Lupusul indus de medicamente

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 14:03

Lupusul este o boala cronica autoimuna caracterizata prin inflamatie si leziuni la nivelul unuia sau a mai multor organe (indeosebi piele, rinichi, plamani, inima, celule sanguine), cauzand alterarea bunei functionari a organului/organelor cu pricina. Denumirea vine de la modificarea de la nivelul pielii fetei, care devine rosu-violacee in zona pometilor, amintind de muscatura de lup.

Responsabile de raspunsul autoimun se fac limfocitele B, celule specializate in producerea anticorpilor. In mod normal, anticorpii isi indreapta “atacul” asupra intrusilor patogeni, dar in cazul lupusului sunt afectate celulele sanatoase ale organismului. Atunci cand sunt afectate mai multe organe vorbim de lupus eritematos sistemic (LES), considerata forma cea mai severa si totodata cea mai des intalnita de lupus. Tratamentul este preponderent simptomatic, neexistand pe piata farmaceutica un medicament care sa vindece aceasta boala. Mai multe informatii legate de LES puteti gasi aici.


1. Ce reprezinta lupusul indus de medicamente (LIM)?
Se estimeaza ca un procent de cca. 10 din totalul cazurilor de LES este indus de medicamente, ceea ce se transpune numeric in 15.000 pana la 30.000 de cazuri de LES in fiecare an. Conditiile favorizante pentru dezvoltarea LIM sunt: utilizarea de medicamente cu potential alergizant ridicat (se comporta ca antigeni capabili sa conduca la raspuns autoimun de tip LES), timp indelungat sau in doze superioare dozelor terapeutice.

Din punct de vedere demografic, raportul cazurile de LIM in randul femeilor si al barbatilor este de 1:1. Ambele sexe sunt la fel de susceptibile dezvoltarii LIM, spre deosebire de lupusul eritematos sistemic care afecteaza mai frecvent femeile. Permanenta informare si rapida actiune a profesionistilor din domeniul medical sunt critice pentru un bun control si diminuarea efectelor lupusului indus de medicamente.

2. Ce medicamente pot cauza lupus?
Pe baza informatiilor colectate si analizate de-a lungul timpului, sunt peste 80 de medicamente cunoscute ca fiind cauzatoare de LIM, dintre care cele mai utilizate si cunoscute sunt:
  • procainamida (antiaritmic/anestezic local)
  • hidralazina (antihipertensiv vasodilatator)
  • minociclina (antibiotic din clasa tetraciclinelor)
  • penicilamina (medicament antireumatic/chelator de Cu in boala Wilson)
  • izoniazida (antituberculos)
  • chinidina (antiaritmic)
  • agentii anti-TNF-ɑ (de tip infliximab sau etanercept, cu indicatii terapeutice in tratamentul unor boli precum artrita reumatoida sau psoriazisul)
Cel mai mare risc de a dezvolta LIM este atribuit procainamidei, cu o incidenta de 20% dupa 1 an de administrare a medicamentului in limita dozelor terapeutice. Pe locul 2, se afla hidralazina cu o incidenta de 5-8% (in aceleasi conditii) si comporta urmatoarele categorii de risc: pacienti acetilatori lenti, genotipul HLA-DR4, sex feminin.
 
Alte medicamente cu risc mic de LIM sunt: acebutolol (beta-blocant cardioselectiv), carbamazepina (antiepileptic, util si in nevralgia de trigemen), clorpromazina (antipsihotic), sulfasalazina (antiinflamator intestinal, antireumatic).

 
3. Care sunt principalele simptome ale lupusului indus de medicamente?
Semnele clinice date de LIM variaza in functie de medicamentul cauzator si se inscriu in tablou clinic al lupusului eritematos sistemic:
  • artralgie (durerea localizata la nivelul articulatiilor) – in 90% din cazurile de LIM 
  • artrita (inflamarea articulatiilor)
  • mialgie (dureri musculare) – in 50% din cazurile de LIM 
  • serozita (inflamarea membranelor care inconjoara diferite organe): pericardita, pleurita
iar cu incidenta mai redusa:
  • fotosensibilitate
  • febra
  • hepatomegalie, splenomegalie
  • eruptii cutanate
4. Teste de laborator imunologice 
Se obtine rezultat pozitiv pentru
- anticorpi antinucleari (ANA) – 90% din cazurile de LIM
- anticorpi antihistone – in cca. 75% din cazurile de LIM si in cca. 20% din cazurile de LES. Exista o diferenta la nivel de dimer histonic asupra caruia anticorpul antihistona actioneaza: in LIM, complexul de histone vizat este H2A-H2B, in vreme ce in LES este H1-H2B
- anticorpi anti-ADNss (anticorpi anti-ADN denaturat – “single stranded DNA”) - mai frecvent intalniti in LIM comparativ cu LES.

O lista a autoanticorpilor si a bolilor asociate lor, pe baza carora se face diagnosticul de laborator este disponibila aici.

5. Care sunt criteriile de diagnosticare pentru LIM?
Lupusul indus medicamentos este destul de dificil de diagnosticat, intrucat nu exista criterii de diagnosticare aprobate. Diagnosticul este bazat de obicei pe identificarea agentului cauzator si pe tabloul clinic ce corespunde lupusului. Se considera urmatorul patern de diagnosticare a LIM:
  • prezenta a cel putin unui simptom clinic de LES (artralgie, mialgie, serozita, febra)
  • teste imunologice pozitive pentru ANA + anticorpi antihistone (anticorpi ce persista in serul sanguin o perioada indelungata si dupa oprirea tratamentului cu medicament incriminat)
  • administrarea medicamentului suspectat de declansarea LIM pentru cel putin 1 luna
  • imbunatatirea starii clinice a pacientului dupa zile sau saptamani de la suspendarea administrarii medicamentului incriminat si recurenta simptomelor la reluarea medicamentului incriminat
 
6. Tratamentul in cazul lupusului indus de medicamente 
Principala actiune ce trebuie luata consta in suspendarea imediata a administrarii medicamentului incriminat. O imbunatatire a simptomelor ar trebui sa fie observata in zilele sau saptamanile ce urmeaza. Gradul de reversie a manifestarilor specifice lupusului depinde de momentul intreruperii tratamentului raportat la inceputul bolii. Se recomanda si terapia de alinare a simptomelor de tip artralgie, artrita sau eruptii cutanate. Astfel, clasele de medicamente utilizate sunt antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi topici si/sau sistemici, hidroxiclorochina (antimalaric, imunosupresiv).

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei