fastfood

Dimensiune font:

PERICOLUL alimentelor procesate din magazine. Ce spun nutriționiştii despre dependenţa de mâncare

| 15-01-2020 17:21

Cercetătorii arată, prin intermediul unui studiu realizat recent, că alimentele ultra-procesate pe care le găsim pe rafturile magazinelor ne fac să simțim nevoia de a mânca din ce în ce mai mult. În consecință, apar kilogramele în plus.

Majoritatea alimentelor pe care le găsim pe rafturile magazinelor sunt ultra-procesate, iar consumul lor zilnic are ca efect nevoia omului de a mânca din ce în ce mai mult.

“Alimentele procesate sunt alimente tratate și ambalate, caracterizate prin perioade lungi de conservare. Aceste alimente sunt sărace în vitamine, fibre și alți micronutrienți esențiali. Conțin ingrediente sintetice, precum agenți de îmbunătățire a aromelor, coloranți, emulgatori, îndulcitori artificiali și alți aditivi folosiți pentru a imita calitățile alimentelor proaspete, cum ar fi aromele.

Printre acestea găsim: băuturi dulci și carbogazoase, gustări dulci sau savuroase ambalate, înghețate industriale, ciocolată, dulciuri, pâine și dulciuri industriale, margarină, biscuiți industriali, prăjituri și amestecuri pentru prăjituri, cereale procesate pentru micul dejun, băuturi energizante, băuturi de fructe cu adaos de zahăr sau îndulcitori artificiali, pește sau carne procesată (cum ar fi cârnații), supe instant și multe altele”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

EFECTE SECUNDARE

Gianluca Mech indică efectele secundare devastatoare pe care consumul de alimente ultra-procesate le are asupra organismului uman.

“Un studiu realizat recent confirmă legătura dintre alimentele ultra-procesate și un risc crescut de moarte prematură. Studiul a fost realizat pe aproximativ 45.000 de persoane (75% femei) cu o vărstă medie de 56 de ani, din 2009 până în 2017. Aproape 30% dintre caloriile consumate provin din alimente ultra-procesate. S-a dovedit astfel că o creștere cu 10% a consumului de alimente ultra-procesate este strâns legată de o creștere a mortalității cu 14%.

Alt studiu a continuat să evalueze asocierea dintre consumul de alimente ultra-procesate și riscul de apariție a cancerului. Grupul supus examinării a inclus 104.980 de participanți (vârsta medie de 42,8 ani) cărora le-au fost analizate obiceiurile alimentare. Consumul de alimente procesate și ultra-procesate este asociat cu o creștere a riscului de apaiție a cancerului cu 10%, în timp ce riscul de a dezvolta cancer la sân pare crescut cu 11%. Rezultatele studiului sunt publicate în British Medical Journal.

Compoziția nutrițională a produselor alimentare ultra-procesate poate induce disbioză intestinală, având efect inflamator și, prin urmare, favorizează apariția "sindromului de intestin scurgător". De aceea, acestea ar putea juca un rol în apariția bolilor autoimune precum diabetul zaharat tip 1 și boala celiacă. De fapt, s-a observat că problemele autoimune sunt asociate cu o disbioză a microbiotei intestinale, chiar dacă nu este încă clar dacă este cauza sau consecința patologiei în sine. Alimentele ultra-procesate îi determină pe oameni să mănânce mai mult și să pună în greutate, sugerează toate aceste studii”, explică Gianluca Mech.

COPIII ȘI CONSUMUL DE ALIMENTE ULTRA-PROCESATE

Dacă asupra adulților consumul de alimente procesate și ultra-procesate are astfel de efecte negative, în cazul copiilor acestea sunt cu mult mai grave.

“Universitatea din Sao Paolo a analizat consumul de alimente ultra-procesate și asocierea acestora cu dependența de alimente. Studiul a fost realizat pe 139 de copii obezi și supraponderali de ambele sexe, cu vârste între 9 și 11 ani. 95% dintre copiii supraponderali și obezi examinați au prezentat cel puțin unul dintre cele șapte simptome asociate dependenței de alimente, iar 24% au primit un diagnostic de dependență de alimente. Cercetătorii au identificat o relație directă între dependența de alimente și frecvența consumului de alimente ultra-procesate și zaharuri adăugate. Identificarea alimentelor care pot fi asociate cu un comportament de dependență este foarte importantă pentru a trata în mod corespunzător și a preveni obezitatea la copii, ceea ce continuă să fie una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume.

Un alt studiu publicat în revista Foods în 2017, a evidențiat o legătură între consumul regulat de alimente procesate și geneza bolilor autoimune precum boala celiacă și diabetul de tip 1 la copii.

Studiile efectuate asupra consumatorilor de alimente ultra-procesate arată că aceștia sunt pasibili de obezitate și boli cronice netransmisibile. Aportul lor este asociat cu apariția sindromului metabolic și este predictiv pentru o creștere mai mare a colesterolului total și a LDL („colesterolul rău”) deja din perioada preșcolară. Din cauza încărcării glicemice puternice, consumul acestor produse poate induce obezitate și rezistență la insulină la copiii deja predispuși”, declară nutriționistul Gianluca Mech. 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

200 de oameni de știință, descoperire care răstoarnă ceea ce se cunoștea despre coronavirus: se transmite prin aer
07/07/2020 15:16

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) analizează un raport care ii cere să actualizeze recomandările referitoare la noul coronavirus după ce peste 200 de oameni de ştiinţă au prezentat dovezi că ...

VIDEO Imagini dramatice din China - Un autobuz plin cu elevi a plonjat într-un lac de acumulare
07/07/2020 15:07

 Accidentul s-a produs in jurul orei locale 12.00 (04.00 GMT), in oraşul Anshun, a comunicat Biroul pentru situaţii de urgenţă din Guizhou, o provincie săracă din sud-vestul Chinei. În autob ...

Trei asistente medicale de la Spitalul CFR Timişoara confirmate cu coronavirus au fost externate și se tratează acasă
07/07/2020 14:53

 Una dintre asistente a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, iar alte două la Spitalul CFR, alături de patru pacienţi, depistaţi şi ei pozitiv i ...

Bilant alarmant: 397 de cazuri noi de Covid-19 si 31 de decese. Numarul mortilor, cel mai mare din 26 aprilie pana acum
07/07/2020 13:27

 397 de cazuri noi si 31 de decese au fost raportate in ultimele 24 de ore, la 11.855 de teste, conform datelor centralizate de Grupul de Comunicare Strategica. Numarul total al imbolnavirilor de coro ...

Tulburarea de panică - copleşiţi de frică!
06/07/2020 20:14

* mintea lansează un program de frică, care, din cauza unor emoţii specifice, „bulversează” glandele endocrine, cu toate consecinţele care decurg de aici * pentru a controla frica este necesar ...

Supravieţuitor al prăbuşirii World Trade Center, ucis de COVID-19
06/07/2020 13:20

Stephen Cooper livra documente in Manhattan, cand un politist l-a avertizat să fugă. În ziua atentatelor, Cooper purta o cămasă neagră si ochelari, potrivit imaginii surprinse de Suzanne Plunkett, sc ...

BREAKING - Scade numărul infectărilor cu noul coronavirus: 250 de cazuri noi în România
06/07/2020 13:11

 Numărul de cazuri confirmate, pe judete, potrivit raportării Institutului National de Sănătate Publică:     Nr. crt. ...

Activități ale polițiștilor ieșeni pentru prevenirea răspândirii SARS-COV2
05/07/2020 14:51

 Astfel, la data de 4 iulie a.c., peste 280 de poliţişti, impreună cu jandarmi, poliţişti locali şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă Iasi au acţionat pe raza judeţului ...

ALERTĂ Prefectul de Cluj și familia sa au fost TESTAȚI POZITIV cu coronavirus
05/07/2020 11:29

 În cursul acestei dimineti ne vom interna cu totii la Spitalul Clinic de Boli Infectioase. Ancheta epidemiologică este in curs de realizare de către DSP Cluj.   Consider că este extrem de ...

Care este cea mai bună tensiune arterială
05/07/2020 11:03

Tensiunea arterială acceptată ca normală trebuie să aibă valori de pană la 130/80 mmHg. ”Ce să faci dacă ai tensiunea arterială 130/80 mmHg. Cea mai bună tensiune arterială este 120/70 mmH ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!