Obezitatea, alerta la nivel mondial

default

Dimensiune font:

| 19-01-2012 05:14

Obezitatea, alerta la nivel mondial

 

 

• In Romania, 50 la suta din populatie are probleme cu greutatea, iar dintre acestia 20 la suta sunt obezi si 30 la suta supraponderali • Extrem de ingrijoratoare este, in prezent, obezitatea la copii • Unul din patru copii este supraponderal sau chiar obez • Romania se situeaza pe locul trei in UE in ceea ce priveste frecventa obezitatii • Obezitatea reprezinta cresterea masei corporale cu peste 20 la suta fata de greutatea ideala

Incepand cu anii 1990, datorita cresterii ingrijoratoare a numarului de persoane obeze si supraponderale, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, numeroase ONG - uri din diferite tari, impreuna cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au efectuat foarte multe studii si cercetari pe diverse categorii de populatie obeza, stabilind diferite programe de sanatate privind obezitatea. In anul 2005, OMS recunoaste obezitatea ca boala cronica. In anul 2006, obezitatea a fost declarata epidemie mondiala.

In Romania, 50 la suta din populatie are probleme cu greutatea. Dintre acestia, 20 la suta sunt obezi, iar 30 la suta supraponderali. Extrem de ingrijoratoare este, in prezent, obezitatea la copii. Unul din patru copii este supraponderal sau chiar obez. In aceste conditii, Romania se situeaza pe locul trei in UE in ceea ce priveste frecventa obezitatii. Factorii generatori ai acestei epidemii de obezitate sunt: tehnologia care ne "fereste de efortul fizic; cresterea nivelului de trai, impropriu spus, mai degraba aparitia unui numar mult prea mare de alimente "delicioase", cu multe calorii, aditivi alimentari si E-uri.

Prosperitatea se traduce pentru multi oameni, in mod eronat, in hrana abundenta si de cele mai multe ori nesanatoasa. Aceasta optica o gasim din timpuri stravechi, dar la o scara incomparabil mai mica ca numar de persoane; promovarea intensiva si chiar agresiva a dulciurilor, produselor de "rontait" si a produselor de tip fast-food, printr-un ocean de reclame postate in absolut orice loc si mai ales la televiziuni; un alt tip de sedentarism si anume prin "uitarea" in fata televizorului sau a computerului (Internet, jocuri video).

Parametri care stabilesc gradul si tipul obezitatii

Obezitatea reprezinta cresterea rezervelor adipoase ale organismului si este consecinta aparitiei unui bilant energetic pozitiv, adica energia de aport (ce mancam) este mai mare decat energia de consum zilnic. Aceasta este cea mai utilizata definitie a obezitatii si este utilizata in practica pentru stabilirea gradului de obezitate in functie de indicele de masa corporala (IMC). Obezitatea reprezinta cresterea masei corporale cu peste 20 la suta fata de greutatea ideala. In practica se exprima prin valoarea IMC.

IMC este egal cu greutatea/kg/inaltime. Se calculeaza pentru femei si barbati cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani, dar nu este relevant in cazul copiilor, gravidelor, persoanelor cu masa musculara mare (sportivi) si varstnicilor. Este cea mai frecventa metoda de stabilire a gradului de obezitate, datorita simplitatii ei. 
Valorile IMC: IMC mai mic decat 18,5 - subponderal; IMC = 18,5 ÷ 24,9 - greutate normala; IMC = 25 ÷ 29,9 - supraponderal; IMC = 30 ÷ 34,9 - obezitate gradul I; IMC =35 ÷ 39,9 - obezitate gradul II; IMC mai mare de 40 - obezitate gradul III (severa, pana la morbida).

La o valoare ridicata a indicelui de masa corporala, organismul este supus aparitiei multor boli, cum ar fi: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli de inima si accidente vasculare cerebrale. In aceste cazuri este absolut obligatorie prezentarea la medicul endocrinolog si nutritionist pentru evaluare, analize si stabilirea unei diete hipocalorice personalizate pentru a ajunge la o greutate optima. 


Mai exista si alti parametri antropometrici pentru aprecierea gradului sau tipului de obezitate. Acestia sunt: circumferinta abdominala (Ca) sau talia; circumferinta soldurilor; raportul dintre talie si solduri; pliurile cutanate (pliul tricipital este cel mai utilizat). Aprecierea stratului de tesut adipos abdominal este foarte importanta, pentru ca excesul este un factor de risc pentru aparitia bolilor asociate. Valorile normale ale Ca (talia) sunt: 102 centimetri pentru barbati si 88 centimetri pentru femei. Este cea mai simpla si cea mai utilizata metoda de apreciere a tesutului adipos abdominal. Determinarea Ca este foarte importanta la pacientii caracterizati ca normoponderali dupa valoarea IMC. Aprecierea cu precizie a masei de tesut adipos visceral se face cu ajutorul tomografiei computerizate, a rezonantei magnetice nucleare si a raportului dintre talie si solduri. Circumferinta abdominala a fost asociata cu sedentarismul, independent de IMC.

Obezitatea abdominala afecteaza starea de sanatate a individului, fiind un factor de risc chiar pentru aparitia unor forme de cancer (uterin, mamar, de prostata si de colon). La valori ale IMC-ului mai mari de 40 la suta, pot aparea morti subite. Obezitatea abdominala este asociata in special cu insulino-rezistenta si reprezinta cel mai puternic factor de risc pentru aparitia diabetului zaharat de tip II. Riscul este de 2,7 ori mai mare decat la persoanele cu greutate normala si varsta cuprinsa intre 20 si 75 de ani. O particularitate este grupa de varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, unde riscul este de 3,8 ori mai mare. Riscurile cresc in functie de durata prezentei obezitatii, de varsta la care s-a instalat si de gradul ei. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei