LIVE TEXT cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume:Avem 246 de morti de COVID-19 in Romania. Marea Britanie anunta 881 de noi decese in ultimele 24 de ore

virus  5152700000

Dimensiune font:

| 09-04-2020 20:22

 

 Datele statistice pentru toate statele lumii sunt inregistrate zilnic AICI.

246 de romani au murit de coronavirus in tara, iar la aceasta cifra se adauga si cei 38 care au pierdut lupta cu boala in alte state ale lumii. Numarul celor infectati creste de la o zi la alta - joi am ajuns la 5.202 cazuri.

Spitalele fac fata cu greu situatiei, mai ales daca tinem cont ca 25% dintre bolnavi sunt chiar angajati din sistemul sanitar.

Premierul Orban se lauda ca am depasit criza echipamentelor medicale, insa realitatea din teren il contrazice, iar medicii se doteaza in continuare din donatii. Nu se gasesc masti sau manusi la farmacie sau supermarket, asa ca populatia tot nu are cu ce sa se protejeze.

Pe de alta parte, dupa ce la privat s-au desfiintat sau suspendat deja peste un milion de contracte de munca, a venit randul bugetarilor sa auda cuvantul somaj - e vorba doar de cei neesentiali, care vor intra in somaj tehnic 15 zile pe luna. Azi e sedinta de guvern in care s-a discutat despre aceasta ordonanta de urgenta, care ar putea fi adoptata saptamana viitoare, dupa cum a anuntat Orban.

In lume, cifrele pandemiei cresc: in SUA, au murit aproape 2.000 de oameni pentru a doua zi consecutiv, iar numarul deceselor in Spania ar putea fi mult mai mare, avand in vedere ca oficial se declara doar cei testati, iar mii de batrani au murit in azile, fara sa fie testati inainte, desi aveau simptome.

La nivel mondial, exista peste 1,5 milioane de cazuri de infectare cu coronavirus si mai mult 88.000 de decese confirmate.

 

20:24 - Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anuntat ca, joi si vineri, vor ajunge in tara echipamente medicale de protectie donate Romaniei de Guvernul Emiratelor Arabe Unite.

"Este vorba de 3 milioane de masti, 2,7 milioane de manusi de examinare, 84.000 de manusi de protectie, 37.000 de combinezoane, 20.500 ochelari de protectie", a precizat Aurescu, joi, in cadrul sedintei de guvern.

20:11 - Regatul Unit a inregistrat 881 de noi decese in ultimele 24 de ore, totalul ajungand la 7.978 de morti, a anuntat joi ministrul Afacerilor Externe, Dominic Raab, citat de AFP.

20:09 - Peste un million de lei, din bugetul Consiliului Judetean Valcea, vor merge la Spitalul de Urgenta Ramnicu Valcea, pentru a fi cumparate un aparat Real Time PCR si ventilatoare pentru bolnavii de COVID-19.

20:05 - Coronavirusul se poate "reactiva" la persoane care au fost vindecate, transmite Centrul de Control si Prevenire al Bolilor (CDC) din Coreea de Sud. 51 de pacienti care s-au vindecat aici au fost testati pozitiv din nou, anunta Centrul.

19:57 - Intr-o comuna din judetul Vaslui este focar de COVID-19, dupa ce 22 de persoane, intre care o fata de 15 ani, au participat la o intrunire religioasa a cultului penticostal, apoi au fost diagnosticate cu noul coronavirus. Numarul suspectilor ar putea ajunge la 250 de persoane, conform Mediafax.

19:37 - Autoritatile italiene au anuntat joi noile date cu privire la pandemia de coronavirus: 610 de decese inregistrate in ultimele 24 de ore si 4.204 noi cazuri de infectare. In total, in Italia sunt 143.626 de cazuri de infectare, iar numarul total al deceselor a ajuns la 18.279.

19:33 - Directia de Sanatate Publica (DSP) Timis a anuntat ca incepand de joi gravidele care ajung la Maternitatea Odobescu a Spitalului Municipal Timisoara in travaliu sau in travaliu avansat, care nu mai pot fi testate inainte de nastere, vor fi testate imediat dupa aceea si, in functie de rezultat, vor fi directionate spre Maternitatea Bega-COVID sau vor ramane in spitalul initial, daca sunt negative.

19:28 - Facebook a lansat joi un fond de trei milioane de euro pentru sustinerea mass-mediei locale europene, cu scopul ajutorarii acestora sa depaseasca criza provocata de noul coronavirus.

19:24 - Lavra Pecerska, celebra manastire ortodoxa din centrul Kievului, care a ignorat masurile de combatere a noului tip de coronavirus, a devenit un focar de contaminare in Ucraina, cu circa 30 de persoane infectate.

19:22 - Dupa 28 de zile de masuri riguroase de izolare pentru combaterea coronavirusului, Albania se pregateste sa relaxeze unele dintre acestea, dar instituie pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care nu respecta carantina.

19:21 - Statul New York, epicentrul pandemiei de coronavirus in Statele Unite, a inregistrat un nou record al deceselor intr-o zi: 799. totusi, noile internari au scazut, a anuntat guvernatorul statului, Andrew Cuomo, citat de News.ro.

"Suntem pe cale de a aplatiza curba, am avut o crestere neta a internarilor de 200", ceea ce reprezinta "cea mai mica cifra pe care am inregistrat-o de cand a inceput acest cosmar", a declarat guvernatorul in cadrul conferintei zilnice despre epidemie.

19:14 - Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, a anuntat ca vrea sa aduca doi medici chinezi care au luptat impotriva COVID-19 si care pot sa ofere expertiza spitalelor din judet, cerand, in acest sens, sprijinul ambasadorului Chinei in Romania, scrie Mediafax.

19:07 - O arma si munitie s-au gasit in bagajele unui barbat de 36 de ani care era escortat spre un centru de carantina din judetul Vaslui.

19:06 - Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu-Mures anunta ca fac cercetari pentru informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, dupa ce un document neoficial despre obligativitatea purtarii de masti a ajuns pe Facebook.

19:00 - Toate companiile private si institutiile publice din Oradea care au peste 50 de angajati sunt obligate, de luni, sa verifice temperatura personalului cu termometre cu citire de la distanta, scopul fiind de a nu fi oprita activitatea economica din oras.

18:56 - Pentru prima data in istoria revistei glossy Voque, editia de aprilie a Vogue Italia are o coperta in totalitate alba, omagiu adus cadrelor medicale care se lupta cu coronavirusul.

18:49 - Germania este pregatita sa dea dovada de solidaritate cu statele din zona euro dur afectate de criza noului coronavirus, a dat asigurari joi Angela Merkel - care a respins insa solutia obligatiunilor comune, sustinuta de Italia.

18:40 - Banii turistilor romani care au platit sejururi si nu au mai putut merge in vacanta din cauza epidemiei de coronavirus se pot restitui sub forma de bonuri de masa sau vouchere de vacanta, pentru servicii in Romania, a declarat Alin Burcea, proprietarul touroperatorului Paralela 45.

18:35 - Spitalul de Boli Infectioase din Iasi va primi, in cursul serii de joi, 30 de pacienti confirmati cu coronavirus care erau internati la Spitalul Judetean din Piatra Neamt, intrucat medicii nemteni nu mai fac fata numarului mare de cazuri.

18:28 - Inca 17 decese provocate de coronavirus au fost inregistrate in Romania. Bilantul ajunge la 246 de morti.

18:17 - Alte 350.000 de masti FFP2, recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru protectia personalului medical, au fost aduse, joi, cu o cursa Tarom din China. Materialele sanitare vor fi distribuite spitalelor desemnate pentru gestionarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus.

17:44 - In contextul starii de urgenta reprezentanti ai Federatiilor si Organizatiilor Profesionale din domeniul Asistentei Sociale au formulat o scrisoare deschisa prin care cer oficialilor infiintarea unui Grup pentru Asistenta Sociala Urgenta, prin care sa se relocheze resursele.

17:38 - Politistii au deschis un dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor dupa ce aproximativ 1.500 de persoane care pleaca la munca in Germania au fost inghesuite pe Aeroportul International "Avram Iancu" din Cluj-Napoca.

17:30 - Fostul premier francez Manuel Valls a avertizat joi ca Uniunea Europeana (UE) se poate "prabusi" din cauza lipsei unui "raspuns comun puternic" in lupta imporiva crizei sanitare provocate de noul coronavirus.

17:23 - PNL Vrancea acuza conducerea Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani ca a gestionat ineficient criza COVID-19 in unitatea medicala si ii solicita managerului Constantin Mandrila, care a fost testat pozitiv la infectia cu virusul SARS-COV-2, sa isi depuna demisia.

17:21 - 240 de paturi sunt in curs de instalare intr-un spital de campanie care este amenajat in centrul expozitional "Expo Arad" al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA), au anuntat, joi dupa-amiaza, autoritatile din Arad.

17:15 - Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), sesizata in regim de urgenta de trei migranti gazduiti intr-o tabara de refugiati in Grecia si care se considera amenintati de COVID-19, i-a cerut Atenei sa ia masurile necesare pentru protectia lor.

17:10 - Manastirea Dragomirna din Suceava a fost inchisa, dupa ce noua maicute de acolo au fost testate pozitiv cu noul coronavirus. Alte 59 de persoane de acolo urmeaza sa fie testate pentru COVID-19, a anuntat directorul DSP Suceava, Manuela Trifan, potrivit Antena3.

Maicutele depistate cu coronavirus sunt izolate in chiliile lor. Se pare ca sursa de imbolnavire ar fi pelerini care au venit sa se roage.

17:01 - Nelu Tataru anunta ca a fost inceputa o ancheta in cazul de la Buzau, dupa ce testele a doi barbati care au fost declarati vindecati de coronavirus au iesit pozitive la o noua testare.

16:57 - Ministrul Sanatatii afirma ca deocamdata nu sunt scenarii "foarte rele" ca sistemul sanitar sa nu poata suporta cazurile de persoane infectate cu noul coronavirus.

16:44 - Dupa ce au aparut diverse reactii in urma horei facute de medicii din Craiova in fata spitalului, acestia au explicat motivul bucuriei: au reusit sa salveze viata primul pacient cu noul COVID-19 internat aici.

Barbatul din Caracal a fost internat in spital in data de 6 martie, iar in aceasta perioada a fost pe punctul de a muri de trei ori. Joi, el a fost declarat vindecat si externat, informeaza Mediafax.

La finalul horei, pacientul care se afla la geamul salonului unde era internat, a fost aplaudat de cadrele medicale care i-au si dat vestea ca va pleca acasa.

16:39 - Sapte cadre medicale din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani au fost testate pozitiv pentru COVID-19, iar una dintre sectiile unitatii medicale a fost inchisa, a declarat, joi, directorul Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea, Catalin Graur, citat de Agerpres.

16:31 - Salvati Copiii solicita Guvernului sa ia masuri urgente de protectie a personalului medico-sanitar din maternitati si din sectiile de terepie intensiva, dupa ce neonatologii au transmis numeroase apeluri in acest sens. ONG-ul cere testarea gravidelor inainte de nastere si a personalului medical, informeaza Mediafax.

16:18 - Institutul olandez de Sanatate Publica a anuntat joi 148 de noi decese si 1.213 contaminari cu noul coronavirus. Bilantul creste astfel la 2.396 de morti si 21.762 de cazuri confirmate.

16:12 - Creste numarul mortilor la caminul de batrani din orasul Galati. Surse medicale citate de Mediafax anunta ca joi inca doua persoane au murit din cauza epidemiei de Covid-19, in timp ce alte 44 de persoane au aflat ca sunt infectate. Bilantul ajunge astfel la cinci morti si la 90 de bolnavi din randul batranilor si personalului.

16:06 - Ministrul Sanatatii da asigurari ca se poate asigura o cantitate de materiale sanitare, combinezoane si kituri de testare pentru toate spitalele care trateaza persoane infectate cu COVID.

15:52 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a comparat, joi, Romania cu o casa in care s-a facut curat.

"Ramanem la aceleasi estimari care evolueaza in dinamica in functie de afluxul din afara tarii noastre de concetateni. Ganditi-va ca intr-o casa in care am facut curat si mai intra cineva incaltat. In masura in care noi incercam sa izolam, sa identificam, sa tratam niste focare, ca in acele focare sa isi faca boala, mai pot veni din afara", a spus Tataru, intrebat cand estimeaza varful pandemiei de coronavirus, citat de Mediafax.

15:41 - Personalul medical de la Spitalul Clinic "Victor Babes" Craiova a organizat o hora in curtea spitalului. Imaginile au fost postate pe Facebook, fiind insotite de mesajul #numaiimpreunavominvinge.



15:29 - Numarul persoanelor din Bulgaria confirmate cu COVID-19 a ajuns joi la 611, in crestere cu 30 fata de ziua anterioara. Pana in prezent in Bulgaria au decedat 24 de persoane din cauza coronavirusului.


15:08 - Opt copii internati in Spitalul de Pediatrie Sibiu au fost confirmati cu coronavirus. Inca doua teste sunt in asteptare, a anuntat prefectura.

14:54 - Ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, explica intr-o postare pe Facebook cum s-a ajuns la situatia in care la doua spitale, din Suceava si Deva, a fost numita conducere militara.

Asadar, ministrul Ciuca vorbeste despre spitalul din Suceava, precizand ca nu a fost militarizat, iar personalului medical de acolo nu i s-a cerut sa se transforme in soldati.

"Vreau sa fie foarte clar: acest spital nu a fost MILITARIZAT, nu a trecut in subordinea MApN, nu a fost transformat intr-o cazarma, iar personalului medical de acolo nu i s-a cerut sa transforme in soldati care sa execute fara cracnire ordinele", scrie Nicolae Ciuca pe Facebook.



14:45 - Romanii din strainatate continua sa vina in tara. Potrivit Antena3, in ultimele 24 de ore, prin punctul de trecere al frontierei Bors au intrat peste 1.800 de persoane iar cei mai multi vin din Anglia, Germania, Franta. Ei nu isi vor petrece insa Pastele cu familia, pentru ca vor fi plasati in carantina.

14:37 - In plina pandemie, doi cosmonauti si un astronaut au zburat joi catre Statia Spatiala Internationala (SSI).

14:28 - Un barbat din Timisoara s-a ales cu dosar penal pentru fals in declaratii dupa ce a mintit ca a fost in Serbia. In realitate, el a dus marfa in Ungaria, Austria, Germania, Franta si Spania.

14:14 - Politistii fac cercetari dupa ce un barbat de 81 de ani a murit de coronavirus in Spitalul Judetean din Brasov. Familia acuza ca s-a infectat in spital, in timp ce unitatea sustine ca pacientul, internat pentru o operatie, venise infectat.

13:54 - Noul coronavirus a ucis alte 177 persoane intr-o zi in Iran, crescand bilantul la 4.110 decese. Numarul contaminarilor a crescut, de asemenea, cu 1.634, si a ajuns la 66.220.

13:51 - Autoritatile australiene au amenintat joi ca vor aplica amenzi dure si chiar pedepse cu inchisoarea pentru cei care ies din casa fara motive temeinice in timpul vacantei de Paste.

13:36 - Medicii din Spitalul Judetean de Urgenta Piatra-Neamt nu mai fac fata numarului mare de cazuri confirmate cu COVID-19, astfel ca au decis sa transfere la Iasi 30 de pacienti.

13:32 - Pentru 7 din cei 10 nou-nascuti depistati initial cu coronavirus testele sunt acum negative, anunta Grupul de Comunicare Strategica. Se asteapta rezultatele testelor pentru 2 nou nascuti care se afla in Arad si pentru cel de-al zecelea, in Hunedoara, pentru care se recolteaza astazi testul.

13:25 - ONU avertizeaza ca intre 400 si 600 de milioane de oameni ar putea fi impinsi in saracie de criza provocata de pandemia de COVID-19. Aceasta va fi pentru prima data in ultimii 30 de ani cand nivelul saraciei va creste la nivel global.

Criza economica va fi mai severa decat cea de sanatate, mai spun autorii studiului, citati de BBC, potrivit Mediafax.

13:14 - Grupul de Comunicare Strategica anunta ca, pana joi, la nivel national au fost prelucrate 51.802 teste pentru coronavirus.

13:07 - Creste si numarul romanilor decedati in strainatate, dupa ce un roman a murit in Germania. Pana acum sunt 38 de romani care au decedat in afara tarii: 11 in Italia, 7 in Franta, 11 in Marea Britanie, 6 in Spania, doi in Germania si unul in Suedia.

12:55 - Romania are in acest moment 5.202 cazuri de persoane infectate cu coronavirus, dupa ce in ultimele 24 de ore s-au inregistrat 441 de noi cazuri de imbolnavire. La ATI, in acest moment, sunt internati 178 de pacienti. Totodata, dintre persoanele confirmate pozitiv, 647au fost declarate vindecate si externate.

 12:35 - Premierul Boris Johnson se simte mai bine dupa trei zile de spitalizare la terapie intensiva cu COVID-19, a spus ministrul culturii, Oliver Dowden.


"Lucrurile merg mai bine pentru el. Este stabil, s-a ridicat in sezut si a vorbit cu personalul medical", a declarat Dowden.

12:28 - 14 cadre medicale din Sibiu sunt infectate cu coronavirus, 9 dintre ele fiind de la sectia de Gastroenterologie a Spitalului Judetean Sibiu, a anuntat, joi, prefectul Mircea Cretu. Printre cei infectati se afla si un doctor de la Ambulanta Sibiu, o asistenta medicala din sectia de Ginecologie si un asistent medical din sectia de ATI din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta.

12:19 - Sediul Ministerului Justitiei a fost evacuat, la cererea ministrului Catalin Predoiu, dupa ce un angajat al institutiei a fost confirmat cu COVID-19. Angajatii se vor intoarce la lucru miercuri, 15 aprilie.

12:12 - Rusia inregistreaza 1.459 de noi contaminari cu noul coronavirus intr-o singura zi, iar bilantul creste la 10.131. Este cea mai mare crestere a numarului de imbolnaviri de la inceputul epidemiei in Rusia. Numarul deceselor a crescut cu 13 intr-o zi, la un total de 76.

12:00 - Speranta in lupta impotriva coronavirusului vine de la tratamentul cu ozon care ajuta la evitarea terapiei intensive, arata un studiu facut de italieni pe 36 de pacienti infectati, din care unul singur a avut nevoie de intubare.

Practic, 200 mililitri de sange sunt recoltati de la pacientul cu COVID-19, sangele este lasat sa interactioneze cu ozonul cateva zeci de minute, iar apoi este reinjectat. Asociat cu medicamente antivirale, inflamatia incetineste, iar leziunile pulmonare se reduc. Efectele secundare nu sunt evidentiate, subliniaza cei care au experimentat protocolul, potrivit Mediafax.

Avand in vedere datele pozitive obtinute, s-a cerut Agentiei Italiene pentru Droguri si Comitetului de Etica al Institutului Spallanzani din Roma aviz pentru a se face un studiu pe 200 de pacienti care sufera de coronavirus.

11:53 - Un angajat al Ministerului Justitiei, care lucreaza in departamentul de buget finante, a fost confirmat cu coronavirus.

"Ministerul Justitiei comunica faptul ca astazi 9 aprilie unul din angajatii sai a fost confirmat cu COVID - 19. Persoana in cauza lucreaza la departamentul de buget finante si nu a mai fost prezenta in sediul ministerului din data de 3 aprilie", a transmis, joi, MInisterul Justitiei.

Sursa citata precizeaza ca ancheta epidemiologica este in desfasuraren si s-a dispus izolarea persoanelor aflate in contact cu persoana confirmata.

11:40 - Noul coronavirus a contaminat 108.202 de persoane si a ucis 2.107 in Germania, anunta joi Institutul de boli infectioase Robert Koch. Germania a inregistrat 246 de morti si 4.974 de contaminari intr-o zi, potrivit bilantului.

11:33 - Federatia "Solidaritatea Sanitara" considera ca solutia adoptata de Ministerul Sanatatii, de a promova militarizarea conducerii spitalelor ca o formula magica de rezolvare a problemelor, este gresita.

"Nu exista dovezi privind un nivel mai mare de eficienta al modelului militar de organizare a unitatilor sanitare in lupta cu pandemia COVID 19, acestea fiind cel putin in egala masura afectate de acest inamic nou. Sistemul sanitar are capacitatea de a-si rezolva probleme daca specialistii sunt ascultati si sprijiniti.

Depolitizarea urgenta a conducerii spitalelor care nu si-au organizat in mod adecvat activitatea si angajarea unor manageri civili, pe criterii de competenta, constituie solutia adecvata pentru o astfel de situatie", se arata intr-un comunicat transmis Ziare.com.

11:21 - Circa 930 de persoane nu au respectat, in ultimele 24 de ore, masura privind restrictionarea circulatiei. Jandarmii au aplicat, astfel, la nivel national, sanctiuni totale de 1.989.550 lei.

11:05 - Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, afirma ca spalarea strazilor cu detergent este suficienta pentru a indeparta si elimina riscul de infectie cu coronavirus.

"Din referintele pe care le am eu, de la OMS sau din alte tari care fac deja aceste lucruri, curatarea strazilor cu detergent este suficienta pentru a indeparta si elimina riscul de infectie", a declarat pentru RFI Romania Alexandru Rafila.

10:57 - La nivel mondial se inregistreaza in acest moment 1.514.866 de cazuri de coronavirus si 88.444 de decese. La numarul de cazuri confirmate SUA se mentin pe primul loc - 431.838, iar in ceea ce priveste numarul deceselor, Italia ramane pe primul loc cu 17.669 de morti.

10:46 - Au mai murit inca doua persoane de coronavirus in Romania, numarul total ajunge la 229. Este vorba despre o femeie de 48 de ani din judetul Vrancea, decedata pe 4 aprilie si o femeie din Bucuresti, de 64 de ani, care a murit pe 1 aprilie.

10:30 - Seful IPJ Arad, Ioan Tamas, este izolat la domiciliu, dupa ce un membru al familiei sale a fost confirmat cu coronavirus. Comanda inspectoratului este asigurata de adjunctul pe linie de ordine publica Adrian Simon.

10:19 - Un medic de la Spitalul Penitenciar Dej a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus si internat in spital la Cluj-Napoca. A fost declansata o ancheta epidemiologica pentru a se stabili contactii acestuia, printre care sunt si detinuti.

10:07 - Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune ca nu orice fel de material poate fi folosit eficient pe post de masca impotriva coronavirusului.

"Esarfele, mai putin. Exista si masti, nu neaparat sanitare, masti textile, care se pot refolosi, dar ele trebuie sa poata fi spalate zilnic si calcate si dezinfectate", a declarat Rafila pentru RFI Romania.

Expertul afirma ca inainte sa oblige locuitorii sa poarte masca de protectie cand ies din casa, autoritatile locale care au luat asemenea masuri ar fi trebuit sa asigure si stocurile necesare pentru populatie.

09:48 - Noul coronavirus a inceput sa se raspandeasca la New York in luna februarie, inainte de inceperea testelor de depistare in masa, iar tulpina pare sa fi venit din Europa, a anuntat o echipa de geneticieni.

09:40 - Ambasadorul german la Bucuresti, Cord Meier-Klodt, spune ca avem foarte multe de invatat din aceasta criza.

"Eu vad trei directii, in principiu. Una este foarte simpla: sa fim mai bine pregatiti data viitoare pentru o astfel de criza. In al doilea rand, cred ca am invatat mult intre timp despre igiena, despre utilitatea mastilor. Cred ca nu ar fi ceva gresit sa pastram o parte din acestea si in viitor, ca obiceiuri firesti.

Si in utimul rand, intr-o maniera mai filosofica, ar trebui sa ne gandim mai bine la cauzele profunde ale acestei crize, daca traim intr-adevar in lume intr-o maniera sustenabila si nu exploatam resursele de mediu prea mult", a spus ambasadorul pentru Digi24.

09:27 - Noua paramedici SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bistrita-Nasaud au fost trimisi in sprijinul colegilor din Suceava, judet care se confrunta cu un deficit de personal de prim-ajutor in urma confirmarii mai multor cazuri de COVID-19 la Serviciul de Ambulanta.



09:14 - Romania are alte 7 decese, bilantul negru ajunge la 227 morti. Este vorba despre un barbat si o femeie din Bucuresti, doi barbati din Mures, unul din Brasov si altul din Hunedoara, plus inca o femeie din Alba.

De mentionat ca femeia din Bucuresti a decedat pe 2 aprilie, fiind confirmata infectia inca din 30 martie, insa abia acum a fost anuntata moartea ei.

09:12 - Un echipaj al Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Constanta, format dintr-un medic si un ambulantier, va intra in izolare la domiciliu. Asta dupa ce a mers la un pacient cu o criza de astm si care nu a spus din momentul cand a sunat la 112 ca este suspect de infectare cu COVID-19.

08:59 - Autoritatile din China au hotarat sa inchida un alt oras. Este vorba despre orasul Suifenhe, aflat la granita cu Rusia. Un singur locuitor al familiei va putea iesi din casa o data la trei zile pentru cumparaturi. Pentru a iesi din casa, chinezii trebuie sa aiba un cod QR prin care sa arate ca nu au fost testati pozitiv.

08:54 - Wuhan, orasul chinez in care a aparut primul focar de coronavirus, a raportat doua decese provocate de pneumonia virala COVID-19, care au fost singurele inregistrate pe intreg teritoriul tarii in ultimele 24 de ore.

08:46 - Pisicile se pot infecta cu noul coronavirus, dar cainii par sa nu fie vulnerabili la el, potrivit unui studiu ce a determinat deja Organizatia Mondiala a Sanatatii sa spuna ca va cerceta cu mai mare atentie transmiterea Sars-Cov-2 de la oameni la animalele de companie. Studiul, publicat pe site-ul publicatiei Science, arata ca si dihorii se pot infecta.

08:22 - Numarul de cazuri de coronavirus in statul New York a ajuns la un nou record, apropiindu-se de 150.000, depasind Spania la numarul de infectii.

779 de persoane au murit in statul NY, iar in New Jersey sunt 275 de decese in 24h, depasind recordurile inregistrate cu doar o zi inainte.

 


08:16 - BMW va incepe sa produca masti faciale pentru a ajuta la protejarea angajatilor proprii si a populatiei de raspandirea noului coronavirus, a declarat directorul general al grupului, Oliver Zipse. BMW va putea in curand sa fabrice cateva sute de mii de masti pe zi.

08:09 - Numarul deceselor cauzate de noul coronavirus inregistrate in azilurile de batrani din Madrid ar putea fi de cinci ori mai mare decat datele oficiale, care nu au luat in calcul circa 3.500 de victime nesupuse testelor.

07:57 - Pelerinajul de Florii se suspenda anul acesta, in saptamana Sfintelor Patimiri nu se savarseste slujba Sfantului Maslu de obste, iar slujba Invierii Domnului va fi oficiata fara participarea credinciosilor mireni, anunta Cancelaria Sfantului Sinod. In plus, "Pastile" vor fi distribuite la domiciliu de catre voluntari.

07:45 - Statele Unite au inregistrat pentru a doua zi consecutiv aproape 2.000 de morti (mai exact 1.973) legate de noul coronavirus, potrivit bilantului prezentat de Universitatea Johns Hopkins.

07:34 - Economia Statelor Unite se va contracta cu 30% in trimestrul al doilea si cu 5% in 2020, din cauza restrictiilor impuse de Guvern, estimeaza fondul de investitii Pacific Investment Management Co.

07:23 - Doua milioane de masti cumparate de Finlanda din China cu scopul de a proteja in fata noului coronavirus nu sunt potrivite pentru utilizarea in spital, anunta Guvernul de la Helsinki.

07:12 - Franta va acorda un ajutor de aproape 1,2 miliarde de euro pentru a combate raspandirea COVID-19 in Africa, a anuntat ministrul de Externe, Jean-Yves Le Drian.

"Nevoile sunt imense", a subliniat el, cerand consolidarea "sistemelor de asistenta medicala" in Africa, precum si a "capacitatilor de detectare si de cercetare stiintifica prin sustinerea cercetarii africane".

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Imagini îngrozitoare la Spitalul Pantelimon din Capitală! Fecale care curg dintr-o țeavă spartă la subsol ajung în mâncarea pacienților
18/03/2024 17:44

Imagini ingrozitoare, rupte parcă dintr-o epocă pe care o vrem demult uitată, au fost filmate de angajatele de la Spitalul Pantelimon, una dintre cele mai mari unităti spitalicesti din Bucuresti, care se af ...

Copii obezi, dar subnutriți. Pericolul care crește în România. Medic nutriționist: „Le facem viața mai grea hrănindu-i prost“
18/03/2024 15:02

Crezand că le fac un bine, părintii si bunicii indoapă copiii cu tot felul de alimente nesănătoase, in cantităti si la momente nepotrivite, uitand că in alimentatie „calitate“ inseamnă altceva. Rom ...

Scădere „galopantă” a acoperirii vaccinale în rândul copiilor
18/03/2024 10:31

Un reprezentant al Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Odette Popovici, a atenţionat, zilele trecute, la o masă rotundă despre hepatitele virale, asupra scăderii „ingrijorătoare, galop ...

Fă o plimbare de 10-15 minute după ce ai mâncat: Efectul pe care îl are asupra glicemiei
18/03/2024 10:18

Fă o plimbare de 10-15 minute după ce ai mancat: Efectul pe care il are asupra glicemiei. O scurtă plimbare după masă poate părea simplă, dar beneficiile sale pentru sănătatea fizică si mentală sunt ...

REMEMBER DIN 2021: 3 ani de la incendiul de la Institutul Matei Balș - 24 de morți și niciun vinovat
18/03/2024 01:01

Pe 29 ianuarie 2021, in incendiul devastator care a cuprins un pavilion al Institutului Matei Bals si-au pierdut viata 24 de pacienti. Patru pe loc, ceilalti in zilele următoare, in spitalele unde fuseseră tr ...

Medicul Virgiliul Stroescu spulberă vinul roșu: Alcoolul, sub orice formă, e toxic!
17/03/2024 11:57

Medicul Virgiliu Stroescu revine cu noi opinii categorice. După ce a declarat că să bei cafea inseamnă să iti biciuiesti organismul, Stroescu revine si spune că nici alcoolul nu ajută. Celebrul mit cu vi ...

Medicul care și-a înțepat un coleg la Spitalul Floreasca este soțul consilierei lui Iohannis pe probleme de sănătate
15/03/2024 20:38

Medicul de la Floreasca, cel care si-a intepat un coleg cu un instrument folosit la operatia unei paciente cu hepatită, este sotul consilierei prezidentiale Diana Păun. Bărbatul este acum urmărit penal pent ...

Incalificabil! În timp ce opera, un chirurg celebru de la Spitalul Floreasca a snopit în bătaie doi colegi
15/03/2024 12:25

Un chirurg de la Spitalul Floreasca a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de purtare abuzivă, după ce şi-a atacat cu electr ...

Oțetul de mere, mai bun pentru slăbire decât Ozempic, medicamentul care face furori. Câte kilograme poți da jos în 3 luni
15/03/2024 08:19

Un nou studiu, publicat săptămana aceasta in revistă medicală BMJ, arată că o lingură de otet de mere diluat intr-un pahar de apă in fiecare dimineată, inainte de micul dejun, ar putea declansa o pierd ...

Inpolitics: De ce sunt secretizate Rapoartele de Medicină Legală din perioada pandemiei?
14/03/2024 00:27

Consiliul Superior de Medicină Legală a lansat recent, prin presedinta prof. univ. dr. Diana Bulgaru Iliescu, invitatia pentru prezentarea Raportului asupra activitătii retelei de Medicină legală pentru an ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei