Nouă motive care să ne calmeze frica de coronavirus

virus  media-158

Dimensiune font:

| 07-03-2020 12:24

 Epidemia de coronavirus a creat o problemă globală extraordinar de serioasă: în doar câteva săptămâni s-a extins din China în aproape 100 de țări, infectând peste 100.000 de oameni și cauzând aproape 3.500 de decese, notează Guardian.


Dar, pe măsură ce suntem asaltați, minut de minut, cu informații despre Covid-19 – breaking news, titluri de impact și isterie pe rețele sociale – există riscul de a pierde esențiala imagine de ansamblu.

Da, virusul este o problemă enormă, atât medicală, cât și politică, socială și economică. Dar merită să nu uităm că lumea nu a avut niciodată mijloace mai bune de a lupta cu ea și că, dacă ne infectăm, este puțin probabil să murim din această cauză, notează publicația britanică.
 

De aceea, Guardian prezintă o serie de informații liniștitoare privind coronavirusul oferite de mai mulți experți, printre care și Ignacio Lopez-Goni, profesor de virusologie la Universitatea Navarra:

Știm ce este coronavirusul


Virusul care a început să provoace cazuri de penumonie severă în Wuhan a fost identificat în șapte zile după anunțul oficial făcut pe 31 decembrie și, trei zile mai târziu, secvența ADN era disponibilă. Pentru virusul HIV apărut în 1981, de exemplu, a fost nevoie de doia ani pentru identificare, explică Lopez-Goni.

Știm că virusul este natural, că este înrudit cu un virus al liliecilor și că suferă mutații, dar nu pare să o facă prea des.

Putem testa prezența lui


La data de 13 ianuarie, la trei zile după publicarea secvenței genetice, un test de încredere era deja disponibil. Testul a fost realizat de cercetătorii de la departamentul de virusologie a spitalului universitar Berlin Charite cu ajutorul unor experți din Rotterdam, Londra și Hong Kong.

Știm că extinderea coronavirusului poate fi oprită (dar cu costuri considerabile)


Carantina draconică și măsurile de limitare a extinderii luate de China par să dea rezultate. Sâmbătă, în Wuhan au fost raportate doar 74 de cazuri noi și niciunul în restul provinciei. Mai multe provincii chineze nu au mai avut niciun caz în ultimele două săptămâni, iar unele au început să redeschidă școlile. În multe țări, infecțiile sunt grupate, ceea ce ar trebui să ajute oprirea lor.

Transmiterea nu se face atât de ușor (dacă suntem atenți) și poate fi eliminat destul de ușor


Spălatul pe mâini frecvent, făcut cu atenție, este – așa cum știm – cel mai eficient mod de a opri transmiterea coronavirusului, iar soluțiile pe bază de alcool, apă oxigenată sau clor dezinfectează suprafețele.

Pentru a fi considerat o persoană cu risc mare de a avea coronavirus trebuie să fi trăit sau să fi avut contact direct cu cineva infectat, ca o astfel de persoană să fi tușit sau strănutat pe tine sau să fi fost în contact direct, la mai puțin de doi metri, timp de mai mult de 15 minute. Nu se ia trecând pe lângă cineva infectat pe stradă.

În cele mai multe cazuri, simptomele sunt ușoare, iar persoanele tinere au un risc foarte scăzut


Potrivit unui studiu pe 45.000 de infecții confirmate din China, 81% dintre cazuri provoacă doar o suferință minoră, 14% dintre pacienți au avut simptome calificate drept ”severe” și doar 5% au fost considerate ”critice”, jumătate dintre acestea din urmă ducând la deces.

Doar 3% dintre cazuri sunt la persoane sub 20 de ani, copii nu par aproape deloc afectați de virus, iar mortalitatea sub 40 de ani este de aproximativ 0,2%. Aceasta crește la oamenii peste 65 de ani, ajungând la circa 15% la cei peste 80 de ani.

Calcularea mortalității este, însă, dificilă în timpul unei epidemii în desfășurare pentru că nu se știe câte cazuri ușoare sau asimptomatice au fost testate. Potrivit celei mai bune estimări de până acum, mortalitatea este de 1,4%, adică între cea a gripei spaniole din 1918 și pandemia de gripă din 2009.

Mulți pacienți se vindecă


Așa cum arată centralizarea realizată de Universitatea Johns Hopkins pe platforma online Arcgis, mii de oameni își revin după infecția cu coronavirus în fiecare zi. Ultimul bilanț disponibil sâmbătă arată că în peste 54.000 de cazuri înregistrate oficial pacienții s-au vindecat.

S-au scris deja sute de articole științifice despre infecție


O simplă chestionare cu subiectul Covid-19 în motorul de căutare al site-ului bibliotecii naționale de medicină a SUA generează 539 de rezultate, studii care se referă la vaccinuri, terapii, epidemiologie, diagnostic și practici clinice.

Este o rată de publicare exponențial mai rapidă decât în cazul epidemiei de SARS, spune Lopez-Goni, adăugând că cele mai multe articole științifice sunt gratuite.

Există prototipuri de vaccin


Companii farmaceutice și laboratoare de biotehnologie precum Moderna, Inovie, Sanofi și Novavax, dar și colective academice, precum cel de la University of Queensland (Australia) - multe dintre ele lucrând deja la vaccinuri pentru virusuri similare, rude cu SARS – au prototipuri de vaccin în dezvoltare, unele urmând să ajungă curând la testele pe oameni.

Zeci de tratamente sunt deja în curs de testare


La mijlocul lunii februarie, peste 80 de studii clinice erau deja în desfășurare pentru tartamente antivirale, potrivit revistei Nature, iar cele mai multe au fost utilizate cu succes în tratarea altor boli.

Medicamente precum remdesivir (folosit la Ebola și SARS), clorochina (malarie), lopinavir și ritonavir (HIV) și baricitinib (poliartrită reumatoidă) sunt folosite la pacienți cu coronavirus, uneori ca urmare a folosirii inteligenței artificiale
 
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei