Mituri demontate - Între pâinea congelată și cea proaspătă NU sunt diferențe semnificative / STUDIU

painea-alba

Dimensiune font:

| 24-02-2021 20:24

Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, s-au analizat trei tipuri de pâine, congelată sau proaspătă, rezultând diferențe nesemnificative între parametrii celor trei sortimente studiate.

Unii consumatori sunt în continuare reticenți la acest tip de produse, fiind influențați de mituri precum cel că alimentele congelate își pierd din calități sau conțin aditivi, ori pentru că doresc să rămână fideli produselor clasice.



În studiul realizat de cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, s-au analizat trei tipuri de pâine: franzelă obținută prin tehnologia “part-baked and frozen” (P1), franzelă produsă prin metoda fresh ambalată (P2) și franzelă produsă prin metoda fresh neambalată (P3). Specialiștii de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați au evaluat cele trei probe prin efectuarea mai multor analize, precum caracteristicile organoleptice, proprietăți fizice, chimice și microbiologice.

 

“Indiferent de producător și de existența sau nu a ambalajului, caracteristicile probelor de pâine analizate nu au prezentat o variație semnificativă. Analiza organoleptică a relevat diferențe nesemnificative în privința mirosului, a gustului sau a altor parametri organoleptici ai celor trei sortimente de pâine studiate. Valorile porozității și elasticității, care dau prospețime pâinii, au relevat o calitate necorespunzătoare doar pentru proba de pâine P3 (pâinea proaspătă neambalată). Diferențele apărute la determinarea caracteristicilor chimice se datorează faptului ca probele de pâine analizate au fost obținute din făinuri materie primă din surse diferite, de calități diferite, și nu din cauza procesului prin care au fost obținute. Toate probele de pâine au fost lipsite de drojdii și mucegaiuri, indicând o manipulare și ambalare ulterioară corespunzătoare a produselor.”, se arată în raportul realizat de cercetători.

Coordonatoarea studiului, prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu, de la Departamentul Știința Alimentelor, Ingineria Alimentelor, Biotehnologii și Acvacultură din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, transmite că “analizele efectuate au relevat diferențe nesemnificative între parametrii celor trei sortimente de pâine studiate. Pentru determinări s-au utilizat aparate specifice și metode de analiză conform standardelor internaționale în domeniu. Concluzia noastră este că toate cele trei sortimente au fost de bună calitate, conform standardelor specifice pâinii obținută din făină albă, atât din punct de vedere al gustului, aspectului, texturii, cât și al valorii nutriționale. Am observat o calitate foarte bună a făinii din care a fost preparată pâinea pre-coaptă congelată, comparativ cu pâinea proaspătă neambalată, a cărei materie primă a fost încadrată la categoria nesatisfăcătoare.”

În limbaj comun, tehnologia „part-baked and frozen” presupune că aluatul este preparat proaspăt, fără conservanți, apoi este divizat și format în pâini, pâinile sunt coapte, în proporție de 90%, în fabrică și apoi sunt congelate rapid, pentru păstrarea optimă a caracteristicilor nutritive. Ultima etapă, înainte ca pâinea caldă să ajungă pe raft, este finalizarea coacerii, proces ce are loc în magazin, pentru prospețime maximă și coajă crocantă, fără dezavantajele folosirii de conservanți.

Congelarea este o metodă sigură, ușoară și rapidă de păstrare a alimentelor proaspete o perioadă îndelungată, fără pierderi semnificative în proteinele, vitaminele și mineralele pe care acestea le conțin. Astfel, se evită degradarea calității și se gestionează mai bine stocurile de alimente, fără a se ajunge la risipă alimentară, arată autorii studiului. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
LIVEVIDEO Valeriu Gheorghiță anunță modificări la modalitatea de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19: telefonic, direct la centrul de vaccinare sau în spitalele non-COVID
20/04/2021 14:49

 "În mod deosebit, in mediul rural si nu numai, uneori este dificilă accesarea platformei de vaccinare", a admis astăzi medicul Valeriu Gheorghită, coordonatorul campaniei nationale de v ...

Împrumut de 250 milioane de euro pentru viitorul spital regional de la Iași
20/04/2021 14:49

Serviciile medicale spitaliceşti şi tratamentele medicale specializate pentru 3,2 milioane de oameni din nord-estul Romaniei vor fi transformate de noul sprijin financiar in valoare de 250 milioane de euro, ...

Coronavirus Romania. Record absolut de decese in ultimele 24 de ore. Numar mare de pacienti internati la ATI
20/04/2021 14:46

Autoritatile au transmis ca marti, 20 aprilie, au fost inregistrate 2.931 de cazuri noi de COVID-19 si 237 de decese. Numarul pacientilor internati la ATI a ajuns la 1.432. Este cel mai mare numar de decese in ...

Terapii complementare - Uleiul de mușcată alungă depresia
20/04/2021 13:56

Uleiul esential de Geranium (muscata) este un ulei cu un parfum dulce, floral, ce relaxează corpul si mintea. Proprietătile acestui ulei il recomandă ca fiind un bun astringent, tonic, dezinfectant si hidr ...

FOTO/VIDEO - 825 de copii au murit în primele 9 luni din 2020, înainte de a împlini un an
20/04/2021 12:30

825 de copii au murit in primele 9 luni din 2020, inainte de a implini un an. Anual, peste 1.200 de familii trăiesc această dramă Sandu Gruia dă voce nou-născutilor, in campania Salvati Copiii   ...

Harta locurilor libere pentru vaccinare: peste 190.000 de doze disponibile la nivel national. Care este situatia in Bucuresti
19/04/2021 21:09

 Harta locurilor disponibile pentru programari la vaccinare arata luni, 19 aprilie 2021 ca la nivel national sunt peste 100.000 de doze Pfizer disponibile, peste 30.000 de doze Moderna si aproape 60.000 ...

Coronavirus Romania. 149 de decese si doar 1.768 de noi imbolnaviri raportate
19/04/2021 14:26

Autoritatile au raportat luni, 19 aprilie, 1.768 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 si 149 de decese. Numarul pacientilor internati la ATI a ajuns la 1.448. Pana astazi, 19 aprilie, pe teritoriul R ...

Terapii complementare - De ce sunt sănătoase fibrele
19/04/2021 14:19

Fibrele sunt carbohidrati si reprezintă partea care nu se digera dintr-o serie de alimente vegetale: fructe, legume, leguminoase, verdeturi, cereale, nuci si seminte. Ele traversează relativ intacte tubul d ...

România ar putea scăpa de restricţii începând cu 1 iunie
19/04/2021 09:00

Andrei Baciu, secretarul de stat căruia prim-ministrul i-a delegat atribuţiile interimare la Ministerul Sănătăţii, a anunţat că Romania ar putea scăpa de restricţii incepand cu 1 iunie. Relaxarea res ...

Alți pacienți în stare critică au fost transferați de la București în Iași
19/04/2021 08:51

Noi pacienti in stare gravă au fost transferati ieri la Iasi, in sectia de ATI a Spitalului de Neurochirurgie. Un bărbat de 80 ani, confirmat cu Covid, intubat, a fost adus cu avionul de la Spitalul Sf. Pant ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei