Pelinul, un excelent tonic cerebral
Dimensiune font:
Pelinul comun sau pelinariţa (artemisia vulgaris) se deosebeşte de ruda sa mai cunoscută, pelinul amar (artemisia absinthium), prin culoarea şi forma frunzelor, care sunt verzi pe deasupra, albicioase în partea inferioară şi foarte incizate.
Se folosesc cel mai adesea în scop terapeutic doar părţile aeriene ale plantei, fitoterapeuţii moderni clasificând pelinul comun ca tonic, nervin, stimulent, diaforetic şi emenagog. Există numeroşi specialişti în medicină care afirmă că legătura dintre creier şi măduva spinării este atât de strânsă încât plantele care influenţează coloana vertebrală au mari şanse să acţioneze asupra unei regiuni a creierului. Pelinul, de exemplu, stimulează măduva spinării şi acţionează în congestia cerebrală. Şi deseori somnambulismul este combătut cu pelin, acesta fiind un excelent tonic cerebral.
Pe lângă avantajele sale de tonic cerebral, ceaiul de pelin este recomandat şi la nivel digestiv, având calitatea de a reda pofta de mâncare. Datorită uleiurilor volatile pe care le conţine, pelinul măreşte secreţiile gastrice şi favorizează producerea sucului gastric, redând pofta de mâncare şi normalizând scaunul. Fitoterapia recomandă utilizarea plantei sub formă de infuzie (câte o ceaşcă înaintea meselor principale) sau sub formă de pulbere, câte 2-5 g/zi, ca stomahic amar în anorexiile convalescenţilor şi în dispepsii cu constipaţii. Pelinul nu este recomandat gravidelor şi bolnavilor cu afecţiuni nervoase sau cu afecţiuni acute intestinale.
Împotriva îmbătrânirii cerebrale
Ginkgo biloba este un arbore originar din China şi prezintă frunze în formă de evantai, conţinând diferite substanţe de mare activitate în sfera circulatorie. Diverse cercetări efectuate cu extracte din frunzele sale au arătat că specia merită să fie recomandată pentru efectul protector la nivelul celulelor neuro-senzoriale ale creierului şi în cazul îmbătrânirii cerebrale cu dificultăţi relaţionale. În geriatrie, mai multe medicamente conţin extracte de Ginkgo biloba, foarte bogate în flavonoide. Într-un litru de apă rece se adaugă 40 g de frunze uscate. Se pune la fiert cel puţin patru ore, fierbându-se la foc mic, într-un recipient închis şi se consumă două-trei căni pe zi.
Pentru a reda mai multă energie funcţiilor memoriei se poate prepara o infuzie după modelul anterior, din 20 g de frunze uscate de brebenel şi 20 g frunze uscate de Ginkgo.
Stimulează capacitatea de concentrare
Micul brebenel (Vinca minor) a devenit o plantă foarte importantă pentru farmacologie. Recoltarea acestei plante se poate face pe durata tuturor anotimpurilor, deoarece frunzele sale, şi singurele de fapt care se folosesc, sunt persistente. Printre proprietăţile sale cele mai importante se numără creşterea facultăţilor memoriei, de concentrare şi a capacităţilor auditive. Alcaloidul prezent în „micul brebenel” măreşte debitul sanguin al capilarelor cerebrale stimulând oxigenarea ţesuturilor irigate. La 1/2 de litru de apă se pun 5 g de frunze uscate, se infuzează zece minute şi se beau două-trei ceşti pe zi. (I.T.)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau