OTRAVA din salam: Ce conține, de fapt, celebrul mezel
Dimensiune font:
Traim vremuri intense si sa recunoastem interesante, dar parca timpul se comprima din ce in ce mai tare. Am renuntat la multe in ultimii ani, iar aici includem si obiceiurile alimentare sanatoase. Mancam pe fuga, pe birou, pe laptop, pe unde apucam. Comportamentul este nociv pentru organism. Culmea este ca stim asta, dar nu renuntam. Mai mult, il propagam si in programul de dupa serviciu, iar primul exemplu care ne vine in minte este insistenta cu care consumam mezeluri, in ciuda tuturor avertismentelor care, atentie, doar recomanda cumpatarea si nu interzic consumul. Romanii raman mari amatori de salam, muschiulet, crenvursti si multe alte preparate similare.
Mergeti in cateva magazine si cititi etichetele de pe doua feluri de mezeluri care va plac cel mai mult. In toate excursiile la raft veti da peste amidon alimentar, polifosfati, glutamat de sodiu, agent de ingrosare ori nitrit de sodiu. "Ce sunt toate acestea?" va veti intreba, iar apoi va veti gandi ca nu aveti incotro si veti lua produsele.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie pediatrica: "In forate multe preparate de tip mezeluri se adauga o alta varianta, nitrati, ca sa mentina colorabilitatea frumoasa si care produc intoxicatii de acelasi tip. Presupune transformarea hemoglobinei din sangele lor in met-hemoglobina. Aceasta met-hemoglobina nu mai leaga oxigenul."
La cantitati mari, pot aparea semne de insuficienta respiratorie. Frecventa respiratiilor devine extrem de rapida.
Fosfatii de asemenea intereseaza copiii, pentru ca impiedica fixarea calciului in oase. In mezeluri gasim si glutamat de sodiu, care stimuleaza pofta si va face sa mancati incontinuu, iar amidonul alimentar interzice utilizarea proteinei din carne de catre organismul uman.
In mezelurile produse industrial au loc aproximativ 20 de ingrediente. Doar unul este, de fapt, carne. Multi aditivi nu se elimina prin procesele metabolice pe care le cunoaste organismul uman.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "Toate acestea sunt daunatoare prin acumulare, se depoziteaza. Ele raman in organismul nostru, se acumuleaza in diverse zone, in diverse organe, prin acumulare repetata creeaza depozite care devin extrem de nocive. Cuvantul moderatie inseamna diferit pentru oameni. Moderatia nu inseama am luat luni salam din asta, miercuri sunca ,vineri nu stiu ce carnacior. Intr-o saptamina inseamna de trei ori produs nociv. Moderatia inseamna o data pe saptamana."
Iar daca sunteti alergici, indiferent de tipul alergiei, moderatie inseamna si mai putin de o portie pe saptamana.
In alergie se declanseaza un sir de reactii ale caror ultime substante se numesc histamine. Este vorba de pro-inflamatori extrem de putenici, apoi apare criza alegica, informează PRO TV.
Prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "E-urile actioneaza la acest ultim lant de reactii si practic elibereaza si ei histamina si mediatorii reactiei alegice."
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau