• In Romania, 50 la suta din populatie are probleme cu greutatea, iar dintre acestia 20 la suta sunt obezi si 30 la suta supraponderali • Extrem de ingrijoratoare este, in prezent, obezitatea la copii • Unul din patru copii este supraponderal sau chiar obez • Romania se situeaza pe locul trei in UE in ceea ce priveste frecventa obezitatii • Obezitatea reprezinta cresterea masei corporale cu peste 20 la suta fata de greutatea ideala
Incepand cu anii 1990, datorita cresterii ingrijoratoare a numarului de persoane obeze si supraponderale, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, numeroase ONG - uri din diferite tari, impreuna cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au efectuat foarte multe studii si cercetari pe diverse categorii de populatie obeza, stabilind diferite programe de sanatate privind obezitatea. In anul 2005, OMS recunoaste obezitatea ca boala cronica. In anul 2006, obezitatea a fost declarata epidemie mondiala.
In Romania, 50 la suta din populatie are probleme cu greutatea. Dintre acestia, 20 la suta sunt obezi, iar 30 la suta supraponderali. Extrem de ingrijoratoare este, in prezent, obezitatea la copii. Unul din patru copii este supraponderal sau chiar obez. In aceste conditii, Romania se situeaza pe locul trei in UE in ceea ce priveste frecventa obezitatii. Factorii generatori ai acestei epidemii de obezitate sunt: tehnologia care ne "fereste de efortul fizic; cresterea nivelului de trai, impropriu spus, mai degraba aparitia unui numar mult prea mare de alimente "delicioase", cu multe calorii, aditivi alimentari si E-uri.
Prosperitatea se traduce pentru multi oameni, in mod eronat, in hrana abundenta si de cele mai multe ori nesanatoasa. Aceasta optica o gasim din timpuri stravechi, dar la o scara incomparabil mai mica ca numar de persoane; promovarea intensiva si chiar agresiva a dulciurilor, produselor de "rontait" si a produselor de tip fast-food, printr-un ocean de reclame postate in absolut orice loc si mai ales la televiziuni; un alt tip de sedentarism si anume prin "uitarea" in fata televizorului sau a computerului (Internet, jocuri video).
Parametri care stabilesc gradul si tipul obezitatii
Obezitatea reprezinta cresterea rezervelor adipoase ale organismului si este consecinta aparitiei unui bilant energetic pozitiv, adica energia de aport (ce mancam) este mai mare decat energia de consum zilnic. Aceasta este cea mai utilizata definitie a obezitatii si este utilizata in practica pentru stabilirea gradului de obezitate in functie de indicele de masa corporala (IMC). Obezitatea reprezinta cresterea masei corporale cu peste 20 la suta fata de greutatea ideala. In practica se exprima prin valoarea IMC.
IMC este egal cu greutatea/kg/inaltime. Se calculeaza pentru femei si barbati cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani, dar nu este relevant in cazul copiilor, gravidelor, persoanelor cu masa musculara mare (sportivi) si varstnicilor. Este cea mai frecventa metoda de stabilire a gradului de obezitate, datorita simplitatii ei.
Valorile IMC: IMC mai mic decat 18,5 - subponderal; IMC = 18,5 ÷ 24,9 - greutate normala; IMC = 25 ÷ 29,9 - supraponderal; IMC = 30 ÷ 34,9 - obezitate gradul I; IMC =35 ÷ 39,9 - obezitate gradul II; IMC mai mare de 40 - obezitate gradul III (severa, pana la morbida).
La o valoare ridicata a indicelui de masa corporala, organismul este supus aparitiei multor boli, cum ar fi: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli de inima si accidente vasculare cerebrale. In aceste cazuri este absolut obligatorie prezentarea la medicul endocrinolog si nutritionist pentru evaluare, analize si stabilirea unei diete hipocalorice personalizate pentru a ajunge la o greutate optima.
Mai exista si alti parametri antropometrici pentru aprecierea gradului sau tipului de obezitate. Acestia sunt: circumferinta abdominala (Ca) sau talia; circumferinta soldurilor; raportul dintre talie si solduri; pliurile cutanate (pliul tricipital este cel mai utilizat). Aprecierea stratului de tesut adipos abdominal este foarte importanta, pentru ca excesul este un factor de risc pentru aparitia bolilor asociate. Valorile normale ale Ca (talia) sunt: 102 centimetri pentru barbati si 88 centimetri pentru femei. Este cea mai simpla si cea mai utilizata metoda de apreciere a tesutului adipos abdominal. Determinarea Ca este foarte importanta la pacientii caracterizati ca normoponderali dupa valoarea IMC. Aprecierea cu precizie a masei de tesut adipos visceral se face cu ajutorul tomografiei computerizate, a rezonantei magnetice nucleare si a raportului dintre talie si solduri. Circumferinta abdominala a fost asociata cu sedentarismul, independent de IMC.
Obezitatea abdominala afecteaza starea de sanatate a individului, fiind un factor de risc chiar pentru aparitia unor forme de cancer (uterin, mamar, de prostata si de colon). La valori ale IMC-ului mai mari de 40 la suta, pot aparea morti subite. Obezitatea abdominala este asociata in special cu insulino-rezistenta si reprezinta cel mai puternic factor de risc pentru aparitia diabetului zaharat de tip II. Riscul este de 2,7 ori mai mare decat la persoanele cu greutate normala si varsta cuprinsa intre 20 si 75 de ani. O particularitate este grupa de varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, unde riscul este de 3,8 ori mai mare. Riscurile cresc in functie de durata prezentei obezitatii, de varsta la care s-a instalat si de gradul ei.
Adauga comentariul tau