Musetel – tratamente naturiste musetel

default

Dimensiune font:

| 03-10-2012 11:31

 Musetel – tratamente naturiste musetel

 

Denumire științifică mușețel: Matricaria chamomilla.
Denumire populară mușețel: mamoriţă

 

 

Denumire stiintifica musetel:

Matricaria chamomilla.

Denumire populara musetel:

mamoriţă, mărariul câinelui, matricea, mătricea, momoriţă, morună, muşăţăl, muşăţea, muşcăţel, muşeţel de câmp, ochiul boului, poala Sfintei Marii, roman,  romaniţă, romoniţă, romoniţă bună, romoniţă mică, rumaniţă, rumâniţe, rumoniţe

Proprietati terapeutice musetel:

Flori de musetel

Intern:

- musetelul este antiiflamator, sedativ, calmează durerile abdominale și ajută la eliminarea gazelor

- antispastic gastric și intestinal

- cicatrizant

- sudorific

- antidiareic

- puternic antiseptic  – distruge microbii – bactericid

Extern:

-  previne infecțiile microbiene – antiseptic

- tonic capilar

- emolient

-  antisepric descongestiv anorectal

Afectiuni tratate cu musetel:

boli tratate cu musetel: gastrite, enterocolite (inflamația intestinului subțire și gros), dismenoree, colici intestinale, diaree, infecții renale, rani infectate, arsuri, eczeme, tenuri iritate și congestionate, abcese dentare, laucoree, conjunctivite, inflamații vaginale, prurit vulvar, dermatoze inflamatorii, inflamații hemorodiale, fisuri anale, vaginită atrofică

Tratamente naturiste cu musetel:

- reacţii alergice, astm, frisoane – ca remediu de prim ajutor se administrează ceai de musetel fierbinte (care are efectele cele mai rapide). Pentru tratamentul general se administrează pulbere: 4-6 linguriţe de musetel pe zi.

- reacţii alergice pe piele (urticare) – ceai de musetel si alte plante. În paralel se face şi tratamentul extern cu cataplasme cu muşeţel pe zonele afectate.

- stări inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice, gastrită hiperacidă, ulcer în fază incipientă, iritaţii gastrice provocate de folosirea în exces a unor medicamente agresive, colite ce apar conex cu boala ulceroasă – pulbere de musetel sau ceai de musetel combinat. În unele cazuri persistente de ulcer şi gastrită musetelul este bine să se asocieze cu obligeană şi tătăneasă

- colici abdominale, spasme intestinale, colită (adjuvant) – pentru efectele antispastice şi calmante rapide ale colicilor se administrează ceai de musetel fierbinte. Pentru tratamente de lungă durată se va folosi pulberea de musetel

- colici abdominale la copii şi sugari – se administrează ceai ed musetel firbinte combinat cu alte plante.

- cataruri cronice ale căilor respiratorii superioare – pulbere. Pentru o eficienţă mai mare se asociază în proporţii egale pulberi de muşeţel, trei fraţi pătaţi şi mentă. Se ia o linguriţă din acest amestec de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Muşeţelul are cele mai puternice efecte în astmul şi bronşita alergică.

- dureri de cap şi migrene (mai ales pe fond de stres) – pulbere de muşeţel. Dacă aceste probleme sunt asociate disfuncţiilor biliare este foarte eficientă asocierea în proporţii egale a muşeţelului cu anghinare sau pelin

- stare de nervozitate sau agitaţie, coşmaruri la copii şi sugari – se administrează ceai de musetel in combinatie cu alte plante

- greţuri în timpul sarcinii – se ia pulbere de muşeţel – o linguriţă rasă de 2-3 ori pe zi, înainte de mesele principale.

- inflamaţii de diverse etiologii, mai ales ale mucoaselor – se administrează infuzie combinată de muşeţel, până la 1 litru pe zi. Dacă este  posibil se face şi un tratament extern cu cataplasme cu muşeţel, spălaturi sau, după caz şi localizarea procesului inflamator, clisme cu ceai de musetel foarte concentrat

- insomnii (adjuvant), iritabilitate nervoasă – ceai de musetel

- pulbere, administrată de 4 ori pe zi. În cazul insomniilor, ultima doză se ia cu 2 ore înainte de culcare.

- iritabilitate premenstruală, menstre dureroase (dismenoree), tulburări menstruale – pentru combaterea crampelor abdominale şi durerilor din zona genitală din timpul menstrelor se va administra ceai de musetel fierbinte (are efecte calmante, antispastice abdominale şi genitale rapide). Pentru tratamentul de fond al acestor dezechilibre se va lua o combinaţie în proporţii egale de muşeţel, salvie şi sunătoare. O linguriţă din acest amestec de pulberi se ia de 4 ori pe zi, pe stomacul gol

- dezechilibre hormonale la pubertate – se va lua o combinaţie în proporţii egale de muşeţel, salvie şi traista ciobanului. O linguriţă din acest amestec de pulberi se ia de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

- iradiere cu raze X, alfa, beta, gama – se ia pulbere de muşeţel, ceai negru şi năpraznic în proporţii egale: o linguriţă de amestec de 6 ori pe zi. Se consumă multe lichide (ceai de muşeţel şi mentă).

- ca adjuvant, alături de plantele specifice afecţiunii tratate, muşeţelul are efecte foarte bune în următoarele boli şi tulburări: faringită şi amigdalită (pentru efectul antiinflamator şi febrifug), epididimită (ca antiinflamator), diaree (ca şi calmant, antispastic), stări dispeptice, cistite purulente (ca analgezic), stres cronic şi boli generate de stres.

- erupţii cutanate care provoacă mâncărimi sau supuraţi – cataplasme cu musetel. Se ţin minim 1 oră pe zona afectată.

- afecţiuni ale căilor respiratorii superioare şi ale sinusurilor, sinuzită cronică în cazul copiilor – inhalaţii realizate zilnic, timp de mai multe zile consecutiv (5-10 zile, după caz).

- astm alergic – băi generale fierbinţi în care se adaugă 5 litri de infuzie combinată superconcentrată.

- conjunctivite şi alte inflamaţii ale ochilor – comprese de musetel şi spălături cu infuzie combinată superconcentrată, care însă va fi filtrată cu grijă prin vată.

- dureri de ochi – compresă cu musetel pe pleoape cu infuzie combinată superconcentrată.

- nevralgie cu localizări diverse (facială, de trigemen, intercostală etc.)

- se aplică pe locul afectat cataplasma cu muşeţel după care se acoperă cu o folie de nailon (pentru a nu se evapora) şi se aplică deasupra o sticlă cu apă caldă – fierbinte.

- îngrijirea părului – ultima clătire după spălare se va face cu infuzie combinată superconcentrată

- îngrijirea tenului, pete şi iritaţii ale pielii – se spală dimineaţa şi seara tenul şi zonele afectate cu un tampon de vată înmuiat bine în infuzie combinată superconcentrată. Se aplică, deasemenea, comprese cu acest extract pentru tratarea cazurilor mai grave.

- mâncărimi în zona genitală la femei (prurit vulvar) – spălaturi vaginale cu infuzie combinată de musetel superconcentrată.

- spălarea rănilor – se face cu ceai de musetel foarte concentrat

- stări de oboseală – băi generale în care se adaugă infuzie combinată superconcentrată.

- stări iritative ale intestinului gros – clisme cu infuzie combinată.

Mod de preparare mușețel -  ceai de mușețel, infuzie de mușețel

Intern

– ceai de musetel: o linguriță de flori de musetel la 200 ml de apă clocotită – se beau 2-3 ceaiuri pe zi

Extern

– infuzie – în acest caz cantitatea de flori de musetel se dublează; se folosește sub formă de comprese, băi, spălături vaginale, clisme, gargară, etc

Musetelul in traditia populara

Decoctul se folosea la spălături şi oblojeli contra durerilor de cap. Contra durerilor de urechi se făcea cu el abureli, ori spălături cu decoctul florilor. Se folosea şi la răni, bube, bube dulci, hemoroizi. Ceaiul se lua contra tusei, răceli, reumatismului.

Decoctul se ţinea călduţ în gură, contra durerilor de dinţi; se mai făcea cu el gargară, contra durerilor de gât. Peste tot era folosit la durerile de stomac. Sub formă de ceai sau plămădit în rachiu, de seara până dimineaţa, se lua contra vătămăturii.

Foarte frecvent era întrebuinţat pentru uşurarea naşterilor, a complicaţiilor sau a altor afecţiuni feminine

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei