Ovazul

default

Dimensiune font:

| 10-11-2012 22:18

Ovazul

 

Denumirea plantei: Ovaz (lat. Avena sativa)

Familia: Graminaceae

Denumiri populare: ovaz alb, ovaz negru, ovascior, ovasc, ovoz.

Ecologia si raspandirea:
Ovazul este o cereala anuala, de primăvara si de toamna, comuna in cultura de nutret, intalnita indeosebi în regiunile colinare si de munte.

Compozitie chimica:
hidrati de carbon, glucide, albumine, grasimi, potasiu, magneziu, clor, calciu, sodiu, fosfor, fier, caroten, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E, K, PP, urme de vitamina D, un principiu similar foliculinei.
Aminoacizii: alanina, arginina, acid aspartic, cistina, acid glutamic, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, prolina, serina, treonina, triptofan, tirosina, valina. Carbohidratii: sucroza, amidon, acid fitic.
Acizii grasi: acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid palitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, purine (45 mg/100 g), minerale: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cobalt, cuopru, zinc, nichel, crom, molibden, fosfor, clor, fluor, iod, bor, seleniu, silicon.

Perioada de vegetatie:
Tulpina plantei este erecta, are 5-7 internodii goale în interior. Frunzele ovazului sunt plane. Inflorescenta plantei este un “chiorchine” drept si lung de 15-30 cm pe care cresc spiculete cu 2-3 flori. Planta infloreste in lunile iunie-august.

Perioada de recoltare:
Frunze, cu secera, inaintea formarii spicelor. Fructe, cu combina de cereale, iulie-august

Afectiuni pentru care se recomanda:
afectiuni digestive, afectiuni hepatice, afectiuni neurologice, afectiuni pulmonare, afectiuni splenice, anemie, angina, angiocolita, astenie fizica si psihica, astm, azotemie, bronsite, cancer, colecistita, colica renala si vezicala, contuzii in zona capului sau in regiunea gatului, crestere (in special copii mici), coxartroza, diabet, dureri dentare, dureri intercostale, epidermofitie, eruptii cutanate, guta, hemoptizie, hidropizie, impotenta sexuala, inflamatii, insomnii, insuficienta tiroidiana, junghiuri, laringita, litiaza urinara si biliara, lumbago, nastere dificila, nevralgii, prurit, psihastenie, psoriazis, regenerarea sangelui, reumatism, spasme musculare, spondiloze, staze, sterilitate, surmenaj, tuse, tuse convulsiva, ulcer varicos, uremie.

Calitati curative si actiune farmaceutica:
are aproape acelasi continut ca si graul, dar mai multe grasimi nesaturate, contine intregul complex B, este foarte important pentru hranirea creierului este stimulent, antispasmodic, laxativ, tonic al sistemului
nervos si al uterului, analeptic, energizant, racoritor, diuretica, hipoglicemianta, stimulent tiroidian, rezolva sterilitatea si impotenta, antiasmatic, expectorant, scade colesterolul dinsange. Este bogat in inhibitori ai proteozei si din aceasta cauza sunt foarte indicate la lupta cu tumorile pe care le dizolva in special la cancerul intestinal.

Mentiuni:
Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.

Preparare:
Supa deasa cu seminte de ovaz este meniul nordicilor si este foarte sanatoasa aducand vindecarea in multe afectiuni din cele de mai sus. Se recomanda chiar si copiilor.

Fulgii de ovaz sunt un aliment excelent la cei cu afectiunile de mai sus. Se poate consuma si de 3 ori pe zi. Acestia au fosfor, calciu, magneziu si sunt foarte usor asimilabile.

-  Se vor fierbe 50 g de ovaz timp de 30 minute apoi se consuma. Este un laxativ si un bun diuretic.

-  20 g de fulgi se pun la 250 ml apa si se lasa de seara pana dimineata cand se consuma. Este foarte bun la afectiunile interne din cele de mai sus inclusiv la litiaze.

- Apa de pe macerat se poate tine in gura contra durerilor de dinti. Se poate inghiti apoi.

Paiele de ovaz se maruntesc si apoi se fierb. O cantitate de 2 linguri se fierbe in 250 ml apa timp de 3 minute dupa care se strecoara. Este foarte indicat in litiaze.

Tinctura se prepara din 50 g de seminte care se macina, dupa care se va pune peste acestea 150 ml alcool alimentar de 70°.
Se va agita de mai multe ori pe zi. Se va tine 15 zile dupa care se strecoara. Se va lua in insomnii 40 de picaturi la culcare, sau ca tratament se va lua cate 20 de picaturi de 3 ori pe zi inainte de mese.
Tinctura de ovaz este recomandata celor care sufere de insomnii, ea are in plus virtuti antiasmatice: in insomnii- 40 picaturi la culcare. In astenii 20 picaturi de 3 ori pe zi inainte de mese.

Suc de mladite de ovaz recoltate inainte de a ajunge sa dea spicul. Se va putea pastra o perioada mai lunga daca se va pune peste acest suc dupa ce se filtreaza bine putin alcool alimentar, pentru a nu se altera. Se poate consuma din acest suc cantitati oricat de mari in functie de toleranta individuala si de afectiunea care se trateaza. Se poate de asemenea amesteca cu alte sucuri de legume sau fructe. Se poate folosi o perioada cat de lunga.

In traditia populara:

decoctul semintelor era un leac obisnuit contra tusei. Contra tusei magaresti, se folosea decoctul semintelor, sau ceaiul din paie si nuci verzi. Decoctul se mai tinea in gura contra durerilor de dinti. Semintele prajite se foloseau la oblojeli contra reumatismului. In unele parti se fierbea intr-o caldare si cand se racoreau se introduceau mainile sau picioarele si se tineau pana se racea. Decoctul se mai lua ca fortifiant, pentru intarirea plamanilor, contra diareei. Ceaiul si scaldatorile se foloseau pentru usurarea nasterilor. Aluat se punea pe umflaturi pentru a se retrage.

 

 

http://www.tratament.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei