O vorba buna pretuieste mai mult decat o suta de medicamente

default

Dimensiune font:

| 25-09-2012 00:00

O vorba buna pretuieste mai mult decat o suta de medicamente

 

 

 

Destinul medicului este asociat cu slujirea vietii, cu întelegere si compasiunea fata de suferinta bolnavului, iar omenia sa are radacini adanci în lumea legendelor hipocratice · Departarea de omenie se observa mai pregnant la bolnavul cu cancer, în cazul caruia am adoptat "stilul occidental" (nu ne-a fost suficienta adoptarea alimentatiei de tip occidental?), de a spune direct, fara ocolisuri, tot adevarul despre diagnosticul si evolutia bolii sale ("aveti un cancer gastric, cu metastaze generalizate si mai aveti de trait trei luni!!!")

De-a lungul timpului, medicii si-au întemeiat profesia nu numai pe stiinta si progrese tehnologice, dar, mai ales, pe umanism, fiind gata sa-l ajute pe cel în suferinta, chinuit de boala si înfricosat de amenintarea mortii. Medicina a fost si ramane o profesie particulara, în care medicii angajeaza cea mai pretioasa calitate sufleteasca: omenia. Destinul medicului este asociat cu slujirea vietii, cu întelegere si compasiunea fata de suferinta bolnavului, iar omenia sa are radacini adanci în lumea legendelor hipocratice. Acest principiu îl înfatiseaza cum nu se poate mai bine Maimonide (discipol al lui Avicenna), în "Legamantul medical": "O, Doamne, întareste-mi inima sa ajut pe sarac si pe bogat, pe cel bun si pe cel rau, pe prieten si pe dusman".

In conferintele tinute în tara si peste hotare, precum si la cursurile predate numeroaselor generatii de studenti, am accentuat asupra faptului ca pot exista lucruri mai presus de profesie, de meserie, dar nu exista lucruri mai presus de omenie. Un cuvant bun, o vorba de alinare si de speranta spusa unui om în suferinta nu costa nimic, dar pretuieste enorm pentru aproapele nostru. Progresele medicinii din ultimele decenii sunt uimitoare, dar partea sa de omenie nu mai este ce a fost odata. Din pacate, asistam la ceea ce unii numesc "dezumanizarea medicinii".

Astazi, medicul (devenit "prestator de servicii") executa tehnici suprasofisticate (în specialitatea mea introduce sonda în caile biliare si pancreatice, vizualizeaza endoscopic intestinul subtire etc.), dar nu mai acorda, din lipsa de timp, suficienta atentie numeroaselor probleme care îl framanta pe bolnav. In timpul pregatirii mele ca medic, am avut privilegiul de a avea mari profesori ale caror cursuri, pe langa prezentarea documentata si la zi a tematicii, erau si emotionante lectii de umanism. "Vizita mare" era asteptata cu emotie de medicii tineri, dar mai ales de bolnavi, carora profesorul, cu zambetul pe buze, mana pe umar si o vorba buna, le vindeca miraculos criza de ulcer! Asemenea lucruri se mai vad în putine spitale, consecinta a numeroaselor "reforme" în sistemul sanitar!

Departarea de omenie se observa mai pregnant la bolnavul cu cancer, în cazul caruia am adoptat "stilul occidental" (nu ne-a fost suficienta adoptarea alimentatiei de tip occidental?), de a spune direct, fara ocolisuri, tot adevarul despre diagnosticul si evolutia bolii sale ("aveti un cancer gastric, cu metastaze generalizate si mai aveti de trait trei luni!!!").

Desigur, drepturile omului reprezinta una din cele mai larg dezbatute teme pe plan international. De fapt, pacientul are dreptul sa stie tot adevarul despre boala sa, oricat de crud ar fi. Schimbarea "miraculoasa", în atitudinea medicilor, pentru dezvaluirea adevarului privind boala de care sufera bolnavul, a fost atribuita respectului crescand acordat autonomiei bolnavului, dar si al fricii de litigiu în justitie.

In realitate, pacientul are dreptul sa stie tot adevarul despre boala sa, dar, în acelasi timp, are si dreptul sa nu stie diagnosticul! Gradul de frica privind diagnosticul de cancer în populatia generala, la noi în tara, este extrem de ridicat, cuvantul "cancer" însemnand moarte pentru majoritatea bolnavilor; în felul acesta, dezvaluirea întregului adevar poate produce o trauma psihologica importanta, uneori terminata cu suicid! In practica clinica, am întalnit numeroase cazuri în care bolnavii nu doreau sa cunoasca boala de care sufera ("Daca am cancer, va rog, sa nu-mi spuneti!"). De aceea, dictonul "primum non nocere" ("înainte de toate, sa nu faci rau"), care a guvernat practica medicala de secole, îsi pastreaza actualitatea.

Medicul - un model de omenie, de conduita civica si profesionala, are obligatia de a da întotdeauna bolnavului un ajutor atent si plin de solicitudine. "O vorba buna adresata unui bolnav în suferinta valoreaza mai mult decat o suta de medicamente" - sunt cuvintele pe care le repetam, an de an, studentilor medicinisti. Adevarul trebuie, însa, spus bolnavilor care întreaba direct, celor cu caracter puternic, care îsi intuiesc diagnosticul, precum si celor care refuza un tratament eficace, preferand terapii alternative ineficiente. 

In momentul de fata, traim într-o lume nedreapta, de saracie materiala, dar si spirituala. Glasurile bolnavilor solicitand ajutorul sunt tot mai multe, urechile care sa le auda - tot mai putine. La aceste nedreptati contribuie din plin indiferenta - opusul omeniei, al compasiunii, care, din pacate, se manifesta tot mai pregnant atat la nivel individual, cat si la cel al societatii. Prin efort minim, care nu este influentat de "crize" (fie ele si economice!) si nu solicita bani, sa ne întoarcem la omenie, care se poate îmbolnavi uneori, dar nu moare niciodata!

Inchei cu convingerea ca întoarcerea la omenie este raspunsul la multe probleme care framanta societatea actuala si ca niciodata nu suntem atat de saraci, încat sa nu o putem arata semenilor nostri. Desi pierduta într-o societate indiferenta, o vom gasi în cele din urma si o vom oferi semenilor ca pe cel mai pretios dar. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei