel Vela, sa isi dea demisia in contextul discursului sustinut de presedintele Klaus Ioahnnis, dupa ce seful statului a anuntat ca ii va cere lui Vela sa revina asupra protocolului dintre MAI si BOR.

13:06 - Numarul dosarelor penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor a ajuns la 401, in timp ce 6.866 de persoane au fost doar in 24 de ore prinse incalcand restrictiile de circulatie. Ele au primit amenzi de 14.560.984 de lei.

13:02 - Un copil de 5 ani din Pordenone, Italia, a fugit de acasa sa isi imbratiseze mama, aflata in prima linie de lupta impotriva coronavirusului intr-un spital din Trieste. Femeia nu a mai mers acasa de o luna, ca sa evite infectia.

Baietelul s-a strecut afara din casa dupa o cearta cu bunicii sai si a vrut sa ii ceara unui sofer sa-l duca la mama lui.

12:57 - Pana la acest moment in Romania au fost facute 74.827 de teste. In 24 de ore au fost facute 4.730 de teste, cifra cu mult mai mare decat cea din bilantul de ieri, care nici nu atingea 3.000.

12:55 - Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt 23.353 de persoane si alte 67.317 de persoane sunt in izolare la domiciliu.

12:53 - Au fost inregistrate alte 337 de noi cazuri de imbolnavire in ultimele 24 de ore, bilantul total urcand la 7.216 cazuri. A crescut si numarul celor internati pe sectiile ATI, de la 241 cati erau marti, la 245, cifra de miercuri. Numarul celor declarati vindecati a ajuns la 1.217.

12:30 - Apar primele cereri pentru demiterea lui Marcel Vela din functia de ministru de Interne. Deputatul USR Iulian Bulai spune ca e timpul pentru o remaniere guvernamentala.

"'Stati acasa! Altfel dupa sarbatori vom avea inmormantari!' Multumesc, presedintelui Klaus Iohannis! Pactul Guvern-BOR va fi anulat. Dupa aceasta grava eroare a ministrului Vela, reiterez solicitarea de demitere a acestuia din functia de sef al MAI.

Este timpul pentru o remaniere guvernamentala. Omul care a fost insarcinat cu protejarea noastra, Vela, a fost dispus sa faca compromisuri impardonabile care ar fi dus la cresterea deceselor de covid 19 in Romania", scrie Bulai pe Facebook.

12:15 - Presedintele Klaus Iohannis sustine o noua declaratie de presa. El anunta ca le va cere lui Ludovic Orban si ministrului Vela sa revina asupra "asa-zisului acord" cu Patriarhia, referitor la impartirea Sfintelui Pasti si a luminii.

"Stati acasa, altfel dupa sarbatori vom avea inmormantari!", e mesajul presedintelui.

12:15 - Presedintele Klaus Iohannis sustine o noua declaratie de presa. El anunta ca le va cere lui Ludovic Orban si ministrului Vela sa revina asupra "asa-zisului acord" cu Patriarhia, referitor la impartirea Sfintelui Pasti si a luminii.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Ce este moringa și care sunt beneficiile sale pentru sănătate
29/03/2024 10:02

Ce este moringa si care sunt beneficiile sale pentru sănătate Moringa oleifera este o plantă originară din nordul Indiei, care poate creste si in alte locuri tropicale si subtropicale, cum ar fi Asia si Af ...

Toate spitalele publice vor fi modernizate
29/03/2024 08:30

Executivul va demara un program de investitii in spitale publice in valoare de 13,25 miliarde lei (2,7 miliarde euro, la cursul de schimb actual) pană in 2031. Prin acest program vor fi finantate lucrări de i ...

Alergiile, provocatorii invizibili ai vieții cotidiene
28/03/2024 13:54

Într-o lume in care progresul si inovatia sunt la ordinea zilei, sănătatea umană se confruntă paradoxal cu provocări crescande. Una dintre cele mai răspandite si complexe probleme de sănătate din ...

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea
28/03/2024 13:45

Un bărbat mort a fost somat de un spital să plătească spitalizarea. Spitalul Clinic Judetean de Urgentă „Sf Apostol Andrei” din Galati vorbeşte cu mortii. Chiar dacă un bărbat era mort de zile intr ...

Cât este valabilă adeverința care înlocuiește cardul național de sănătate
28/03/2024 00:17

Adeverinta care substitutie cardul de sănătate va fi valabilă pană la emiterea unui nou card, conform unui ordin al presedintelui CNAS. Un ordin al presedintelui CNAS stabileste că valabilitatea adeverint ...

 Prosopagnosia, oamenii care nu-și recunosc nici imaginea din oglindă
27/03/2024 13:45

Prosopagnosia, cunoscută si sub numele de „cecitate facială”, este o tulburare neurologică rară, care impiedică capacitatea de a recunoaste fetele. Acesta nu este doar un simplu moment de uitar ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:30

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Carne de pui îngălbenită cu vopsea, descoperită de inspectorii ANPC: 'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi'
27/03/2024 09:05

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneo ...

Renumitul doctor William Makis aruncă bomba: Cancerul prințesei Kate ar putea fi cauzat de vaccinurile ARNm COVID-19 pe care le-a făcut în 2021
26/03/2024 16:31

William Makis este un binecunoscut specialist in domeniul oncologiei, cu peste 100 de lucrări publicate pe această temă. De curand, specialistul a venit cu o teorie care a pus pe jar lumea medicală. In urm ...

Cele cinci temeri legate de sex ale generației Z, conform terapeuților
26/03/2024 11:52

Conform unor cercetări, generatia Z - adică cei născuti intre 1997 si 2012 – este mai putin activă din punct de vedere sexual fată de alte generatii. Dependenta de tehnologie, stresul si problemele de s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei